גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת השרים אישרה את ההצעות לסגירת חטיבת החדשות בתאגיד והמגבלות על שוק הפרסום

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום שתי הצעות חוק של הליכוד נגד התקשורת: הצעה העוסקת בסגירת מערכת החדשות של תאגיד השידור הציבורי; והצעה לחייב את חברות הפרסום והמדיה לפרסם בערוצים שונים, גם אם הן לא מעוניינות בכך ● התאגיד בתגובה: "ניסיון להלך אימים על חטיבת החדשות של 'כאן' ולהטיב עם מקורבים לשלטון"

ח''כ גלית דיסטל-אטבריאן, יוזמת הצעת החוק לסגירת חטיבת החדשות בתאגיד / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת
ח''כ גלית דיסטל-אטבריאן, יוזמת הצעת החוק לסגירת חטיבת החדשות בתאגיד / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

הבליץ של הליכוד נגד התקשורת נמשך. ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') שני חוקים של חברי כנסת ממפלגת הליכוד נגד התקשורת הישראלית: הצעת החוק הראשונה עוסקת בסגירת מערכת החדשות של תאגיד השידור הציבורי "כאן", והצעת החוק השנייה תחייב את חברות הפרסום והמדיה לפרסם בערוצים שונים, גם אם הן לא מעוניינות בכך.

צריך לומר כי הצעות החוק הללו מגיעות לקראת סוף מושב הקיץ בכנסת שצפוי להיגמר ב-27 ביולי. המושב הרביעי של הכנסת צפוי להיפתח רק ב-19 באוקטובר.

מהדחת היועמ"שית ועד הרפורמה בתקשורת: העימותים במערכת המשפט מתחדשים
הבליץ של הליכוד נגד התקשורת ממשיך: סגירת מחלקת החדשות של התאגיד והגבלת הפרסום בערוצי הטלוויזיה

על-פי הצעתה של ח"כ גלית דיסטל-אטבריאן, מערכת החדשות של התאגיד תיסגר, וערוץ 11 יהפוך לבית ליצירה ישראלית בלבד. ההצעה הזו עלתה בעבר, אך כעת היא עולה בשנית. על-פי ההצעה, שידורי הרדיו ברשת ב' של התאגיד יופרטו, ויקוצצו כ-150 מיליון שקל מהתקציבים שיועברו לתאגיד השידור הציבורי. לאחר התיקון, תקציב התאגיד יעמוד על כ-500 מיליון שקל בשנה, שמיועד רק להפקות מקור. ההצעות השונות גם עוסקות בשינוי מנגנון הבחירה של מועצת התאגיד, כך שיושווה למנגנון הבחירה ברשות השנייה. כלומר, במקום ועדת איתור, אלה יהיו מינויים של הממשלה.

בייעוץ המשפטי לממשלה התנגדו להצעת החוק וכתבו כי "כתוצאה מכך תיפסק באבחה פעילותם של שלושה אפיקי שידור ציבוריים המספקים תוכן חדשותי ואקטואלי ייחודי לציבור בישראל. זאת, ללא כל הצדקה ממשית, תוך צמצום חופש הביטוי הפוליטי בישראל, מבלי שקדם להצעה הליך בחינה מקצועי נדרש המניח תשתית למהלך מסוג זה, וכאשר בהיעדר הצגת תכלית ראויה למהלך, מרחף ברקע חשש כבד כי הדבר נעשה נוכח אי-שביעות-רצון של הממשלה מתכני החדשות והאקטואליה המשודרים בתאגיד".

ההצעה השנייה היא של ח"כ אביחי בוארון, ומטרתה להביא "לצמצום הריכוזיות בענף הפרסום במדיה", כך לפי דברי ההסבר. עוד נכתב כלי תקשורת הם אמצעי חשוב למימוש זכויות יסוד במדינה דמוקרטית, והתמורה שגופי השידור מקבלים עבור מכירת זמן שידור הפרסומת היא זו שמאפשרת יצירת תוכן מקורי ומימון של הפקות מקור.

לטענת ח"כ בוארון, השליטה בענף הפרסום משפיעה על היצירה הישראלית, ולכן הוא מבקש לייצר רגולציה בתחום הזה לאור האינטרס הציבורי בשוק הדעות. החוק מבקש להגביל רכש מדיה ואף לייצר איסור פלילי בסוגיה, וששר התקשורת יוכל למנות ממונה שינהל רישום בתחום רכישת המדיה.

"התערבות ממשלתית בסוגיה מסחרית"

בשוק מתחו על כך ביקורת חריפה וטענו כי מודבר בהתערבות ממשלתית בסוגיה מסחרית לחלוטין. גורמים בשוק הסבירו בעבר לגלובס כי הצעת החוק נועדה לייצר מצב שבו חברת יוניברסל של מקאן תל אביב תגיע עד לקצה הרף שמותר לה בערוצים 12 ו-13, ואז תחליט להשקיע את יתרת התקציב בערוץ 14 (או בערוץ i24news ובמידה מועטה גם בערוץ 11, שבו ניתן לפרסם חסויות בלבד). "מדובר במעין המשך של הקמפיין נגד בנק לאומי באמצעים אחרים", אמרו הגורמים.

בייעוץ המשפטי לממשלה התנגדו אף להצעת החוק הזו וכתבו כי ההצעה יוצרת "מעורבות ישירה של הדרג הפוליטי בהקצאת משאבים ציבוריים בתחום התקשורת; וכן הקניית סמכות רחבה וגורפת לדרוש מידע מגופי תקשורת, אמצעי שאף טמון פוטנציאל משמעותי להשפעה פוליטית על פעילותם של כלי תקשורת".

כעת הצעות החוק עוברות לקריאה טרומית, ומיד לאחר מכן יוקצו לוועדות הכנסת. ההצעות האלה מצטרפות להצעות חוק דומות שעלו בעבר ונבלמו, ולקידום חוק השידורים של שר התקשורת שלמה קרעי, שמגלם בתוכו מהלכים שעלולים לפגוע בגופי תקשורת בארץ. ההצעות האלה עולות פעם נוספת, הפעם בניסיון לדלג על יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן, שבלם את ההצעות האלה בפעם הקודמת.

בנוסף, בייעוץ המשפטי לממשלה אף כתבו כי "אין מקום לקדם את הצעת החוק במסגרת של חקיקה פרטית". נכתב כי הרפורמה המוצעת עוסקת בנושא רגיש ומורכב ו"משנה את דמותו של השידור הציבורי". עוד נכתב כי "הצעת חוק פרטית אינה האכסניה המתאימה לקידום רפורמות תשתיתיות מסוג זה... תוצאת הדברים היא שהצעת החוק מקודמת ללא הליך בחינה מקצועי נדרש המניח את התשתית העובדתית, המקצועית והמשפטית ולו המינימלית המתחייבת למהלכים המוצעים בה, וגם מטעם זה אין מקום לקידומה".

התאגיד: "אין שידור ציבורי ללא שידורי חדשות חופשיים"

מתאגיד השידור הציבורי נמסר בתגובה כי "ניסיונות החקיקה נגד התאגיד, תוך כדי מלחמה, נועדו להלך אימים על חטיבת החדשות של 'כאן' ואנשיה ולהטיב עם מקורבים לשלטון, שמנסים לקבל לידיהם תדרי רדיו ששייכים לציבור ונתחי פרסום שיטיבו עם בעלי הון על חשבון הציבור".

על-פי תגובת התאגיד, חטיבת החדשות שלו רשמה קרוב לרבע מיליארד צפיות בכל הפלטפורמות בדיגיטל ובטלוויזיה במהלך המלחמה מול איראן.

"אין שידור ציבורי ללא שידורי חדשות חופשיים - כך גם על-פי חוק התאגיד שיזמה מפלגת הליכוד עצמה. ואכן חדשות 'כאן', פעם אחר פעם, נתפסות בסקרי עומק בלתי תלויים כחדשות האמינות בישראל.

"ההחלטה על סגירת חטיבת החדשות בתאגיד עלולה להוביל מיידית להוצאת 'כאן' מתאגיד השידור האירופי, ה-EBU, מהלך ששורת מדינות שפועלות נגד ישראל דורשת שיקרה, וכל זאת לאחר ההישג של ישראל על בימת האירוויזיון האחרון, ששירת את ההסברה הישראלית באופן יוצא דופן. ועל אף כל האיומים - נמשיך לפעול באופן מקצועי, נטול פניות ונטול פחד".

עוד כתבות

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים