גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר מ־60% מהאוניות שממתינות בתור בים עושות את דרכן לנמל קטן אחד בלבד

בנמלי הים של ישראל שוב משתרכים תורים, שצפויים להתגבר עם כניסת הפסקת האש לתוקף ● אבל רוב האוניות שממתינות מחוץ לששת נמלי הים התיכון, מיועדות רק למספנות ישראל ● הנמל הקטן אינו מחויב להסכמי שכר ועובד 24/7, והלקוחות מעדיפים להמתין לו

מספנות ישראל / צילום: איל יצהר
מספנות ישראל / צילום: איל יצהר

קצת קשה להאמין, אבל גם בימים של טילים מאיראן, שנוחתים בסמוך לנמלי הים בישראל, יותר מ-60% מהאוניות שממתינות בתור מחוץ לנמלים ממתינות לנמל אחד בלבד.

אלפי כלי רכב מגיעים לנמלי הצפון; המדינה באה לקראת היבואנים
בלעדי | העלייה במחירי התחבורה הציבורית נדחתה לפחות עד ינואר

מחוץ לנמלים ממתינות בסך הכול 60 אוניות עמוסות בסחורה, מרביתן נושאות עליהן מטען כללי, ובמיוחד ברזל. 38 מהן ממתינות למספנות ישראל, נמל פרטי קטן שקורץ לספקים וליבואנים יותר מנמלי הענק שסביבו, והם מצידם אינם ממהרים להתחרות בו, כך שנוצר חוסר שיווי משקל שהמדינה עדיין לא הצליחה לאסדר.

בשנות ה-2000 המדינה הוציאה לדרך את הרפורמה בנמלי הים, שבמסגרתה הוחלט על הקמת שני נמלים חדשים - נמל הדרום, שמופעל על ידי חברת TIL השוויצרית, ונמל המפרץ, שמופעל בידי חברת SIPG הסינית - שנפתחו בתחילת העשור הנוכחי. כמו כן הופרט הנמל בחיפה.

הבעלות על נמל חיפה עברה לידיה של קבוצת אדאני ההודית וגדות הישראלית לפני כשנה וחצי. בין לבין, ב-2008 הוחלט לתת זיכיון להפעלת נמל קטן לבעלי מספנות ישראל, שלומי פוגל, אסי שמלצר וסמי קצב.

הנמלים פורקים מספר סגמנטים, כשהשניים העיקריים שבהם הם מטענים שנשלחים במכולות ומטענים שנשלחים בתפזורת, וקרויים "מטען כללי" - ובהם עץ, ברזל ומכוניות. את התעריפים שהנמלים גובים על כל סוג של מטען המדינה קובעת, והנמלים יכולים להציע עליהם הנחות, כדי לנסות ולהתחרות על פריקת הסחורות. ואולם, התעריפים מחד, וההסכמים ההיסטוריים מול ועדי העובדים מאידך, יוצרים עיוותים שונים בתמרוץ לפריקת כל אחת מהסחורות הללו.

הנמל מעדיף תורים

לנמל כגוף עסקי יש אינטרס בתור שנמצא מחוץ לו, שכן התור הזה תמיד מבטיח שתהיה לו עבודה. אולם למשק עדיף שהנמלים הם אלו שיחכו לאוניות, ויפרקו, משום שסחורה על אונייה שממתינה מחוץ לנמלי הים מחויבת בתשלום שעלול להתגלגל עד לצרכן.

במדינה שבה 98% מהסחר עובר דרך הים, הדבר משמעותי, כפי שהוכיחו באגף הכלכלן הראשי באוצר סביב התורים בנמלים ברבעון הראשון ב־2021, שהגיעו לכ-80 אוניות ממתינות (מספר שהוא כבר לא דמיוני ביחס להיום).

אז, בתקופת הקורונה, ירידת התפוקה בנמלים הובילה לנזק של 16 מיליון שקל ליום ברכיב היצוא של מוצרי השקעה במונחי תוצר, ושל 10 מיליון שקל ברכיב היבוא למוצרי השקעה במונחי תוצר, ולעלייה באינפלציה.

נמלי הים החדשים, בצפון ובדרום, הצליחו להביא לתחרות דרמטית בתחום המכולות מול הוותיקים, אבל בתחום המטען הכללי, ובפרט בחומרי הגלם לבנייה ולתעשייה כמו ברזל, המגמות שבלטו נשארו. תחום המכולות, שמקבל גם קדימות בתורים התפעוליים של הנמלים על פני אוניות אחרות, רווחי גם ביחס להסכמי שכר מול העובדים, שעדיין משפיעים על נמלי אשדוד וחיפה. העובדים מוגנים בהסכמים לשנים, גם לאחר ההפרטה, ופרישתם מרצון מתקדמת לאט.

יותר מאשר מכולות, התחום הנחשק ביותר הוא תחום המכוניות, שהוא הרווחי ביותר, והשבתתו של נמל אילת הייתה מקור שופע של רווח לנמלים.

אבל נראה שעל תחום אחד שהסחורה המשתייכת אליו ממשיכה לצוף מול נמלי הים אין תחרות כלל. פריקת ברזל היא עבודה סיזיפית וקשה, שתעריפיה נמוכים. כך, ב-2024, כמעט 60% מהמתכות שהגיעו לישראל נפרקו בנמל מספנות ישראל. ההסבר לכך יכול להיות היסטורי; עם מתן הזיכיון לקבוצה להתחיל בפעילות נמלית, ניתן לה לפרוק רק מטען כללי ורק עד ל-5% מסך המטענים שנכנסים לישראל. לכן, הנמל נדרש להתמקצע בתחום שוועדי העובדים העדיפו לגעת בו כמה שפחות, אבל עם מגבלה שלא תפריע לפרמיות העבודה.

הנמל אינו מחויב להסכמי השכר, הוא עובד 24/7 ו"מתנפל" על כל עבודה שלא רוצים לבצע בנמלים אחרים. ב-2024 התפוקה הממוצעת ששונעה לכל שעת עגינה ברציף הייתה 100 טונות זו השנה השנייה, לעומת 75 באשדוד ו-54 בחיפה.

ההסדרה בנמלים, שנחתמה בחודש מרץ, אמורה הייתה לשים סוף לעיוות; נמל המפרץ ונמל הדרום קיבלו רציף נוסף למשך מספר שנים, כדי לפרוק בו מטען כללי, וזאת לנוכח האשמות בממשלה שלפיהן בנמלים הוותיקים עושים רק את המינימום הנדרש בתחום הזה. נוסף על כך הוסרה מגבלת הפריקה מעל נמל מספנות ישראל.

אבל התוצאות עדיין אינן מורגשות בשטח. "המדינה השקיעה מיליארדים ברפורמה בנמלים, והיה אומץ רב מצד השרים לחתום על ההסדרה, ועדיין אנחנו רואים עיוותים קשים בשוק", אמר לגלובס גורם בענף.

הסיבה לכך היא שהנמלים החדשים פועלים עם מנופים זמניים, משום שעם הקמתם לא הושקע הון בציוד לפריקת מטען כללי כפי שהושקע במכולות, וספק אם התחום רווחי במידה שיוכלו להתחרות בהגמוניה שנוצרה.

מחלוקת סביב ההנחות

עוד מחלוקת נוגעת להנחות, וגורמים בענף מציינים גם את המחירים האטרקטיביים שנמל מספנות מציע, ושנמלים אחרים - ובמיוחד אלו הוותיקים - יתקשו להציע, וכך הוא גם ימשיך לשמר את נאמנות לקוחותיו. לעומת זאת, אחרים טוענים שאם כל יום המתנה מחוץ לנמל עולה 1,000 דולר ליום, קשה לתת הנחות שיתחרו בהפסד הזה. לעומת זאת, שהייה של האונייה בנמל עולה הרבה יותר כסף.

המניע האמיתי לתורים הוא הידיעה שהאונייה ה-30 שממתינה לנמל המספנות תסיים את הפריקה לפני האונייה החמישית, שממתינה למתחריה, וזאת על רקע העובדה שהאינטרס העיקרי הוא סיבוב הסחר העולמי ועמידה בזמנים בו.

עיוות נוסף הוא שגם יבואנים שמביאים סחורות למפעלים במרכז ובדרום פורקים בצפון, ומובילים את הסחורה במשאיות בכבישי הארץ, במקום לפרוק אותה בדרום.

ליו"ר נמל אשדוד, שאול שניידר, יש הסבר אחר לתופעה. "לנמל מותר לפרוק מטען כללי ולאחסן אותו עבור הלקוחות לפי כתב ההסמכה של המדינה, בעוד שמספנות יכול לספק את כל השרשרת מדלת לדלת. היבואן מקבל שירותי ניהול מלאי, העברה עד לחצר הלקוח. לנו אסור לעשות את הפעילות הזו. אם היינו יכולים - היינו מגיעים למספרים אחרים לגמרי".

לדבריו, נמל אשדוד הגביר את פריקת הברזל ברבעון הראשון של השנה, והוא עסק בפעילות ביטחונית שבאה על חשבון סגמנטים אחרים. "הנמל מציג רווחי שיא בזמן שהוא רתום כולו לפעילות הביטחונית של מדינת ישראל", הוא מוסיף.

מנמל חיפה נמסר: "הנמל מספק שירות לאוניות מטען כללי במספר גבוה משאר המפעילים ובהתאם לתור התפעולי. לדוגמה, הוא קלט אונייה ועליה 2,800 טונות זכוכית גולמית לטובת שיקום נזקי המלחמה".

אם הממשלה תרצה למגר את התורים, היא תצטרך להפעיל לחץ ותמריצים, או לחיות עם השלכותיהם. בינתיים, סיום המלחמה עשוי להגביר את תנועת האוניות ואת המצוקה.

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי בתקנון, באופן שהמסחר בה, החל משנת 2026, יתקיים בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי