גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תצטרכו לעשות כמה פשרות עם הרכב הזה. אז למה בכל זאת הוא מעניין?

לקרוס-אובר קופה החשמלי החדש של ענקית הרכב הסינית BYD יש עיצוב נמרץ ומושך מבטים, תא נוסעים איכותי, מרווח ומאובזר מאוד וביצועים רציניים בגרסה הבכירה ● למרות זאת, הוא בנוי בעיקר לשיוט נינוח ● מבחן דרכים

BYD Sealion 7 4x4 / צילום: יח''צ
BYD Sealion 7 4x4 / צילום: יח''צ

מדור מבחני הדרכים של גלובס אינו מרבה לעסוק בסוגיות גיאו-פוליטיות, אבל נראה שלשוק הרכב הישראלי הייתה השפעה על משולש היחסים ישראל-סין-איראן בעימות הנוכחי. אומנם מתחילת המלחמה גינתה סין לא אחת את פעילות ישראל, אולם הגינויים היו הרבה יותר "שקטים" ומתונים מאלה ששמענו מהסינים בעבר. זה לא מובן מאליו, אם מביאים בחשבון את התלות הסינית באספקה שוטפת של נפט איראני.

האם הפסקת האש תחזיר את הובלת הרכב לתעלת סואץ, ומה יהיו ההשלכות
"תכפיל את השווי": משקיעי טסלה חיכו להשקה הזו שנים, ויש גם מרוויחה ישראלית

אחד ההסברים לכך עשוי להיות הדומיננטיות הסינית בשוק הרכב הישראלי. בחודשים ינואר-מאי 2025 נמסרו בישראל קרוב ל-40 אלף כלי רכב מתוצרת סין, בשווי מצרפי של 1.2 מיליארד דולר כמעט במחירי יבוא (כ-2 מיליארד דולר במחירים לצרכן).

בחודש מאי תפסו כלי רכב סיניים נתח של למעלה מ-35% מסך המכירות, ואם הקצב הזה יימשך עד סוף השנה, עשויים להימכר אצלנו ב-2025 כולה כ-70-80 אלף כלי רכב מתוצרת סין, בשווי מצרפי של 2.5 מיליארד דולר כמעט במחירי יבוא. בשורה התחתונה, אלו הם נתוני סחר שאפילו כלכלה ענקית כמו של סין אינה יכולה להרשות לעצמה לסכן למען רטוריקה דיפלומטית תוקפנית.

גם יצרני הרכב הסינים מקפידים להפריד בין פוליטיקה לביזנס, וזרם הדגמים החדשים שמגיעים אלינו זמן קצר לאחר השקתם בסין אינו פוסק לרגע. אחד מהם, שהגיע ממש לפני המלחמה, הוא הקרוס-אובר הספורטיבי הגדול של BYD, שנושא את השם Sealion 7.

עיצוב חיצוני

עם קצת דמיון אפשר למצוא קווי עיצוב משותפים בין עיצובו של הרכב ובין אותו יונק ימי חביב שאת שמו הוא נושא. החרטום המחודד מזכיר את שאר דגמי הדור החדש של BYD, ומתאפיין בצמד פנסים גדולים ומושחזים, שתחומים בתוך כנפיים גדולות ובולטות ופגוש אגרסיבי למראה, שמזכיר קצת שפם.

פרופיל הצד נראה שמנמן וזורם בזכות גג שמשתפל לאחור בתלילות, עמוד גג אחורי דק, שנוטה קדימה בזווית חדה, וקשתות גלגלים גדולות עם חישוקי 20 אינץ' גדולים. הזנב גבוה ומסיבי, עם שמשה אחורית צרה יחסית וכונס אוויר כפול בקצה העליון. האורך, 4.83 מ', מרשים, אם כי הגובה מתון יחסית, כמקובל בז'אנר הקרוס-אובר קופה.

בשורה התחתונה העיצוב אולי אינו דרמטי כמו בדגמי קרוס-אובר קופה אירופיים, אבל יש לו בהחלט נוכחות כביש עתירת סטטוס, שמושכת לא מעט מבטים.

פנים הרכב

הכניסה לתא מתבצעת מבעד לדלתות צד ענקיות ומפתן בגובה נוח, אם כי גובה מוגבל יחסית של מסגרת הגג דורש גמישות מנוסעים גבוהים. גם מרווח הראש בתוך התא אינו נדיב כמו בחלק מדגמי הקרוס-אובר המתחרים, דוגמת טסלה Y, אך הוא עדיין סביר בהחלט עבור בעלי קומה ממוצעת, הן מלפנים והן מאחור.

המושבים הקדמיים מעוצבים במתכונת ספורטיבית, והם נוחים ומעניקים תנוחת ישיבה גבוהה ומתוכננת היטב, עם תצפית חופשית מעל מכסה המנוע הנמוך. הראות לאחור והצידה מוגבלת, ודורשת להיעזר במערך המצלמות ההיקפי.

המושב האחורי רחב מספיק עבור שלושה מבוגרים, אם כי הנוסע האמצעי נענש במסעד גב קשיח. מרחב הרגליים מאחור כמעט אינו מוגבל, בזכות בסיס גלגלים מרשים של 2.92 מ'. תא המטען רחב, אך לא עמוק, ויכול להכיל מטען בנפח סביר של כ-520 ליטר.

מערך הפיקוד מזכיר באופן כללי את שאר דגמי BYD, עם מסך ענק ודקיק, שמסתובב על ציר ממונע במרכז, וקונסול מרכזי גבוה שמפריד בין המושבים הקדמיים. יש כאן גם מסך לוח מחוונים גדול מהמקובל, שמשולב אינטגרלית במערך הפיקוד, לצד משטחי דיפון נאים, שזורמים מידיות הדלתות ועד לחלק הקדמי, ותאורת לילה מושקעת.

הנדסת האנוש נוטה לקו המינימליסטי המקובל בסין, אך עדיין משלבת כמה מתגי שליטה פיזיים מסביב למתג ההילוכים הקצר בקונסול המרכזי. עם זאת, המתגים האלה די זעירים. מערך התפריטים ברור וניתן להתאמה אישית, אך פונקציות תפעוליות רבות עדיין דורשות תפעול תפריטים מסיחי דעת. זו סוגיה חשובה אם מביאים בחשבון שלא מעט פונקציות במערכת הסיוע לנהיגה הן טורדניות, ויש צורך לנתק אותן מחדש אחרי כל התנעה. מנגד, להבדיל מטסלה, פתחי האוורור, המראות ועוד נשלטים פיזית ולא דרך המסך. יש גם מערך פיקוד קולי, שמתפקד היטב באנגלית, אבל כושל באופן מביך כשהוא מנסה לדבר בעברית.

האבזור בדגם הבכיר ("אקסלנס") שבו נסענו אינו נופל מזה של דגמי פרימיום אירופיים, שעולים כפול, וכולל כמעט כל פריט נוחות נפוץ בשוק. איכות הייצור והגימור מרשימה מאוד, עם שילוב חומרים רכים ויוקרתיים, שעוטפים את רוב המשטחים בסביבת הנהג, וחומרי פלסטיים קשיחים אבל איכותיים בפינות נסתרות. בידוד הרעשים יעיל מאוד גם ב-130 קמ"ש פלוס, והתחושה הכללית בתא היא של איכות מוקפדת בלי עיגולי פינות.

מנוע וטווח נסיעה

ה-Sealion משווק בישראל עם מגוון מכובד של אופציות הנעה וסוללות, החל במנוע בודד עם 231 כ"ס וטווח של עד 440 ק"מ ועד לדגם ההנעה הכפולה האימתני, שהתייצב למבחן שלנו עם 530 כ"ס וסוללה של 91.3 קילוואט, שמספקת טווח של עד 502 ק"מ. במצב התכנות הרגיל הכוח זורם בצורה חלקה ומתונה כמו כל חשמלית משפחתית מקובלת. אבל לחיצה חזקה יותר, או שילוב למצב הספורטיבי, מטיסים את הרכב מאפס ל-100 קמ"ש ב-4.5 שניות ושואבים לאחור את הנהג, הנוסעים והמטען - בכל שיפוע.

זו ללא ספק נקודת מכירה חזקה של הרכב עבור שוחרי ריגוש ותאוצה, ו-BYD אפילו מציגה את נתון התאוצה על הזנב, כחלק מהסימול של הדגם. מנגד, טווח תיאורטי של 502 ק"מ ב-WLTP אינו מרשים עבור סוללה כה גדולה, ובתנאי אמת הוא קרוב יותר ל-380-400 ק"מ תחת עומס של מזגן מלא בקיץ הישראלי ורגל כבדה על התאוצה. מערכת מיחזור האנרגיה בבלימה עושה עבודה יעילה במצב הגבוה שלה.

על הכביש

על הכביש הרכב מרגיש מגובש ומלוטש יותר דינמית מרוב הדגמים הסיניים שפגשנו עד כה, אם כי הוא מכויל בעיקר לשיוט נינוח ופחות לתחושה ספורטיבית ומתגמלת כמו בטסלה Y הגרמנית. ההיגוי מרגיש די מאוזן במצב הספורטיבי, אבל ההיזון החוזר לא מתקשר במיוחד. אחיזת הכביש טובה ברוב המקרים, הודות לצמיגי ענק איכותיים של מישלין, אבל העברות משקל בפניות הדוקות חושפות קצת יותר מדי תנודות צידיות של המרכב, ואינן מאפשרות לנצל את פוטנציאל הביצועים. על הכביש המהיר היציבות הכיוונית מרשימה, כפי שניתן לצפות מרכב הנעה כפולה ששוקל כמעט 2.5 טונות לפני נוסעים.

נוחות הנסיעה טובה מאוד, הודות לכיול רך אבל לא רך מדי של בולמי הזעזועים. גם הבלמים דורשים לחיצה בריאה. בקיצור, זהו יותר "קרוזר" למרחקים ארוכים ולשיוט "משפחתי" נינוח מאשר רכב לחובבי נהיגה נמרצת, ואת המשימה הזו הוא ממלא היטב.

מחיר

גרסת הבסיס של ה-SEALION, עם מנוע בודד וטווח של 440 ק"מ, מתחילה כבר ב-219 אלף שקל. הגרסה הבכירה שבה נסענו, עם ביצועים רציניים בכל קנה מידה, עולה כ-263 אלף שקל. הרכב אומנם מכתיב כמה פשרות ויש כלים עם טווח ארוך יותר. אבל אם מביאים בחשבון את רמת האבזור המקיפה כבר מדגמי הבסיס, את הממדים, הביצועים והעיצוב עתיר הסטטוס, זוהי אחת ההצעות המעניינות ביותר כיום בשוק.

חלק מהמתחרות

אקספנג G6 4X4

257 אלף שקל עולה הגרסה החזקה של ה-G6, עם 476 כ"ס ותאוצה מאפס ל-100 ב־4.1 שניות. לרכב עיצוב דינמי, תא נוסעים מרווח, תא מטען מכובד ונוחות נסיעה טובה

אקספנג G6 4X4 / צילום: יח''צ

סרס M5 4X4

247 אלף שקל עולה הגרסה כפולת המנוע של M5, עם הספק של 576 כ"ס ותאוצה מאפס ל־100 ב־4.2 שניות. סוללה של 80 קילוואט מספקת 483 ק"מ

סרס M5 4X4 / צילום: יח''צ

עוד כתבות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● ההחלטה מהווה חותמת לביצוע המהלך

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

ליאת להב תחליף את רוזנטל בתפקיד ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מערכת הנשק האמריקאית שבדרך לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן