גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובדים שנתקעו בחו"ל: האם מגיע שכר על ימי ההיעדרות, והאם הם נספרים לוותק בעבודה?

בעוד שטיסות החילוץ של ישראלים שנתקעו בחו"ל בגלל המלחמה יוצאות לדרך, עשרות אלפים עדיין שוהים מעבר לים ללא יכולת לחזור בקרוב לארץ ● האם מי שנעדר כתוצאה מכך מהעבודה זכאי להמשיך לקבל שכר, מה קובע החוק לגבי צבירת ימי חופשה ומחלה, והאם חייבים להמשיך ולהפריש לפנסיה בתקופת ההיעדרות? ● גלובס עושה סדר

ישראלים בלרנקה בדרך לארץ / צילום: דוברות ארקיע
ישראלים בלרנקה בדרך לארץ / צילום: דוברות ארקיע

אחרי שעשרות אלפי ישראלים נתקעו בחו"ל בעקבות סגירת נתב"ג להמראות ולנחיתות מאז המלחמה, הטיסות שמפעילות חלק מחברות התעופה כדי להשיבם לישראל יוצאות לדרך. עם זאת, המענה בתחום הוא בשלב זה מוגבל - ורבים צפויים להישאר לתקופה נוספת מחוץ לישראל.

נתב״ג חוזר: טיסה ראשונה מלרנקה נחתה בישראל - כך עובד מבצע החילוץ
מתכננים לחזור לישראל ביאכטה? המחיר הבלתי נתפס שתשלמו לכרטיס

חוסר היכולת לחזור לישראל מעלה שאלות מורכבות בתחום העבודה. חלק מהישראלים השוהים בעל כורחם מעבר לים אמנם מנסים לאלתר פתרונות זמניים, ולעבוד מרחוק באמצעות מחשב נייד, אך עבור רבים הפתרונות הללו אינם זמינים והם מוצאים עצמם בהיעדרות כפויה ממקום העבודה. בכך הם מצטרפים לישראלים רבים אחרים, אשר מצב החירום במשק הוביל להשבתת הפעילות במקום עבודתם.

מהי הזכאות לשכר במצב בו העובד תקוע בחו"ל ללא יכולת לטוס בחזרה לישראל, האם נמשכת הצבירה של ותק לצורך זכויות סוציאליות והגנה מפני פיטורים, והאם החובה להפריש לחסכון פנסיוני ממשיכה בתקופת ההיעדרות מהעבודה? באמצעות עו"ד דפנה שמואלביץ, שותפה מייסדת במשרד דפנה שמואלביץ ושות' ומומחית לדיני עבודה, גלובס עושה סדר.

נתקעתי בחו"ל בגלל המלחמה. האם אני זכאי לשכר עבור התקופה שבה איעדר מהעבודה?

סגירת נתב"ג נחשבת כ"כח עליון", המסכל את חוזה העבודה. החוזה לא מסתיים, אבל החובות על פיו מושהות בגלל נסיבות שאין שליטה עליהן. כאשר החוזה מסוכל, הצדדים לו פטורים זמנית מהחובות שחלות עליהם מכח החוזה, כלומר העובד לא חייב לעבוד והמעסיק לא חייב לשלם לו שכר.

מומלץ להגיע להסכמה עם המעסיק לגבי ניצול ימי ההיעדרות על חשבון מכסת החופשה הצבורה או לגבי ביצוע עבודה חלקית מרחוק, ככל שקיים צורך בכך. אם אין מכסת חופשה מספקת, ניתן להסכים עם המעסיק על אפשרות לניצול יתרת חופשה שלילית, אשר תתאפס כאשר שתתחדש העבודה ואצבור מכסת חופשה חדשה, או על שהיה זמנית בחל"ת. ללא הסכמה, ניתן לנכות את ימי ההיעדרות מהשכר.

עו''ד דפנה שמואלביץ

האם יש הבדל בזכויות שלי אם טסתי לחופשה פרטית או שנשלחתי מטעם העבודה?

בשני המצבים, חוזה העבודה נחשב מסוכל. עם זאת, במצב בו העובד נשלח לחו"ל על ידי המעסיק, חלה על המעסיק אחריות מוגברת להקטנת נזקי ההיעדרות של העובד. במקרה כזה, המעסיק נדרש לספק לעובד עבודה חלופית ככל שהדבר אפשרי, כדי ששכרו לא ייפגע, או לתת לו חופשה על חשבון המעסיק. אם לא ניתן לספק לעובד עבודה חלופית (לדוגמא, אם העסק לא פועל בשל המצב הבטחוני), אין הבדל בין עובד כזה לבין שאר העובדים שנמצאים בארץ אך מנועים מלבצע את עבודתם.

חשוב להדגיש, כי הן על העובד והן על המעסיק חלה חובת תום לב בהתאמת חובות העבודה לאילוצים שנוצרו. אם המעסיק מציע לעובד שנאלץ לשהות בחו"ל עבודה דומה במהותה, שניתן לבצעה מרחוק, והעובד מסרב לה - הוא לא יהיה זכאי לתשלום שכר בשל סירובו לפעול להקטנת הנזק.

האם ימי ההיעדרות מהעבודה נחשבים לצבירת ותק עבור חופשה או מחלה?

תלוי. חלק מחוקי המגן המתייחסים לזכויות הסוציאליות (למשל, חוק חופשה שנתית וחוק פיצויי פיטורים) כוללים הוראות מפורשות לפיהן היעדרות מהעבודה לא קוטעת את רציפות ההעסקה, ולכן נמנית לצרכי ותק. לעומת זאת, אין זכאות לדמי הבראה עבור תקופת היעדרות ללא תשלום.

בחלק ממקומות העבודה עשויות לחול הטבות מעבר לאמור בחוק, ככל שהן מעוגנות בהסכמים קיבוציים או בחוזים אישיים. הסדרים אלה עשויים לקבוע כי היעדרות מטעמים כפויים תחשב כתקופת עבודה לצרכי ותק גם לצורך תשלומים נלווים כגון מענקים שנתיים והפרשות לפנסיה ולקרן השתלמות.

מהן ההשלכות של צבירת הוותק על ההגנה לעובדת בהריון מפני פיטורים ועל קליטת עובדי קבלן?

לפי חוק עבודת נשים, ניתן לפטר עובדת בהריון ללא היתר ממשרד העבודה, אם הוותק שלה בעבודה נמוך מ-6 חודשים. אם ההיעדרות הכפויה לא נכללת בוותק של העובדת, היא מצמצמת את ההגנה על העובדת.

חוק העסקת עובדים ע"י קבלני כח אדם קובע כי עובד קבלן יהפוך אוטומטית לעובד מן המניין אחרי 9 חודשים בשירות המעסיק. אם ההיעדרות הכפויה לא נמנית בוותק הזה, ניתן להודיע לעובד הקבלן על סיום ההתקשרות איתו גם אם השלים 9 חודשים אך נעדר מהעבודה למשך תקופה בשל המצב הבטחוני.

האם חייבים להמשיך ולהפריש לפנסיה במהלך ההיעדרות מהעבודה?

החובה להמשיך ולהפריש לקרן פנסיה או לביטוח מנהלים במצב של היעדרות כפויה ללא קבלת שכר מהעבודה מוסדרת בהסדרי הפנסיה והביטוח השוים, בהסכמים קיבוצים ובחוזים אישיים. ולכן, כדאי למעסיק ולעובד לברר מראש את תוכן ההסדר החל עליהם, ובכל מקרה להגיע להסכמה על רציפות ההפרשות הפנסיוניות בגין תקופת ההיעדרות - גם אם לא קיימת לעובד זכות כזו. ניתן גם להסכים על קיזוז התשלומים העודפים משכר העובד עם שובו לעבודה.

האם אמשיך לקבל החזר הוצאות כגון נסיעות או ארוחות במהלך היעדרות כפויה מהעבודה?

לפי החוק, עובד זכאי להחזר הוצאות כנגד תשלומים שהוציא בפועל. כך, בנושא נסיעות, עובד חודשי זכאי להחזר באמצעות כרטיס חודשי, ועובד יומי יקבל החזר בהתאם למספר הימים שבהם נסע בפועל לעבודה. לגבי ארוחות, לרוב החזר ההוצאות בתחום מותנה בהתייצבות לעבודה או בביצוע העבודה מרחוק. ולכן, עובד לא יהיה זכאי להחזרי הוצאות שלא הוציא בפועל בתקופה שבה לא עבד.

עם זאת, עשויים לחול במקום העבודה הסדרים המעניקים הטבות החורגות מכך. לדוגמא, מומלץ לבדוק האם קיים הסדר לפיו עובד עם רכב צמוד, ואשר רשאי לעשות בו שימוש פרטי, יהיה זכאי להחזר הוצאות מלא גם אם נעדר מהעבודה.

האם כדאי להגיע כבר עכשיו להסכמות עם המעסיק או להמתין שהמדינה תקבע מתווה פיצוי לעסקים?

הניסיון מהקורונה וממלחמת חרבות ברזל מלמד שעדיף להגיע להסכמות כבר בשלב זה. מתווי הפיצוי שפרסמה המדינה בעבר לא נתנו מענה לנושאים רבים שהתעוררו במהלך היעדרות כפויה מהעבודה, והוחלו רק על חלק מהמעסיקים או מהעובדים במשק. לעומת זאת, במקומות עבודה שבהם הגיעו להסכמות כבר בתחילת המשבר, תוך שמירת הזכות לשנות את ההסכמות האלה במידה והמדינה תסדיר פיצויים למעסיקים ותשלומים לעובדים, נשמרה טוב יותר תחושת הביטחון והיציבות ביחסי העבודה.

עוד כתבות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר