גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איראן משתעשעת בפרישה מהאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני - מה זה אומר?

התקיפות הישראליות והאמריקאיות באיראן הביאו את האחרונה לאיים במרומז ביציאה מהאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT) ● אז חזרנו לבסיס: מהי האמנה הזו, כיצד היא עובדת, וכמה היא מוצלחת? ● וגם: מה הסיכוי שאיראן אכן תפרוש, וכיצד יהיה ניתן להגיב? • המשרוקית של גלובס 

עבאס עראקצ'י, שר החוץ האיראני. התקשורת האיראנית, 23.6.25 / צילום: ויקיפדיה - Khamenei.ir
עבאס עראקצ'י, שר החוץ האיראני. התקשורת האיראנית, 23.6.25 / צילום: ויקיפדיה - Khamenei.ir

למרות שמטרות מבצע עם כלביא היו חיסול הגרעין האיראני, יש מי שהזהירו שהדבר עלול דווקא להוביל להאצת תהליכים. חשש אחד הוא שאיראן תפרוש מהאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT), מה שיקטין את הפיקוח עליה. והנה, הפרלמנט האיראני כבר החל לעבוד בכיוון. אבל כמה בעצם חשובה האמנה? בדקנו.

המשרוקית | כיצד עובד תהליך ההדחה של חבר כנסת?
המשרוקית | פיצויים על נזקי המלחמה: מי זכאי, ואיך פועלת הקרן?

כיצד האמנה עובדת?

פרופ' בני מילר, מרצה ליחסים בינלאומיים וראש המרכז לביטחון לאומי באוניברסיטת חיפה, מחזיר אותנו לשנות ה-60, אז היו בעולם חמש מדינות שהחזיקו בנשק גרעיני: ארה"ב, שהחזיקה בנשק גרעיני מאז מלחמת העולם השנייה; ברית-המועצות, שהגיעה לפצצה ב-1949, כאיזון לארה"ב במלחמה הקרה; בריטניה ב-1954, בשיתוף-פעולה עם ארה"ב; צרפת ב-1960, בשל חשש שארל דה גול שלא יוכל להסתמך על מטרייה גרעינית אמריקאית; וסין ב-1964, בשל קרע עם ברית-המועצות ושאיפות מעצמתיות משלה. בתקופה זו העולם חווה תהליכי דה-קולוניזציה והקמת מדינות חדשות רבות, מה שהעלה חשש מכך שנשק גרעיני יתפשט ברחבי העולם.

הפתרון שמצאו באו"ם היה האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, שנחתמה ב-1968 ונכנסה לתוקף ב-1970. "האמנה מייסדת משטר לפיו רק לארה"ב, סין, רוסיה, בריטניה וצרפת מותר להחזיק בנשק גרעיני, ולשאר החברות באמנה יש זכות לפתח אנרגיה גרעינית רק לצרכי שלום", מסביר פרופ' יובל שני מהאוניברסיטה העברית והמכון הישראלי לדמוקרטיה. "המשטר גם אמור לסייע למדינות לפתח אנרגיה גרעינית אזרחית".

כיצד זה עובד? מי שעומדת בלב המנגנון היא הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), שהוקמה כבר ב-1957. תפקידה הוא לפקח על המדינות החברות שאין בידן נשק גרעיני, ולדאוג שהן לא מחזיקות ביותר מדי חומר בקיע ושהוא לא מועשר יתר על המידה. לפי הסוכנות, יש שלוש רמות העשרה מרכזיות: לתחנות כוח (5%), שימושים מדעיים ורפואיים (20%) וצבאי (90%), ורק שתי הראשונות מותרות. סעיף 3(1) לאמנה מחייב כל מדינה חברה לקבל על עצמה את הפיקוח של סבא"א.

כיצד הסוכנות יכולה לפקח? כל מדינה חברה מחויבת להצהיר על מתקני הגרעין שלה ועל החומר הבקיע בכל אחד מהם. סבא"א יכולה לבדוק כל מתקן מוצהר ואף את סביבתו, כולל ביקורי פתע ופיקוח מרחוק. לרשותה עומדים כלים שונים: מדידת קרינה, ספירות מלאי, בדיקה שהצהרת המדינה משתקפות במציאות, דגימות סביבתיות ועוד. מנגנון הפיקוח של הסוכנות הוא גמיש, ומשתנה ממדינה למדינה בהתאם למידע שנאסף עליה.

ומה קורה אם יש הפרה? "אם מדינה עוברת על האמנה וההסכמים הנלווים לה, זה יידון בפני המדינות החברות לאמנה", אומר פרופ' שני. "הדבר יכול להתגלגל למועצת הביטחון, שיכולה להטיל על המדינה סנקציות. בנוסף, מדינות יכולות להטיל סנקציות נפרדות. הפרת האמנה או ההסכם הנלווה גם מגבילה את המדינה בקבלת שיתוף-פעולה מהמדינות האחרות החברות באמנה למשק האטומי האזרחי שלהן".

כמה מוצלחת האמנה?

למרות הרצון לפתור דברים בדיפלומטיה והסכמים, זה לא תמיד עובד. זה מעלה את השאלה: האם האמנה משיגה את יעדיה? ובכן, נכון להיום יש רק חמש מדינות שאינן חתומות על האמנה. ראשונה, הודו, שסירבה לחתום בשל האיום מסין, והעדיפה לפתח נשק גרעיני, אליו הגיעה ב-1974. שנייה, פקיסטן, שבשל הסכסוך ההיסטורי עם הודו סירבה גם היא להיכנס לאמנה, והגיעה לפצצה ב-1998. שלישית, צפון קוריאה, שחתמה על האמנה אך יצאה ממנה ב-2003 בשל מה שתפסה כאיום אמריקאי בגבול עם דרום קוריאה, והגיעה לנשק ב-2006. רביעית, דרום סודאן, שלא נכנסה לאמנה משום שנוסדה רק ב-2011, אבל אין לה נשק.

החמישית היא, כמובן, ישראל, שגם לא חתמה על האמנה. "לפי מקורות זרים, ישראל שקלה לפתח יכולת גרעינית בשנות ה-50 וה-60, לאור יתרון קונבנציונלי כמותני בכוח אדם ובנשק של העולם הערבי שאיים על קיומה של ישראל", מסביר פרופ' מילר. "ישראל נוקטת במדיניות של עמימות - לא מאשרת ולא מכחישה קיומו של נשק גרעיני. לפי מקורות זרים, לישראל יש יכולת גרעינית, אך היא בוחרת לא להתייחס לכך".

אז האמנה לא מנעה לחלוטין הפצת נשק גרעיני. האם היא כישלון? "ניתן לטעון שהאמנה הצליחה", משיב מילר. "רק שלוש מדינות - או ארבע, על פי גורמים זרים - פיתחו נשק גרעיני מאז חתימתה. אך ייתכן שהמטרייה הגרעינית של ארה"ב אפשרה למדינות רבות לוותר על נשק גרעיני עצמאי. ייתכן שנכונות כזאת תפחת תחת נשיאותו של טראמפ, שנראה פחות מחויב מקודמיו לביטחון בעלות הברית של ארה"ב באירופה ואולי גם במזרח אסיה", שכן "מדינות מפתחות נשק גרעיני מתוך תחושת איום".

הגרעין האיראני

ומהכלל אל הפרט: איראן ויכולות הגרעין שלה. נחל בסקירה קצרה: ב-1957, בימי השאה, איראן וארה"ב חתמו על הסכם שיתוף-פעולה לגרעין אזרחי, שהופסק עם המהפכה האסלאמית ב-1979. לאחר שב-2002 נחשף מתקן הגרעין בנתנז, הוטלו על איראן ב-2005 סנקציות ביטחוניות וכלכליות. חלקן הוסרו לאחר הסכם הגרעין, שנחתם ב-2015 ונכנס לתוקף ב-2016. ההסכם התנה את הסרת הסנקציות בפיקוח מוגבר של סבא"א ל-25 שנה ובצמצום העשרת האורניום ל-15 שנה. אלא שב-2018 הנשיא טראמפ הוציא את ארה"ב מההסכם. ב-2019 הצטברו אינדיקציות שאיראן חורגת מהכמות המותרת של אורניום מועשר, ואף מפתחת צנטריפוגות שמאיצות את העשרת האורניום. ב-2020 חלה התפתחות נוספת, כשבעקבות חיסול קאסם סולימאני איראן הודיעה שאינה רואה עצמה מחויבת למגבלות הסכם הגרעין. ג'ו ביידן ניסה להגיע עם איראן להסכם חדש, אך הדבר לא צלח.

וזה מביא אותנו לנקודת הזמן הנוכחית ולמבצע עם כלביא, שמעלה כמה שאלות. ב-12 ביוני, יום לפני התקיפה הישראלית הפותחת, סבא"א פרסמה שאיראן מחזיקה בכמות אורניום מסוכנת, ושהיא לא משתפת פעולה עם הפיקוח הנדרש. זה מהווה הפרה של סעיף 2 לאמנה, האוסר על פיתוח או רכישת נשק גרעיני. "סבא"א קבעה שאיראן מפרה בכך את האמנה, בין היתר, בכך שהיא מנסה לייצר אורניום מעושר ברמות המתאימות לצורכי חימוש גרעיני ולא לאנרגיה לצרכי שלום", אומר פרופ' שני.

איראן לא נשארה חייבת, ושר החוץ עבאס עראקצ'י טען שההצטרפות האמריקאית לישראל מעלה שאלות לגבי אפקטיביות האמנה. האם כך? "רוב הטענות של איראן לא עוסקות באמנה עצמה אלא בכללים בדבר שימוש בכוח במשפט הבינ"ל", אומר ד"ר יהלי שרשבסקי, מרצה בכיר למשפט בינ"ל באוניברסיטת חיפה. "יש קונצנזוס שהעשרת האורניום באיראן חורגת מהנדרש לצרכים אזרחיים. אבל עצם החריגה לא מקנה אוטומטית רשות להשתמש בכוח נגד אותה מדינה. המשפט הבינ"ל מאפשר למדינות להשתמש בכוח להגנה עצמית. העמדה המקובלת היא שניתן להשתמש בכוח מול תקיפה עתידית רק אם היא עתידה להתקיים באופן מיידי. זה לא המקרה כשמדובר בפיתוח נשק גרעיני. עם זאת, ברור שכשמדובר בפיתוח של נשק גרעיני הסכנה גדולה במיוחד, ולכן מדינות ייטו להגן על עצמן כאשר הן משוכנעות שהסכנה אמיתית".

וכעת נשארת שאלה אחרונה: האם איראן תפרוש מה-NPT, ומה המשמעויות? "לאיראן אין סיבה אמיתית לצאת מהאמנה", סובר ד"ר רז צימט, ראש תוכנית איראן והציר השיעי במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). "יציאה מהאמנה היא חציית קו אדום ואין להם באמת סיבה לעשות את זה. אין להם כרגע מה להסתיר. מבחינתם, התשתיות נפגעו ולא אמור להיות בעייתי שהפקחים יבואו לראות. הם גם יכולים למנוע שיתוף-פעולה עם הפקחים של הסוכנות בלי לצאת מה-NPT, לפחות בשלב הזה. אם האיראנים רוצים להעשיר אורניום ל-90% או לפרוץ לנשק גרעיני, בהנחה שהספיקו להוציא מספיק אורניום וצנטריפוגות, הם בכל מקרה לא ישתמשו במתקנים המוצהרים שבפיקוח. לפרוש זה להגיד 'יש לנו כוונות לייצר נשק גרעיני', וזה עלול להחזיר את תשומת הלב נגדם ואולי להצדיק עוד תקיפות נגדם".

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי