התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock
בשבועות האחרונים הציפו את הרשתות החברתיות פרסומות מסתוריות שקראו לגולשים "להצטרף לקבוצות השקעה". מאחורי ההבטחות לרווח הסתתרה מזימה מתוחכמת: נוכלים המליצו על מניית OST - חברה סינית לא מוכרת - והצליחו לגרום לגל קניות שהקפיץ את ערך המניה באופן מלאכותי. בשלב הזה, כאשר המחיר הגיע לשיא, מכרו הנוכלים את המניות שבידיהם ברווח עצום - והשאירו את המשקיעים עם מניה שקרסה בן רגע.
התוצאה: ירידה של 93% בשווי המניה בתוך ימים ספורים. כעת, מתברר שהרמאים מנסים שיטה חדשה.
● מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם?
● בלעדי | לפי שווי של 250 מיליון שקל: ג'רמי בלנק ינסה להנפיק חברת נדל"ן יזמי בתל אביב
שיטת ההונאה עד כה, כפי שכבר הוצגה, מאוד פשוטה - בפרסומת בפייסבוק או באינסטגרם ממליצים על קבוצות וואטסאפ אקסקלוסיביות, עליהם ממליצים כביכול אנשים מפורסמים. בתוך קבוצה מפוקפקת המנהלים נותנים עצות בחינם ל־100 יום, שם ממליצים על השקעות מסוימות. כך לצורך העניין המליצו בקבוצות אלו על מניית OST, מה שגרם לרבים להשקיע כסף רב במניה זו.
הנוכלים כבר מסמנים את השלב הבא בהונאה שלהם - הם פנו בהודעה באנגלית לחברי קבוצה שהשקיעו במניה והפסידו, ועל פי תיעוד שהגיע לגלובס, הנוכלים ביקשו מהקורבן למלא טופס שמראה כמה הוא הפסיד.
מיד לאחר מכן הציעו את הנוכלות הבאה: "לאחר פגישת חירום שהתקיימה במהלך הסופ"ש, אנחנו נפצה אותך בשתי דרכים: הראשונה, נשיק מניה שתאפשר לך להרוויח 150% ב־5 ימי המסחר בימים הקרובים. תוכל להשתמש בחסכונות הנוספים שלך כדי להמשיך לסחור איתנו, וזה יחזיר לך חלק מההפסדים שלכם".
בנוסף, כתבו שייפצו בכסף מזומן אחרי העסקה הבאה. בתום ההודעה שאלו האם רוצים להשתתף בתוכנית החירום הזו - אך כמובן שמדובר בהונאה, ואסור להמשיך לשתף פעולה.
לא למהר להשקיע
איך תשמרו על עצמכם מפני הונאות כאלו? ראשית, אם שפת המודעה לא קוהרנטית או לא נהירה, ייתכן שמדובר בתרגום מכונה.
שנית, אם בפרסומת יש סרטון של הממליץ, ובדבריו יש חוסר התאמה בין הדיבור לקול, הגייה לא נכונה וטעויות בעברית - זה יכול להעיד שמדובר בדיפ־פייק. כך, לדוגמה, אפשר לראות בסרטוני ההתחזות למיכה סטוקס, הסרטונים הללו מתפרסמים בכל מיני חשבונות לא מאומתים, ובטח לא של מיכה כתראן.
למערך הסייבר הלאומי יש מספר טיפים להתגוננות מפני הונאות ההשקעות: ראשית, לבדוק ולהצליב את המידע - אם אדם מוכר בתחום ממליץ על השקעה מסוימת, חשוב לבדוק בפרופיל או באתר הרשמי שלו אם יש אזכור לכך או לחלופין אזהרה מהתחזות אליו.
שנית, להיזהר מהצטרפות לקבוצות וואטסאפ שמבטיחות מידע פיננסי. יתרה מכך, במערך ממליצים שלא לשתף בקבוצות האלה פרטים אישיים או ללחוץ על קישורים שמועברים בהן.
בנוסף, אל תמהרו להזין פרטים ובמיוחד לא כרטיסי אשראי, מספר תעודת זהות או חשבון בנק. חפשו אתר רשמי וערבונות לכך שלא מדובר בעוקץ. ולבסוף, ראיתם פרסומת חשודה? דווחו עליה ברשת החברתית או לגוף שאליו מתחזים וגם למוקד 119 של מערך הסייבר הלאומי.