גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירת פאר על גלגלים: הרכב שיעלה קצת יותר ממיליון שקל

במחיר שמתחיל בכמיליון שקל הקרוס-אובר החשמלי הענק של מרצדס, EQS450 SUV, מכוון ללקוחות משפחתיים ללא מגבלת תקציב, או לטייקונים שרוצים לשדר מסר "סביבתי" ● אבל מאחורי הסמל והפאר המוחצן מסתתר רכב רב–תכליתי מפנק ושימושי באופן מפתיע ● מבחן דרכים

מרצדס EQS450 SUV / צילום: יח''צ
מרצדס EQS450 SUV / צילום: יח''צ

שוק הרכב החשמלי צולח כיום מסלול מכשולים מורכב. בעולם הוא מתמודד עם מלחמת מחירים ששוחקת את הרווחיות, הממשל האמריקאי החדש מבטל בהדרגה את ההטבות לכלי רכב חשמליים ויצרני הרכב החשמלי באירופה נפגעים קשה ממלחמת הסחר.

בישראל זינק מס הקנייה על רכב חשמלי מ-10% ל-45% (ועוד היד נטויה) תוך מספר שנים, בוטלה הטבת אגרת הרישוי, ומס נסועה ממתין מעבר לפינה. הוסיפו לכך היצף של דגמים עממיים, בעיקר מסין, קושי למכור חשמליות משומשות וסימני שאלה לגבי שמירת הערך בעתיד, ותבינו מדוע הלקוחות יושבים על הגדר.

בתוך כל המהומה עדיין נותרו כמה איי יציבות, ואחד מהם הוא פלח רכבי האולטרה-פאר החשמליים. מי שרוכש רכב חשמלי בטריטוריה של מיליון שקל פלוס-מינוס אינו מוטרד מזוטות כמו חיסכון בהוצאות הדלק, שמירת הערך בשוק המשומשות וגובה האגרה. רכישה כזו היא בבחינת "הצהרה ערכית/סביבתית" שמיועדת עבור בעלי המניות, העובדים וציבור. משהו בנוסח "הבוס יכול היה לרכוש מה שהוא רוצה אך העדיף חשמלי". אבל אין צורך לדאוג; אין כאן ויתור על שום סממן של סטטוס, פינוק או ביצועים, אלא רק על פליטת CO2, ודוגמה בולטת הוא ה-EQS SUV של מרצדס.

עיצוב חיצוני

הרכב תוכנן בעיקר לשוק האמריקאי, וזה בהחלט ניכר בממדיו. הוא נמתח לאורך של יותר מ-5.1 מ', מתנשא לגובה של 1.72 מ' ובסיס הגלגלים שלו באורך מרשים של 3.21 מ'. עם כאלה ממדים, וסמל של מרצדס, המעצבים לא היו צריכים "לצעוק" כדי להתבלט.

עיצוב החרטום מזכיר את משפחת הדגמים החשמליים של מרצדס, עם צמד פנסים גדולים ומלוכסנים, שממסגרים "גריל" שחור וענק. הפרופורציות הצידיות מזכירות יותר מיניוואן מאשר SUV, עם משטחי מרכב עגלגלים וזורמים, עמוד גג אחורי בזווית די מתונה וחישוקי 21 אינץ'. גם עיצוב הזנב די מתון, עם שמשה אחורית די גדולה ופנסים רוחביים.

ואם מישהו סובל מחוסר תשומת לב, הוא יכול להזמין צביעה בשני גוונים, וחישוקים אפילו עוד יותר גדולים ובולטים, שעולים כמה עשרות אלפים.

פנים הרכב

סף הכניסה/יציאה די גבוה, אולם מתלי האוויר מורידים אותו לגובה נוח יחסית כאשר הרכב חונה. מרחב הפנים תוכנן במחשבה על משפחות אמריקאיות גדולות ממדים, והמושבים הקדמיים רחבים דיים גם עבור בעלי משקל תלת-ספרתי לא רק בפאונדים. מרחב הראש מכובד, מלפנים ומאחור, ושורת המושבים השנייה תאכלס בנקל שלושה מבוגרים גבוהים. הגישה לשורת המושבים השלישית דורשת גמישות, אבל יש בה מספיק מקום למבוגרים בגובה ממוצע.

פתח תא המטען רחב ומתוכנן היטב לטובת העמסה נוחה, וכאשר כל שבעת המושבים מאוכלסים נפחו 565 ליטר. קיפול המושבים האחוריים, או חלקם, כבר מפנה מאחור משטח שיכול לאכלס מזרן זוגי מכובד.

מערך הפיקוד של ה-SUV הוצג לראשונה כבר ב-2021, אבל גם כיום הוא עדיין מצליח להיראות עדכני. אומנם גרסת ה-450 שבה נסענו לא צוידה במסך המרכזי העצום של גרסת ה-580 הבכירה, אבל גם כך יש לה שלל מסכים עם גרפיקה חדה ומרהיבה.

ממשק האנוש, שתוכנן במקור במרכז הפיתוח של מרצדס בישראל, לומד את העדפות המשתמש, תומך בעברית רהוטה ומגיב בזריזות. יש גם כמות מכובדת של מתגים לשליטה פיזית על מערכות חיוניות, ופיקוד קולי, באנגלית. מוט ההילוכים ממוקם בנקודה נוחה על ההגה, ומתגי השליטה על המושב, שממוקמים על הדלת, כבר זכו לאינספור חיקויים. מערך המתגים על ההגה הואעדיין גימיק לא כל כך שימושי. תנוחת הישיבה גבוהה ונינוחה, והראות לפנים ולצדדים מצוינת. הראות לאחור דורשת שימוש במצלמות ההיקפיות.

איכות הייצור והגימור גבוהה, כמקובל אצל מרצדס, עם משטחי דיפון רכים, שנראים כאילו הותכו זה לזה, חומרי דיפון וטקסטורות נעימים לעין ולאצבע, ומתגים שמרגישים כמו תכשיטים. גם בידוד הרעשים מצוין.

רשימת האבזור התקני עשירה, כולל מערכת קול אימתנית, ריפוד עור, גג חשמלי ועוד. אבל מרצדס לא נפטרה מהרגלים ישנים, ואפילו במיליון שקל נעדרים פריטי אבזור שמקבלים בסיניות שעולות חצי, כמו טריקה עצמית של הדלתות.

מנוע וטווח חשמלי

גרסת ה-450 מצוידת בשני מנועים חשמליים בהספק משולב של 360 כ"ס עם מומנט של כ-81 קג"מ ותאוצה מאפס ל-100 ב-6 שניות. אפשר למצוא בשוק כיום כלים בעלי הספק הרבה יותר גבוה ותאוצה יותר גבוהה, שעולים מאות אלפי שקלים פחות. אבל האמת היא, שעבור רכב חשמלי המיועד לשינוע משפחות גדולות הנתונים מספקים בהחלט. ה-450 צובר מהירות בקצב מכובד, ובמצב התכנות הספורטיבי המומנט המסיבי הודף את הנוסעים לאחור גם בעליות תלולות.

מערכת ההנעה מרגישה נטולת מאמץ גם ב-150 קמ"ש על הכביש המהיר, ויש מספיק רזרבות לעקיפות חירום. מי שלא מסתפק בזה יצטרך להוציא עוד כמה מאות אלפים עבור גרסת ה-580 כ"ס, שמאיצה ל-100 ב-4.6 שניות. אבל זה יותר צורך פסיכולוגי מאשר מעשי.

הרכב מגיע כסטנדרט עם סוללה מסיבית בקיבולת כ-108 קילוואט-שעה, שמעניקה לו טווח מוצהר של עד 579 ק"מ. לא העמדנו את הטווח למבחן ממצה, אבל ביום חם, שבו מערכת המיזוג עבדה קשה כדי לקרר שישה נוסעים בחלל הענק, התרשמנו שהנתון המוצהר די אופטימי, והנתון בפועל קרוב יותר ל-400 ק"מ. מנגד, בשימוש יום-יומי מתון הרכב יוכל לצלוח נסיעות בין-עירוניות בישראל הקטנה מבלי לבזבז זמן יקר בעמדת טעינה.

על הכביש

על הכביש ה-SUV ממלא היטב את ייעודו, כלומר בידוד של נוסעים מיוחסים מהמציאות הישראלית הרועשת והמחוספסת. מתלי האוויר הממוחשבים מנטרלים היטב שיבושי כביש עירוניים טיפוסיים ומעניקים תחושת ריחוף, אם כי נתקלנו בשקטים מהם. ההיגוי שומר על הקשר בין הנהג לגלגלים כל עוד מקפידים לנתק את מערכת "הסיוע להיגוי", ונטיית הגוף בפניות הדוקות על כבישים מפותלים סבירה בהתחשב במשקל עצמי של כ-2.8 טונות.

למרות הממדים המסיביים, המכונית קלה לנהיגה בחניונים וברחובות עירוניים צפופים, בזכות היגוי אחורי מופלא, שמעניק לרכב קוטר סיבוב של מכונית קטנה. הגיע הזמן שכל רכב חדש יצויד במערכת כזו.

מחיר

המחיר של ה-EQS SUV בגרסת ה-450 עם שבעה מושבים עומד על 1.06 מיליון שקל. גרסת ה-580 החזקה כבר מציבה את המחיר על 1.25 מ', ובטרם יישמעו המחאות המוכרות נציין, שזה אינו מחיר חריג באלפיון העליון בישראל. מתחילת השנה בלבד כבר נמסרו 25 כלי רכב כאלה מיבוא סדיר ומקביל. בחלקם נוסעים כמה מהשמות המוזכרים ביותר בעיתונים הכלכליים.

כך או כך, ה-EQS SUV הוא הישג הנדסי מרשים, שממלא היטב את הייעוד של "דירת פאר על גלגלים", עם בונוס של הוצאות תפעוליות נמוכות ופליטה מזערית.
מ־0 ל־100 קמ"ש

חלק מהמתחרות

ב.מ.וו IX50

קרוס-אובר חשמלי ב־605-845 אלף שקל. תא נוסעים ענק ושני מנועים חשמליים בהספק 523 כ"ס, שמאיצים את הרכב ל־100 ב-4.6 שניות, וסוללה עם טווח של 606 ק"מ.

ב.מ.וו IX50 / צילום: יח''צ

קאדילק אסקלייד IQ

קרוס-אובר חשמלי ב־700-760 אלף שקל, עצום ומוחצן, שאורכו 5.7 מ'. שני מנועים בהספק של 750 כ"ס, וסוללה עם טווח של עד 740 ק"מ. דורש רישיון ג'.

קאדילק אסקלייד IQ / צילום: יח''צ

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

סגן עורך וואלה דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד; ימונה לעורך אתר "ישראל היום"

ליאת להב תחליף את רוזנטל בתפקיד ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה