גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכוונות הטובות של אהרן ברק עלולות להסתיים באסון לשלטון החוק

נשיא בית המשפט העליון לשעבר נרתם לקידום הסדר טיעון או חנינה לרה"מ כדי להשיג "רגיעה" ● אך כניעה לדה-לגיטימציה נגד משפט נתניהו רק תחמיר את המצב ● אם ברק רוצה באמת לסייע, עליו להעניק גיבוי חד-משמעי למערכת אכיפת החוק ● דעה

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט בדימוס אהרן ברק / צילום: איל יצהר
נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט בדימוס אהרן ברק / צילום: איל יצהר

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, פרופ' אהרן ברק, מצא את עצמו אתמול (ה') בעין הסערה סביב משפט נתניהו. זה התחיל בראיון שהעניק לעיתון "מקור ראשון", ובו צוטט כאומר: "אני בעד הסכם עם נתניהו. לא חשוב אם זה חנינה או הסדר טיעון, העיקר שנגיע להסכם. זה יכול להוביל לרגיעה".

זה נמשך בפרסום בחדשות 12, לפיו ברק ניסה לשכנע את פרקליטו של נתניהו, עו"ד עמית חדד, ואת פרקליטו של שאול אלוביץ', עו"ד ז'ק חן, לשכנע את היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, כי תסכים למנות את ברק כמגשר שיפעל לסיום בהסכמה של משפט נתניהו.

דעה, פרופ' אורי בן-אוליאל | מדוע ביטול משפט נתניהו עדיף על חנינה
משפטנים על הקריאות לביטול משפט נתניהו בעקבות ציוץ טראמפ: "הסיכוי שואף לאפס"

ברקע הדברים עומד הציוץ המדובר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מיום חמישי. טראמפ כינה את ההליך המשפטי נגד ראש הממשלה הישראלי "ציד מכשפות" וקרא לבטל את המשפט הפלילי שבו עומד נתניהו לדין בעבירות של שחיתות ציבורית.

כצפוי, הדברים התקבלו בקורת-רוח בקרב שרים וחברי כנסת בקואליציה, שמיהרו לברך את טראמפ ולקרוא לביטול המשפט או להענקת חנינה לנתניהו על-ידי נשיא המדינה.

מקור השסע והפילוג

ייאמר מיד: אין לחשוד כהוא זה במניעיו של ברק. אחרון הנפילים של המשפט הישראלי, ומי שהיה למגדלור ערכי בקרב תומכיה של הדמוקרטיה הליברלית בישראל, הביע זה מכבר את תמיכתו בהגעה להסכמות שיסיימו את משפט נתניהו.

כוונותיו של ברק טובות, וניכר כי מי ששימש גם כיועץ משפטי לממשלה וכדקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, מאמין באמת ובתמים כי המהלך יתרום להרגעת הרוחות בחברה הישראלית המשוסעת.

אלא שבחסות הכוונות הטובות רותם ברק את מעמדו הציבורי ואת המוניטין שלו כמשפטן הגדול בישראל לטובת קידום אינטרסים שהם הכול חוץ מטהורים, ולבטח שאינם תמימים. אלה הם האינטרסים של הצד היחיד הצפוי להרוויח מעסקה או מחנינה במשפט נתניהו: נתניהו עצמו.

ברק, כמו אחרים הדוחפים לסיום המשפט, יוצאים מנקודת ההנחה שהפכה לדאבון-הלב לקונצנזוס, ולפיו העמדתו של נתניהו לדין בתיקי האלפים "קורעת את החברה הישראלית". זוהי הנחה מוטעית ומסוכנת, פייק גמור. זה לא המשפט שקורע את ישראל, זוהי ההסתה והדה-לגיטימציה הנמשכות זה שנים מצד נתניהו וסביבתו כלפי מערכת המשפט ואכיפת החוק על שהעזו לעשות את עבודתן.

השסע נובע ממכונת הרעל המפורסמת, זו המפיצה כבר שנים את שקריה בדבר "תפירת תיקים" ו"דיפ סטייט" כלפי החוקרים, השוטרים, הפרקליטים והשופטים המנסים לעשות את המינימום הנדרש כדי להגן על המינהל התקין בישראל - וגם זה לא אחת בכבדות, בהססנות ותוך מתן הנחות סלב למכביר לראש הממשלה ולסביבתו. הדב-לגיטימציה היא מקור השסע והפילוג - לא כתבי האישום.

תוצאה הרת-אסון

הסדר טיעון, ועוד יותר מכך חנינה שתוענק בטרם הרשעה, רק ישרתו את התפיסה השגויה הזו לגבי שורש הבעיה. משכך, הם לא ישיגו רגיעה בחברה הישראלית - לא בטווח הארוך ואפילו לא בטווח המיידי.

ההפך הוא הנכון: כניעה ללחצים הפוליטיים נגד ניהול המשפט תנוצל מיד על-ידי ראש הממשלה ותומכיו (כולל במערכת הפוליטית ובתקשורת האוהדת אותו) כדי להגביר את ההסתה נגד מערכת המשפט ולקדם את הפגיעה בעצמאותה - והכול בתירוץ שהנה, קיבלנו הוכחה לכך שהתיקים היו תפורים מלכתחילה, והכול היה פוליטי.

התוצאה של מהלך כזה תהיה הרת-אסון. הסדר או חנינה יכשירו את הקרקע להאצת ה"רפורמה" של יריב לוין ושמחה רוטמן להסרת החסמים האחרונים בפני שחיתות שלטונית ולהשתלטות הקואליציה, על רכיביה הקיצוניים ביותר, על הוועדה לבחירת שופטים ועל מנגנוני אכיפת החוק.

עצוב שב-2025 עדיין צריך להזכיר זאת, אבל הסכמות עם נתניהו אינן שוות את הנייר שעליהן נחתמו. מי שלא היסס להשאיר את המדינה ללא תקציב בתקופת הקורונה כדי להפר את הרוטציה ולפרק את הממשלה עם בני גנץ, מי שהתחייב בלי למצמץ בפני בג"ץ כי כהונתו כראש הממשלה לא תפריע לניהול משפטו (ומאז אינו חדל לבקש הקלות במשפט בגלל עיסוקיו כראש הממשלה), ומי שדורס ברגל גסה את התחייבותו שלא להימצא בניגוד עניינים (ע"ע פיטורי רונן בר ומינוי דוד זיני לראש השב"כ) - מי שפועל כך בוודאי שאינו מתכוון לכבד כל הסכמה לפרישה או להתפטרות.

התמימות שאפשרה לנאשם בפלילים להקים ממשלה

בראיונות לתקשורת הזכיר ברק את המקרה של יצחק רבין, אשר הסכים לפרוש מראשות הממשלה ב-1977 אחרי שנחשף כי רעייתו לאה החזיקה בחשבון בנק בארה"ב (מה שהיה אסור אז לפי החוק). הדברים מזכירים את האמירה של ח"כ אורית פרקש-הכהן ממפלגתו של גנץ, כאשר התבקשה להסביר מדוע מפלגתה הפרה ב-2020 את הבטחתה לבוחרים וחברה לנתניהו: "חשבנו שהוא מתכוון להקים ממשלת אחדות כמו ב-1984", אמרה.

ובכן, נתניהו הוא הכול חוץ מרבין וגם רחוק מאד משמעון פרס ומיצחק שמיר. אנחנו לא בשנות ה-70, גם לא בשנות ה-80, ואותה התמימות שאיפשרה לפני חמש שנים לנתניהו להקים ממשלה בעודו נאשם בפלילים - ומשם לצאת למסע נקם שאינו חדל מאז בדמוקרטיה - עלולה לאפשר לו כעת לשחרר את עצמו מאחריות ציבורית ופלילית ולהנחית מכת אנושה על מה שנשאר כאן ממערכת המשפט. מכה שממנה הדמוקרטיה הישראלית כבר לא תוכל להתאושש.

אם ברק מעוניין לסייע באמת באיחוי הקרעים, ישנה דרך אחת שבה יוכל לעשות זאת: להתייצב חד-משמעית לצד היועמ"שית והתביעה, להפריך את עלילות השווא נגדן ולצאת נגד ההסתה והדה-לגיטימציה למערכת שבראשה עמד. זו תהיה מורשתו האמיתית כשומר הסף של המשפט הישראלי.

*** חזקת החפות: בנימין נתניהו, נוני מוזס, שאול ואיריס אלוביץ' לא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

מערכת הנשק האמריקאית שבדרך לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר