גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ בשיא כוחו: מביס את השופטים, קורא להם "מטורפים" ותובע אותם לדין

בשבוע של ניצחונות, הוא מדלג על משוכה ענקית בעזרת ביהמ"ש העליון: נשללת הסמכות משופטים מחוזיים לפרוש את רשת פסיקותיהם על פני כל ארה"ב ● זה היה האמצעי היעיל ביותר להגבלת כוחו של נשיא, השולט באמצעות צווים ● הוא יוכל כנראה להשיא הרבה עצות לנתניהו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon
נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

דונלד טראמפ היה עטור ניצחון ביום שבת, או למען הדיוק עטור ניצחונות. בשבוע שעבר הוא קצר אותם מבית ומחוץ. נשיא ארה"ב, בחודש השישי של כהונתו, עומד בשיא כוחו, ומנוי וגמור אתו להעמיק את הכוח ולהוסיף ולקבוע שיאים.

פרשנות | טראמפ גילה כמה חשובות בריתות צבאיות להמשך הדרך
פרשנות | כשטראמפ מנבל את פיו, הימין הבדלני באמריקה מצטרף אליו; מחלוקת גוברת בוושינגטון על תוצאות ההפצצה
פרשנות | טראמפ מציג: איך להרחיב מלחמה ולסיים אותה תוך 72 שעות

בתחילת השבוע הוא סיים מלחמה במזרח התיכון, שהעולם כולו רעד מפני סכנת התארכותה. הוא עשה כן כמעט כלאחר יד, בטלפון נרגז, בציוצים מאיימים, במשפט או שניים במסיבות העיתונאים האין־סופיות שלו.

באמצע השבוע הוא הפך את ועידת הפסגה של ברית נאט"ו למופע הערצה וסגידה לאישיותו. 30 מ־31 שותפותיה של ארה"ב (ספרד הייתה יוצאת הדופן) נענו לו וקיבלו עליהן להגדיל בעשרות אחוזים את הוצאותיהן הצבאיות. מזכ"ל נאט"ו קרא לו "אבאל'ה" (daddy). בתמורה, טראמפ הבטיח להישאר נאמן לאמנת הברית.

בסוף השבוע נרשם מבחינתו ניצחונו הגדול ביותר: בית המשפט העליון קיצץ את כנפיהם של כל בתי המשפט הפדרליים, אשר מיררו את חיי טראמפ מאז השבעתו.

הרוב הימני הגדול בעליון פסק כי כי אין תוקף כל־ארצי מחייב להחלטותיהם של שופטים יחידים. עד כה, החלטה של שופט במדינה אחת הייתה מוּחלת מיד לא רק על מדינתו, אלא על כל 49 המדינות האחרות. מתנגדי טראמפ השתמשו בהליך הזה כדי לנטרל שורה ארוכה של צווים נשיאותיים בעניינים כמו הגירה או פיטורים של עובדי מדינה.

לפי מניין לא מלא, שופטים פדרליים בערכאות מקומיות פסקו 64 פעמים נגד הנשיא. התערבות בית המשפט העליון שמה אפוא קץ לאמצעי היעיל ביותר להגבלת טראמפ.

בית המשפט העליון בארה''ב / צילום: Shutterstock

הניצחון של טראמפ

בין ניצחון לניצחון, נשיא ארה"ב התערב בענייניה הפנימיים של ישראל ודרש שייפסקו מיד ההליכים המשפטיים נגד בנימין נתניהו. זה אותו הנשיא שהודיע בוועידה אזורית בריאד בחודש שעבר כי הוא יסיים את התערבויותיה רבות־השנים של ארה"ב בענייניהן הפנימיים של דיקטטורות צבאיות ושל מלוכות אבסולוטיות.

נראה כי ישראל אינה נכללת בקטגוריה של אי־התערבות, אולי מפני שהיא "שטח־חסות, לא בעלת ברית", כפי שאמר בשבוע שעבר סטיב באנון, יועצו הלא־רשמי רב־השנים של טראמפ, מן הדוברים השנונים ורבי־ההשפעה של הימין הפופוליסטי.

את התערבותו של טראמפ אין מנוס מלקשור במלחמתו שלו נגד מערכת המשפט האמריקאית. ניצחונו בבית המשפט העליון ביום שבת הוא פרי מינוייו. שלושה מתשעת השופטים העליונים חבים לו את מושביהם.

שופטים עליונים ומחוזיים ברמה הפדרלית מתמנים לכל חייהם, ואפשר שחלק מממוני טראמפ עדיין יישבו על המדוכה בעוד 20 או 30 שנה. כל השלושה, לצד שלושה שמינו קודמיו הרפובליקאים, הצביעו לטובת ההחלטה שפטרה את הנשיא מעונשן של הערכאות הנמוכות. היא לא פטרה אותו מהן לחלוטין, אבל הקהתה את העוקץ המכאיב והמסוכן ביותר לשלומו הפוליטי.

הצווים הנשיאותיים שבתי המשפט נטרלו, עיכבו או החלישו, נעשו לחם חוקם של נשיאים אמריקאים בדורות האחרונים. הם מקילים על נשיאים ללא רוב בקונגרס, או על נשיאים קצרי־רוח, להוציא מדיניות אל הפועל ללא חקיקה.

כל הנשיאים האחרונים השתמשו בהם, אבל איש לא הגיע אל שיאו של טראמפ: 116 צווים מאז 20 בינואר. קודמו, ג'ו ביידן, חתם על 44 צווים באותה התקופה, וגם המספר הזה נחשב לחסר תקדים. ברק אובמה חתם רק על 19 צווים. תעשיית הצווים היא ביטוי להיקף שאיפותיו של הנשיא.

הקונגרס לא היה מסוגל לעמוד בקצב כזה אילו התבקש לחוקק את הצווים. הם תקפים כל זמן שהנשיא לא ביטל אותם, וכל זמן שהקונגרס לא החליף אותם. בתי המשפט נדרשים מפעם לפעם להעניק חותם כשרות לצווים. בדרך־כלל העותרים נגדם הם התובעים הכלליים של מדינות, שבהן שולטת האופוזיציה. בזמן כהונת ביידן, תובעים רפובליקאים הם שגררו אותו לבית המשפט. בזמן טראמפ, תובעים דמוקרטיים הם הגוררים. יש תובעים כאלה ב־23 מ־50 המדינות.

מפלילים את השופטים

משרד המשפטים של טראמפ פתח מאבק גלוי נגד השופטים. בחצי המאה שקדמה לטראמפ, משרד המשפטים נהנה מעצמאות ניכרת, ונשיאים נזהרו שלא להתערב במעשיו. לא עוד. טראמפ מינה נאמנים אישיים, מהם כאלה שייצגו אותו באופן פרטי, לכל עמדות המפתח במשרד.

שרת המשפטים, פאם בונדי (תוארה הרשמי הוא "התובעת הכללית") תוקפת יריבים פוליטיים של הנשיא ומעמידה בספק את הלגיטימיות של הליכים משפטיים שננקטו בעבר נגדו, נגד מקורביו ונגד תומכיו. ביום שישי, משרד המשפטים פיטר שלושה תובעים, שהעמידו לדין את פורעי 6 בינואר 2021, הפלישה האלימה למשכן הקונגרס בניסיון לסכל את אישור בחירתו של ביידן לנשיא.

ביום שלישי שעבר קרה דבר נוסף: משרד המשפטים הודיע כי הוא תובע לדין 15 שופטים פדרליים במדינת מרילנד, בגין החלטותיהם להשהות גירוש של מהגרים לא חוקיים, שעניינם תלוי ועומד בבתי משפט של המדינה. הפללת שופטים בגין פסקי דינם היא מהלך שאין לו אח ורע בתולדות אמריקה. דובר משרד המשפטים צייץ: "זה רק המהלך האחרון" של שרת המשפטים "כדי לרסן את הניסיון הלא־חוקי להרחיב סמכויות משפטיות".

מושל מדינת מרילנד, דמוקרט, הגיב: "לאחר שהפר פסיקות משפטיות באופן בוטה, ולאחר שתקף שופטים יחידים באופן אישי, הבית הלבן הופך עכשיו את החוקה על ראשה באמצעות העמדה לדין של השופטים עצמם".

ואומנם, טראמפ מרבה לתאר את השופטים המעכבים את צוויו כ"שמאלנים מטורפים". בתחילת כהונתו השנייה הוא קרא להדיח שופטים כאלה, מה שמצריך את העמדתם למשפט הסנאט. נשיא בית המשפט העליון, השייך לרוב הימני, יצא משתיקתו המסורתית והזכיר לנשיא כי הדרך הבדוקה להתנגד להחלטות שופטים אינה הדחה, אלא ערעור על פסיקותיהם.

המערכה האישית אינה מוגבלת לשופטים. טראמפ התחיל מערכת עונשין נגד משרדי עורכי דין גדולים, המעסיקים יריבים פוליטיים שלו או מעורבים בתביעות נגד ממשלו. אחדים מן המשרדים מנסים מאז לקנות את לבו, למשל באמצעות הצעת שירותיהם בהתנדבות לטובת מטרות שיקבע הבית הלבן.

אין כלל ספק שבעיני טראמפ, תלאות נתניהו בבתי המשפט של ישראל הם הד של תלאותיו שלו; ביטוי של התנכלות מצד אליטה משפטית, הכופרת במנדט האלקטורלי של מנהיג נבחר. ההבדל הוא שהנסיבות מאפשרות לטראמפ להעלות את משפט העליון על נס, בשעה שבישראל שרי ממשלה בכירים מסרבים להכיר בלגיטימיות של בית המשפט העליון.

אבל זה הבדל כמותי, לא איכותי. אכן, לטראמפ ולנתניהו יהיה די הרבה על מה לדבר בפגישתם הממשמשת ובאה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית