גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי
המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

האופטימיות ששטפה את השווקים בשבועיים האחרונים, בצל המערכה הצבאית מול איראן, הביאה להתחזקות משמעותית של השקל מול הדולר. כך, בחודש האחרון זינק ערכו של המטבע המקומי ביותר מ־3.5% מול הדולר לרמה של 3.38 שקל - שיא של יותר משנתיים וחצי (השער היציג ננעל על 3.39 שקלים לדולר). עד יום שישי האחרון המטבע המקומי הספיק להפוך למטבע החזק בעולם מול הדולר לחודש יוני, להשלים קפיצה של מעל 10% בשנה האחרונה מול מקבילו האמריקאי וכ־7% מתחילת השנה. במקביל, בצל האירועים האחרונים, התחזק בחודש האחרון השקל מול האירו והליש"ט ב־0.4% וב־1.7%.

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?
ההטבות הירוקות בארה"ב יקוצצו יותר מהצפוי - והמניות בתל אביב יורדות
תוך שנה וחצי: משפחת לואיס מכרה מניות ישרוטל בכ-400 מיליון שקל

כך הפך השקל למטבע המתחזק בעולם

מאחורי ההתחזקות האחרונה בשער השקל, שרשם את הייסוף המשמעותי ביותר בחודש האחרון מול הדולר, עומדת הירידה הצפויה בפרמיית הסיכון של ישראל, בעקבות המערכה באיראן. המשקיעים מתמחרים כי האיום האיראני, שהיווה משקולת על השוק הישראלי זה שנים, פחת, וכעת יש לתמחר מחדש את הסיכונים של כלכלת ישראל. זו בדיוק אותה הסיבה, אגב, לעליות בבורסה בתל אביב בשבועיים האחרונים. אבל בניגוד לשוק המניות, שנחשב "שטוח" עם נזילות מוגבלת בו סוחרים גדולים יכולים להזיז את השוק בצורה דרמטית. שוק המט"ח נחשב לשוק עמוק בהרבה. נסחרים בו מידי יום טריליוני דולרים, ויחסית פשוט לבצע עסקאות גדולות מבלי לטלטל את השוק. לכן, מומחים שונים מייחסים לשער הדולר-שקל מעמד של האינדקטור הכלכלי החשוב ביותר למשק.

לצד הירידה בפרמיית הסיכון של ישראל, ישנם שורה של גורמים מבניים בכלכלה הישראלית שממשכים לתמוך בהתחזקות השקל מול הדולר. כך, בין היתר ניתן למנות את העודף בחשבון השוטף, שנובע מההטיה של הכלכלה לכיוון של יצוא, בין היתר בשל הדומיננטיות של סקטורים עם יצוא משמעותי כמו הייטק וגז טבעי. ככל שפעילות היצוא במדינה גדולה מהיבוא, המטבע המקומי מתחזק (מאחר שהיצואנים נדרשים להמיר דולרים בשקלים, מה שמגביר את הביקוש לשקל).

לכך ניתן לצרף גם את שוק התעסוקה היציב בישראל, כמו גם את העובדה שריבית בנק ישראל עומדת על 4.5%, מהגבוהות בעולם המערבי בימים אלו - עובדה אשר משחקת גם היא לטובת המטבע המקומי.

לבסוף, גם שוק המניות משפיע על השקל, והוא ידוע במתאם גבוה למתרחש בוול סטריט. ככל שהמדדים המובילים בארה"ב עולים - השקל מתחזק מול הדולר, ולהפך. המוסדיים המקומיים, שמנהלים את קרנות הפנסיה, הגמל וההשתלמות של הציבור, מחזיקים בתיקים שלהם נכסים דולריים. כאשר המדדים בארה"ב עולים, הם נדרשים לאזן את הגידול ברכיב הדולרי באמצעות הגדלה של החשיפה לשקל - מה שמחזק את המטבע המקומי. גם הגדלת ההשקעה שלהם בשוק הישראלי כשלעצמה, כפי שקרה בשבוע האחרון, מגדילה מטבע הדברים, את החשיפה שלהם למטבע המקומי ותומכת בהתחזקותו. לפי נתוני הבורסה לניירות ערך, במהלך 12 ימי הלחימה באיראן, המוסדיים קנו אספו סחורה בשוק המקומי בהיקף של 633 מיליון שקל.

המרוויחות הגדולות: דיפלומט, ווילי פוד

"הנהנות העיקריות משקל חזק, הן בעיקר חברות עם מרכיב יבוא משמעותי בהוצאות או במכירות, למשל יבואני רכב, מוצרי חשמל וברמה מסוימת גם רשתות אופנה שרוכשות במט"ח ומוכרות בשקלים", מסביר יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר ומנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה לניירות ערך בתל אביב.

יניב פגוט, סמנכ''ל מחלקת מסחר בבורסה בתל אביב / צילום: ניקי וסטהפל

בין היבואניות הבולטות ניתן למצוא חברות הפועלות בתחום המזון כמו דיפלומט ווילי פוד, הפועלות בתחום המזון. כך למשל, מבט על דוחות, וילי פוד מעלה כי היא מבצעת את מרבית רכישותיה במטבע חוץ (דולר ארה"ב ואירו), אך רוב מכירותיה מתבצעות בישראל בשקלים. לכן, החברה מרוויחה במקרה שבו השקל מתחזק מול הדולר, כי ההוצאות שלה בדולרים נותרות יציבות, בזמן שההכנסות שלה על אותם מוצרים (בשקלים) עולות. אצל יבואנית המזון הגדולה דיפלומט, הסיפור דומה אם כי מורכב יותר, מכיוון שהיא מחזיקה בפעילויות נוספות מחוץ לישראל וחשופה למטבעות שונים.

עם זאת, היבואניות, כמו מרבית החברות החשופות לשינויים במט"ח מבצעות גידורים שונים כדי לשמור על יציבות בפעילות, מה שמנטרל כמובן חלק גדול מההשפעות של השינויים, לטוב ולרע. כך למשל, וילי פוד מחזיקה חלק מעודפי נזילותה בדולר, וכן מבצעת עסקאות אקדמה (Forward) שמאפשרות לה לרכוש חלק מהמוצרים במחיר קבוע ללא תלות בשינויים בשער המטבע. לכך, צריך לצרף את העובדה שלא כל ההוצאות של היבואניות נעשות בדולרים, מה שמגביל עוד יותר את החשיפה שלהן לשינויים. "חלק גדול מהוצאות החברות הוא בשקלים, למשל שכר עובדים ושכירות, ולכן לא תמיד נראה שיפור חד במרווחים. הניסיון גם מלמד שהחברות נוטות להשתמש בתיסוף השקל כדי לשפר רווחיות יותר מאשר להוריד מחירים לצרכן", מסביר פגוט.

גם חברות שפעילותן נשענת על חומרי גלם עשויות ליהנות משקל חזק. כך למשל, יצרנית המזון שטראוס , מייבאת חלק ניכר מחומרי הגלם ולכן היא חשופה למחיר שלהם (אשר נקבע בחלק מהמקרים בבורסת הסחורות). עם זאת, היות והחברה חשופה גם למחירים של שורה של מטבעות זרים אחרים כמו הריאל והרובל, התחזקות של השקל מולם פוגעת בהכנסותיה ובהון העצמי שלה. כך למשל, בשנת 2024 הייתה להתחזקות של שקל מול הריאל השפעה שלילית של 11 מיליון שקל על הרווח התפעולי הניהולי של הקבוצה.

יניב פגוט, סמנכ''ל מחלקת מסחר בבורסה בתל אביב / צילום: ניקי וסטהפל

המפסידות: אל על ואלביט

מהצד השני של המתרס, בזירת הנפגעות המרכזיות מהתחזקות השקל, נמצאות החברות שעיקר הכנסותיהן במט"ח, ואילו מרכיב משמעותי מהוצאותיהן נעשה בשקלים. או במילים אחרות - היצואניות, בדגש על חברות הייטק והביטחוניות. בין החברות הללו ניתן למנות את אלביט מערכות , איי.סי.אל ונייס שמחזיקות בהכנסות משמעותיות בחו"ל, אך מוציאות סכומים משמעותיים בישראל בשכר לעובדים ובהוצאות נוספות. זו אחת הסיבות לכך שהחברות הדואליות בתל אביב, פחות נהנו מהראלי של הבורסה. בימי הלחימה באיראן, מדד החברות הדואליות עלה רק ב־2%, לעומת 8% בת"א 125.

כך למשל, בחברת התעופה אל על , עיקר פעילותה (הכנסותיה והוצאותיה) נעשית בדולר, אך יש לה גם הוצאות שקליות, בעיקר בדמות שכר ותשלומים לספקים מקומיים בארץ. עד כמה היחלשות הדולר משמעותית לשורה התחתונה? לפי דוחות אל על, גם לאחר פעולות הגידור שלה, עלייה של 10% בשער השקל מול הדולר, צפויה לגרור השפעה שלילית של 44 מיליון דולר בהוצאותיה.

לצד היבואניות מי שעוד עשויות להיפגע מייסוף של השקל הן חברות נדל"ן ואנרגיה שמחזיקות נכסים מניבים בחו"ל, דוגמת אלוני חץ, בבעלות נתן חץ ואהרן פרנקל וג'י סיטי, בבעלות חיים כצמן. חברות אלו, אמנם מממנות את הפרויקטים שלהן במטבע הפעילות (של ארץ היעד), אך אם הן מציגות את תוצאותיהן בשקלים, התחזקות בשקל גוררת לרוב השפעה שלילית על שווי הנכסים, ההון העצמי, ופרמטרים תפעוליים.

עם זאת,גם חברות אלו מקטינות את החשיפה שלהן למט"ח באמצעות מכשירי גידור שונים. "קשה לנו לקבוע עד כמה מדובר באירוע דרמטי ועבור אילו חברות, בגלל שאנחנו לא יודעים מה הגידורים שנעשו באותה תקופה", מסביר לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר באי.בי.אי בית השקעות.

הוא מציין כי ההשפעות של השינויים במט"ח הן לא בהכרח מיידיות ועשויות לקחת זמן. "בתהליכים כאלה, בטח כמו במקרה שלנו שהדולר לא ירד באופן הדרגתי, אלא היה פה מהלך מאוד אגרסיבי, לוקח לדברים זמן לחלחל גם ברמות המלאים וגם ברמת המחירים לצרכן. זה תהליך שהוא יותר ארוך ממה שאנחנו רואים".

אבל יש מי שסבור שהפגיעה ביצואנים, אם תקרה, צפויה להיות מוגבלת. "במשך עשור וחצי בנק ישראל פעל בשוק המט"ח כדי לסייע ליצואנים לשמור על כושר תחרות מול שער חליפין חזק. אם נראה המשך מגמה חדה, בנק ישראל לא יהסס לחזור לקנות דולרים - במיוחד אם יהיה שיפור בגאו־פוליטיקה וזרימה מוגברת של מט"ח לישראל", מעריך פגוט.

עוד כתבות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי ה תקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● ההחלטה מהווה חותמת לביצוע המהלך

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה