גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מירי רגב: הישראלים הראשונים יחזרו מחו"ל דרך המדינות האלה

שרת התחבורה הודיעה על המתכונת להחזרת כ-100 אלף הישראלים שנתקעו בחו"ל מאז תחילת המערכה מול איראן עקב סגירת המרחב האווירי ● טיסות החילוץ הראשונות יהיו מתאילנד, לרנקה, אתונה, איטליה וארה"ב ● רגב: "חברות התעופה יחליטו מי יחזור ראשון. יוקם צוות למקרים חריגים, וניתן דגש למקרים מצילי חיים" ● בשלב זה לא יאושרו יציאות ישראלים לחו"ל ● מנכ"ל רש"ת: "זה ייקח שבועות"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות"
שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות"

שרת התחבורה מירי רגב הודיעה על המתכונת המתוכננת להחזרת מעל 100 אלף הישראלים שנתקעו בחו"ל מאז תחילת המערכה מול איראן בעקבות סגירת המרחב האווירי של ישראל. רגב מקיימת בשעה זו תדריך לגבי הטיסות הצפויות לצאת לחילוץ אותם ישראלים.

"אני מבינה את המצוקה, אבל אנחנו נמצאים ביום הרביעי למלחמה לא פשוטה ומחיר כבד שהעורף משלם, ולא ניקח סיכון וחס וחלילה שיהיה אירוע על הקרקע, שנצטרך להסביר כיצד אישרנו למטוס לנחות בקרקע עם יותר מ-300 הרוגים. לכן נבצע בצורה מדורגת ומתוכננת ומתואמת עם משרד הביטחון וגורמי מקצוע של התעופה האזרחית", אמרה.

טיסות החילוץ של אל על יוצאות לדרך. כך זה יעבוד
מחיר החזרה הביתה: 4,000 אירו, עד 22 שעות בים - והמדינה מחוץ לתמונה
המבצע הסודי בנתב"ג: כך פונו כל המטוסים לפני התקיפה באיראן

"אמרנו שייקח זמן ושזה לא יהיה מהיום למחר, אבל נתנו את האוקיי, ובעצם אנחנו מתחילים עם מבצע 'חזרה בטוחה' של הישראלים הביתה של משרד התחבורה יחד עם הגורמים הרלוונטיים", הוסיפה רגב.

רגב ציינה כי "לא נאשר יציאות ישראלים לחו"ל בשלב זה. מי שיוצא כרגע לחו"ל אלה מי שהגיעו לבקר בארץ - דיפלומטים, תיירים וכדומה".

לדבריה, "השלב הראשון יצא לפועל, והתוכנית הייתה שברגע שהייתה אזעקה ב-3 בבוקר, העפנו את כל צי המטוסים מנתב"ג. זו הייתה החלטה נכונה - אחרת לא היה לנו עם מה להחזיר את הישראלים ארצה.

"כעת, השלב השני של תוכנית 'חזרה בטוחה' יוצא לפועל. זה אומר שלאחר תיאום עם מת"ח וניהול סיכונים שנציג בהמשך, אנחנו נערכים להחזיר את האזרחים הביתה החל מהיום. היציאה היא לאותם המוקדים שידענו שיש בהם ישראלים: תאילנד, לרנקה, אתונה, איטליה וארה"ב, ומשם יהיו ההחזרות הראשונות".

"נקים גוף ייעודי"

באשר לחלוקת העבודה ציינה רגב: "משרד הביטחון מחלץ ישראלים עם כוחות ביטחון שצריך להחזיר הביתה, ולא נכנסים לזה. החזרת האזרחים הביתה נעשית על-ידי משרד התחבורה בשיתוף-פעולה עם משרד הביטחון. בשלב זה תשובת משרד הביטחון הייתה מובנת - יש עומס גדול על צה"ל ועל חיל האוויר, ולכן מטוסי צה"ל לא יחזירו אזרחים, אלא צי המטוסים הישראלי ובאמצעות חברות זרות שיהיו מוכנות לקחת חלק.

"נקים גוף ייעודי שיורכב מנציגי משרדי התחבורה, משרד החוץ, פיקוד העורף ורשות החירום הלאומית, עם מוקד טלפוני שיפורסם בקרוב לציבור. הגוף הזה בעצם יידע לתעדף את מקרי החירום של אותם אזרחים שצריכים לחזור, ושחברות התעופה לא יודעות לתת להם מענה, ולכן גם רשות החירום הלאומית היא חלק מהצוות".

רגב ציינה כי "בנוסף למרחב האווירי, אנו פועלים לתת מענה דרך הים. במרחב הימי החרגנו באמצעות פיקוד העורף את מנו ספנות. אני שמחה שהוא פנה אלינו. שוחחנו ארוכות וסיכמנו שמנו ספנות יסייע לנו להחזיר ישראלים מקפריסין לישראל ויסייע להוציא ישראלים שלא צריכים להיות פה, כמו תיירים ובני נוער מ'תגלית', שאותם נוציא לחו"ל.

"קיימת אופציה להחזיר אזרחים בנחתות (כלי שיט צבאיים המאפשרים הנחתת כוחות), אך זו אופציה לא פשוטה. אני לא יודעת מי שט בנחתת 18 שעות מקפריסין לישראל - זה לא פשוט, ואם נראה שלא נוכל להרחיב את המרחב האווירי, נבקש את הנחתות שיסייעו לנו להביא ישראלים, ונשתמש בנחתות במקרה שלא נצליח ליצור מרחב אווירי להבאת ישראלים.

"אני אומרת לאזרחים: אין מה להילחץ. אתם בחו"ל, תהנו. אני יודעת שזה לא פשוט, והעלאתי בקבינט האחרון את סוגיית השיפוי. נשב עם האוצר ונראה איך אפשר לטפל בנושא הזה. אני מבקשת מאנשים סבלנות.

"על אף אתגרי המלחמה, שמרנו על שמיים פתוחים, למרות שהרבה חברות זרות יצאו מכאן וחזרו לטוס. רק לפני שבועיים החזרנו את וויז ולופטהנזה. זה אתגר עצום להפעיל תעופה אזרחית במלחמה. נעשה הכול כדי להחזיר אתכם לארץ, ובעזרת השם נחזיר את כולם ארצה, אבל זה ייקח זמן. ברגע שנאשר חזרה של מטוס ארצה, ונבין גם כשהמטוס באוויר שיש סכנה לחיי אדם - נחזיר אותו בחזרה. ניקח את הסיכונים בצורה מושכלת, כשחיי אדם הם מעל הכול".

"משימת קודש"

שמואל זכאי, מנהל רשות התעופה האזרחית, הוסיף: "המבצע הזה של החזרת הישראלים הביתה תוכנן מראש ובקפידה בתכנון מורכב, והיה כמובן צורך לשמור על חשאיות כדי לא לחשוף את התקיפה באיראן.

"כדי להחזיר את הישראלים צריך מטוסים. הדבר הראשון הוא להוציא את צי המטוסים ולקרב אותו לנוסעים. ב-3 לפנות בוקר היו מטוסים בחו"ל ובנמלי המוצא, מטוסים באוויר וכאלה שעל הקרקע. את המטוסים שהיו שבחו"ל ובאוויר הפננו לשדות תעופה שמהם נחזיר את הישראלים הביתה, ואת המטוסים מנתב"ג הוצאנו החוצה.

"שדה תעופה לא יכול לקלוט כמות כזו מעכשיו לעכשיו, והייתה כאן מערכת הכנות מורכבת. הכנו את מקומות החניה ששדות התעופה יקלטו אותם בזמן אמת, והכי חשוב להכין צוותי טייסים והנהלות חברות התעופה בפרק זמן מהיר.

"הסיטואציה האנושית הייתה ידועה מראש. יש ילדים שנמצאים עם דיילים ודיילות בחדרים בבתי מלון ללא הוריהם. הצוותים רואים בכך משימת קודש. מהרגע הזה ניהול החזרת הנוסעים עובר מרשות תעופה אזרחית לרשות שדות התעופה".

"זה לא ייקח ימים אלא שבועות"

שרון קדמי, מנכ"ל רשות שדות התעופה, אמר כי "המבצע יחל כ-24 שעות מרגע שנקבל את ההנחיה", ורגב אמרה בתגובה: "קיבלתם".

לדבריו, המבצע כולל החזרת ישראלים בלבד - אך ורק ישראלים ששוהים בחו"ל, ואין נוסעים יוצאים. "התהליך יהיה מהיר ככל היותר, והדבר הכי חשוב זה זמן מינימלי על הקרקע בשל הסיכונים. החזרה תהיה מדורגת ותיבנה לאט-לאט במסגרת הסיכונים.

"תוך 24 שעות החברות יידעו מה הולך לקרות, הו ייצרו קשר עם הנוסעים, ומי שיעמוד מולם בחו"ל אלה חברות תעופה, ויש צוות בראשותו של עוזי יצחקי למקרים חריגים".

לדברי קדמי, "זה לא ייקח ימים אלא מספר שבועות. יש תנאים שלא קשורים בנו, ויום אחד יהיה שונה מיום אחר. נעשה את זה תוך כדי תנועה, כשמה שהכי חשוב זה חיי אדם".

מנהל רשות הספנות והנמלים, רב-חובל צדוק רדקר, אמר: "היום אונייה של מנו ספנות תוציא מכאן דיפלומטים ותיירים. יש לא מעט כלי שיט אחרים שמשתתפים במבצע של השבת הישראלים מחו"ל, ואם המאמצים לא יספיקו, חיל הים ומערכת הביטחון יירתמו למשימה".

תיעדוף למקרים מצילי חיים

רגב הוסיפה: "איש מילואים פעיל - צה"ל יחזיר אותו. משרד הביטחון יחזיר מי שנדרש ללחימה, וכל האזרחים האחרים יחכו.

"לגבי אזרחים שהגיעו עם חברות תעופה זרות: אנחנו מפרסמים טלפון של החמ"ל, ואיפה שנראה עניין הומניטרי ועניין של הצלת חיים, נדע לתעדף את זה ולהעביר בצורה מסודרת. חברות התעופה יחליטו מי יחזור ראשון. אנחנו ניתן דגש למקרים מצילי חיים שחברות התעופה לא נתנו להם מענה".

לדברי זכאי, "יש הרבה ישראלים בחו"ל, וכולם יקרים לנו באותה מידה, ומי שיקבע מי יעלה קודם אלה חברות התעופה. אנחנו לא יכולים להחזיר בבת-אחת יותר נוסעים - לא כי אין לנו אמצעים. אנחנו יכולים תאורטית לקחת 70 מטוסים ולהטיס אותם ארצה, אבל אף אחד לא חושב שזה דבר אחראי לעשות".

חשש מהפקעת מחירים

רגב ציינה כי "הנוסעים יקבלו את המגיע להם על-פי 'חוק טיבי', אבל אני מצפה להתערבות של משרד האוצר, כי הנוסעים נשארו בחו"ל בגלל מבצע חשאי, ואני חושבת שכאשר האוצר יכול לסייע בשיפוי, הוא צריך לעשות זאת. אני מתארת לעצמי שגם שר הכלכלה יביע עמדתו בעניין הזה.

"אני מקווה שהחברות יבינו המשמעות של חזרת הישראלים ואת ההוצאות הגדולות של שהייה בחו"ל, וברור שחברה שנוסעת צד אחד ריק וצד אחד מלא - צריך לתת לה מענה, ואני אדאג לשיפוי לאותן חברות כדי שכרטיס הטיסה יהיה במחיר סביר".

במענה לחשש מהפקעת מחירים, שרת התחבורה אמרה כי "אני כרגולטור לא יכולה להתערב בעניין המחירים, אבל אני לא מתעלמת מזה, ולכן אני מאמינה שמשרד הכלכלה, משרד האוצר ואנחנו נסייע ככל הניתן כדי לתת מענה. זו סמכותי ואחריותי להחזיר את הישראלים ארצה".

במענה לשאלת גלובס על הגבלת מחירי הטיסות שהוטלה בתקופת הקורונה ולמה לא מפעילים זאת כעת, אמרה רגב: "אני אעשה הכול שחברות תעופה לא יפקיעו מחירים, ואני מאמינה שהן מבינות את גודל השעה ואת האתגר העומד לפניהן.

"בנוסף, נעודד עוד ועוד חברות תעופה זרות לקחת חלק בזה. וזה לא סוד שאני נפגשתי עם מנכל וויזאייר, ואני רוצה בייס שלהם בארץ, שיבינו שתחרות היא מאסט כדי להטיס ישראלים. ברגע שנפתח את השמיים, גם שרי הכלכלה והאוצר יידעו לעשות מה הם צריכים לעשות כדי למנוע הפקעת מחירים, וחברה שמפקיעה מחירים - לא תקבל פיצוי".

עוד כתבות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה