גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיטה של האחים אמיר: אריזה מחדש והקפצת מחיר

מדפי שופרסל התמלאו בחודשים האחרונים בשורת מותגים חדשים, מטואלטיקה עד מזון, שמחליפים למעשה את המותג הפרטי שנשא את שמה של הרשת ● המהלך שמובילים בעלי השליטה שלומי ויוסי אמיר, מאפשר לשופרסל להפנות את האחריות אל הספקים ● וגם: איך קורה שמכולות שכונתיות מוכרות מוצרי שופרסל במחיר נמוך יותר?

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום
שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

במרץ אשתקד הפכו האחים שלומי ויוסי אמיר לבעלי המניות הגדולים בשופרסל וטלטלו אותה מהיסוד. הרבה כבר נכתב על חילופי ההנהלה, הפיטורים והיחסים המחודשים עם הספקים. ואולם אחד השינויים המשמעותיים ביותר שחלו במדפי הרשת בתקופה האחרונה נרשם מתחת לרדאר, בתחום המותג הפרטי: מצד אחד נשמעו קולות שהספידו אותו, ומצד שני בשופרסל חזרו ואמרו שהוא לא נעלם אלא משנה את פניו. כעת מתבררת התמונה בעניין המהפכה השקטה שמובילים בעלי השליטה החדשים.

השוכרים בפנייה חריפה לקניונים: "אתם מתפרנסים מאיתנו כל השנה, איפה אתם?"
בית המשפט קיצץ במאות אלפי שקלים היטל השבחה של עיריית תל אביב
תצטרכו לעשות כמה פשרות עם הרכב הזה. אז למה בכל זאת הוא מעניין?

בימי המנכ"ל הקודם של שופרסל, אורי וטרמן, לא היה קושי בזיהוי המוצרים של הרשת. הם נשאו בגאון את שמה, יצרו בידול והלכו ותפסו נתח גדל מהסל של הצרכנים. הנתונים דיברו בעד עצמם: ברבעון הראשון של 2023 עמד נתח המותג הפרטי על 28.4% מכלל המכירות של שופרסל. אלא שמאז הכיוון השתנה - ברבעון הראשון של 2024 הוא ירד ל־24%, וברבעון הראשון של השנה הנוכחית - ל־19.6% בלבד.

לא מדובר בירידה מינורית, ויש לה שני הסברים עיקריים: הראשונה היא שבעבר נכנסו מוצרים לא רלוונטיים לקטגוריית המותג הפרטי, כמו ביצים למשל. השנייה היא שרוב המוצרים במותג הפרטי של שופרסל בוטלו והוחלפו במותגים חדשים שעומדים בפני עצמם, שנקראים "מותגים נשלטים". כמעט אף אחד מהם לא משוייך לשופרסל, ולעתים אין כל אזכור לרשת - לא כמשווקת ולא כיבואנית.

האחים אמיר הבטיחו לגייס לרשת יותר ספקים קטנים על־מנת להפעיל לחץ על הגדולים, ואכן, מדפי שופרסל התמלאו בחודשים האחרונים בעשרות שמות חדשים: XPO, בית יהודה MONRO, SURINIA, סיישל, סלה, שדה יהודה, Bambino, LU, VOILA ועוד. אך לא מדובר ביצרנים קטנים ובוטיקים כפי שאנו אולי מדמיינים, אלא בפעילות ענפה ביותר של שופרסל. למעשה, שופרסל המציאה פרוטפוליו שלם של מותגי ניקיון, פארם, קורנפלקס, דבש, טחינה, עוגיות, טונה ומה לא. ישנם אפילו יינות שמיוצרים במיוחד עבור הרשת - גלבוע, נריה וחלמיש.

טחינה ''סלה'' של שופרסל / צילום: שירה ספיר

ההפרדה הזאת מפנה אל היצרן את כל האחריות - מתביעות ייצוגיות ועד ריקולים - וחוסכת לשופרסל לא מעט כסף, בין השאר על־ידי קיצוץ כוח־האדם במחלקת שירות הלקוחות ובקרת האיכות, כמו גם במחלקת המותג הפרטי, שפוטרה כמעט בשלמותה. אילו מוצרים כן נושאים את השם "שופרסל" על גבי האריזה? מגבונים, מטליות ופריטים זולים בעיקר - באופיים ובתמחורם.

אז למה בעצם הקמעונאית הגדולה בישראל מסתתרת מאחורי שמות לועזיים ואריזות מעוצבות היטב? בשופרסל מדברים על איכות ומיתוג שמאיימים על נתח השוק של הספקים הגדולים, ומתמרצים אותם להעניק יותר מבצעים. כך, בזמן שאף ספק גדול לא "ישקשק" כשבקטגוריה שלו קיים מותג זול יותר תחת התווית "שופרסל", האיום גדל כשמגיע שם מפתה יותר שמציג איכות שמתקרבת לזו של הספק המוביל.

עוד מילות מפתח הן "מנועי צמיחה", כלומר חדירה לנקודות מכירה נוספות שבהן ניתן לשווק את המוצרים. כאן נכנסים לתמונה סניפי הסיטונאות של שופרסל הנקראים "המפיץ", הממוקמים באשדוד, בבאר יעקב, בבאר שבע ובחיפה. אליהם מגיעים לא מעט בעלי עסקים, כשהם מנצלים את כוחה העצום של שופרסל בתנאי סחר מול הספקים שלה. אך אם בעבר אותם בעלי עסקים לא מכרו את המותג הפרטי של שופרסל בחנויות שלהם, כיום אפשר למצוא טונה SURINIA או שימורי בית יהודה במכולת השכונתית, לעתים במחיר נמוך יותר מהמחיר בסניף שופרסל הקרוב.

תחרות פנימית

זאת ועוד, לצד המותגים החדשים, בשנה האחרונה שופרסל החזירה לחיים רשת ישנה בשם יוניברס - פורמט דיסקאונט משנות ה־90 שפועל במיקומים של סניפי "שופרסל דיל" לשעבר. היוניברסים מציעים חוויית קנייה מוזלת: לא מסדרים סחורה על מדפים אלא משאירים מוצרים בארגזים, חוסכים בכוח־אדם - ומגלמים זאת במחיר. המחירים שם נמוכים יותר מאשר ברשת־האם, אבל שום סממן - שלט, מיתוג או אפילו שקית - לא מסגיר שמדובר בשופרסל. רק בקבלה תמצאו את שמה, באותיות קטנות.

שופרסל, כך נראה, מקימה תחרות פנימית: בין יוניברס, דיל, אקספרס והמפיץ, כל פורמט פונה לפלח אחר באוכלוסייה - לקוחות מבוססים בעיר, משפחות בפריפריה, בעלי עסקים קטנים.

אך נשאלות השאלות - למה המותג הפרטי מסתתר מאחורי שמות לא מוכרים, האם בכובעו החדש הוא מה שיעזור להוריד את יוקר המחיה המשתולל בישראל, והאם זו בכלל המטרה?

פסטה ''פרלי'' של שופרסל / צילום: שירה ספיר

"מבלבל את הצרכן"

"שופרסל מנסה לייצר ערך צרכני, לייצר שינוי בתפיסה הצרכנית לגבי מותג פרטי, ולייצר מותגים עם שמות בינלאומיים. אבל זה מבלבל את הצרכן עוד יותר וסולל את הדרך בעצם לעליות מחירים, ולא רק של המותג הפרטי שלהם אלא של הספקים ושל כל השוק", אומר גורם בשוק הקמעונאות.

והרי המותג הפרטי הוקם מלכתחילה כדי להוות חלופה צרכנית משתלמת, אך כשהטונה של שופרסל עולה יותר לגרם מאשר טונה סטארקיסט (25.90 שקל ל־140 גרם מול 25.90 שקל ל־140 גרם, בהתאמה), או כשהמחיר של קורנפלקס מונרו (17.90 שקל ל־750 גרם) לא זול בצורה משמעותית מזה של יוניליוור (20.90 שקל ל־850 גרם) - מה האינטרס של הספק המוביל להוריד את המחירים?

"הם לא רק שינו את השמות, אלא גם את גודל האריזות, כך שאי־אפשר לערוך השוואה ולהגיד שזה המוצר שהיה לפני שנה. הברקוד אחר, השם אחר, היצרן אחר, והעלאת המע"מ עוזרת עוד יותר לטשטש את זה", אומר הגורם. "יחד עם המלחמה, כשהקשב מוסט, ואנשים לא יוצאים לרחובות על יוקר המחיה, זה חלון הזדמנויות להעלאת מחירים, לצמצום אריזות, ולעשות כל מה שצריך כדי להגדיל את שורת הרווח".

"שופרסל לא באמת משלמת יותר לספקים הגדולים, למרות עליות המחירים", מוסיף אותו גורם. "הם שיפרו את תנאי הסחר משמעותית, בטח במשא־ומתן האגרסיבי שהאחים אמיר מנהלים. הרי הודעות על התייקרויות הן בסיס לשיפור תנאי הסחר של הרשת. כשחברה ענקית כמו שופרסל קונה בכמויות שהיא קונה, אף אחד לא רוצה להסתכסך איתה. לפני שנתיים-שלוש, כששופרסל יצאה מול תנובה ויוניליוור, ובסוף היו כותרות שהיא 'נכנעה', גם אז הצרכן לא פגש את העלאות המחירים עליהן הספקים הודיעו בהתחלה".

קורנפלקס ''מונרו'' של שופרסל / צילום: שירה ספיר

המהלך החדש

"יש את המתחרים הקיימים, ויש את המתחרים ששופרסל יוצרת לעצמה, כמו יוניברס, תוך כדי שמירה על שופרסל כדי להראות שהרווחיות נשמרת", מסבירה דניאלה רז־ויינרב, סמנכ"לית מידע ומנהלת המחלקה הכלכלית ב־Coface Bdi.

"זו אסטרטגיה של חברה - יש את המותג היקר יותר, יש את הסופרים השכונתיים בהם מסתכלים על הנוחות ועל השירות, ויש את הרשת שפונה לקהל החרדי עם המשפחות הגדולות. בסופו של דבר הם יצטרכו לעשות איזון. למה הם מקימים מחדש את כל המותגים תחתם? כדי לשפר את הצעת הערך שלהם. יוקר המחיה בפני עצמו משפיע על העדפות הצרכנים, שעושים ויתורים כשהם הולכים לסופר. ולדעתי שופרסל מבינים זאת, ויעלו את הצעת הערך. ילכו אליהם לא כי הם הכי זולים, אלא מסיבות אחרות, מכיוון שלאותו צרכן הצעת הערך שהם מציעים היא הכי טובה".

בשופרסל מתעקשים שהצעות הערך שהם נותנים ללקוחות ישנו את השוק, כמו למשל המהלך האחרון של הרשת: תוכנית למחזיקי כרטיס האשראי שנקראת SBOX (כן, שוב לועזית), שמאפשרת לרכוש מוצר מסוים מתוך רשימה ב־5 שקלים, על כל 100 שקל בחשבון הסופי. החודש ניתן לקנות סבון כלים של פלמוליב 750 מ"ל ב־5 שקלים, קופסת שוקולד השחר או מגבוני Bambino, ככל שהחשבון גבוה יותר כך ניתן להוסיף יותר מוצרים ב־5 שקלים. גימיק חמוד, אבל כדי לנצל אותו חייבים להחזיק בכרטיס אשראי של שופרסל.

מגבת נייר ''LU'' של שופרסל / צילום: שירה ספיר

יש לציין כי בשנה האחרונה שופרסל ניתקה את כל שיתופי־הפעולה עם מועדונים אחרים - ע"ע הפרידה המתוקשרת מחבר - וכיום היא מתמקדת בחברי המועדון שלה.

נציין גם כי בהשוואת סל קנייה שבוצע בחג שבועות על־ידי המועצה לצרכנות ולסחר הוגן, התמקמה שופרסל דיל כרשת הרביעית הכי יקרה, אחרי מעיין 2000, מחסני מזון וויקטורי. הרשת הזולה ביותר יצאה רמי לוי. באותה סקירה נבדק גם סל מותגים מובילים מול מותגים תחליפיים באותה הרשת - כשבשופרסל עמד ההפרש על 37%, בעוד ברמי לוי ההפרש עמד על 17%.

"חשוב לשים על השולחן ששופרסל היא קודם כול חברה עסקית, שתפקידה להשיא ערך לבעלי המניות, והיעדים שלה מכווני רווח", מוסיפה רז־ויינרב. "כשהצרכן יודע שבזמן שהמכולת השכונתית מתחת לבית לא מקבלת הנחות מהספקים, שופרסל כן מקבלת - הוא מצפה שהיא תגלגל אותן אליו.

"אבל מהבדיקות שנערכות על־ידי ארגוני צרכנות, רואים ששופרסל העלתה את מחיר הסל, וכאן יש לה בעיה תדמיתית. יש לה זכות להעלות את הרווחים ולגלגל את המחירים לצרכנים, אבל כצרכנים יש לנו את הזכות לצפות ממנה לשמור על הוגנות חברתית, בין אם זה תפקידה או לא. ואת הזכות הזו הצרכנים יממשו אם החברה תפסיד אותם למתחרים".

עוד כתבות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מערכת הנשק האמריקאית שבדרך לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● ההחלטה מהווה חותמת לביצוע המהלך

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה