גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איראן התכוננה לרגע הזה במשך שנים. כך קרס ציר ההתנגדות שטיפחה

הקלף האיראני שנועד למנוע מתקפה על תוכנית הגרעין היה טבעת של ארגוני טרור שהקיפו את ישראל ● אלא שמאז 7 באוקטובר ספג ציר ההתנגדות מכה קשה, והרפובליקה האסלאמית נותרה כמעט לבדה ● צללנו אל תהליך הקריסה שלו, שלב אחר שלב ● 30 שנה של היערכות, פרויקט מיוחד

הפגנת תומכי ח'ותים בצנעא. כרזה עם בכירים איראנים שנהרגו בתקיפות ישראליות / צילום: ap, Osamah Abdulrahman
הפגנת תומכי ח'ותים בצנעא. כרזה עם בכירים איראנים שנהרגו בתקיפות ישראליות / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

במשך עשורים, השקיעה איראן בבניית מערך ארגוני טרור שנועד לאיים על ישראל ולהרתיע אותה מפני תקיפה. אך ברגע האמת, כשהמנהיג העליון עלי חמינאי היה זקוק להם, הם לא היו שם. מבצע עם כלביא משקף את קריסתו הסופית של ציר ההתנגדות. ב־7 באוקטובר ישראל נחלה אמנם כישלון חרוץ, היסטורי, אך כדור השלג שהחל להתגלגל הביא בסופו של דבר לפירוק זרועות התמנון האיראני.

מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה קאסם סולימאני השקיע שנים בפיתוח הציר, במטרה ליצור טבעת חנק על ישראל: ארגוני הטרור בעזה ובראשם חמאס, משטר אסד בסוריה, הח'ותים בתימן, מיליצות פרו־איראניות בעיראק ומעל לכול חיזבאללה בלבנון. ביום פקודה הם היו אמורים לעוט על הגבולות, בזמן שהרפובליקה האסלאמית תממש את יכולות הטילים והכטב"מים הנרחבות שפיתחה. האיראנים, בהבנת חולשתם, רצו גם להרחיק את המערכה "מהבית". כך, הם קיוו כי לא יבלטו יכולותיהם המוגבלות, כולל חיל אוויר שהתבסס על מטוסי קרב בני 50.

משטר האייתוללות הפנה לכך משאבים אדירים. לפי אתר IranWire, משמרות המהפכה קיבלו 2.3 מיליארד דולר בשנת התקציב 2022-2021, כשליש מתקציב הביטחון ופי שלושה מהצבא. לצד זאת, בחברת המודיעין ג'יינס העריכו כי בין 2013-2023 זינקה ההקצאה למשמרות המהפכה מ־27% לכ־37.3% מכלל תקציב הביטחון.

את סולימאני חיסל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבגדד ב־2020, והוא לא זכה לראות כיצד התיאוריה שלו מתרסקת סופית עם התקיפה האמריקאית במתקני הגרעין בפורדו, בנתנז ובאספהאן. נכון לכתיבת שורות אלה הפסקת אש נכנסה לתוקפה מבלי שחיזבאללה, שספג מכות קשות, הצטרף מחדש למלחמה, המורדים החות'ים לא הגבירו את קצב השיגורים, המיליציות הפרו־איראניות בעיראק לא תקפו בעצמן יעדים אמריקאיים, ומול חמאס סוגיית החטופים נותרה החשובה ביותר, אך נראה כי ברצועת עזה נותרו רק רקטות קצרות טווח שאותן הם משגרים במשורה - ואין איום על עומק ישראל.

חיזבאללה

ההרתעה של חיזבאללה ערב המלחמה נבעה ממגוון יכולות שבהן החזיק, ובראשן, לפי הערכת ה־CIA - כ־150 אלף טילים ורקטות. עם פרוץ המלחמה האיראנים, בהסכמת נסראללה, השתמשו ביהלום שבכתר, ציר ההתנגדות, כאמצעי להישרדות חמאס.

אלא שכפי שהשתקף גם באיראן, החדירה המודיעינית הישראלית הייתה עמוקה. בשעת פקודה הופעל מבצע הביפרים, הושמדו תשתיות טילים משמעותיות, וחוסל חלק הארי מההנהגה המדינית והצבאית של חיזבאללה. זה הביא את חיזבאללה לרדת על הברכיים ולהסכים על הפסקת אש, שנסראללה, בטרם חיסולו בדאחייה, סירב לה בתוקף.

בזירה הלבנונית ניכר כי אסטרטגיית היציאה, לפי שעה, צלחה, משום שלהישג הצבאי התווסף מפנה מדיני בבירות. הוואקום השלטוני נפסק, הנשיא ג'וזף עאון נבחר, ממשלה בראשות נוואף סלאם עלתה בעקבותיו, וניכר כי שניהם מעוניינים, באמת ובתמים, לשקם את המדינה.

סוריה

עוגן משמעותי נוסף שאיראן איבדה כליל במלחמה הוא סוריה. משטר האייתוללות דאג להישרדות בשאר אסד בשלטון לטובת טבעת החנק סביב ישראל ושימור ציר הברחות נוח וכמותי לחיזבאללה. אולם הפיכת הבזק של אבו מוחמד אל־ג'ולאני מיד לאחר כינון הפסקת האש של ישראל וחיזבאללה החלישה מאוד את ציר ההתנגדות, והקשתה את משלוחי האמל"ח והכספים האיראניים ללבנון.

חמאס והג'יהאד האסלאמי

ארגוני הטרור בעזה, ובמיוחד חמאס, היו מחוללי אסון 7 באוקטובר, אך היום הזה היה גם המכונן בקריסת ציר ההתנגדות. צמרת חמאס חוסלה כמעט כולה ותשתיות הארגון בעזה נחרבו. עם זאת, המערכה ברצועת עזה סבוכה במיוחד. המציאות בשטח מעידה כי בפעילות צבאית לא תוכל ישראל להחזיר את מלוא החטופים. לחמאס עדיין יש יתרון בדמות היקף נכסים של יותר מחצי מיליארד דולר שמנהל משוחרר עסקת שליט, זאהר ג'בארין.

המורדים החות'ים

משלוחי הנשק האיראניים הראשונים לחות'ים התבצעו רק ב־2009, ובין היתר אפשרו להם לכבוש שטחים נרחבים, כולל הבירה צנעא ועיר הנמל האסטרטגית חודיידה, במלחמת האזרחים שהתחוללה במדינה ב־2022-2015. בה בעת הם שיגרו טילים וכטב"מים לערב הסעודית ואיחוד האמירויות, ומיצבו עצמם כשחקן אזורי בלתי מבוטל.

על אף כל זאת בישראל די התעלמו מהאיום, והתעוררו אליו רק במלחמה הנוכחית. שיא צבירת הידע המודיעיני שלנו השתקף בניסיון חיסול של רמטכ"ל החות'ים עבד אל־כרים אל־עאמרי לפני כשבוע וחצי. לכל אורך המערכה הפעילה אותם איראן כגורם מטריד מול ישראל, בשיגורי הטילים והכטב"מים החוזרים ונשנים.

החות'ים הם יוצאי הדופן בציר. הם הצליחו, באמצעות הפגיעה בחופש השיט בים האדום ובנכסים אמריקאיים במרחב, להגיע להפסקת אש, עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. נוסף על כך, כשחולשת איראן החלה להתגלות, הם ניסו למצוא גיבוי חדש. לאורך המלחמה הלכה והתהדקה מערכת היחסים שלהם עם רוסיה וסין. בינתיים הם עדיין לא נטשו את איראן, ואף הצהירו כי התקיפה האמריקאית נגד איראן, תביא לחידוש מתקפותיהם נגד נכסי ארה"ב באזור.

המיליציות בעיראק

מי שלאורך המלחמה היו הזירה המשנית מכול הן המיליציות בעיראק. פלישת ארה"ב לעיראק ב־2003 ערערה את המדינה, שכ־65% מאוכלוסייתה הם שיעים. מי שניצל את הריק הוא קאסם סולימאני, שהביא להקמת עשרות מיליציות. לפני כעשור, בגלל כיבושי דאעש במרחב, הוקם חשד א־שעבי, ארגון־הגג של המיליציות הפרו־איראניות בעיראק. בינואר 2020 סגן מפקדו , אבו מהדי אל־מוהנדס, חוסל עם סולימאני.

מאז מרץ 2023 מחזיקות המיליציות בחוקרת הישראלית אליזבט צורקוב, ובמהלך המלחמה חיפשו, בעיקר, להטריד את מערך ההגנה האווירית הישראלי באמצעות כטב"מים. לא מן הנמנע כי איראן הותירה אותם בצד - בעקבות החשש ממתקפה אמריקאית. אך גם לאחריה היא לא הפעילה את הכוחות שפרוסים במרחק אפסי מבסיסי ארה"ב בעיראק.

עוד כתבות

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: מצפים להפסקת אש בשבוע הבא, רוצים להשיב את החטופים

גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנס להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%