גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירות שמוכנות עכשיו, עם ממ"ד: הנדל"ניסט שממפה את המגמה החדשה בשוק

בוני התיכון, המתמקדת בהתחדשות עירונית, זינקה לצד יתר מניות הנדל"ן בימי המערכה מול איראן ● המנכ"ל עמי פרץ טוען כי "בעקבות המלחמה, רואים עלייה משמעותית בהתעניינות בדירות עם ממ"ד שאפשר להיכנס אליהן באופן מיידי" ● הוא לא מאמין שהעובדים הפלסטינים יחזרו, וטוען שלמרות עליית המחירים "בסוף אנשים קונים דירות, עם קצת חסכונות ועזרה מההורים. התרבות הזו היא דבר חזק מאוד"

עמי פרץ / צילום: דוד סקורי
עמי פרץ / צילום: דוד סקורי

מלחמת 12 הימים עם איראן סיפקה עוד טלטלה לשוק הנדל"ן המקומי, שנאלץ להתמודד בשנים האחרונות עם רצף אירועים שזרעו בו אי ודאות: מגפת הקורונה, עליית הריבית החדה ומלחמת חרבות ברזל.

ראיון | "אין בי פחד": הנדל"ניסט שבנה כבר 4,500 דירות מנתח את השוק
ענק ההשקעות האמריקאי בתחזית אופטימית לישראל

אבל בניגוד לאירועים הקודמים, שגרמו לנפילה של עשרות אחוזים במניות הנדל"ן, המלחמה מול איראן דווקא הובילה לזינוק מהיר ומפתיע של 25% במדד ת"א בנייה, הכולל את יזמיות המגורים המקומיות הבולטות.

בבסיס המגמה, הנחת המשקיעים שאותן חברות יהיו הראשונות ליהנות מהשיקום שיגיע לאחר המלחמה, ומהגידול הצפוי בביקוש לדירות חדשות עם ממ"ד. בין המזנקות הגדולות של השבועיים האחרונים בת"א ניתן למצוא חברות בנייה גדולות כמו דמרי, אאורה, אזורים וקרסו נדל"ן, וגם את מניית בוני התיכון הקטנה יותר, שעלתה בדומה למדד הבנייה בימי מבצע "עם כלביא", והשלימה זינוק של 85% בשנה האחרונה.

לעמי (עמרם) פרץ, בעל השליטה ומנכ"ל בוני התיכון, יש אולי הסבר לתופעה. בראיון לגלובס הוא אומר כי "מה שהשתנה במלחמה זה הבנת הצורך של ממ"ד בדירה, שהתחזקה הרבה יותר. בעבר פגיעה של טילים הייתה נקודתית, עכשיו חווינו עם איראן שכל טיל שנופל הורס שכונה שלמה רק מההדף. זה הביא את האנשים לחשוב על הסיכון בכך שהם גרים בדירות שמיועדות להתחדשות עירונית".

הוא מציין כי למלחמה לא הייתה השפעה ישירה על החברה. "לא נפל טיל בפרויקט שלנו, חוץ מאשר בבית שלי ברמת השרון, שם נפל רסיס על הגג ופגע בקולטים של דוד השמש", הוא צוחק. ובמבט קדימה: "בגלל ביקושים מצד רוכשים שישבו על הגדר בתקופת המלחמה, אני חושב שכבר באוגוסט־ספטמבר הציבור יחזור לקנות דירות, בוודאי כשהתחזית היא לירידת ריבית בהמשך השנה".

לדבריו, "בעקבות המלחמה, רואים היום שההתעניינות של רוכשים בפרויקטים לאכלוס מיידי עלתה באופן משמעותי. לפני המלחמה מול איראן אנשים התעניינו בדירות לאכלוס עוד 3־4 שנים, כדי להרוויח את הפער במבצעי המימון מסוג 80/20 (שלם מעט עכשיו, ואת היתרה בעוד מספר שנים, עם מסירת הדירה, נ"א), ולדחות את המשכנתא בינתיים בהמתנה לירידת הריבית. כעת הם רוצים לרכוש דירות שמוכנות עכשיו, ועם ממ"ד".

איך אתה מסביר את הקפיצה במניות הנדל"ן בימי המלחמה?
"אני חושב שהשוק מצביע ברגליים כשהוא מזהה את הפוטנציאל של החברות שעוסקות בהתחדשות עירונית, ואת הצורך שנוצר בעקבות המלחמה. הגורמים התכנוניים יצטרכו לתת פתרון מיידי ולקצר באופן משמעותי את ההבשלה של פרויקטים הכוללים ממ"ד".

המניות לא עלו יותר מדי?
"כמות הפרויקטים ויחידות הדיור כמו שיהיו עכשיו, לא הייתה בהיסטוריה של בוני התיכון. גם חברות בנייה הגדולות, עד שנכנסו להתחדשות עירונית, היו בונות בשיא אלף יחידות דיור. בוני התיכון תהיה חשופה בתקופה הקרובה לבנייה של 3,000־4,000 יחידות דיור. תבין את הפערים".

אתם מסוגלים להרים כל כך הרבה פרויקטים?
"יש לנו היכולת. השוק פתוח לזה, הוא מעמיד את המימון והאשראי".

"פעם ב־80 שנה"

עמי פרץ חי את שוק הנדל"ן זה ארבעה עשורים, מאז שהקים יחד עם אביו אהרון ז"ל את חברת בוני התיכון ב־1985. הם היו קבלנים מהדרום שעסקו בעיקר בבנייה בפריפריה, אך בשנים האחרונות החברה עוברת שינוי מהותי: לפעילות בעיקר באזור המרכז, בדגש על התחום הצומח של התחדשות עירונית.

מדובר בפרויקטים שבהם היזמים מחתימים דיירים על הסכמה להרוס את הבניין הישן שלהם ולבנות במקומו בניין גדול בהרבה. הדיירים מקבלים דירה חדשה ומשופרת, כולל ממ"ד, כאשר הרווח של היזם נובע מתוספת הדירות החדשות בפרויקט, שאותן הוא מוכר בשוק הפתוח.

יתרון לחברות הפועלות בתחום ההתחדשות העירונית הוא אי רכישת הקרקע לבנייה. "נכנסנו לתחום ההתחדשות העירונית לפני 12 שנים, כי לא רצינו לקחת חוב גדול של מאות מיליוני שקלים למימון של רכישת קרקעות", מספר פרץ. "מי הולך לקנות היום קרקע כשהוא צריך לשלם 6% ריבית? אנחנו רוצים להיות בצד הבטוח ולא לבנות על זה שהמחירים תמיד יכסו את עלות הקרקע".

בוני התיכון מזוהה כיום בעיקר עם פרויקט הדגל שלה, התחדשות עירונית ברחוב הראשי של קרית אונו, לבניית 1,077 דירות חדשות. "אכלסנו כבר 250 דירות ועוד חודש מאכלסים עוד 250. נסיים לאכלס הכול בעוד 3 שנים", אומר פרץ. "השכלנו לראות שהעתיד של הארץ זה התחדשות עירונית. זה אירוע של פעם ב־80 שנה (שרבים מהבניינים במדינה יידרשו לפינוי־בינוי, נ"א), וישראל חווה את זה כעת לראשונה".

עמי פרץ משמש כאמור כמנכ"ל החברה ומחזיק 51.5% ממניותיה, לצד אחיו, בני פרץ (23%) שאינו מעורב בפעילות החברה וניסים פרץ (2%), המשמש כמנהל לוגיסטי בבוני התיכון. בני פרץ היה בעשור הקודם המנהל האישי של הזמר אייל גולן, עד שפרץ ביניהם סכסוך, שיושב לאחרונה.

דרך לא חלקה

בוני התיכון נסחרת היום לפי שווי של 810 מיליון שקל, לאחר זינוק של 840% במניה בחמש השנים האחרונות. אך הדרך לא הייתה חלקה: בעקבות עליית הריבית ב־2022 המניה איבדה יותר מ־50% משוויה. שינוי הכיוון החל בסוף אוקטובר 2023, אחרי ההלם הראשוני של הטבח בעוטף עזה, וכעת המניה כבר לא מאוד רחוקה מהשיא (10% משם).

החברה "משווקת ומבצעת" 1,322 דירות, צניחה חדה לעומת כ־2,087 בסוף שנת 2021, אך מנגד צבר ההזמנות שלה (תוכניות עתידיות בשלבים שונים), כמעט כולו בתחום ההתחדשות העירונית, זינק ל־28 אלף דירות, לעומת כמעט 16 אלף באותו הזמן.

הכנסות בוני התיכון צמחו בשנת 2024 לסכום של 425 מיליון שקל, זינוק של 19% לעומת השנה שלפניה אך ירידה של 30% ביחס לשנת השיא, 2022. הרווח הגולמי עמד על 59 מיליון שקל, עלייה של 17% ביחס לשנה הקודמת אך נפילה של 55% ביחס לשנת 2022. בשורה התחתונה הציגה החברה הפסד של 6.5 מיליון שקל, בהשוואה לרווח של 60 מיליון שקל בשנת 2022 (ורווח של 4.5 מיליון שקל בלבד ב־2023).

"רק 7 שנים לפרויקט"

בעיה בסיסית בתחום הנדל"ן למגורים היא שכל פרויקט לוקח זמן רב, ותחזיות שמפרסמות החברות הן גמישות להפליא (ראו מסגרת). לוקח שנים רבות עד שפרויקטים מקודמים ונבנים, בעקבות ההליכים התכנוניים מול המדינה והרשויות המקומיות. בתחום ההתחדשות העירונית הבעיה חמורה אף יותר, שכן צריך גם להשיג חתימות של רוב גדול מקרב דיירי הבניינים המיועדים לפינוי.

אתם וחברות אחרות כותבים במצגות לשוק שיש לכם אלפי יח"ד לבנייה "בקנה". כמה זמן באמת לוקח עד שכל הצבר הזה מתממש לדירות בפועל?
"אם אני משווה ללפני 12 שנים, היו לנו פרויקטים שלקח 8 שנים לקדם עד הבנייה, והיום יש לנו פרויקטים שתוך שלוש־ארבע שנים יש תב"ע (תוכנית בניין עיר, נ"א), ואז עוד 3־4 שנים של בנייה.

"מבחינת הרשויות וגורמי התכנון יש שיפור לא רגיל, ורואים שגרף הקידום הסטטוטורי יורד ומקצר את לוחות הזמנים של היתרי הבנייה. ראשי ערים מתקשרים ולוחצים שנגיש תוכניות, גם כי הממשלה מעודדת את העיריות ונותנת כסף לכך".

ועדיין זה פרק זמן לא מבוטל.
"כן, זה פרק זמן. תבין ש־7 שנים בהתחדשות עירונית זה מהירות שיא".

ובינתיים מחירי הדירות ממשיכים לעלות, אתה לא רואה כאן בעיה?
פרץ: "אם יש לאנשים יכולת, מה הבעיה? אני יכול לתהות אם הם מסוגלים או לא מסוגלים, אבל בסופו של דבר אנשים רוכשים דירות. אז כן, יש להם קצת חסכונות וכולם נזקקים לעזרה של ההורים.

"יש אנשים שיש להם פחות יכולות, אז קונים דירות יותר קטנות. בפרויקטים החדשים שלנו יש גם דירות של 50 מטר. התרבות הזאת שבן אדם רוצה דירה בארץ, היא דבר חזק מאוד".

פרץ מסכים שהריבית הגבוהה ועליית מחירי הדירות בלמו את שוק הדירות לתקופה: "רוכשים פוטנציאליים ראו שהריבית עלתה והיו צריכים לקחת משכנתא של 1.5־2 מיליון שקל. מאחר שלא יכלו להעמיד את ההון עצמי, הם העדיפו לשים בינתיים את הכסף בפיקדון.

"לכן ליזמים לא הייתה ברירה אלא להמציא את מבצעי ה־20\80 ללא הצמדה. אני מעריך שלאט לאט נחזור למצב הרגיל של הצמדה ותנאי תשלום רגילים, בוודאי אחרי שהבנקים צמצמו את המבצעים האלה".

מה טווח המחירים בפרויקטים שלכם?
"בקרית אונו אנחנו מוכרים דירות ב־3.2־4.2 מיליון שקל, בבאר יעקב יש לנו דירות ב־2.5 מיליון שקל, בפתח תקוה ב־2־2.5 מיליון שקל".

ואם אני רוצה לקנות דירה בחצי מיליון שקל, כמו ביוון או בקפריסין?
"אין מוצר כזה. אפילו אם אתה קונה כאן דירה בת 60 שנה שמיועדת לפינוי בינוי, היא כבר מתמחרת את הערך הצפוי שלה בעתיד".

בונים בעיקר עם סינים

לפי סקירת משרד האוצר, רק 21 אלף פועלים פלסטינים חזרו לענף הבנייה ברבעון הראשון של 2025 (לעומת 100 אלף קודם למלחמת חרבות ברזל). במקביל, מספר העובדים הזרים שולש, אבל הם עדיין רק 18% מהמועסקים בתחום.

פרץ לא מודאג. לדבריו "לדעתי העובדים הפלסטינים כבר לא יחזרו. אנחנו בעיקר בונים את הפרויקטים שלנו עם חברות סיניות וגם ממזרח אירופה, ולמרות המלחמות באף פרויקט אין לנו איחור באכלוס".

אבל זה מקפיץ את מחירי הדירות?
"כן, אין ספק שמחירי המכירה עלו, אבל גם עלויות הבנייה גדלו. התחלנו את קרית אונו עם רווחיות גולמית של 15% ואנחנו עכשיו ב־35%. זה יירד בהמשך בשל עלויות הבנייה אולי ל־24%, אז בסוף זה מתאזן".

אז מה יהיה הפתרון למחירי הדיור?
"כלכלה טובה, שבה הכול מסתדר בסופו של דבר".

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● ההחלטה מהווה חותמת לביצוע המהלך

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

ליאת להב תחליף את רוזנטל בתפקיד ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"