עסקים סגורים בקניון ערים בכפר סבא / צילום: רמי זרנגר
בעוד המלחמה עם איראן נמשכת, גוברים הקולות הקוראים לאפשר למעסיקים להוציא עובדים לחופשה ללא תשלום (חל"ת). בגלובס פורסם השבוע כי בדיונים שמתקיימים בימים אלה בממשלה עלה על הפרק מודל החל"ת שיושם בתקופת הקורונה ועם תחילת המלחמה בעזה.
● המשק נכנס להדממה, ומודל החל"ת שוב עומד על הפרק
● עובדים חוששים משובה של החל"ת, ההסתדרות מזהירה ממשבר בשוק העבודה
● מליסרון לשר הכלכלה: "לא יהיה מנוס מהוצאת מאות אלפי עובדים לחל"ת"
● עבודה בשעת חירום: האם מקבלים שכר כשלא מגיעים לעבודה, ומי חייב להתייצב?
לפי המודל, מעסיקים היו רשאים להוציא לחל"ת ללא צורך במתן הודעה מוקדמת לעובד, ומבלי שהעובד נדרש לנצל את יתרת ימי החופשה שצבר. המדינה פרשה במצב זה רשת בטחון לטובת העובדים, והבטיחה להם זכאות לדמי אבטלה מהיום הראשון לחל"ת. התקופה המינימלית לחל"ת שזיכתה בדמי אבטלה קוצרה אז מחודש לשבועיים בלבד, ותקופת האכשרה שנדרשה כדי לקבלם קוצרה אף היא מ-12 ל-6 חודשים.
שובו של מודל החל"ת לשולחן מעלה כעת שאלות משפטיות מורכבות לגבי המצבים שבהן ניתן יהיה להוציא עובדים לחל"ת ולזכויותיהם בתקופה זו. לצד זאת, היעדרותם של עובדים ממקומות עבודה לנוכח מצב החירום מוסיפה להעלות שאלות לגבי הגדרת מפעלים חיוניים והזכאות לקבל שכר במהלך ההיעדרות.
בסיוע מומחים לדיני עבודה, גלובס עושה סדר בשאלות הללו.
האם ניתן לכפות עליי לצאת לחל"ת?
לא. מעסיק אינו רשאי להוציא עובד לחל"ת באופן חד-צדדי וללא הסכמת העובד. במקרה בו קיים ארגון עובדים במקום העבודה, המעסיק רשאי להגיע להסכם בנושא מול ארגון. כך מסבירה עו"ד טל קרת, שותפה מובילה ומומחית לדיני עבודה במשרד ארנון, תדמור-לוי.
קרת מציינת כי גם בתקופת הקורונה לא התאפשרה הוצאה כפויה לחל"ת, אבל בתי הדין לעבודה קיבלו כי המהלך עשוי להיות אפשרי לנוכח הנסיבות יוצאות הדופן. נכון לעכשיו, היא מדגישה, עמדת משרד העבודה היא שלא ניתן לכפות חל"ת על עובד ללא הסכמתו.

האם אני זכאי להודעה מוקדמת לפני שמוציאים אותי לחל"ת?
לא. אם הדבר נעשה בהסכמה, אומרת עו"ד קרת, הרי שהמהלך יוצא לפועל בהתאם להסכמת הצדדים. אם הדבר לא נעשה בהסכמה, ובהמשך ייקבע כי מדובר בפיטורים, אז חלה על המעסיק חובה לתת הודעה מוקדמת.
באילו מקרים עשויה יציאה חל"ת להיחשב לפיטורים?
עו"ד הילה בר-אילן ממחלקת דיני עבודה במשרד ש.פרידמן אברמזון, מסבירה כי אם העובד לא הסכים לצאת לחל"ת, ומדובר בחל"ת לתקופה ארוכה או בלתי מוגבלת - תגבר הסבירות שצעד זה מצד המעסיק יוכר כפיטורים. במצב כזה ייתכן כי תוכר זכות העובד להליך שימוע ולהודעה מוקדמת לפני פיטורים.
לעומת זאת, אם מעסיק הוציא עובד לחל"ת ללא קבלת הסכמתו, אך לתקופה קצרה ומוגדרת מראש, מתוך מטרה לשמר את יחסי העבודה ולא לנתק אותם, וצעד זה הוחל על עובדים רבים בחברה - יגדל הסיכוי שהדבר לא ייחשב כפיטורים.

כמה זמן עליי להיות בחל"ת כדי להיות זכאי לדמי אבטלה?
נכון להיום, אומרת עו"ד בר-אילן, כיום כדי שעובד יהיה זכאי לקבל דמי אבטלה, עליו לצאת לחל"ת ביוזמת המעסיק לתקופה של 30 ימים רצופים לפחות.
נעדרתי מהעבודה בהתאם להנחיות פיקוד העורף. האם הדבר ייחשב לחל"ת כפוי, והאם אני זכאי לשכר?
לא. היעדרות של עובד מהעבודה על-פי הנחיות פיקוד העורף אינה נחשבת לחל"ת כפוי אלא להיעדרות מותרת שאינה מעניקה בשלב זה זכות לעובד לקבל שכר. בהמשך, מציינת קרת, הזכאות לשכר תיבחן בהתאם להסכם עתידי שייחתם בין ההסתדרות לארגוני המעסיקים ואשר יורחב באמצעות צו הרחבה לכלל המשק.
האם כדאי להוציא כבר כעת עובדים לחל"ת?
עו"ד בר-אילן ממליצה להמתין בשלב זה לפני הוצאת עובדים לחל"ת. זאת, מכיוון שנכון לעכשיו מצב החירום במשק נקבע למשך שבועיים בלבד, כך שעובדים בחל"ת ממילא לא יהיו זכאים לדמי אבטלה עבור תקופה זו. ככל שמצב החירום יוארך מעל לחודש ימים, יהיה לדעתה מקום לשקול זאת.
האם ניתן להוציא כל עובד לחל"ת?
לא. ישנם עובדים שקיימות לגביהם מגבלות על הוצאה לחל"ת גם אם הסכימו עקרונית לכך. עובדים אלה כוללים עובדות בטיפולי פוריות, בהריון, בחופשת לידה, בתקופה המוגנת מפני פיטורים אחרי חופשת לידה, בהליכי אימוץ או פונדקאות ובמילואים.
לגבי אלה, מסבירה בר-אילן, יידרש קבלת היתר מהרגולטור. בנוסף עשויות להיות מגבלות על עובדים אשר האפשרות להוציא אותם לחל"ת מוסדרת בהסכמים או בהסדרים קיבוציים, בעיקר במגזר הציבורי.
מהם היתרונות והחסרונות מבחינת המעסיק בהוצאת עובדים לחל"ת?
המעסיק עשוי לחסוך בעלויות, שכן בתקופת החל"ת יחסי העבודה מושעים. כך, העובד לא מבצע עבודה, והמעסיק לא מחויב בתשלום השכר והזכויות הסוציאליות, למעט תשלום דמי ביטוח לאומי לתקופה זמנית.
מנגד, חל"ת עלול לפגוע בתחושת האמון והמחויבות למקום העבודה מצד העובד - מה שעלול להוביל לסיום של יחסי העבודה. עו"ד בר-אילן מציינת כי הניסיון מלמד שעובדים רבים מוצאים עבודה אחרת בתקופת החל"ת או בוחרים להתפטר, מה שמחייב את המעסיק להתמודד עם הצורך בגיוס עובדים חדשים והכשרתם.
על רקע זה, היא ממליצה למעסיקים לשקול אפשרויות גמישות יותר מחל"ת כמו עבודה מהבית או הקטנת היקפי המשרה והתאמתם לצורכי העסק.
אני עובד במפעל חיוני. האם ניתן לחייב אותי להגיע לעבודה?
כן. עובד שמועסק במקום עבודה שאושר כמפעל חיוני לפי חוק שירות עבודה בשעת חירום חייב להתייצב לעבודה, ככל שהוא נדרש לעשות זאת על-ידי המעסיק - כך מסביר עו"ד חגי ורד, שותף במחלקת דיני עבודה במשרד הרצוג, פוקס, נאמן.
לדברי עו"ד ורד, אי-הגעה לעבודה אף יכולה להיחשב בנסיבות אלה לעבירה פלילית. קיימים בחוק חריגים העשויים לפטור מחובת ההתייצבות, כמו במקרה של עובד שגויס למילואים בצו 8 או עובדת בהריון ובמהלך פרק זמן של שנה לאחר הלידה.

מקום העבודה שלי איננו חיוני, ונעדרתי בגלל המלחמה. האם אני זכאי לתשלום שכר כרגיל?
לא. עובד שנעדר ממקום העבודה בתקופת לחימה, וכאשר מקום העבודה אינו פעיל מכיוון שלא מדובר במפעל חיוני, אינו זכאי לתשלום שכר. עם זאת, מציין ורד, בסבבים קודמים של לחימה שהובילו להגבלות על מקומות העבודה נקבעה בדיעבד הסדרה, גם אם חלקית, של תשלום כלשהו לעובדים שנעדרו מהעבודה, בצד שיפוי מסוים מהמדינה למעסיקים.
יש לי ילדים קטנים, ואין להם מסגרת חינוכית - מה שמצריך ממני להישאר בבית כדי לשמור עליהם, ללא יכולת לעבוד. האם אני זכאי לתשלום ממקום העבודה?
לא. עו"ד ורד מבהיר כי כל עוד לא קיימת הסדרה בנושא (וזו מתבצעת לעתים רק בתום מצב החירום), גם עובדים שנאלצו להיעדר מהעבודה לצורך טיפול בילדיהם שנותרו ללא מסגרות חינוך פעילות - אינם זכאים לשכר.
מקום העבודה שלי סגור בגלל הנחיות פיקוד העורף. האם אוכל לנצל ימי חופשה?
כן, בנסיבות מסוימות. עובד רשאי להגיע להסכמה עם המעסיק לגבי ניצול ימי חופשה בפרק הזמן שבו מקום העבודה אינו פעיל עקב הנחיות פיקוד העורף. האפשרות של ניצול ימי חופשה עשויה להיות רלוונטית גם בעניינם של הורים לילדים שנדרשים לשהות עם ילדיהם שעה שמסגרות החינוך סגורות.
לדברי עו"ד ורד, בעבר אף נערכה במקרים שונים הסדרה שאפשרה לעובדים להיכנס לצורך כך למכסה שלילית של ימי חופשה, במקרים בהם ניצלו כבר את מכסת ימי החופשה השנתית.