גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשואה של 750% בפחות מחודש: הנפקת הקריפטו שהדהימה את וול סטריט

חברת סירקל, שמנפיקה מטבעות קריפטו יציבים, החלה להיסחר לפני שלושה שבועות והספיקה להוסיף לשווי שלה 57 מיליארד דולר ● המנכ"ל הפך למיליארדר כמעט בין-לילה, ובעלי מניות, בהם קרן פידלטי וקת'י ווד, הרוויחו בגדול ● מה עומד מאחורי התופעה, והאם הזינוק יימשך?

ג'רמי אלייר, מייסד סירקל / צילום: ap, Richard Drew
ג'רמי אלייר, מייסד סירקל / צילום: ap, Richard Drew

42 חברות הונפקו לראשונה בוול סטריט ברבעון השני, ומעל כולן בלטה מניה אחת: סירקל (Circle), שזינקה בכ-750% בתוך פחות משלושה שבועות. סירקל, שהונפקה בשבוע הראשון של חודש יוני לפי שווי של 6.8 מיליארד דולר, הספיקה ב-12 ימי מסחר לזנק לשווי של 63.9 מיליארד דולר (לאחר מימוש אופציית החתמים לרכוש מניות נוספות).

שיא כל הזמנים בוול סטריט: התחזית המדהימה של אחד המומחים הגדולים בעולם לשוק המניות
"100% במניות": למי מתאימה ההמלצה הלא שגרתית של מנכ"ל בית ההשקעות?

אגב, החברה הייתה אמורה להתמזג ל-SPAC בתקופת השיא של פוסט-הקורונה, לפי שווי של 9 מיליארד דולר, אך העסקה בוטלה על רקע החולשה בשוקי המניות והקריפטו ועיכובים בקבלת אישורים רגולטוריים - מקרה דומה במידה מסוימת לזה של פלטפורמת המסחר איטורו מישראל, שגם היא הונפקה ברבעון הנוכחי אחרי שבוטל מיזוג שלה ל-SPAC ב-2022.

סירקל מניו יורק הוקמה ב-2013 ומנוהלת מאז על-ידי המייסד, ג'רמי אלייר (Allaire) בן ה-53. החברה הנפיקה מטבע יציב, שנקרא USDC. מטבעות יציבים הם מטבעות קריפטו שערכם צמוד לדולר או לאירו, כך שלכאורה הם אמורים ליהנות מחד מהיציבות של מטבעות מסורתיים, ומאידך מהגמישות של מטבעות מבוזרים. במקרה של סירקל, המטבע שלה מגובה בדולרים ומפוקח רגולטורית. לפי החברה, ניתן לפדות כל USDC אחד תמורת דולר אחד. נכון לסוף מרץ, היו בשוק מטבעות USDC בהיקף של כ-60 מיליארד דולר. במקביל, יש לה גם מטבע שצמוד לאירו, EURC.

המנכ"ל שהרוויח על הנייר 4.5 מיליארד דולר

מאחורי הזינוק הפנומנלי עומד כמו תמיד תזמון טוב. הסנטימנט בשוק הקריפטו חיובי בשבועות האחרונים בזכות שורה של מהלכים רגולטורים שמיטיבים עם המטבעות המבוזרים. גם בשוק ההנפקות הראשוניות האופטימיות חוגגת. ומעל הכול - זמן קצר אחרי ההנפקה, סירקל קיבלה רוח גבית מחקיקה חדשה שהעוברה בסנאט בשם GENIUS Act במסגרתה, תוקם מסגרת רגולטורית ייעודית למטבעות יציבים. החוק צפוי להפוך את הענף להשקעת מיינסטרים, להפחית את הסיכון בו ולמשוך משקיעים חדשים.

לא מעט מרוויחים ובראשם המייסד והמנכ"ל אלייר שמחזיק בכ-23.7% מזכויות ההצבעה. בעת ההנפקה, שווי ההחזקות שלו עמד על 576 מיליון דולר, וכמעט בין-לילה הוא הפך למיליארדר שהחזקותיו היום שוות כמעט 5 מיליארד דולר. בנוסף, מאחורי סירקל עומדות לא מעט קרנות השקעה. בין בעלי המניות הבולטים בחברה לפני ההנפקה נמנות הקרנות IDG Capital, General Catalyst, Breyer ואקסל, וכן פידליטי (FMR) - כל אחת עם החזקה בשיעור חד-ספרתי.

הסיבוב שגורו ההשקעות חיכתה לו

בזמן שהרווח של אלייר והמשקיעים הוותיקים הוא עדיין "על הנייר", יש מי שכבר רשמה רווח בפועל על ההשקעה בסירקל - קת'י ווד. "גורו ההשקעות" רכשה, באמצעות קרן ARK, שלה ביום המסחר הראשון של סירקל, קרוב ל-4.5 מיליון מניות. היא לא רכשה במחיר ההנפקה (31 דולר) אלא במחירי היום הראשון למסחר, כך שהשקיעה סכום שנע בין כ-300-450 מיליון דולר. במהלך השבוע שעבר, לאחר העברת החקיקה החדשה, הקרן של ווד החלה לצמצם את ההחזקה, ומכרה מניות בהיקף מצטבר של כ-122 מיליון דולר עד כה. אם את ההשקעה הראשונה שלה היא ביצעה במחירים של כ-69-104 דולר, את המכירות היא ביצעה בכ-144-249 דולר (טווח המחירים בימים בהם המניות נמכרו בשבוע שעבר) כך שהיא רושמת תשואה של יותר מפי שניים וממשיכה במקביל ליהנות מעליית המניה על הנייר.

הסיבוב המוצלח הזה הגיע בתזמון טוב לווד, אחרי תקופה לא קלה לקרן שלה עם מחיקת ערך עצום ואובדן משקיעים. ווד עלתה לגדולה ב-2020 כשהקרן שלה, המתמחה בחדשנות, הציגה תשואות גבוהות, והיא זכתה למוניטין של גורו. אך מאז הרווחים הפכו להפסדים והמשקיעים נוטשים בהמוניהם. ההצלחה בסירקל, לצד עלייה במניות פלנטיר ורובלוקס בהן היא מחזיקה בתקופה האחרונה, משנה עבורה שוב את התמונה והפעם לחיוב.

קת'י ווד, הרוויחה בגדול / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

יש למניה עוד לאן לעלות?

אבל תשואה של 750% בפחות משלושה שבועות היא לא בהכרח בשורה טובה. בשלב זה נראה שהסנטימנט עדיין חיובי, המניה במגמת עלייה ומחזורי המסחר גבוהים, אבל החשש שהתמחור של סירקל הפך למנופח מרחף מעליה.

המניה צפויה לקבל סיקור נרחב מצד אנליסטים, לאחר שבהנפקה ליוו אותה שורה ארוכה של חתמים בהם ג'יי.פי מורגן, סיטיגרופ וגולדמן זאקס, אך עד כה רק גוף השקעות אחד בשם Seaport Global השיק סיקור על מניית סירקל. סיפורט ממליץ עליה בהמלצת "קנייה", עם מחיר יעד של 235 דולר שאותו היא כבר עקפה. מכיוון שאין עדיין קונצנזוס אנליסטים, קשה לדעת מהו מכפיל הרווח הצפוי לפיו סירקל נסחרת, אך זה ל-12 החודשים האחרונים נאמד באתרי משקיעים באלפים.

המודל העסקי של סירקל מבוסס על עמלות ושותפויות של מסחר במטבעות שלה כמו גם רווח מהריבית על החזקות דולריות. החברה רשמה ברבעון הראשון הכנסות של 579 מיליון דולר, צמיחה של 58.5% לעומת הרבעון המקביל, עם רווח נקי של 64.8 מיליון דולר, עלייה של 33.2%. ברמה שנתית, 2024 הסתיימה עם צמיחה של 15.6% בהכנסות ל-1.67 מיליארד דולר אך ירידה של 41.8% ברווח ל-156 מיליון דולר (ולעומת הפסד של 769 מיליון דולר ב-2023).

סירקל הייתה ההנפקה הגדולה ביותר וגם בעלת התשואה הגבוהה ביותר ברבעון השני של השנה. נתוני חברת המחקר Renaissance Capital מצביעים על כך ש-42 חברות גייסו 7 מיליארד דולר ברבעון בהנפקות ראשוניות בוול סטריט, עדיין מתחת לממוצע ההיסטורי (לא כולל SPAC). 10 ההנפקות הגדולות אחראיות על כ-84% מסך הגיוסים, וביניהן סירקל וחברת הפינטק הישראלית איטורו. איטורו, שהונפקה בחודש שעבר, רושמת מאז תשואה חיובית של 16%, אך רחוקה ב-20% מהשיא שרשמה לפני כשבועיים.

עוד כתבות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות