גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

90 מיליון דולר של בכירים איראנים נגוזו: מלחמת הקריפטו עם ישראל עולה מדרגה

בצל העימות הצבאי, נחשפת זירה מקבילה של לוחמה: קבוצת ההאקרים הפרו־ישראלית "הדרור הטורף" העלימה עשרות מיליוני דולרים מבורסת הקריפטו המזוהה עם משמרות המהפכה ● בתגובה ניסתה קבוצה פרו־איראנית לפגוע בחברת קריפטו ישראלית, אך ללא נזק ממשי

תשתיות בנק ספ'א הותקפו, והמשכורות לחיילי משמרות המהפכה הוקפאו / צילום: Shutterstock
תשתיות בנק ספ'א הותקפו, והמשכורות לחיילי משמרות המהפכה הוקפאו / צילום: Shutterstock

במשך שנים בכירים במשמרות המהפכה ובמשרדי הממשלה באיראן עקפו את הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו עליהם בעזרת בורסת הקריפטו המקומית נוביטקס (Nobitex). למעשה, ככל שהסנקציות העמיקו, כך שגשג המסחר במטבעות קריפטו בבורסה האיראנית. על פי פירמת צ'יינאליסיס, כ־11 מיליארד דולר הועברו מיד ליד דרך נוביטקס מאז שהוקמה לפני שמונה שנים ועד יום רביעי האחרון, אז החליטה קבוצת ההאקרים הפרו־ישראלית "הדרור הטורף" להשתלט עליה ולגנוב מטבעות קריפטו בהיקף של 90 מיליון דולר.

אתמול בנקים, היום מיליונים בקריפטו: קבוצת האקרים מכה באיראן
הברזים התייבשו - והכסף ממשיך לזרום: כך מתפרנס חמאס תוך כדי המלחמה

הקבוצה, שפועלת זה שנים נגד תשתיות בנקאות, דלק, תעשייה וצבא באיראן, לא פרצה לרשת הבלוקצ'יין אלא לארנקים הדיגיטליים שמנהלים בעלי החשבונות. כ־55 מיליון דולר נגנבו במטבע USDT - מטבע דיגיטלי צמוד־דולר, 7 מיליון דולר במטבע דוג'קוין, 5 מיליון דולר במטבע טון, 2 מיליון דולר בביטקוין, עוד מיליון דולר באת'ריום, וכל השאר במטבעות שוליים יותר.

"אידיאולוגיה, לא כסף"

אלא ש"הדרור הטורף" איננה עוד קבוצת האקרים שעוסקת בגניבת כסף. למעשה, איש מבין חבריה לא גרף אפילו סנט אחד לכיסו: הכספים נשלחו לארבע כתובות מזויפות, שבמקום מספרים סידוריים נשאו סיסמאות בגנות משמרות המהפכה ואיראן - מה שהוביל בפועל למחיקת המטבעות. "בקהילת הקריפטו לא הבינו מדוע הכספים נשלחו לכתובת אבודה ולמעשה נשרפו", אומר בן סמוחה, מייסד ומנכ"ל אתר התוכן CryptoJungle. "עלתה ביקורת על כך שההאקרים לא חילקו את הכסף לקורבנות משמרות המהפכה, למשל. הסיבה היא שהעברת כסף לחשבונות של הקורבנות הייתה מאלצת את חברי הקבוצה להיחשף".

העובדה שקבוצת "הדרור הטורף" העלימה את הכסף האיראני ולא נטלה אותו לעצמה היא "סימן לכך שייתכן שזו קבוצה שפועלת בשביל אידיאולוגיה ולא בעבור כסף", אומר אילון אביב, שותף בקרן ההון סיכון קוליידר. "זה ככל הידוע האירוע היחיד בהיסטוריה של הקריפטו שבו פורצים לקחו מטבעות ולא שלשלו אותם לכיסם".

אביב מסביר שאחת הסיבות לכך היא שחלק הארי מההון שנעלם היה במטבעות USDT שמונפקים על ידי חברה בשם תת'ר (Tether), שמעניקה אחריות למטבעות שהיא מנפיקה. "זה אומר שתת'ר תוכל, ככל הנראה, לשפות משתמשים רגילים אבל להימנע מפיצוי של אנשי משמרות המהפכה. ייתכן שייבנה מנגנון כזה".

"נוביטקס מזוהה עם הציר השיעי. זוהו לא מעט העברות בין הבורסה הזו לבין ארנקי קריפטו של משמרות המהפכה, החמאס, החות'ים, וערוצי טלגרם כמו Gaza Now וערוצים שתומכים באל קעידא", אומר ניר הירשמן, מנכ"ל פורום חברות הקריפטו, הבלוקצ'יין וה־Web 3 בישראל. "קיים דיווח כבר מ־2022 ששני בכירים איראנים העבירו 100 אלף דולר לחשבונות שם".

עוד קודם לכן הפכה איראן לצרכנית כבדה של ביטקוין באמצעות הפעלת "מכרות" דיגיטליים - שרתי ענק שהוצבו במרכזים שונים במדינה על מנת לכרות מטבעות ביטקוין ובכך להתמודד עם הסנקציות המערביות שדיללו את יתרות המטבע הזר שברשותה, וביתר שאת לאחר יציאת טראמפ מהסכם הגרעין ב־2018.

משטר האייתוללות הכיר בכריית קריפטו כתעשייה והנהיג מדיניות רישוי מקלה לכורים המציעה חשמל זול תוך שימוש בעודפי הגז והנפט שלה. נוצרו גם שיתופי פעולה עם משקיעים סינים, שסייעו בהקמת חוות ביטקוין גדולות באזורי הסחר החופשי ובמחסנים מרוחקים. כך הכרייה הפכה לענף יצוא משגשג, דבר שייצר לה ולבכירי הממשל עודפים של מאות מיליוני דולרים במטבעות דיגיטליים. על פי הערכה, ב־2023 כ־100 אלף מתוך 180 אלף שרתי כריית הביטקוין באיראן השתייכו לגורמי מדינה או לחברי משמרות המהפכה.

אולם הענף המשגשג הפך לחרב פיפיות: כריית הביטקוין הפכה כה גדולה עד כי משאבי החשמל הופנו אליה על חשבון רשת החשמל הארצית - דבר שגרם להפסקות חשמל חוזרות ונשנות במדינה החל מ־2019. עם זאת, איראן צמצמה את כריית הביטקוין שלה בשנה האחרונה, ככל הנראה בשל אתגרי החשמל, לכדי 0.12% מכלל ייצור הביטקוין העולמי.

המלחמה גלשה לסייבר

ההתקפה על בורסת הקריפטו האיראנית לא נותרה ללא מענה. ביום חמישי האחרון הודיעה קבוצת ההאקרים הפרו־פלסטינית המזוהה עם איראן "הנדלה", שפגעה בחברת הקריפטו הישראלית "אגורה" (Agura), חברה אלמונית שהוקמה ב־2018 בידי היזמים רן דרור ואסף אזולאי, שמאפשרת לחברות או יחידים להנפיק מטבעות קריפטו משלהם או להקים בורסות קריפטו. למרות האיום של ההאקרים הידועים לשמצה, אומר סמוחה כי "לא נראה שיש פה נזק ממשי. הם לא הוכיחו כמה מטבעות הם גנבו. הם גם טוענים שהשתלטו על המערכת, אבל נראה שהיא כבר לא פעילה מספר שנים וכי היזמים פנו להקים חברות אחרות".

באופן שכזה, במקביל למלחמה הישירה בין ישראל לאיראן, מתייצבות זו מול זו שתי קבוצות האקרים - האחת, הדרור הטורף, מזוהה עם ישראל ובנות בריתה, והשנייה, הנדלה, מזוהה עם איראן.

לדברי מומחים, השבתת האינטרנט באיראן בשבוע האחרון פגעה ביכולות התקיפה של הנדלה - שהפכו לבלתי אפקטיביות. בערוץ הטלגרם של הנדלה, שנוסד חודשיים לאחר טבח ה־7 באוקטובר, פורסמו תקיפות רבות נגד ישראל, בהן מתקפת פישינג נגד אזרחים שנועדה לדוג פרטים אישיים ופיננסיים, השחתת אתרי אינטרנט ישראליים, תקיפת מערכות הרדאר של כיפת ברזל וגניבת מידע ממרכזי הפיתוח של HP בישראל. היא אף טענה שברשותה תמונות אישיות של בני גנץ וגבי אשכנזי.

ההזדהות עם האינטרסים האיראניים הודגשה שוב כשהקבוצה הוציאה מתקפות סייבר במקביל למתקפות הטילים האיראניים על ישראל בשנה שעברה ומאז פרוץ מבצע עם כלביא. עם זאת, אלה התבררו כמתקפות חלשות על ארגונים קטנים.

הבנק של המשטר הושבת

הדרור הטורף, מאידך, הפכה לקבוצה הפעילה בעיקר נגד משמרות המהפכה כבר מאז 2021 וביתר שאת מאז פתיחת מבצע עם כלביא. הקבוצה תקפה לפני מלחמת חרבות ברזל את מערך הרכבות האיראני, את מפעל הפלדה של משמרות המהפכה ולאחר פרוץ המלחמה השביתה 70% מתחנות הדלק באיראן.

בתחום הפיננסי, מלבד השמדת 90 מיליון הדולר שנמצאו בנוביטקס, הקבוצה השביתה את תשתיות הבנק ספ'א (Sepah) המזוהה עם משמרות המהפכה. השבתתו יוצרת עבור משמרות המהפכה בעיה נוספת: מערכת הקצאת הלחם במאפיות במסגרת מדיניות הצנע של איראן מאז פרוץ המלחמה נשלטת בידי מערכת התשלומים של הבנק, ומכיוון שזו לא עבדה - מיהרו הקונים למשוך כסף מזומן ולרוקן את מכשירי הכספומט. הבנק המרכזי עקף את החסימה באמצעות הקצאה לחשבונות בנק פרטיים אחרים. בעיה חמורה יותר עבור משמרות המהפכה כתוצאה מהשבתת הבנק, היא שתשלומי המשכורות לחיילי הארגון הוקפאו.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע