גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע ביטול משפט נתניהו עדיף על חנינה

חנינה עשויה להעביר מסר ציבורי שלפיו נתניהו הוא עבריין שנחסך ממנו הדין, ועלולה להעמיק את תחושת הניכור הציבורי ● מנגד, ביטול המשפט - כצעד ממלכתי, מודע ומוסכם בין המדינה לבין נתניהו - תאפשר לישראל להתאחד, להתחזק ולצמוח ● הגיעה העת לבחור בדרך של אחריות, פיוס ותקווה ● דעה

ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט / צילום: ראובן קסטרו
ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט / צילום: ראובן קסטרו

הכותב הוא פרופסור למשפטים וחבר סגל במרכז האקדמי למשפט ולעסקים

בימים האחרונים גוברות הקריאות לסיים את משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, בין אם בחנינה ובין אם בביטול מוסכם של המשפט. כך למשל, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, בעלת בריתה הגדולה ביותר של ישראל, הצהיר לאחרונה כי יש לבטל את משפט נתניהו או להעניק לו חנינה. ברוח דומה, נשיא בית המשפט העליון בדימוס, פרופ' אהרן ברק, אמר לפני ימים בודדים: "אני בעד הסכם עם נתניהו, לא חשוב אם זה חנינה או הסדר טיעון".

דעה, עמירם גיל | הכוונות הטובות של אהרן ברק עלולות להסתיים באסון לשלטון החוק
משפטנים על הקריאות לביטול משפט נתניהו בעקבות ציוץ טראמפ: "הסיכוי שואף לאפס"

אף ששתי הדרכים - חנינה וביטול מוסכם של המשפט - עשויות להיראות דומות מבחינה ציבורית, הרי שמבחינה משפטית וחברתית מדובר בשתי פעולות שונות בתכלית, הנושאות עמן מסרים שונים בתכלית.

מה אומר החוק

שתי הוראות חוק מרכזיות רלוונטיות לשאלה כיצד ניתן לסיים את משפט נתניהו. ההוראה הראשונה, הנוגעת למתן חנינה, היא סעיף 11(ב) לחוק יסוד: נשיא המדינה, לפיו "לנשיא המדינה נתונה הסמכות לחון עבריינים ולהקל בעונשים על-ידי הפחתתם או המרתם".

ההוראה השנייה, הנוגעת לביטול מוסכם של המשפט, היא סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], הקובע בין היתר: "בהסכמת התובע והנאשם, רשאי בית המשפט לבטל אישום, בכל עת עד להכרעת הדין".

במישור המשפטי, חשוב להבהיר כי מתן חנינה לנתניהו הוא אפשרי גם בטרם ניתנה הכרעת דין בעניינו. כך, לדוגמה, בפרשת קו 300 העניק נשיא המדינה דאז, חיים הרצוג, חנינה לחלק מאנשי השב"כ - עוד בטרם ניתן פסק דין בעניינם. החלטתו התבססה, בין היתר, על מסירותם יוצאת הדופן של אנשי השירות למדינת ישראל. וכך נכתב, בין היתר, בהודעת החנינה: "כנשיא המדינה, אני חש חובה להתייצב לצידם של אנשי השב"כ, ביודעי את מלאכת הקודש המסורה, המפרכת והחשאית שהם עושים יום-יום ושעה-שעה". סמוך לאחר מכן, נשיא בית המשפט העליון דאז, מאיר שמגר, קבע כי סעיף 11(ב) לחוק יסוד: נשיא המדינה מקנה לנשיא הרצוג את הסמכות לחון אדם בטרם ניתן פסק דין בעניינו.

עוד חשוב להבהיר כי במישור המשפטי יש להבחין בין ביטול מוסכם של משפט נתניהו לבין זיכויו המלא. אכן, סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי מאפשר לתביעה לחזור בה מכתב האישום, בהסכמת הנאשם, גם לאחר תחילת ההליך, ולסיים את המשפט ללא הכרעת דין. ואולם כפי שנקבע בפסיקה, מהלך זה אינו שקול לזיכוי ואינו מעניק לנאשם מעמד של חפות מלאה. כך, ברע"פ 1955/12 נמרי נ' בנימיני, פסק בית המשפט העליון כי חזרה מאישום לפי סעיף 94(ב) "אינה זיכוי לכל דבר ועניין".

ביטול מוסכם של המשפט - פיוס מוסדי וחברתי

על רקע המסגרת המשפטית האמורה, הבחירה הממלכתית הראויה היא סיום מוסכם של ההליך - ולא מתן חנינה. יתרונו המרכזי של ביטול משפט נתניהו במסגרת הסדר הוא בכך שהוא מבוסס על הסכמה הדדית של שני הצדדים להליך: מדינת ישראל מחד וראש הממשלה נתניהו מאידך.

מדובר בהבנה בין הצדדים כי המשכו של המשפט אינו משרת עוד את טובת הציבור, ויש לסיימו באחריות, בשיקול-דעת ובהבנה. מהלך כזה מבטא רצון משותף להניח את הסכסוך המשפטי מאחור. המדינה מוותרת על שאיפתה לפסק דין מרשיע, ונתניהו מוותר על שאיפתו לפסק דין מזכה.

ביטול מוסכם של המשפט יוצר לא רק פתרון משפטי, אלא גם רגע של פיוס מוסדי וחברתי - בין רשויות המדינה לבין אזרח בכיר העומד לדין, ובמידה מסוימת גם בין המחנות השונים בחברה הישראלית: בין תומכי נתניהו למתנגדיו.

חנינה - מסר של עבריין שנחסך ממנו הדין

חנינה נשיאותית, לעומת זאת, אינה תוצאה של שיח או הבנה הדדית בין הצדדים. היא אינה מגלמת ריפוי חברתי אמיתי, אלא אקט פורמלי וחד-צדדי של סיום ההליך על-ידי הנשיא. חנינה מחמיצה את ההזדמנות להביא לפתרון מוסכם בין הצדדים להליך - ועלולה להעמיק את תחושת הניכור הציבורי.

חנינה עשויה להעביר מסר ציבורי שלפיו נתניהו הוא "עבריין" שנחסך ממנו הדין. אלא שמסר זה אינו נושא עמו רוח של אחדות, פיוס או הכרת תודה ממלכתית - אותה רוח שהכרחית דווקא כאשר מדובר באדם שהקדיש את חייו למדינת ישראל ופעל עבורה במסירות לאורך עשרות שנים.

מסר שלפיו נתניהו הוא עבריין גם מתעלם מצבר של נסיבות ייחודיות ויוצאות דופן התומכות דווקא בביטול ההליך: המנהיגות יוצאת הדופן שהפגין נתניהו בהתמודדות עם האיום הקיומי והגרעיני מאיראן; הימשכותו הבלתי ראויה של ההליך המשפטי; הסדקים הראייתיים הממשיים שהתגלו באישום השוחד החמור והמשחיר; העובדה שהתקשורת עוסקת מזה שנים באישומים נגד נתניהו, וחלק מהעיתונאים אף גזרו הלכה למעשה את דינו כאשם - עוד בטרם הכרעת הדין; והמחלוקת העמוקה שהמשפט מעורר בקרב ציבור רחב.

הכרת תודה על מסירות יוצאת דופן

ביטול מוסכם של המשפט, בשונה מחנינה, מגלם את ההבנה שבמקרים חריגים - כאשר קיימת מסירות יוצאת דופן של אדם למדינת ישראל, ובהצטרף צבר של נסיבות ייחודיות כאמור - נדרשת הכרה אמיתית בתרומתו, המצדיקה את ביטול ההליכים הפליליים.

יודגש כי עצם ההכרה במסירות יוצאת דופן של אדם למדינה חוצה מחנות פוליטיים. כך לדוגמה, בהספדו של נתניהו לשמעון פרס - יריבו הפוליטי במשך עשרות שנים - הביע נתניהו הערכה עמוקה ואמר: "שמעון פרס - אחד מן האבות המייסדים של מדינתנו, אחד המנהיגים הדגולים שקמו לעמנו, מנהיג בעל שיעור קומה בעולמנו, שמעון פרס המופלא". דברי הערכה דומים השמיע שמעון פרס עצמו כאשר הספיד את אריאל שרון, יריבו הפוליטי במשך שנים: "אריק שרון היה מנהיג גדול ונועז. מצביא משכמו ומעלה. הוא אהב את עמו, עמו אהב אותו... הוא ייזכר לעולם כמנהיג ייחודי בתולדות עמנו וכאישיות מוערכת בעולם כולו". בדומה, נתניהו ראוי להכרת תודה על מסירותו יוצאת הדופן למדינת ישראל - וזאת ללא קשר לשיקולים פוליטיים צרים.

חשוב להבהיר: הכרת תודה על מסירות יוצאת דופן של מנהיג למדינה אין פירושה התעלמות מטעויותיו - לעתים אף טעויות משמעותיות - שנובעות לעתים מעצם ההיקף והאינטנסיביות של עשייתו הציבורית. כך, ההוקרה הציבורית לשמעון פרס על תרומתו רבת-השנים למדינת ישראל אינה מתעלמת ממדיניותו השנויה במחלוקת - ובראשה אמונתו השגויה כי יאסר ערפאת הוא פרטנר ליצירת מזרח תיכון חדש במסגרת הסכמי אוסלו. באותה מידה, ההערכה הציבורית לאריאל שרון על מסירותו יוצאת הדופן למדינה אינה מתעלמת מפרקים קשים בעברו - ובכללם אחריות מסוימת לאירועי סברה ושתילה.

בדומה, גם הכרת התודה לנתניהו על מסירותו רבת-השנים למדינת ישראל אינה שוללת ביקורת, ובכלל זה כלפי תפקודו בפרק הזמן שקדם לאסון ה-7 באוקטובר. ואולם טעויות אלה - של כל אחד מן המנהיגים הללו, לרבות נתניהו - אינן יכולות למחוק את העובדה המהותית: עם ישראל חב להם תודה עמוקה על נאמנותם המתמשכת, על פועלם רב-השנים ועל מסירותם החריגה למדינה.

הגיעה העת לריפוי חברתי

ישראל ניצבת מול מציאות ביטחונית מאתגרת, לנוכח אויבים באזור השואפים לערער את קיומה. במקביל, ישראל ניצבת בפני הזדמנויות היסטוריות להרחבת הסכמי שלום עם מדינות חשובות באזור. דווקא כעת, כאשר החברה הישראלית זקוקה לאיחוי וליציבות, נדרשת גישה ממלכתית. לא אקט חד-צדדי של חנינה, הניתנת בדרך-כלל ל"עבריינים", כלשון סעיף 11(ב) לחוק יסוד: נשיא המדינה - אלא ביטול מוסכם של המשפט. הגיעה העת לריפוי חברתי - מתוך עוצמה, ומתוך הבנה אמיתית של גודלו ההיסטורי של הרגע.

מדינת ישראל ידעה במשך השנים לנסות להתפייס עם אויביה המרים ולחתור לשלום אמת עימם. עתה הגיעה העת לפיוס בינינו: בין חלקי העם, בין מוסדות השלטון לבין הציבור, ובין מדינת ישראל לבין אחד ממנהיגיה המרכזיים. פיוס כזה לא יתבסס על מחיקת מחלוקות פוליטיות, אלא על כבוד הדדי, תחושת אחדות גורל וערבות הדדית ועל ההבנה הברורה שהמשך משפטו של נתניהו רק יעמיק את הקרע המדמם בין חלקי העם.

הגיעה העת לבחור בדרך של אחריות, פיוס ותקווה. בחירה בביטול המשפט - לא ככניעה, אלא כצעד ממלכתי, מודע ומוסכם בין מדינת ישראל לבין נתניהו - תאפשר לישראל להתאחד, להתחזק ולצמוח.

*** חזקת החפות: בנימין נתניהו, נוני מוזס, שאול ואיריס אלוביץ' לא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנס להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

הסתיים הדיון בבג"ץ: הפרקליטות תגיש את עמדתה לגבי דיון בדלתיים סגורות

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי