גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap
נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

מלחמת ישראל-איראן הסתיימה בהפסקת אש, אך את משטר האייתוללות זה לא מרגיע - והם מחפשים אשמים: מאז הפסקת האש ביום שלישי בשבוע שעבר מפנה הרפובליקה האסלאמית אצבע מאשימה לעבר אזרבייג'ן, ידידתה הטובה ביותר של ישראל מבין המדינות שגובלות עם איראן.

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים
עלות היירוטים האמריקאים במלחמה: כמעט מיליארד דולר
פרויקט מיוחד | איראן התכוננה לרגע הזה במשך שנים. כך קרס ציר ההתנגדות שטיפחה

באקו נחשבת לספקית נפט משמעותית של ישראל, לצד היותה לקוחה נרחבת של התעשיות הביטחוניות. את הנפט מקבלת ישראל מאזרבייג'ן דרך צינור BTC (באקו-טביליסי-ג'ייהאן), שמסתיים בעיר הנמל הטורקית, וממנה מועמס על מכליות. מנתוני הלשכה האזרבייג'נית לסטטיסטיקה עולה, כי בין החודשים ינואר-מאי הסתכם היצוא דרך צינור BTC ב-11.6 מיליון טונות, 3.4% פחות מהתקופה המקבילה אשתקד. באמצעות אותו צינור מספקת אזרבייג'ן נפט לא רק לישראל, כי אם גם ללקוחות נוספים ברחבי העולם. סוגיה מעניינת לגבי צינור BTC היא שדרכו הועברו בתקופה זו 1.934 מיליון טונות נפט מקזחסטן וטורקמניסטן, כשהקזחים עצמם הם ספקי נפט של ישראל.

בהיבט הביטחוני היוותה אזרבייג'ן יעד לכ-9.1% מהיצוא הביטחוני הישראלי ב-2022-2018, כך לפי מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI). זה הציב אותה במקום השני לאחר הודו, ובהתחשב בכך שהיקף היצוא הביטחוני הישראלי בשנים הללו הסתכם בכ-47.3 מיליארד דולר (לפי נתוני סיבט - האגף ליצוא ביטחוני במשרד הביטחון) - הרי שהיצוא לאזרבייג'ן הגיע לכ-4.3 מיליארד דולר. סכום מרשים זה הביא למצב שבו מוצרים כדוגמת המל"ט הרמס 450 מתוצרת אלביט, שמחירו כ-2 מיליון דולר, החימוש המשוטט של התעשייה האווירית "הארופ", עם תג מחיר של כ-700 אלף דולר, או טילי הנ"ט של רפאל מסדרת "ספייק", מוכרים בקרב האזרחים באזרבייג'ן, ולא רק אצל הנשיא אילהם אלייב וסביבתו.

המל"ט שהמריא לאיראן

שיתוף-הפעולה הביטחוני השוטף בין ישראל לאזרבייג'ן ידוע לכל, והמלחמה הבליטה אירועים חריגים שמביאים את איראן להפנות אצבע מאשימה לבאקו. כך, למשל, עמוד ה-X (טוויטר, לשעבר) "נגורנו קרבאך אובסרבר", שמזוהה עם ארמניה, מצא כי בשעות 14:00-10:00 שעון מקומי ב-12 ביוני - שעות ספורות בטרם מכת הפתיחה של מבצע "עם כלביא" - מל"ט המריא מבסיס חיל האוויר קורדאמיר באזרבייג'ן לכיוון גבול איראן ובחזרה. "הטיסה עשויה הייתה להתבצע באמצעות מל"טים מישראל - הרון, סירצ'ר או הרמס 450 - שצבא אזרבייג'ן יודע לתפעל", נכתב.

בעת הנוכחית, מי שמכהן כנשיא איראן הוא מסעוד פזשכיאן, שאביו ממוצא אזרבייג'ני. ביום חמישי שוחח פזשכיאן טלפונית עם מקבילו אלייב, בדרישה לחקור דיווחים כי ישראל ביצעה "מתקפות מל"טים ורחפנים לתוך שמי איראן, תוך שימוש במרחב האווירי של אזרבייג'ן". מלשכת נשיא איראן נמסר, כי אלייב הכחיש זאת, והשיב: "ממשלת אזרבייג'ן לא תאפשר בשום דרך להשתמש בשמיים שלה נגד מדינה ידידותית". בניגוד לקו השיחה המוצג, אתרים שמזוהים עם אלייב מעבירים מסרים שונים בתכלית. "מהמינרטים (מגדלי מסגדים) של איראן, במקום קריאות לתפילה, נשמעים קולות הטרור", נכתב באחד מהם. "האויב הגדול ביותר של אזרבייג'ן הוא עלי חמינאי", תקפו באחר.

על עובדה אחת אין עוררין: מל"טים מתוצרת ישראלית יושבים באזרבייג'ן באופן קבוע, כולל בקרבת הגבול. חלקם ניתנים להפעלה מרחוק, ולא רק מישראל, בעזרת תקשורת לוויינית. בה בעת, אותם אמצעים שמייצרות חברות כמו אלביט והתעשייה האווירית אינם מיועדים בהכרח לתקיפות, אלא גם נושאים אמצעי איסוף שיכולים להועיל בטרם תקיפות ואחריהן להערכת נזקי הפצצה. אם אותן פעולות אינן נעשות על ידי מפעילים אזרבייג'נים, אז לבאקו יש יכולת מסוימת להכחיש קשר.

אירועים מעוררי תהיות

על אף רצונות באקו, ישנם אירועים נוספים ממלחמת 12 הימים שלכל הפחות מעוררים תהיות. ב-21 ביוני דווח כי ישראל תקפה בעיר בנדר אנזלי שלחופי הים הכספי, ובקרבת אזרבייג'ן. בעיר הזו יושב מטה שייטת הים הכספי של משמרות המהפכה. יממה אחת לאחר מכן, לעיר רמסר ששוכנת לא הרחק משם, נפלט מיכל דלק שאופייני למטוסים ישראליים. על רקע המתקפות על טהרן, שנמצאת במרחק של כ-100 ק"מ מהים הכספי, עלו תהיות כיצד מטוסים ישראליים הגיעו לאגם שנמצא בצפון איראן.

מעל פני השטח, אזרבייג'ן פעלה בכלל בסוגיה אחרת. היא פנתה לישראל בבקשה להיזהר בפעולותיה הצבאיות באזורים שמאוכלסים במיעוט האזרבייג'ני באיראן, שמהווה כ-16% מהאוכלוסייה - וממוקם במערבה. אזרבייג'ן, בדומה לאיראן, היא מדינה בעלת רוב שיעי. ההבדל המהותי ביניהן הוא שאחת היא חילונית והשנייה דתית-פנאטית, אבל משטר האייתוללות פועל רבות בניסיון ליצור תאי טרור קיצוניים בתוך אזרבייג'ן.

לפי פרסומים זרים, ישראל מסייעת רבות לאיסוף מודיעין וסיכול פיגועים בתוך אזרבייג'ן, באמצעות יכולותיה הרבות מול איראן. בד בבד, אזרבייג'ן רואה בישראל כלי חשוב להצטרפות להסכמי אברהם, והדבר משתקף, בין השאר, בהחלטת חברת הנפט והגז הלאומית סוקאר לחפש גז בישראל, ולרכוש 10% מהאחזקות במאגר תמר מאהרון פרנקל. המניע הוא הרצון של באקו לפתוח את "הסכר" הקיים בינם לתעשיות הביטחוניות האמריקאיות.

אזרבייג'ן סובלת מקשיים בכל הנוגע ליבוא ביטחוני מארה"ב. בתחילה, בעקבות מלחמת קרבאך הראשונה, שהתחוללה בתחילת שנות ה-90, ומנובמבר 2023 בגלל "חוק ההגנה הארמנית 2023", שחוסם כל אפשרות של מזכירות המדינה להתיר מכירות ביטחוניות לאזרבייג'ן. תקופת ביידן כבר חלפה, והשליח של טראמפ, סטיב וויטקוף, הספיק לבקר בבאקו - ואחריו בכירים בענקיות הביטחוניות האמריקאיות. התקווה של כל הצדדים היא שאזרבייג'ן תצטרף להסכמי אברהם, ואז עסקאות ענק יזרמו בין הצדדים.

פיצוץ חזק בבאקו

ביום חמישי האחרון נשמע פיצוץ חזק באזורים נרחבים בבאקו. לפי דיווחים ראשוניים, הוא התרחש במפעל הביטחוני "אלוב", ששייך למשרד ההגנה של אזרבייג'ן. זהו מבנה שלא פעם ביקרו בו בכירים ישראלים מחברות שונות. הרשויות באזרבייג'ן טענו כי הפיצוץ לא התרחש באלוב, אלא באולפני הקולנוע של באקו, מרחק של כ-500 מטר מהמתקן הביטחוני.

בסיכומו של דבר, ברור לכל שהמתיחות בין אזרבייג'ן ובין איראן כאן כדי להישאר. שגריר אזרבייג'ן בארמניה, מהדי סובהאני, סיפר בשבת כי פזשכיאן דרש מאלייב לקיים "חקירה רצינית" לפשר הטענות על שימוש בשטח אזרבייג'ן לטובת המתקפות הישראליות. השגריר האיראני הדגיש כי בידי המודיעין האיראני מידע כי כמה כלי טיס ישראלים חצו לתוך איראן ממדינות שכנות.

"לא התרנו להשתמש בשטח האיראני למטרות דומות. אם אזרבייג'ן נתנה אישור שכזה, עליה לספק הסבר בהתאם לחוק הבינלאומי", סיכם סובהאני.

עוד כתבות

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

סערה בפתח הדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ: השופטים קיבלו עדכון במעמד צד אחד

בג"ץ דן היום בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף דוד זיני לראש השב"כ, והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● היועמ"שית קבעה כי נתניהו בניגוד עניינים בגלל חקירות השב"כ נגד יועציו ● בתחילת הדיון יצאו השופטים לדיון נפרד במעמד צד אחד, בו ביקשו לקבל פרטים נוספים על חקירות יועצי רה"מ

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות