אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים • כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל • עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez
בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

נמשך המשבר בלנדא דיגיטל פרינטינג, חברת מכונות הדפוס החדשניות של היזם הסדרתי בני לנדא. לפני כשבועיים ביצעה החברה מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים, והיום (א') היא הגישה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים "על-מנת לתת לחברה את הזמן הדרוש כדי למצות תהליך עם גורמים אסטרטגיים".

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

מחברת לנדא דיגיטל פרינטינג נמסר בתגובה כי "על אף ההישגים המשמעותיים של החברה, הזמן שנדרש לה כדי להגיע למימוש מלא של הפוטנציאל העסקי שלה הוא ארוך יותר מהצפוי. המצב הגאו-פוליטי, כתוצאה מהמלחמה הארוכה בישראל ואי-היציבות האזורית, וכן סיבות מסחריות, הקשו על החברה, ובעלי המניות שמימנו את החברה לאורך כל שנותיה, הודיעו לאחרונה להנהלת החברה כי הם מתכוונים להפסיק לממן את החברה מיידית. כתוצאה מכך, החברה נקלעה למצוקה תזרימית.

"כתגובה, החברה ביצעה בשבועות האחרונים מהלך של רה-ארגון, ובמסגרתו בוצעו גם קיצוצים משמעותיים כדי להתמודד עם המצב ולאפשר את המשך מימוש הפוטנציאל שלה. העובדים ולקוחות החברה עודכנו במצב וימשיכו להיות מעודכנים ככל שיהיו התפתחויות רלוונטיות, זאת מתוך הבנת המצב המורכב בו הם מצויים ומתוך הערכה עמוקה לפועלם ולמחויבותם המלאה לחברה".

חובות של 1.7 מיליארד שקל

לנדא דיגיטל פרינטינג נקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל בשל הלוואה שנטלה מגוף מימוני וכן בשל רכש של חומרי גלם. היא גייסה בסך-הכול כ-1.3 מיליארד דולר ממשקיעים אירופאים, בהם Skion ,Altana הגרמניות ו-Winder הסינגפורית-שוויצרית, ענקיות פיננסים בבעלות משפחתית, שהחליטו שלא להמשיך ולתמוך בחברה בשל המלחמה בעזה. לפי הבקשה שהוגשה, החוב של 1.7 מיליארד שקל הוא כולו לנושים מובטחים, ומתוכם חוב של 900 מיליון שקל לנושים שתומכים בבקשה.

בני לנדא השקיע מכיסו בחברה 200 מיליון דולר בתחילת הדרך, אך בשנים האחרונות מעורבותו בחברה הלכה ופחתה.

גורם שמכיר את החברה ציין כי הסבב האחרון בעזה שהחל עם תום הפסקת האש בחודש אפריל היה הקש ששבר את גב הגמל בעיני המשקיעים. עם זאת, מציין הגורם, בחברה מאמינים כי יוכלו, במסגרת עיכוב הליכים למספר בודד של שבועות, לגייס רוכשים פוטנציאליים או משקיעים אסטרטגיים ופיננסיים בסיוע בנק ההשקעות היפני נומורה - רמז לכך שהחברה פוזלת לשותף ממזרח אסיה. החברה מכרה עד כה כ-50 מכונות דפוס גדולות בעלות שנעה בין 3.5 ל- 4 מיליון דולר, כלומר מכרה עד כה מכונות בכ-200 מיליון דולר בממוצע.

בבקשה מפורטת הדרך בה הגיעה החברה למצוקה תזרימית: הכנסותיה עמדו על 12 מיליון שקל בחודש, בעוד ההוצאות השוטפות עמדו על 46 מיליון שקל. רוב-רובו של החוב, 1.43 מיליארד שקל, מיוחס להלוואה המירה מאחד מגופי ההשקעות הגדולים שעמדו מאחורי החברה, ככל הנראה אלטנה הגרמנית שהיא גוף הלוואות הון סיכון.

לחברה יש עוד חוב של כ-25 מיליון שקל לבנק מזרחי טפחות, חוב לעובדים של 13.3 מיליון שקל וחוב לספקים של 246.2 מיליון שקל; ובקופת המזומנים שלה יש כ-17 מיליון שקל בלבד. יתרות המלאי שלה עומדות על קרוב ל-170 מיליון שקל, וחובות הלקוחות אליה על כ-190 מיליון שקל.

מאות פטנטים עולמיים

לטענת החברה, "היא פיתחה את הפתרון הדיגיטלי הראשון והיחיד בעולם לייצור המוני (מיינסטרים) של תעשיית הדפוס המסחרי, המבוסס על טכנולוגיית ננוגרפיה מהפכנית שמשנה את פני התחום", ופועלת בשווקי ענק כמו שוק האריזות, הדפוס המסחרי וההוצאה לאור, בעוד ש"חברות אחרות שניסו לפתח טכנולוגיה המתחרה בזו שהחברה מציעה, לא הצליחו בכך".

לטענת החברה, יש לה מאות פטנטים עולמיים, ולאחר שגייסה מיליארד דולר, גם היא ממשיכה לצמוח ולגדול בכמות הלקוחות החדשים, עם "עלייה של כ-30% במספר מכונות הדפוס החדשות שהותקנו אצל לקוחות, ובכלל זה הזמנות חוזרות מלקוחות מובילים".

השנה האחרונה לא הייתה מהמוצלחות ברשת החברות של לנדא. חברת היהלומים הסינתטיים לוסיקס קרסה לאחר תחרות חריפה מהודו ונמכרה במיליוני דולרים בודדים. חברת האנרגיה ג'נסל פיטרה שיעור ניכר מכלל העובדים, וגם חברת מכונות חיתוך האריזות הייקון הגישה בקשה לעיכוב הליכים לאחר שהגיעה לחובות של 60 מיליון דולר.

בניגוד אליהן, לנדא דיגיטל פרינטינג היא חברה צומחת עם לקוחות המחויבים אליה לתקופה של כשבע שנים בממוצע, ובחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם.