גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למעסיקים יש דרישה חדשה בראיונות, ואלה הנורות האדומות שהם מזהים

שאלות על בינה מלאכותית והשימוש בה הפכו לחלק בלתי נפרד מראיונות העבודה - גם לתפקידים שאינם טכנולוגיים ● מנהלי גיוס בוחנים היום לא רק ניסיון וכישורים, אלא גם פתיחות לשינוי, סקרנות ויכולת עבודה עם כלים מבוססי AI ● מי שלא שם - מסומן כלא רלוונטי

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

שוק העבודה מתאים את עצמו במהירות לטכנולוגיות ולעולם המתפתח, כאשר הבינה המלאכותית משרטטת בו כללים חדשים. מגייסות ומנהלי משאבי אנוש מעידים שמועמדים נבחנים לא רק על פי הכישורים המקצועיים, אלא גם לפי היכרותם עם כלים מבוססי AI, היכולת לשלבם בשגרה והעמדה האישית כלפי השינוי. בראיונות, המועמד כבר לא נשאל רק מה הוא יודע - אלא איך הוא חושב, כמה הוא פתוח, והאם הוא יודע לעבוד לצד טכנולוגיה שצוברת קצב ולא עוצרת לרגע.

בעלי מקצוע מגלים איך הבינה המלאכותית הקלה על חייהם
בלעדי | מצוקת הג'וניורים: רק 88 משרות פתוחות עבורם כיום, מתוך כמעט 6,000

ככל שטכנולוגיית ה־AI מתפתחת והשימוש בה מתרחב ליותר ויותר קהלים, כך היא תופסת נתח משמעותי יותר בראיון העבודה. גלובס שוחח עם מנהלות בכירות בתחומי הגיוס כדי להבין איך השימוש בבינה מלאכותית משפיע על רמת ההתאמה של המועמד לחברה, אילו נורות אדומות הן מחפשות בתשובות המרואיינים, והאם החשש שבסופו של דבר הבינה תחליף את העובדים אכן מוצדק.

הדרישות: סקרנות ויכולת להתמודד עם שינויים

חברות ענק בארה"ב כבר הפכו את הבינה המלאכותית לחלק משגרת העבודה של עובדיהן. במרץ האחרון דווח בניו יורק טיימס שעובדים של אמזון קיבלו הוראה להשתמש בבינה מלאכותית כדי שיוכלו לעבוד מהר יותר ופחות "לחשוב". לפי דיווח אחר, מנכ"ל ענקית הקמעונאות שופיפיי חייב את העובדים לשלוט בבינה מלאכותית בעבודתם היומית, במטרה להגביר את הפרודוקטיביות והביצועים שלהם.

גם בארץ שילוב הבינה המלאכותית בארגונים הולך ומתרחב. גנית דקל, מנהלת HR בחברת Trullion, מספרת כי "הנהלת החברה החליטה איך אנחנו משתמשים בבינה מלאכותית ביומיום וגם איפה לא עושים בה שימוש. אך היא יכולה לעזור לנו ולפתח אותנו מצד אחד, אבל לא להרוג את החדשנות מצד שני". החברה עשתה עבודת מטה מעמיקה ובחנה בכל מחלקה אילו משימות אדמיניסטרטיביות ורפטטיביות אפשר להפנות לבינה המלאכותית. "אצלנו במשאבי אנוש, הבנו שאנחנו יכולים לחסוך הרבה זמן ביצירת מודעות עבודה ותיאורי תפקידים בקלות רבה", מסבירה דקל.

רוני רוקח, מנהלת משאבי אנוש בחברת Lightrun, שמתמחה בפתרונות לחוויית הפיתוח והשימוש בטכנולוגיות מבוססות AI, כבר 18 שנה בתחום ויש לה מבט רחב על השוק. "בחברה כמו שלנו שעוסקת בבינה מלאכותית ברור ששואלים שאלות בנושא בראיונות, אבל גם במקומות אחרים בהם עבדתי, מרואיינים נשאלו על השימוש ועל הרמה שלהם בבינה מלאכותית - גם כשזה לא חלק מדרישות התפקיד", היא מספרת. "בעולם שבו הבינה נכנסה לכל תחום, אנחנו רואים שינוי במה שמועמדים מביאים, ואף שינוי במה שאנחנו מחפשים. אנחנו לא מחפשים רק ניסיון ספציפי, אנחנו מחפשים אנשים שמבינים איך לשלב את כלי ה־AI כדי לייעל תהליכים, לקצר זמני עבודה ולחסוך כסף".

איך עושים את זה בפועל? "השאלות שאנחנו אוהבים לשאול הן באילו כלים וטכנולוגיות הם משתמשים ביומיום", מסבירה רוקח. "אנשים סקרנים שבאמת משתמשים במגוון כלים יזכירו כמה שפות, ספריות או מודלים, ואף כלים מגוונים ודאטה־בייסים שונים. הם יידעו לפרט איזה כלי משמש לאיזו מטרה".

לדבריה, "הרעיון הוא לראות איך המועמדים משלבים את הידע. כך אנחנו יודעים לזהות אם המועמד יודע לקחת משימה מורכבת מקצה לקצה, ולא רק קרא על הנושא לפני הראיון". שאלה נוספת שהיא בוחנת היא: "איך בודקים אם המודל שנבנה הוא טוב?", כשהמטרה היא לא להיכנס לפרטים הקטנים, אלא לראות את הדרך שהוא חושב ואיך הוא ניגש לדברים.

דקל מנסה לבחון יותר איך המועמד מתמודד עם שינויים גדולים: "נרצה לשאול איפה הבינה המלאכותית פוגשת את המועמד בעבודה, מה הוא חושב על הבינה ועל אילו פרויקטים שקשורים לבינה הוא חתום. במידה מסוימת, אם הכלים עוזרים לו לעשות את העבודה יותר טוב או שהוא מפחד מהבינה המלאכותית".

ענבל חורש, מנכ"לית ומייסדת Gifthead, מומחית בניהול תהליכים ארגוניים וגיוס טאלנטים, מסכימה כי רכיב ה־AI הפך להכרחי בראיונות עבודה - גם כשמדובר בתפקידים שאינם טכנולוגיים במהותם. "Gifthead עוזרת ללקוחות לנסח שאלות שזו מטרתן, ואלו לא שאלות שנשאלות רק בסטארט־אפים שמתעסקים ב־AI. זו אינדיקציה רחבה על המועמד: האם הוא מופתע מהשאלה? כמה הוא מתעניין בנושא? האם הוא חושש ממנו או מתלהב?".

חורש מסבירה כי הפתיחות לבינה מלאכותית חשובה באותה מידה גם בתפקידים לא טכנולוגיים: "הרבה פעמים העובדים בשטח מאמצים כלי AI הרבה לפני שהארגון בכלל מאשר את השימוש בהם. בינה מלאכותית נוגעת היום בכל תחום - מניתוח דאטה בשיווק ועד תיעדוף משימות בגיוס. חשוב לנו להבין מה העובד מביא איתו - האם הוא כבר משתמש בכלים האלה? כמה יוזמה יש לו? האם הוא יוכל להוביל שינוי בתוך הארגון?".

השאלות שעוזרות לזהות "נורות אדומות"

הבינה המלאכותית עשויה להגיע גם עם סיכונים, ואחת המטרות של הראיונות היא למצוא "נורות אדומות" הנוגעות לשימוש של המועמד בה. רוקח מסבירה כי "אם אני מזהה שהמועמד זורק סיסמאות ולא באמת יודע לדייק, אז כנראה שהוא רק קרא קצת בנושא לפני הראיון. יש גם מועמדים ששומעים שהם מדקלמים תשובות מ־ChatGPT", מוסיפה דקל מניסיונה.

רוקח מסבירה שאחד הדברים החשובים מבחינתה הוא נושא האתיקה, והיא מנצלת את ראיון העבודה כדי להבין מהם השימושים של המועמדים בבינה המלאכותית בניסיון לזהות נורות אדומות. "אני בודקת מקרים שבהם המועמדים השתמשו בכלים האלו בצורה שאינה ראויה. נשאל אותם למשל לאילו שימושים ביזאריים הם השתמשו בבינה מלאכותית. זה יכול להראות על חשיבה מחוץ לקופסה והתנסות, או מנגד על גבולות אתיים ואחריות. אם מישהו מדבר על דיפ פייק, זה מדליק נורה אדומה".

דקל מזכירה שהמפגש עם הבינה המלאכותית מגיע פעמים רבות כבר בשלב קורות החיים. לדבריה, "הבינה המלאכותית שינתה את התפיסה של קורות החיים, כי המועמדים מתאימים אותם לתיאור התפקיד בעזרתה". זה מייצר מערכת מורכבת, היא אומרת: "מצד אחד, זה מדהים. זה אומר שהמועמד יודע להשתמש בבינה המלאכותית לטובתו ואנחנו חושבים שזה מצוין. מצד שני, יש בזה גם חיסרון. זה מדאיג, כי אנחנו צריכים לבחון ביתר שאת מה הוא יודע להביא לשולחן ולוודא שלא נקבל 'חתול בשק'". כדי להתמודד עם זה, דקל מספרת שהם נותנים משקל גדול יותר להמלצות על המועמדים.

"AI לא מחליף אנשים, הוא מחליף משימות"

אחד החששות הגדולים שהבינה המלאכותית הביאה לשוק העבודה, הוא שיום אחד היא עלולה להחליף את העובדים. הרי, אם העובדים עצמם מייעלים את העבודה שלהם ומטמיעים יכולות בינה מלאכותית, אולי בסוף לא יהיה בהם צורך כלל? רוקח: "אני לא חושבת שיכולות יחליפו אנשים. יש מיומנויות שמכונות לא יודעות לעשות, ואני גם לא בטוחה שהן יידעו לעשות בעתיד. בשונה מהעבר - היום הבינה המלאכותית גורמת לנו להשתמש בסט יכולות, מיומנויות וכישורים שפחות השתמשנו בהם בעבר".

חשש נוסף שעולה בקרב העובדים, הוא שאם יציעו פתרונות מבוססי בינה מלאכותית הם לבסוף ימצאו עצמם בחוץ. חורש מבהירה: "זו תפיסה שגויה. AI לא מחליף אנשים, הוא מחליף משימות. דווקא עובדים שמבינים את זה ויודעים להציע שיפורים - הם אלו שיישארו. חברות לא רוצות רק את מי שמבצע משימות, אלא אנשים שמביאים ערך, חדשנות, יוזמה. את אלה אף טכנולוגיה לא יכולה להחליף".

לעומתה, דקל טוענת כי "יכול להיות שבעתיד הבינה המלאכותית תחליף כל מיני תפקידים. אבל עד אז, אנחנו מאמצים אותה לטובת החברה ולומדים איך לנהל את הכלים בלי שהם ינהלו אותנו. יש מקרים שבהם החברה החליטה שלא לעשות שימוש בבינה מלאכותית, למשל לצורך קבלת החלטות, שיחות עומק עם עובדים ועוד. חשוב שזה לא ייכנס לכל דבר ואסור שזה יהרוג את היצירתיות, המגע האנושי והחדשנות".

עוד כתבות

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

ליאת להב תחליף את רוזנטל בתפקיד ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● ההחלטה מהווה חותמת לביצוע המהלך

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר