גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ
גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

בשבוע האחרון התרחש אירוע שעד לפני שנים ספורות נראה היה דמיוני לחלוטין. חברת הגמל והפנסיה הצעירה של בית ההשקעות מור , עקפה את שווי השוק של בית ההשקעות אלטשולר שחם . מור גמל ופנסיה נסחרת כעת לפי שווי של 1.24 מיליארד שקל כשהיא משלימה זינוק של 118% בשנה האחרונה. לעומתה, אלטשולר שחם נסחרת בשווי של 1.17 מיליארד שקל - לאחר עלייה של 32% "בלבד" בשנה האחרונה.

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א
שאלות ותשובות | לאחר הקפצת המחירים: הבורסה מנסה להציף ערך בפעילות המדדים שלה

המהפך הנוכחי כמעט בלתי נתפס כשנזכרים בכניסה של מור גמל ופנסיה לבורסה בתל אביב. זה קרה לפני קצת יותר משלוש שנים, אז הונפקה הפעילות לפי שווי של 770 מיליון שקל אחרי הכסף. באותו הזמן, שנת 2022, אלטשולר שחם, מנהל חסכונות הציבור הגדול בישראל דאז, נסחר לפי שווי גבוה פי ארבעה - יותר מ־3.2 מיליארד שקל. הנפילה של אלטשולר מחד, והנסיקה של מור מאידך, הביאה לשינוי של מאזן הכוח בענף.

המפלצת של הגמל מול הגוף הצומח בשוק

למרות שגם בתקופת ההנפקה הוא כבר צמח במהירות, מור גמל פנסיה החברה הבת (66%) של מור השקעות שבשליטת משפחות לוי ומאירוב (51%) עוד היה גוף קטן יחסית בתעשייה בשנת 2022 וניהל פחות מ־30 מיליארד שקל בתחומי הגמל.

אלטשולר שחם שבשליטת גילעד אלטשולר וקלמן שחם (70.4%) היה ההיפך הגמור, "המפלצת" של התעשייה ששלט בשליש משוק הגמל, חצי שנה בלבד לאחר שהשלים את רכישת נכסי בית ההשקעות פסגות וניהל 213 מיליארד שקל בתחום הגמל. אלטשולר שחם הרוויח באותם ימים 215 מיליון שקל בשנה לעומת פחות מ־8 מיליון שקל אצל מור גמל פנסיה.

לימים נראה שכבר אז אלטשולר שחם היה אחרי השיא שלו, בעוד שמור בקושי החל לפתוח מבערים. בהמשך הפך מור לגוף הצומח בתעשיית הגמל, בזמן שאלטשולר שחם - שכשל בהימור על שוק המניות הסיני וצנח למקום האחרון בדירוג התשואות - החל לסבול מאובדן כספים מאסיבי למתחרים. עם זאת, אף אחד לא דמיין אז שהמגמה השלילית בבית ההשקעות תימשך עד היום, והוא יאבד למתחריו יותר מ־105 מיליארד שקל מאז יולי 2021 ועד היום.

היקף הנכסים משפיע על התוצאות

בינתיים, השוני במגמות בין הגופים ממשיך להתקיים גם היום. אלטשולר שחם שחשוף יותר ממתחריו לשוק המניות בארה"ב סובל גם בשנה האחרונה מתשואת חסר ביחס לגופים שחשופים יותר לבורסה בת"א, ועדיין לא מצליח לבלום את יציאת הכספים. בינתיים, מור בולט בצמרת טבלת התשואות ואחרי שנה חלשה יחסית בגיוסים הוא חוזר לצמוח ולקלוט כספים ממתחריו. בחודש מאי האחרון אלטשולר איבד למתחרים 2 מיליארד שקל, כשזרם יציאת הכספים שוב חוזר ומתגבר בעשרות אחוזים בחודשים האחרונים. מנגד, מור קלט במאי מהמתחרים 1.2 מיליארד שקל, כשהוא מגדיל את היקף ההעברות אליו מחודש לחודש.

בד בבד, היקף הכספים המנוהלים בגמל אצל אלטשולר שחם נמצא בסטגנציה כבר שלוש שנים וירד ב־11% ל־128 מיליון שקל, בעוד אצל מור היקף הכספים זינק ב־64% באותו הזמן לסכום של 84 מיליארד שקל - כשהוא הופך לגוף הרביעי בגודלו בתעשייה. חלקו של אלטשולר שחם בשוק הגמל הצטמק ל־14.4% בלבד, בעוד מור עלה ל־9.5%.

הנתון הזה של העברות ממתחרים והיקף הכספים המנוהלים הוא קריטי בבתי ההשקעות, שכן ההכנסות והרווחים של הגופים עולים או יורדים בהתאם לדמי הניהול שהם גובים ונגזרים מהיקף הכספים המנוהלים. השוק מסתכל קדימה ורואה את מור צומח, בעוד אלטשולר שחם מדשדש.

כך, ההכנסות של אלטשולר שחם נפלו ב־29% בשנתיים האחרונות ועמדו על 912 מיליון שקל בשנת 2024 והרווח נחתך בכמעט חצי ל־110 מיליון שקל. ההכנסות של מור לעומת זאת, זינקו פי 2 ל־526 מיליון שקל והרווח טס פי 6 וחצי לסכום של כמעט 50 מיליון שקל. גם ברבעון הראשון של שנת 2025 המגמה נמשכה כאשר הרווח הנקי של אלטשולר שחם נחתך בקרוב ל־18% לסכום של 22.6 מיליון שקל ומנגד זה של מור זינק ב־46% ועמד על 17.5 מיליון שקל.

אבל המשקיעים גם רואים משהו נוסף אצל מור. הרווח המגזרי של מור בתחום הגמל זינק ברבעון הראשון של 2025 בכמעט 40% לכ־35 מיליון שקל - לא רחוק מ־43.7 מיליון שקל שהרוויח אלטשולר שחם.

המשקולת של תחום הפנסיה

מנגד, יש למור משקולת כבדה הנובעת מכניסתו הטרייה לתחום ניהול הפנסיה, שם הוא מנהל כיום כ־12 מיליארד שקל, בהשוואה ל־36 מיליארד שקל אצל אלטשולר שחם. בינתיים, מור מפסיד על פעילות הפנסיה יותר מ־8 מיליון שקל ברבעון ו־32 מיליון שקל בשנה החולפת. ההנחה היא שהמשקולת הזו של מור תיפתר ככל שהיקף הכספים המנוהלים שלו בפנסיה יוסיף לגדול.

במור גמל פנסיה אף סיפקו לאחרונה תחזית מרשימה לצפי רווח לפני מס של 90־110 מיליון שקל בשנת 2025, זינוק של 33% לעומת השנה שעברה (ויותר מפי 8 בהשוואה לשנת 2022). ברבעון הראשון של השנה, אגב, מור גמל פנסיה כבר הצליח לרשום רווח לפני מס של 28.2 מיליון שקל, מה שמרמז שהוא עתיד לסיים אולי אפילו מעל הטווח העליון של התחזית.

הסיבות שהכסף זורם למור

בכיר באחת מסוכנויות הביטוח הגדולות מציין כי "מור הם בין המובילים בתשואות ל־3 שנים וגם בטווח הקצר, הם בין הראשונים בחודשים האחרונים. בנוסף, יש לו השקעה גבוהה בפרסום. בשנתיים האחרונות הם גם שיפרו משמעותית את השירות ללקוחות ולסוכנים".

סוכן אחר טוען ש"מור בנויים בהשקעות יותר נכון לתקופה, עם חשיפה לישראל יותר מכל בתי ההשקעות האחרים (גם אם פחות מחברות הביטוח)". הוא מוסיף כי "מתכננים פיננסיים רואים בגיוון בין בתי השקעות מרכיב חשוב בפיזור התיק ללקוח, כשמור הפך לשחקן מוביל בזכות ביצועי תשואות מרשימים. על רקע גיוסים משמעותיים של אנליסט וילין לפידות בשנתיים האחרונות, מעדיפים רבים מהמתכננים להוסיף לתיק את מור - כגוף נוסף שמאזן את הפיזור.

"באשר לאלטשולר שחם, לאחר פתיחה חזקה של השנה שעברה, הגיעה שנה חלשה יותר, מה שפגע שוב ברמת האמון של הציבור במותג".

עוד כתבות

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ בשיא כוחו: מביס את השופטים, קורא להם "מטורפים" ותובע אותם לדין

בשבוע של ניצחונות, הוא מדלג על משוכה ענקית בעזרת ביהמ"ש העליון: נשללת הסמכות משופטים מחוזיים לפרוש את רשת פסיקותיהם על פני כל ארה"ב ● זה היה האמצעי היעיל ביותר להגבלת כוחו של נשיא, השולט באמצעות צווים ● הוא יוכל כנראה להשיא הרבה עצות לנתניהו

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

עלות היירוטים האמריקאים במלחמה: כמעט מיליארד דולר

לפי דיווח שהתפרסם, עולה כי במשך 12 ימי המלחמה, ארה"ב שיגרה כ־15%-20% מכלל מיירטי מערכת THAAD בעולם לעבר הטילים הבליסטיים האיראניים, בסך כולל של יותר מ־800 מיליון דולר ● מזכירות ההגנה האמריקאית הציגה בשבוע שעבר את בקשת התקציב שלה לשנה הפיסקלית 2026, שעומדת על כ־961.6 מיליארד דולר

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

אלי שגיב, מנכ''ל לוריאל ישראל / צילום: גדי סיארה

בהיקף של 100 מיליון אירו: לוריאל משיקה תוכנית עולמית בנושא חדשנות

קבוצת לוריאל משיקה תוכנית האצה עולמית לחדשנות בת-קיימא בהיקף של 100 מיליון אירו על פני חמש שנים ● האקזיטים של שלוש חברות הייטק הפכו לאחרונה לתרומה של 1.2 מיליון שקל לארגונים ועמותות, באמצעות קרן תמורה ● לאור הנזק שנגרם בבאר שבע מהטילים, ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד האמריקאי גייס תרומה של כ-10 מיליון שקל עבור שורת מיזמי חירום לסיוע לתושבים ● אירועים ומינויים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס