לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% • מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 • זה הזמן לחפש ערך

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand
סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

מתבקש לספר כיום סיפור פשוט על שוק המניות האמריקאי, לפיו "חברות הטכנולוגיה הגדולות חזרו, בייבי!". אבל זה פשוט לא יהיה נכון.

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד
גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

מניות שבע המופלאות, הרי הן אלפאבית , אמזון , אפל , מטא , מיקרוסופט , אנבידיה וטסלה - נכנסו לסחרור שהחל עם תוכנית המכסים שהכריז הנשיא טראמפ, ולאחריה מלחמה מול איראן וכיום מאבק כוחות שבסופו עתיד הנשיא להודיע על פיטוריו של יו"ר הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי בארה"ב, פד), שבמסגרתו רוב המניות הגדולות בעולם צללו. אך הן נחלצו מן הצניחה שלהן, ולמרות התחדשות המתיחות מול קנדה בסוגיות הסחר, גם מדד S&P 500 וגם הנאסד"ק הגיעו לשיאים חדשים ביום המסחר האחרון של יוני אתמול (ב').

מניות ערך

חברות שמחירי המניות שלהן משקפים שווי נמוך ביחס לרווחים ולנכסים שברשותן

מניות צמיחה

לרוב מניות של חברות המציגות פוטנציאל להגדלת ההכנסות והרווחים. כל הכנסות החברה מופנות לייצור הכנסה עודפת בעתיד, ולכן הן פחות מחלקות דיבידנדים. התמחור שלהן בדרך כלל גבוה, כי הוא מגלם את הפוטנציאל לקצב צמיחה מואץ.

האמת מורכבת יותר. מאז השיא האחרון של ה-S&P 500 שנקבע ב-19 בפברואר, המניות שהציגו את הביצועים הטובים ביותר מקרב הגדולות היו של העסקים האפרוריים ביותר - רשתות דיסקאונט (מוצרי צריכה מוזלים). ייתכן שצריך להחליף את השם של שבע המופלאות ל"שבע המנומנמות", כשאפילו הסיפור שטמון בחברות הטכנולוגיה כבר אינו מה שהיה.

בין השינויים שחלו מאז השיא האחרון של ה-S&P 500, אפשר לזהות כמה אותות חשובים עבור משקיעים.

ראשית, המניה בעלת הביצועים הטובים ביותר מאז השיא בפברואר היא רשת חנויות הדיסקאונט Dollar General , שעלתה ביותר מ-50%. זהו אינו אירוע בודד; המתחרה שלה, Dollar Tree , נמצאת במקום ה-13 מבחינת הביצועים הטובים ביותר ב-S&P 500, אחרי עלייה של כ-30%.

שתי אלו הן לא בדיוק תמונת המראה לבינה מלאכותית, כמו שהן תמונת הנגד לסיפור הצמיחה שהמשקיעים מתחילים שוב להעדיף.

מופלאות בלי ברק

הבאות בתור ברשימת העולות הן מניות שבע המופלאות, אשר לאחר שהובילו את השוק מעלה בשנה שעברה, חוו צניחה מהדהדת לאחר השיא של פברואר במדד. ארבע מהן - אפל, מטא, אנבידיה וטסלה - ירדו ב-30% ויותר מרמתן בשיא, ורק מיקרוסופט ירדה פחות ממדד S&P המנוטרל מדד Mag7. המופלאות אמנם חוו התאוששות מרשימה מאז, ובין היתר אנבידיה טיפסה 67% מהשפל האחרון שלה, אבל כקבוצה הן לא בדיוק הבריקו.

מגזר הטכנולוגיה בכללותו מצוי במגמת עלייה, אבל זה לא המספרים שהכרנו. רק אחת מ-10 מניות הטכנולוגיה (מתוך 69 בסך הכול במדד) שהובילו את S&P מתחילת השנה שעברה ועד לשיא של פברואר, נכנסה לעשירייה הראשונה שלו מאז אותו שיא - פלנטיר, שנהנתה מפריחת תעשיית הביטחון.

ענקיות הטק לא שולטות עוד בתשואות השוק כפי שהיו רגילות, כשאת מקומן כסקטור בעל הביצועים הטובים ביותר מאז השיא האחרון במדד S&P תופס מגזר התעשייה. זאת בעיקר הודות למניות הביטחון. חברות התשתיות ממוקמות מעט אחרי הטכנולוגיה, ומגזר הצריכה הלא חיונית, בהובלת טסלה ואמזון , נמצא עדיין בירידה. שירותי התקשורת, הנשלטים על ידי מטא ואלפאבית, מציגים עלייה מזערית - ועדיין מפגרים בתשואה אחרי מה שניתן לקבל באג"ח ממשלתיות ל-10 שנים.

מניות גדולות גברו על מניות קטנות יותר, כאשר מדד ראסל 2000 ירד ב-5% מאז אמצע פברואר. אך בניגוד למרוץ השוורים בשנה שעברה, לא הגדולות ביותר ניצחו. בעוד ש-50 הגדולות ביותר הקדימו אשתקד בהרבה את המניה הממוצעת ב-S&P, מאז פברואר לא ניכרה חלוקה לפי גודל בתוך המדד. במילים אחרות, מניות גדולות ובינוניות השיגו בערך את אותם הביצועים, בעוד שמניות קטנות יותר פיגרו מאחור.

הצמיחה של מניות הערך

התפיסה הרווחת לפיה מניות הצמיחה - המיוצגות על ידי מדד Mag7 - רצות קדימה לפני השוק, אינה מבוססת במציאות. כמה מדדי מניות ערך רחבים אכן פיגרו מאחור, אך מדד הערך "הטהור" של S&P, שכולל רק את 100 המניות הזולות ביותר, עקף את גרסת מניות הצמיחה שלו עד סוף השבוע האחרון, כשחלק מן המניות הזולות ביותר בשוק עשו עבודה טובה. ניתן דוגמה מענף הרכב: פורד שנסחרת לפי מכפיל רווח חזוי של 9 עלתה ביותר מ-15%, בעוד שטסלה (מכפיל 140) ירדה ב-10%.

גם המדדים עצמם מתנהגים משונה. נהוג לחשוב שמדד S&P מכיל את 500 החברות הגדולות ביותר, ושנאסד"ק הוא מדד של מניות הטכנולוגיה האמריקאיות המובילות. ובתקופה שהטכנולוגיה היא הסיפור המרכזי, אפשר היה להניח ששניהם יובלו על ידי אותן מניות. אך הם לא.

רק שתיים מעשר המניות המובילות בנאסד"ק מאז השיא של פברואר מופיעות גם בין עשר המניות המובילות של S&P - אקסון אנטרפרייז (יצרנית אקדחי הטייזר שבעבר נקראה Taser), ומשווקת תוכנות המס Intuit .

המניה בעלת הביצועים הטובים ביותר בנאסד"ק 100 היא Zscaler , מתחום אבטחת האינטרנט, שאינה עומדת בקריטריונים של S&P בהיקפי הרווח.

MercadoLibre , החנות המקוונת הגדולה ביותר באמריקה הלטינית, התברגה במקום השישי בנאסד"ק, אך לא יכולה להיכלל ב-S&P משום שהיא ממוקמת מחוץ לארה"ב.

בתוך כך, חלק ממניות S&P בעלות הביצועים הטובים ביותר מאז אמצע פברואר אינן עומדות בקריטריונים של נאסד"ק, בין אם משום שהן רשומות בבורסת ניו יורק, כמו יצרנית הטורבינות GE Vernova, ובין אם משום שהן מניות פיננסיות, כולל בורסת הקריפטו Coinbase Global שעלתה לאחרונה.

נוצר שוק בריא יותר?

שום דבר מזה אינו יוצר תרחיש שוק משביע רצון במיוחד, אך זה לא אמור להפתיע אף אחד. עם תפניות רבות כל כך בעלילה - מניות מושפעות ממכסים, מחולשת הדולר, ממלחמה וממדיניות ממשלתית המשתנה במהירות, המצטרפות לבעיות הרגילות של כל מניה בפני בעצמה, אי אפשר לצפות לסיפור מסודר ונוח לציבור המשקיעים.

פריחת חברות הטכנולוגיה הגדולות עשויה לחזור ולהיות הסיפור היחיד שמניע את השוק, אך לעת עתה מדובר רק בהתאוששות, והשיאים החדשים שנרשמים בשוק הם מורכבים בהרבה.

זה דבר טוב: נוצר שוק בריא יותר כאשר מניות פחות נחשקות מקבלות גם הן מעט תשומת לב. זה עדיף על פני השקעה רק בגדולות ביותר, על בסיס הציפייה הפשוטה שהן בוודאי ימשיכו לעלות.