שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר המשפטים יריב לוין חתם בסוף השבוע האחרון, עם תחילת המלחמה מול איראן, על תקנות המעבירות את הפעילות בבתי המשפט למתכונת חירום, לנוכח המלחמה עם איראן. ביום שני האחרון הוארכו התקנות עד 22 ביוני, ושלשום (א') הן הוארכו בשנית - הפעם עד 25 ביוני.
עם זאת, בעקבות הודעת פיקוד העורף על חזרת המשק לפעילות מלאה, הודיעה הערב (ג') הנהלת בתי המשפט כי בתי המשפט יחזרו אף הם לשגרת עבודה החל ממחר, יום רביעי (25 ביוני). עם זאת, הדיונים שכבר בוטלו בגלל המלחמה לא יתקיימו גם ביום רביעי, ובהנהלת בתי המשפט ציינו כי "מובן הקושי לקיים מחר פעילות שגרתית מלאה".
● בתי המשפט עברו למתכונת חירום, ועורכי הדין מתארים כאוס: "המערכת בהלם"
● שאלות ותשובות | עבודה בחירום: האם מקבלים שכר כשלא מגיעים ומי חייב להתייצב?
השופטים והרשמים התבקשו לגלות התחשבות מירבית בעורכי הדין, במיוחד בכל הנוגע לקביעת דיונים שבוטלו. בהשתתפות עצורים יוסיפו גם ביום רביעי להתקיים בהיוועדות חזותית.
הפעילות בהיכל המשפט בחיפה ובהיכל ויצמן בתל אביב (בית משפט השלום), שנפגעו במלחמה, הופנתה לבתי משפט אחרים במחוז עד לשבוע הבא.
בחינת ההסמכה לעריכת דין נדחתה ל-14 ביולי
בתוך כך, היום פורסם כי בחינת ההסמכה לעריכת דין, שאמורה הייתה להתקיים ב-16 ביוני אך נדחתה בגלל המלחמה, תתקיים ב-14 ביולי בשעה 11:00 בירושלים. הרישום לבחינה נותר בתוקף, ואין צורך לבצעו מחדש. נדגיש כי הבחינה תתקיים בכפוף לאישור סופי מפיקוד העורף, וייתכן שיהיו שינויים בהתאם להנחיות.
במסגרת מצב החירום, לא התקיימו דיונים בכל מערכת המשפט - כולל בתי המשפט ובתי הדין לעבודה בערכאות השונות, כמו גם בלשכות להוצאה לפועל. הגשות מסמכים וכתבי טענות נדחו אף הם, אלא אם בית המשפט הורה להגיש כאלה במועד ספציפי. עוד נקבע כי עצורים, אסירים וכלואים לא יובאו לדיונים פיזיים. דיונים לגביהם יתקיימו בהיוועדות חזותית (מערכות דוגמת זום).
לצד ההגבלות, נקבע כי דיונים הנחשבים דחופים עשויים להוסיף ולהתקיים. אלה כוללים עתירות דחופות לבג"ץ, עבירות פלילות הנוגעות למצב החירום המיוחד סביב המלחמה, מעצרים מינהליים, דיוני מעצרים ושחרור בערובה (כאמור ללא נוכחות פיזית) ובקשות לסעדים זמניים דחופים בהליכים אזרחיים.
בבתי הדין לעבודה נקבע כי יתקיימו דיונים דחופים הנוגעים לסכסוך קבוצי ובין-ארגוני דחוף, לערעורים דחופים ולבקשות דחופות לסעד זמני, צו ביניים או עדות מוקדמת.
ביום ראשון הגישה היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, את עמדתה לבג"ץ בעתירות שהוגשו נגד הליך הדחתה, עליו החליטה הממשלה. היועמ"שית טענה כי ההליך אינו חוקי, זאת על בסיס חוות-דעתו של המשנה ליועמ"שית, ד"ר גיל לימון, שקבע כי הצעת הממשלה לעקוף את הוועדה המייעצת לאיתור היועמ"ש ולהחליט על ההדחה, באמצעות ועדת שרים ייעודית, תוביל לפוליטיזציה של מוסד הייעוץ המשפטי. שר המשפטים לוין צפוי ככל הנראה להגיש אף הוא את עמדתו, שתגן על הליך ההדחה.
עדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו במשפטו הפלילי נדחתה מראש, באישור הרכב השופטים, לנוכח החתונה של בנו אבנר, שתוכננה להתקיים השבוע.