גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצורך להחליש את הדולר: המקום שבו טראמפ, פוטין והסינים רואים עין בעין

מעמד הדולר כמטבע הסחר העולמי נתן לפד חופש ויצר באמריקה תעשייה פיננסית אדירה ● נוכח השליטה האמריקאית על צינורות הכסף העולמיים, מדינות רבות ביקשו להשתחרר מאחיזת הצבת של הדולר ● גם בממשל טראמפ רואים בדולר החזק בעיה ממשית, ומשתעשעים ברעיונות מסוכנים, אלא שהם לא יפתרו אף אחת מבעיות היסוד של המשק האמריקאי

ולדימיר פוטין, דונלד טראמפ, שי ג'ינפינג / עיבוד: ap
ולדימיר פוטין, דונלד טראמפ, שי ג'ינפינג / עיבוד: ap

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בארה"ב. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.com. בטוויטר @ChananSteinhart

בהסכמי ברטון-וודס מיולי 1944 הוכתר הדולר למטבע העולמי החדש. כל המטבעות נאזקו אליו בשער קבוע, והוא אל הזהב, באמצעות התחייבות האוצר האמריקאי למכור לבנקים מרכזיים זהב במחיר של 35 דולר לאונקייה. ב-1971, ביטל הנשיא ניקסון התחייבות זו ונולד דולר חדש, דולר פיאט, שאינו מגובה בזהב. בינתיים הכל התרגלו להשתמש בדולר, ומעמדו כמלך המטבעות נותר על כנו.

הכישוף המשולש והשאלה הגדולה: איך ייראה שבוע המסחר החדש?
יואב קרני, פרשנות | האיתות שלא התקבל מאיראן, וההערכה: "טראמפ יתקוף"
"לא לבעלי לב חלש": מניה ששוברת שיאים - ועוד 4 כתבות על השווקים

למעמדו זה תרמה האמונה כי הפדרל רזרב ישמור על הדולר וימנע שחיקה נמרצת מדי בערכו. לצידו עמד גם הסכם המכונה "הפטרו-דולר": ביוני 1974 ביקר הנשיא ניקסון בסעודיה וסוכם כי המסחר בנפט יעשה בדולרים אמריקאים בלבד. בתמורה התחייבה ארה"ב לפרוס מטריית הגנה על סעודיה. ההסכם הסיר כל שאלה ביחס למעמד הדולר לאחר ביטול ברטון וודס, והוא חיזק את השימוש בו ואת מעמדו הבינלאומי.

מעמד דולר הפיאט כמטבע הסחר והרזרבה העולמי נתן לאמריקה יתרונות עצומים. אלו קיבלו את השם, שטבע שר האוצר הצרפתי בשנות השישים של המאה שעברה, "הפריבילגיה המופרזת" (Exorbitant Privilege). היתרון הראשון והגדול מכולם היה היכולת לגדל חוב כמעט אינסופי במחיר מוזל, כשהביקוש לו והנזילות בו כמעט בלתי מוגבלים.

בשנת 1971, כאשר דולר הפיאט בא לעולם, עמדו חובות כל המשק האמריקאי על כ-1.7 טריליון דולר, 140% מהתל"ג שהיה אז כ-1.2 טריליון דולר. החוב הממשלתי עמד על כ-425 מיליארד, או כ-35% מהתל"ג. עד 2025 גדל החוב של המשק כולו פי 62 לכ-105 טריליון, 350% מהתל"ג. והחוב הממשלתי גדל גם הוא במונחי תל"ג פי 3.5 לכמעט 37 טריליון דולר.

עודפי הדולרים מחפשים תשואה

היו לכך כמה סיבות. הראשונה הייתה התשואה אותה חיפשו המדינות שהחזיקו עודפי דולרים במאזן המסחרי. הפניית עודפי דולרים אלו לשוקי ההון של הכלכלה הגדולה בעולם, הנקובה בדולרים, ולשוקי החוב שלה בפרט, הייתה הבחירה הטבעית. נוצר אפוא מעין "אפקט רשת" פיננסי: הביקוש ייצר נזילות בשווקים, הנזילות הביאה משקיעים נוספים, אלה ייצרו עוד נזילות, וזו ייצבה את שוקי החוב ומונעה תנודות חריפות, וחוזר חלילה. הדומיננטיות הזו של שוק החוב האמריקאי מתבטאת גם במחיר האשראי - בריבית ששילמו הלווים בארה"ב. מומחים שונים מעריכים כי המשק האמריקאי בכלל, והממשלה בפרט, שילמו לאורך השנים ריבית נמוכה בכאחוז מזו שהייתה נגבית לולא מעמד יחודי זה.

לא רק שאמריקה שילמה פחות על חובותיה, היא גם שמרה על יציבות החוב ואף שחקה אותו במונחי כוח קנייה ותוצר. ניקח למשל את טורקיה. בספטמבר 2024 היה לה חוב נקוב בדולרים של כ-526 מיליארד דולר. מאז ספגה הלירה הטורקית פיחות של 15% מול הדולר, בעוד התל"ג בדולרים גדל בכ-3%. לפיכך החוב הזה, הנקוב בדולרים, גדל משמעותית במונחי תוצר-תל"ג, רק בגלל השינוי בשער החליפין. מנגד בארה"ב החוב, הנקוב כולו בדולרים, נשחק באותו הזמן בכ-2% בגין האינפלציה.

נוסף לאשראי הזול, מעמד הדולר מעניק לאוצר האמריקאי גם חוב בריבית אפס. אלה כטריליון דולר של שטרות מזומן המסתובבים ברחבי העולם. רכישה מסיבית זו של שטרות לצורך מסחר עולמי היא דה פקטו הלוואה ללא ריבית לממשלת ארה"ב, המייצרת ומוכרת את השטרות הללו. חוב זה בריבית אפס לא רק גדל כל שנה, אלא גם נשחק בשיעור האינפלציה השנתית.

הפד קובע מדיניות, ושהאחרים יתיישרו

היותו של הדולר מטבע הסחר והרזרבה העולמי גם נתן לפדרל רזרב חופש גדול בקביעת מדיניותו המוניטרית, והבנקים המרכזיים האחרים נאלצו להתאים עצמם.

מעמד הדולר ואפקט הרשת סביבו יצרו באמריקה תעשייה פיננסית אדירת ממדים, המהווה 6%-8% מהתל"ג (תלוי בהגדרותיה). לפי מחקר של של אוניברסיטת ניו יורק זה היה גידול של פי שלוש מאז 1970. כן יצר מעמד הדולר את שוקי הון וחוב המפותחים והנזילים בעולם.

לפי סקר של האוצר האמריקאי למחצית 2024, האחזקה של זרים בשוקי ההון האמריקאים למיניהם עמדה על 31.3 טריליון דולר. מהם, כ-17 טריליון דולר במניות אמריקאיות סחירות, 13 טריליון דולר באיגרות חוב ארוכות טווח (כ-8.5 של הממשלה הפדרלית), כ-1.63 טריליון באג"ח מגובות משכנתאות, וכ-1.3 טריליון בחוב קצר טווח.

בסך הכול כ-20% מהמשקיעים בשוק המניות, כ-30% מהמחזיקים בחוב הממשלתי והאחר, ועוד 3%-8% מהמשקיעים בשוקי הנדל"ן, היו בסוף 2024 משקיעים זרים. השקעות אלו היתרגמו לא רק לאשראי לממשלה, אלא גם לכסף הרב הזמין לחברות לצורך השקעות והרחבת עסקיהן.

גם רוסיה ואיראן כפופות לסנקציות

אם לא די באלה, הפופולריות של הדולר וההתפתחות המתוארת של הסקטור הפיננסי נתנו לאמריקה גם שליטה על צינורות הכסף העולמיים. שליטה כזו לא רק התבטאה בגישה למידע על זרימת הכסף והטרנזאקציות העוברות בצינורות אלו, אלא גם שליטה על הזורם בהם - ובעקבות כך יכולת להפעיל מנופי לחץ אדירים על כל המשתתפים במערכת הפיננסית העולמית.

כך, למשל, לאיראן יש כ-100 מיליארד דולר מוקפאים ברחבי העולם. רק 2 מיליארד מהם נמצאים בארה"ב, והיתרה במדינות רבות אחרות המצייתות לחוקי הסנקציות האמריקאיות על איראן. שימוש אחר היה למשל ניתוק רוסיה מרשת ויזה ומאסטרקארד העולמית לאחר הפלישה לאוקראינה. מהלך זה הביא לעצירה מיידית של כ-10 מיליארד דולר לשנה של טרנזאקציות הקשורות לרוסיה.

השימוש בסנקציות בינלאומיות בכלל ופיננסיות בפרט הלך וגדל עם השנים - מ-52 סנקציות בשנת 1950 אל יותר מ-250 בעשור הקודם. המובילה בהטלת סנקציות בכלל, ופיננסיות בפרט, הייתה ארה"ב. לפי מחקר של הארגון האירופי למחקר פוליטי ECPR, כ-44% מהסנקציות היו יוזמה אמריקאית, והמספר עולה ל 50% אם מצרפים כאלו שנעשו תחת מטריה של האו"ם. אירוע בולט בגזרה זו היה הקפאת 300 מיליארד דולר בנכסים של הבנק המרכזי הרוסי בפברואר 2022, בעקבות הפלישה לאוקראינה. רובם היו באיגרות חוב שהופקדו בבלגיה. זאת בנוסף לסנקציות אישיות שהוטלו על כ-2,000 חברות ופרטים רוסיים בשווי של עוד כ-58 מיליארד דולר.

בנסיבות אלה, לא יפלא כי מדינות רבות ביקשו להשתחרר מאחיזת הצבת של הדולר. כך נולד ב-2008 הארגון המכונה בריקס (BRICS) - ראשי תיבות של המדינות המייסדות (ברזיל, רוסיה, הודו, סין, דרום אפריקה). היום 10 מדינות חברות באירגון ומספרן גדל והולך. אחת ממטרות הארגון היה להשתחרר מצבת הדולר ולקדם התנתקות מהדולר (De-Dollarization) של הסחר וההון העולמי. בלב מטרות הארגון, כפי שהתבטא נשיא רוסיה פוטין בתמימות מה בכינוס האחרון של הארגון: "אנחנו לא נלחמים בדולר, אבל אם הם לא נותנים לנו לעבוד עימו, מה אנחנו יכולים לעשות? עלינו למצוא אלטרנטיבות, וזה אכן נעשה".

היעד הנוכחי: הסכם בינלאומי חדש

למרבה ההפתעה, אמריקה של טראמפ רואה גם היא בדולר החזק בעיה ממשית. כך נולד רעיון המכונה "הסכם מר-א-לאגו" (אחוזתו של טראמפ). השם הוא משחק מילים על "הסכם פלזה" מ-1985, שבו הוחלט על החלשת הדולר מול המטבעות העולמיים דאז. הרעיון, על פי הוגיו, הוא להגיע להסכם בינלאומי חדש (כמו "הסכם פלזה") שעל פיו המדינות המרכזיות יסכימו להיחלשות של הדולר, ויסכימו לקבל ריבית נמוכה יותר על החוב של ארה"ב כלפיהן. בתמורה לכך שארה"ב מחזקת את מערכת הצינורות הפיננסיים הבינ"ל ונותנת להשתמש בדולר כמטבע הסחר העולמי.

בבסיס העניין כולו נמצאת המחשבה כי הדולר החזק והיותה של ארה"ב השוטר העולמי (כולל הוצאות הביטחון העצומות הנלוות לכך) הביאו להרס הבסיס התעשייתי של אמריקה, ולמעבר עבודות הצווארון הכחול לאסיה. זה גם הוביל לחוב הממשלתי הגדול.

לפיכך הפתרון, על פי יו"ר המועצה לייעוץ כלכלי של טראמפ סטפן מירן, הוא "עסקת חבילה" בינ"ל. זו תכלול משטר של מכסים שייקר את היבוא לארה"ב; הסכמה בינ"ל להחלשה ממשית של הדולר; מדינות הנהנות ממטריית ההגנה של ארה"ב ישלמו יותר על הוצאות ההגנה בעתיד ויסכימו לקבל ריבית נמוכה מכפי שנקוב באג"ח של ממשלת ארה"ב שברשותן, כפיצוי על הוצאות העבר.

במסגרת הרעיונות שהועלו, הוצעו גם כמה אגרסיביים במיוחד, כולל הקפאת מרבית החוב הממשלתי האמריקאי הקיים, באמצעות המרה כפויה של איגרות החוב האמריקאיות מ-10 או 20 שנה ל-50 ו-100 שנה. או למשל החלפת האג"ח הקיימות באג"ח חדשות שהריבית עליהן היא אפס. הרעיונות שהופרחו טרם אושרו על ידי טראמפ, אך חלק מהצעדים שנקט עד כה עולים עמם בקנה אחד.

הממשל החדש כבר הוכיח שהוא מוכן להתנסות עם רעיונות לא קונבנציונליים ואף מסוכנים. אך אלו שב"מר-א-לאגו אקורד" הם מסוכנים במיוחד לאמריקה.

מתעלמים מהפיל המוניטרי שבחדר

הבעיה המרכזית עם הרעיונות הללו היא שהם בנויים על קונספט מוטעה לחלוטין, המבלבל לגמרי בין סיבה לתוצאה, ומתעלם לגמרי מהפיל המוניטרי שבחדר. כל הבעיות שמהן מוטרד הממשל, לרבות הגירעון במאזן המסחרי, החוב התופח וחוזקת הדולר - ועוד כמה עניינים שאינם מטרידים אותו עדיין, כמו פערי העושר ובועת הנכסים - נובעות בראש ובראשונה מסיבה אחת, אחרת לגמרי. הסיבה הזו היא מדיניות הריבית האפסית וההרחבות הכמותיות (קרי הדפסת כסף ישירה) מאז תחילת המאה. למדיניות הזו אחראי בעיקר הפדרל רזרב בראשותם של אלן גרינספן ובן ברננקי. מדיניות שטראמפ לא רק היה מעריץ גדול שלה, אלא כזו שהוא מנסה לקדם בכוח גם כיום.

הרעיונות, ההצהרות והמהלכים שבהם משתעשעים טראמפ ועוזריו - כולל הכרזה דה פקטו של ממשלת ארה"ב על חדלות פירעון (בדמות המרה כפויה של האג"ח הממשלתית לתקופה של 100 שנה), פגיעה קשה בערך הדולר (לרבות בעקבות משבר אמינות של ממשלת ארה"ב), מלחמת סחר אמיתית עם סין, קידום בפועל של די-דולריזציה, מיסוי זרים המשקיעים בארה"ב, או הגבלה על תנועות ההון - כולם, ביחד ולחוד, לא יפתרו אף אחת מבעיות היסוד של המשק האמריקאי. להפך. הם רק יביאו חורבן על כלכלתה ועל המערכת הפיננסית ה אמריקאית והעולמית.

אז איך תיראה אמריקה והעולם אם טראמפ יצליח במאמציו לפגוע בדולר ותגיע קריסה מהירה בשוויו, בצירוף די-דולריזציה מואצת? מה יקרה לנכסים הפיננסיים שעה שהדולר מאבד את מעמדו? על כך בכתבה הבאה בסדרה.

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

תיקון והתנצלות

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים