גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa
פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

בחמש השנים האחרונות חווה ענף הרכב הישראלי רצף בלתי פוסק של משברים וזעזועים בסביבה החיצונית והפנימית, ששיבשו ביסודיות כל ניסיון לבנות תחזיות לטווח ארוך. על חלק מהמשברים התגבר הענף בקלות יחסית, ואף מינף אותם לטובת רווחיות מרשימה. אבל אחרים, שמקורם במצב הביטחוני והכלכלי רב-התהפוכות, היו ועדיין מאתגרים הרבה יותר אפילו למנהלי הסיכונים המיומנים ביותר של ענף הרכב הישראלי.

בענף ממתינים לראות: האם הפסקת האש תחזיר את הובלת הרכב לתעלת סואץ, ומה יהיו ההשלכות
תצטרכו לעשות כמה פשרות עם הרכב הזה. אז למה בכל זאת הוא מעניין?

כך למשל, רק לפני חודשיים נראה היה שהמשבר הגדול ביותר, שניצב באופק עד סוף 2025, הוא מלחמת הסחר הגלובלית, שהחלה בעקבות מהלכי הטלת המכסים של ממשל טראמפ. אבל אחרי החודש שחלף, זה כבר נראה כמו זיכרון רחוק.

ההתמודדות הנוכחית של הענף תהיה עם תנאי מאקרו בלתי חזויים, עם סימני שאלה סביב מחירי הנפט והשפעתם על אופי הביקוש בשוק הרכב ועם צעדי מס חדשים, שאותם עשוי האוצר לאמץ בחודשים הקרובים כדי לסגור את הגירעון התקציבי שהועמק במלחמה.

האוצר יהדק את החגורה, והנהגים ישלמו

מלוא התמונה של השפעת המלחמה על הכלכלה המקומית טרם נחשפה, אולם די ברור, שבאופק הקרוב אפשר לצפות למהלכי "הידוק חגורה", שיכללו קיצוץ בהטבות מס לרכב ומהלכי מיסוי חדשים, שיעמיקו את "החליבה" משוק הרכב.

לפני כמה שבועות ניתן היה להעריך שהטבת מס הקנייה על רכב חשמלי תתכווץ בתחילת 2026, אבל לא תיעלם, שהאוצר יגדיל את הטבת שווי השימוש על רכב חשמלי, ושמס הנסועה על רכב חשמלי, שתוכנן גם הוא ל-2026 במטרה להכניס מיליארדי שקלים לאוצר, יירד מהפרק.

אבל מקורות באוצר כבר רומזים כי המקורות התקציביים שנועדו לממן את הטבות המס "התאיידו", ובימים אלה מגבשים באוצר תוכניות חירום חדשות, שמטרתן לסגור גירעון של עשרות מיליארדי שקלים שנוצר במלחמה. התוכנית עדיין בעבודה, אבל ניתן להניח שהטבת מס הקנייה על רכב חשמלי תיעלם בסוף השנה, ביחד עם התוכנית של האוצר להגדיל את הטבת שווי השימוש על רכב ירוק.

זו לא תהיה הפתעה גם אם יוחזר מס הנסועה על רכב חשמלי, שכבר נכנס לחוק ההסדרים בשנה שעברה אבל ירד מהפרק באופן לא פורמלי בשל התנגדות שר האוצר. ייתכן גם קיצוץ נוסף ומהותי של הטבת "המס הירוק" על כלי הרכב, ואולי אף הגדלת הבלו על הדלק (ראו בהמשך). המשמעות של כל המהלכים הללו, אם אכן ימומשו בשנת בחירות, היא סיכוי להתייקרות משמעותית של כלי הרכב החדשים שייובאו אחרי תחילת 2026.

שערי המטבע: גורם מאזן, בינתיים

גורם שעשוי לאזן חלק מההשפעה השלילית של גזירות מיסוי הרכב שבדרך הוא התחזקות השקל מול הדולר והאירו, שני מטבעות שבהם רוכשים היבואנים את כלי הרכב מהיצרנים. שקל חזק מוזיל את כלי הרכב ליבואנים, משפר את רווחיותם ומאפשר גמישות במחירים לצרכנים. בנקודת זמן זו אנו רואים התחזקות דרמטית של השקל מול הדולר ומול האירו, וזו בשורה מצוינת ליבואני רכב, שישחררו משלוחים חדשים מהמכס בתקופה הקרובה, וגם לחברות הליסינג, שיזכו להנחות מוגדלות.

גם הצרכנים ירוויחו, בתיאוריה, מכיוון שהשקל החזק יאפשר להחדיר לשוק דגמי רכב חדשים במחירים אטרקטיביים ולהריץ מבצעים משמעותיים על דגמים קיימים.

מנגד, יבואנים רבים בישראל "יושבים" כיום על מלאים משמעותיים, בין 60 ל-70 אלף כלי רכב במצטבר, על פי הערכות בענף. אלה נרכשו מהיצרנים ושוחררו ממכס כאשר השקל היה הרבה יותר חלש, ועובדה זו מהווה חסם לא מבוטל בפני ירידת מחירים בטווח הקצר, למעט בדגמים ספציפיים, שהיבואנים שלהם מוכנים לשווק אותם בהפסד כדי להקטין מלאים חריגים. הסתייגות נוספת היא, שיצרני הרכב בחו"ל נוהגים לפצות את עצמם על התחזקות השקל באמצעות העלאת מחירי כלי הרכב ליבואנים. כלומר חלק מההוזלה שמקורה במט"ח "נאכל" על ידי היצרן.

השאלה הגדולה היא מה יקרה לשקל בחודשים הבאים; כבר ראינו בימים האחרונים תחזיות של אנליסטים, שהעריכו כי הפסקת האש מול איראן, ביחד עם החלפת הממשל בסוריה וסיכוי לרגיעה בעזה ומול החות'ים, תעודד יצירת "מזרח תיכון חדש" ותדחוף את השקל להתחזקות נוספת בחודשים הקרובים. אולי אפילו לטריטוריה של 3 שקלים לדולר.

רבים בענף הרכב ישמחו אם התחזית הזו תתממש, והיא עשויה לדחוף לגל יבוא מסיבי ברבעון האחרון. אבל היינו מתייחסים להערכות האלה בזהירות רבה, לפחות עד שתיוודע מלוא ההשפעה של עלות המלחמה על הגירעון, על האינפלציה ועל דירוג האשראי של ישראל.

רכב חשמלי: מחירי הנפט יורדים, אבל מה יקרה לבלו

שוקי הנפט והגז הבינלאומיים "ניצלו" בחודש החולף ממשבר משמעותי, כשלא התממש תרחיש האימים לפגיעה נרחבת בהפקת הנפט והגז במפרץ הפרסי ולסגירה של מיצרי הורמוז. בינתיים צנחו מחירי הנפט בעולם בחדות, לאחר הפסקת האש, לסביבות 65 דולר לחבית.

אבל צרכני רכב שמסתכלים קדימה מבינים שהפתיל שמחובר לחבית אבק השריפה המזרח תיכונית עדיין בוער. אולי זו הסיבה, שיבואנים בענף מדווחים על התעניינות מחודשת של הלקוחות ברכישת רכב חשמלי, חדש או משומש. עוד לא ברור אם זו תחילתה של מגמה מתמשכת או תגובה "אמוציונלית". בחודשים ינואר-מאי השנה נרשמה ירידה של 28% כמעט במסירות רכב חשמלי לעומת התקופה המקבילה. זאת במקביל לעלייה בביקוש לרכבי פלאג-אין, שתלויים עדיין במנוע בנזין.

התשובה לשאלה תלויה במספר גורמים. הראשון הוא ירידת המחירים בפועל של כלי הרכב החשמליים, אחרי מבצעים והנחות. נכון לעכשיו אנחנו עדים למלחמת מחירים סוערת בפלח החשמלי, בדגש על דגמים שהיבואנים שלהם תקועים עם מלאים.

רק בשבוע שעבר ראינו את המחיר של דגם חשמלי גדול ומאובזר כמו דיפאל 7 מבית שנגאן צונח למחיר מבצע של כ-186 אלף שקל בלבד, למרות שרק לפני חודשים בודדים הושק בכ-200 אלף שקל, על תקן של "מחיר חדירה אגרסיבי".

גם הקרוס-אובר החשמלי הגדול "ליפמוטור C10", שהושק בסוף השנה בתמחור אגרסיבי לתקופתו, החל מ-170 אלף שקל, צנח במבצע סקטוריאלי לכ-158 אלף שקל, ואלה רק כמה דוגמאות. מי שיתפשר על רכבי "אפס קילומטר" יוכל לרכוש כיום רכב חשמלי במחיר זול משמעותי מרכב בנזין או הייבריד חדש. המבצעים אינם ייחודיים לרכב חשמלי, אבל בולטים במיוחד בפלח הזה.

גורם נוסף הוא הבלו על הדלק, שהכניס למדינה כ-22 מיליארד שקל בשנה שעברה, ומכיוון שהביקוש לדלק קשיח, זהו אחד המסים "הנוחים" ביותר לסגירה מהירה של חורים תקציביים. אם אכן האוצר ישתמש בו, מחירי הדלק לנהגים בישראל יעלו בלי קשר למחירי הנפט בעולם, וזו תהיה עוד רוח גבית למעבר לרכב חשמלי.

עוד כתבות

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל