גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ הלך ראש בראש עם קרלסון: מה זה אומר על יחסו לתומכיו הנלהבים

לאחר שפוטר מפוקס ניוז, בנה טאקר קרלסון אימפריה תקשורתית עצמאית - במסגרתה הוא תוקף את ישראל, מהלל את קטאר ומעניק במה למתנגדי ארה"ב ● במקביל, הוא שומר על קו פתוח עם טראמפ ● כך הפך לאחת הדמויות המשפיעות והמדאיגות בשולי הימין האמריקאי ● היום שאחרי המלחמה, פרויקט מיוחד 

התקשר לנשיא כדי להתנצל. קרלסון וטראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria
התקשר לנשיא כדי להתנצל. קרלסון וטראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria

בשבוע שעבר, בעיצומה של המלחמה של ישראל עם איראן וההתלבטות האמריקאית האם להיכנס למערכה או לא, במהלך שיחה עם כתבים בחדר הסגלגל, התייחס נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאירוע קטן אך מעיד. "טאקר הוא בחור נחמד", אמר הנשיא על איש התקשורת טאקר קרלסון. "הוא התקשר להתנצל. הוא חשב שהדברים שאמר היו חריפים מדי. הערכתי את זה".

טראמפ השיק מכשיר טלפון אמריקאי. האם הוא ייוצר בכלל בסין?
כשטראמפ מנבל את פיו, הימין הבדלני באמריקה מצטרף אליו; מחלוקת גוברת בוושינגטון על תוצאות ההפצצה

עבור מי שעוקב אחר דינמיקת הכוחות בתוך הימין האמריקאי, זו לא הייתה סתם אנקדוטה. זו הייתה הצצה נדירה ליחסי הגומלין בין טראמפ לאיש שאולי כבר לא יושב באולפן של פוקס ניוז, אבל ממשיך להשפיע על השיח, ואולי גם על המדיניות, יותר מרוב חברי הקונגרס או העיתונאים בארה"ב.

ההתנצלות הגיעה לאחר שבשידוריו האשים קרלסון את טראמפ ב"שותפות" להסלמה הצבאית בין ישראל לאיראן, והזהיר כי הוא נגרר שוב אחרי אותם גורמים "ניאו־קונסרבטיביים" ש־MAGA, תנועתו של הנשיא טראמפ, אמורה הייתה להתנער מהם. עצם ההתנצלות לא רק שיקפה את הכבוד האישי, היא שיקפה גם את העוצמה שעדיין יש לקרלסון בתוך תנועת תומכי טראמפ.

לא סתם אבולוציה, אלא שינוי פרדיגמה

קרלסון של 2025 הוא לא קרלסון של תחילת שנות האלפיים. פעם הוא היה תומך נלהב במלחמה של ארה"ב בעיראק, היום הוא מתאר אותה כ"אסון מוחלט". בעבר הוא הזהיר מפני רוסיה של פוטין, וכיום הוא מראיין אותו במוסקבה בחיוך. פעם הוא תמך בעוצמה אמריקאית וזלזל במי שמנסים להמעיט בכוחה לעשות טוב - וכיום הוא תוקף את ה־CIA ועמק הסיליקון כמי שגוררים את העולם למלחמות.

זו לא סתם אבולוציה, אלא שינוי פרדיגמה. קרלסון הפך מאיש תקשורת שמזוהה ומקדם את הימין הממסדי למוביל קו שכמעט נלקח אחד לאחד מהשמאל העולמי האנטי־אמריקאי. הוא נפגש ומראיין את אויביה המושבעים של ארה"ב, מבטא תמיכה אבסולוטית במשטרים אסלאמיסטים (כמו קטאר) ומביע סלידה עמוקה מחבריה הקרובים של ארה"ב - כמו ישראל ואוקראינה. בד בבד הוא מקדם תיאוריות קונספירציה על כוחו של הלובי היהודי ורומז שהנשיא טראמפ נגרר על ידו בצורה מניפולטיבית לתקיפה באיראן.

הימין האמריקאי היה במשך שנים מעוז תמיכה כמעט אוטומטית בישראל. לא עוד. לפחות לא בשוליים ההולכים ומתרחבים של תנועת MAGA.

עד לאחרונה קרלסון לא תקף את ישראל ישירות, אך הוא התעקש לתהות בצורה שהופכת את התשובה מבחינתו לברורה - האם התמיכה הבלתי מסויגת הזו משרתת את האינטרס האמריקאי? בו בזמן, כאמור, הוא מהלל את קטאר, מדינה שמסייעת בפועל לחמאס, ומכנה אותה "בת ברית עצמאית". כשנשאל אם ישראל היא בעלת ברית, הוא מתחמק. כשתוקפים את טהרן, הוא תוהה אם זו באמת הבעיה של אמריקה. בשבועות האחרונים הוא החל לתקוף את ישראל ישירות ולטעון שהיא גוררת את ארה"ב ואת טראמפ למלחמה שתפגע באינטרס האמריקאי - דברים שגרמו לו להתנצל בפני הנשיא.

ואז מגיעים האורחים בתוכניותיו. כך למשל מטיף מבית לחם שמאשים את ישראל ב"טיהור אתני של נוצרים", כלכלן שטוען ש"השדולה הישראלית שולטת בוושינגטון", ואיש ימין שמציג את אדולף היטלר כ"לא כל כך נורא" ואת צ'רצ'יל כדמות הרעה במלחמת העולם השנייה. קרלסון לא טורח להתווכח איתם. הוא רק נותן להם לדבר בחופשיות ואז כשהוא מותקף על כך הוא עונה שהוא בסך הכל שואל שאלות ושומע עמדות לגיטימיות.

שיח ער על מהות הימין האמריקאי החדש

כדי להבין עד כמה קרלסון השפיע בעבר על השיח בארה"ב ולמה עדיין יש לו המון תומכים בציבור, צריך ללכת כמה שנים אחורה.

עד שנת 2023 קרלסון לא היה סתם מגיש בפוקס ניוז, הוא היה הכוכב הגדול ביותר של הרשת, ולפרק זמן מסוים גם הקול המשפיע ביותר בתקשורת השמרנית בארה"ב. תוכניתו בפריים טיים, Tucker Carlson Tonight, משכה בקביעות יותר מ־3 מיליון צופים מדי לילה, ולעיתים עקפה בשיעורי הצפייה את CNN ו־MSNBC גם יחד באותה משבצת הזמן. בשיא, הייתה זו התוכנית בעלת הרייטינג הגבוה ביותר לא רק בפוקס, אלא בכל עולם החדשות בכבלים, ולעיתים אף גברה על תוכניות הלייט נייט של הרשתות הגדולות.

השילוב בין מונולוגים לוחמניים, זעם פופוליסטי ופרובוקציות תרבותיות הפך את קרלסון לדמות ייחודית - גם פרשן, גם מנהיג רעיוני וגם תופעת טלוויזיה. לכן, כאשר פוקס פיטרה אותו במפתיע באפריל 2023, ללא הסבר ציבורי ברור, עולם התקשורת הוכה בתדהמה.

מאחורי הקלעים דובר על תביעות משפטיות, הדלפות פנימיות ושינויים אסטרטגיים - אך הפיצול היה לא רק עסקי, אלא סימן את סיומה של תקופה שבה קרלסון עיצב את השיח הציבורי דרך הבמה הנצפית ביותר בימין האמריקאי. תוך ימים ספורים קרלסון, ששוחרר מהמגבלות של טלוויזיה ממוסדת, החל לבנות אימפריה תקשורתית עצמאית בתנאים שלו.

הוא פתח בתוכנית ברשת X שבה ראיין את כל מי שרצה ללא הגבלות, ולאחר מכן גם פתח בשירות מנויים בתשלום. הפופולריות של טאקר נמשכה גם בשלל מיזמיו והציבור "שלו" המשיך לנהור אחריו.

מן העבר השני של המתרס הזה בתוך הימין האמריקאי, ניצבים אנשי תקשורת ומובילי דעת קהל כמו מארק לוין, שון האניטי ואחרים, שעדיין דוחפים לקו ניצי. לוין צרח בשידור בתוכנית שלו בפוקס ניוז ויותר מרמז שקרלסון הוא אנטישמי, וקרלסון השיב באותה מטבע - וטען שפוקס רק רוצה "לשטוף את מוחם של המבוגרים באמריקה כדי לדחוף אותם למלחמה".

זה לא רק ויכוח בין שני מנחים. זה שיח ער על עצם מהות הימין האמריקאי החדש: האם זו תנועה של עוצמה ובעלות ברית, או תנועה של הסתגרות והתמקדות בעצמה פנימית?

נותר קול חשוב עבור טראמפ למרות הכל

לפי כל הדיווחים בארה"ב, למרות ההבדלים ביניהם טראמפ וקרלסון מדברים. טראמפ מעריך אותו. קרלסון מעריץ את טראמפ - אבל מתוסכל ממנו. הוא מזהיר שוב ושוב שהנשיא מקבל את התדרים שלו מ"פוקס ואנשיה" במקום מהשטח.

השיחה ביניהם, זו שבסופה קרלסון ביקש סליחה על חריפות יתר, אינה רק מחווה אישית. היא מצביעה על כך שטראמפ עדיין רואה בו קול חשוב, כזה שכדאי לרצות אותו.

קרלסון הוא אמנם לא דובר רשמי של תנועת MAGA. אבל הוא הפך למצפן מוסרי־אידיאולוגי עבור רבים בבסיסה. צעירים יותר, חשדנים יותר, פחות מחויבים לערכים רפובליקניים ישנים של עוצמה צבאית ויחסי חוץ מסורתיים.

לישראל זה גרוע, ויחד עם שדרנים ימנים כמו קנדיס אוואנס ואחרים טאקר מוכיח כי לא חייבים להישאר באולפן של פוקס כדי להשפיע על הנשיא דונלד טראמפ.

עוד כתבות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

מערכת הנשק האמריקאית שבדרך לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?