גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa
פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

בחמש השנים האחרונות חווה ענף הרכב הישראלי רצף בלתי פוסק של משברים וזעזועים בסביבה החיצונית והפנימית, ששיבשו ביסודיות כל ניסיון לבנות תחזיות לטווח ארוך. על חלק מהמשברים התגבר הענף בקלות יחסית, ואף מינף אותם לטובת רווחיות מרשימה. אבל אחרים, שמקורם במצב הביטחוני והכלכלי רב-התהפוכות, היו ועדיין מאתגרים הרבה יותר אפילו למנהלי הסיכונים המיומנים ביותר של ענף הרכב הישראלי.

בענף ממתינים לראות: האם הפסקת האש תחזיר את הובלת הרכב לתעלת סואץ, ומה יהיו ההשלכות
תצטרכו לעשות כמה פשרות עם הרכב הזה. אז למה בכל זאת הוא מעניין?

כך למשל, רק לפני חודשיים נראה היה שהמשבר הגדול ביותר, שניצב באופק עד סוף 2025, הוא מלחמת הסחר הגלובלית, שהחלה בעקבות מהלכי הטלת המכסים של ממשל טראמפ. אבל אחרי החודש שחלף, זה כבר נראה כמו זיכרון רחוק.

ההתמודדות הנוכחית של הענף תהיה עם תנאי מאקרו בלתי חזויים, עם סימני שאלה סביב מחירי הנפט והשפעתם על אופי הביקוש בשוק הרכב ועם צעדי מס חדשים, שאותם עשוי האוצר לאמץ בחודשים הקרובים כדי לסגור את הגירעון התקציבי שהועמק במלחמה.

האוצר יהדק את החגורה, והנהגים ישלמו

מלוא התמונה של השפעת המלחמה על הכלכלה המקומית טרם נחשפה, אולם די ברור, שבאופק הקרוב אפשר לצפות למהלכי "הידוק חגורה", שיכללו קיצוץ בהטבות מס לרכב ומהלכי מיסוי חדשים, שיעמיקו את "החליבה" משוק הרכב.

לפני כמה שבועות ניתן היה להעריך שהטבת מס הקנייה על רכב חשמלי תתכווץ בתחילת 2026, אבל לא תיעלם, שהאוצר יגדיל את הטבת שווי השימוש על רכב חשמלי, ושמס הנסועה על רכב חשמלי, שתוכנן גם הוא ל-2026 במטרה להכניס מיליארדי שקלים לאוצר, יירד מהפרק.

אבל מקורות באוצר כבר רומזים כי המקורות התקציביים שנועדו לממן את הטבות המס "התאיידו", ובימים אלה מגבשים באוצר תוכניות חירום חדשות, שמטרתן לסגור גירעון של עשרות מיליארדי שקלים שנוצר במלחמה. התוכנית עדיין בעבודה, אבל ניתן להניח שהטבת מס הקנייה על רכב חשמלי תיעלם בסוף השנה, ביחד עם התוכנית של האוצר להגדיל את הטבת שווי השימוש על רכב ירוק.

זו לא תהיה הפתעה גם אם יוחזר מס הנסועה על רכב חשמלי, שכבר נכנס לחוק ההסדרים בשנה שעברה אבל ירד מהפרק באופן לא פורמלי בשל התנגדות שר האוצר. ייתכן גם קיצוץ נוסף ומהותי של הטבת "המס הירוק" על כלי הרכב, ואולי אף הגדלת הבלו על הדלק (ראו בהמשך). המשמעות של כל המהלכים הללו, אם אכן ימומשו בשנת בחירות, היא סיכוי להתייקרות משמעותית של כלי הרכב החדשים שייובאו אחרי תחילת 2026.

שערי המטבע: גורם מאזן, בינתיים

גורם שעשוי לאזן חלק מההשפעה השלילית של גזירות מיסוי הרכב שבדרך הוא התחזקות השקל מול הדולר והאירו, שני מטבעות שבהם רוכשים היבואנים את כלי הרכב מהיצרנים. שקל חזק מוזיל את כלי הרכב ליבואנים, משפר את רווחיותם ומאפשר גמישות במחירים לצרכנים. בנקודת זמן זו אנו רואים התחזקות דרמטית של השקל מול הדולר ומול האירו, וזו בשורה מצוינת ליבואני רכב, שישחררו משלוחים חדשים מהמכס בתקופה הקרובה, וגם לחברות הליסינג, שיזכו להנחות מוגדלות.

גם הצרכנים ירוויחו, בתיאוריה, מכיוון שהשקל החזק יאפשר להחדיר לשוק דגמי רכב חדשים במחירים אטרקטיביים ולהריץ מבצעים משמעותיים על דגמים קיימים.

מנגד, יבואנים רבים בישראל "יושבים" כיום על מלאים משמעותיים, בין 60 ל-70 אלף כלי רכב במצטבר, על פי הערכות בענף. אלה נרכשו מהיצרנים ושוחררו ממכס כאשר השקל היה הרבה יותר חלש, ועובדה זו מהווה חסם לא מבוטל בפני ירידת מחירים בטווח הקצר, למעט בדגמים ספציפיים, שהיבואנים שלהם מוכנים לשווק אותם בהפסד כדי להקטין מלאים חריגים. הסתייגות נוספת היא, שיצרני הרכב בחו"ל נוהגים לפצות את עצמם על התחזקות השקל באמצעות העלאת מחירי כלי הרכב ליבואנים. כלומר חלק מההוזלה שמקורה במט"ח "נאכל" על ידי היצרן.

השאלה הגדולה היא מה יקרה לשקל בחודשים הבאים; כבר ראינו בימים האחרונים תחזיות של אנליסטים, שהעריכו כי הפסקת האש מול איראן, ביחד עם החלפת הממשל בסוריה וסיכוי לרגיעה בעזה ומול החות'ים, תעודד יצירת "מזרח תיכון חדש" ותדחוף את השקל להתחזקות נוספת בחודשים הקרובים. אולי אפילו לטריטוריה של 3 שקלים לדולר.

רבים בענף הרכב ישמחו אם התחזית הזו תתממש, והיא עשויה לדחוף לגל יבוא מסיבי ברבעון האחרון. אבל היינו מתייחסים להערכות האלה בזהירות רבה, לפחות עד שתיוודע מלוא ההשפעה של עלות המלחמה על הגירעון, על האינפלציה ועל דירוג האשראי של ישראל.

רכב חשמלי: מחירי הנפט יורדים, אבל מה יקרה לבלו

שוקי הנפט והגז הבינלאומיים "ניצלו" בחודש החולף ממשבר משמעותי, כשלא התממש תרחיש האימים לפגיעה נרחבת בהפקת הנפט והגז במפרץ הפרסי ולסגירה של מיצרי הורמוז. בינתיים צנחו מחירי הנפט בעולם בחדות, לאחר הפסקת האש, לסביבות 65 דולר לחבית.

אבל צרכני רכב שמסתכלים קדימה מבינים שהפתיל שמחובר לחבית אבק השריפה המזרח תיכונית עדיין בוער. אולי זו הסיבה, שיבואנים בענף מדווחים על התעניינות מחודשת של הלקוחות ברכישת רכב חשמלי, חדש או משומש. עוד לא ברור אם זו תחילתה של מגמה מתמשכת או תגובה "אמוציונלית". בחודשים ינואר-מאי השנה נרשמה ירידה של 28% כמעט במסירות רכב חשמלי לעומת התקופה המקבילה. זאת במקביל לעלייה בביקוש לרכבי פלאג-אין, שתלויים עדיין במנוע בנזין.

התשובה לשאלה תלויה במספר גורמים. הראשון הוא ירידת המחירים בפועל של כלי הרכב החשמליים, אחרי מבצעים והנחות. נכון לעכשיו אנחנו עדים למלחמת מחירים סוערת בפלח החשמלי, בדגש על דגמים שהיבואנים שלהם תקועים עם מלאים.

רק בשבוע שעבר ראינו את המחיר של דגם חשמלי גדול ומאובזר כמו דיפאל 7 מבית שנגאן צונח למחיר מבצע של כ-186 אלף שקל בלבד, למרות שרק לפני חודשים בודדים הושק בכ-200 אלף שקל, על תקן של "מחיר חדירה אגרסיבי".

גם הקרוס-אובר החשמלי הגדול "ליפמוטור C10", שהושק בסוף השנה בתמחור אגרסיבי לתקופתו, החל מ-170 אלף שקל, צנח במבצע סקטוריאלי לכ-158 אלף שקל, ואלה רק כמה דוגמאות. מי שיתפשר על רכבי "אפס קילומטר" יוכל לרכוש כיום רכב חשמלי במחיר זול משמעותי מרכב בנזין או הייבריד חדש. המבצעים אינם ייחודיים לרכב חשמלי, אבל בולטים במיוחד בפלח הזה.

גורם נוסף הוא הבלו על הדלק, שהכניס למדינה כ-22 מיליארד שקל בשנה שעברה, ומכיוון שהביקוש לדלק קשיח, זהו אחד המסים "הנוחים" ביותר לסגירה מהירה של חורים תקציביים. אם אכן האוצר ישתמש בו, מחירי הדלק לנהגים בישראל יעלו בלי קשר למחירי הנפט בעולם, וזו תהיה עוד רוח גבית למעבר לרכב חשמלי.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

אלי שגיב, מנכ''ל לוריאל ישראל / צילום: גדי סיארה

בהיקף של 100 מיליון אירו: לוריאל משיקה תוכנית עולמית בנושא חדשנות

קבוצת לוריאל משיקה תוכנית האצה עולמית לחדשנות בת-קיימא בהיקף של 100 מיליון אירו על פני חמש שנים ● האקזיטים של שלוש חברות הייטק הפכו לאחרונה לתרומה של 1.2 מיליון שקל לארגונים ועמותות, באמצעות קרן תמורה ● לאור הנזק שנגרם בבאר שבע מהטילים, ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד האמריקאי גייס תרומה של כ-10 מיליון שקל עבור שורת מיזמי חירום לסיוע לתושבים ● אירועים ומינויים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

מארק צוקרברג מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

הבונוסים השמנים של צוקרברג: כך מנסה מטא למשוך את הטאלנטים מ־OpenAI

על רקע ביצועים מאכזבים של מודל ה־AI של מטא, Llama 4, מארק צוקרברג פותח את הארנק, עורך פגישות אישיות עם החוקרים המבריקים ביותר, ומציע, לפי פרסומים, בונוסים של עד 100 מיליון דולר ● בתוך המאבק האגרסיבי הזה, OpenAI מסרבת להרים ידיים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ בשיא כוחו: מביס את השופטים, קורא להם "מטורפים" ותובע אותם לדין

בשבוע של ניצחונות, הוא מדלג על משוכה ענקית בעזרת ביהמ"ש העליון: נשללת הסמכות משופטים מחוזיים לפרוש את רשת פסיקותיהם על פני כל ארה"ב ● זה היה האמצעי היעיל ביותר להגבלת כוחו של נשיא, השולט באמצעות צווים ● הוא יוכל כנראה להשיא הרבה עצות לנתניהו

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל