גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand
סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

מתבקש לספר כיום סיפור פשוט על שוק המניות האמריקאי, לפיו "חברות הטכנולוגיה הגדולות חזרו, בייבי!". אבל זה פשוט לא יהיה נכון.

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד
גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

מניות שבע המופלאות, הרי הן אלפאבית , אמזון , אפל , מטא , מיקרוסופט , אנבידיה וטסלה - נכנסו לסחרור שהחל עם תוכנית המכסים שהכריז הנשיא טראמפ, ולאחריה מלחמה מול איראן וכיום מאבק כוחות שבסופו עתיד הנשיא להודיע על פיטוריו של יו"ר הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי בארה"ב, פד), שבמסגרתו רוב המניות הגדולות בעולם צללו. אך הן נחלצו מן הצניחה שלהן, ולמרות התחדשות המתיחות מול קנדה בסוגיות הסחר, גם מדד S&P 500 וגם הנאסד"ק הגיעו לשיאים חדשים ביום המסחר האחרון של יוני אתמול (ב').

האמת מורכבת יותר. מאז השיא האחרון של ה-S&P 500 שנקבע ב-19 בפברואר, המניות שהציגו את הביצועים הטובים ביותר מקרב הגדולות היו של העסקים האפרוריים ביותר - רשתות דיסקאונט (מוצרי צריכה מוזלים). ייתכן שצריך להחליף את השם של שבע המופלאות ל"שבע המנומנמות", כשאפילו הסיפור שטמון בחברות הטכנולוגיה כבר אינו מה שהיה.

בין השינויים שחלו מאז השיא האחרון של ה-S&P 500, אפשר לזהות כמה אותות חשובים עבור משקיעים.

ראשית, המניה בעלת הביצועים הטובים ביותר מאז השיא בפברואר היא רשת חנויות הדיסקאונט Dollar General , שעלתה ביותר מ-50%. זהו אינו אירוע בודד; המתחרה שלה, Dollar Tree , נמצאת במקום ה-13 מבחינת הביצועים הטובים ביותר ב-S&P 500, אחרי עלייה של כ-30%.

שתי אלו הן לא בדיוק תמונת המראה לבינה מלאכותית, כמו שהן תמונת הנגד לסיפור הצמיחה שהמשקיעים מתחילים שוב להעדיף.

מופלאות בלי ברק

הבאות בתור ברשימת העולות הן מניות שבע המופלאות, אשר לאחר שהובילו את השוק מעלה בשנה שעברה, חוו צניחה מהדהדת לאחר השיא של פברואר במדד. ארבע מהן - אפל, מטא, אנבידיה וטסלה - ירדו ב-30% ויותר מרמתן בשיא, ורק מיקרוסופט ירדה פחות ממדד S&P המנוטרל מדד Mag7. המופלאות אמנם חוו התאוששות מרשימה מאז, ובין היתר אנבידיה טיפסה 67% מהשפל האחרון שלה, אבל כקבוצה הן לא בדיוק הבריקו.

מגזר הטכנולוגיה בכללותו מצוי במגמת עלייה, אבל זה לא המספרים שהכרנו. רק אחת מ-10 מניות הטכנולוגיה (מתוך 69 בסך הכול במדד) שהובילו את S&P מתחילת השנה שעברה ועד לשיא של פברואר, נכנסה לעשירייה הראשונה שלו מאז אותו שיא - פלנטיר, שנהנתה מפריחת תעשיית הביטחון.

ענקיות הטק לא שולטות עוד בתשואות השוק כפי שהיו רגילות, כשאת מקומן כסקטור בעל הביצועים הטובים ביותר מאז השיא האחרון במדד S&P תופס מגזר התעשייה. זאת בעיקר הודות למניות הביטחון. חברות התשתיות ממוקמות מעט אחרי הטכנולוגיה, ומגזר הצריכה הלא חיונית, בהובלת טסלה ואמזון , נמצא עדיין בירידה. שירותי התקשורת, הנשלטים על ידי מטא ואלפאבית, מציגים עלייה מזערית - ועדיין מפגרים בתשואה אחרי מה שניתן לקבל באג"ח ממשלתיות ל-10 שנים.

מניות גדולות גברו על מניות קטנות יותר, כאשר מדד ראסל 2000 ירד ב-5% מאז אמצע פברואר. אך בניגוד למרוץ השוורים בשנה שעברה, לא הגדולות ביותר ניצחו. בעוד ש-50 הגדולות ביותר הקדימו אשתקד בהרבה את המניה הממוצעת ב-S&P, מאז פברואר לא ניכרה חלוקה לפי גודל בתוך המדד. במילים אחרות, מניות גדולות ובינוניות השיגו בערך את אותם הביצועים, בעוד שמניות קטנות יותר פיגרו מאחור.

הצמיחה של מניות הערך

התפיסה הרווחת לפיה מניות הצמיחה - המיוצגות על ידי מדד Mag7 - רצות קדימה לפני השוק, אינה מבוססת במציאות. כמה מדדי מניות ערך רחבים אכן פיגרו מאחור, אך מדד הערך "הטהור" של S&P, שכולל רק את 100 המניות הזולות ביותר, עקף את גרסת מניות הצמיחה שלו עד סוף השבוע האחרון, כשחלק מן המניות הזולות ביותר בשוק עשו עבודה טובה. ניתן דוגמה מענף הרכב: פורד שנסחרת לפי מכפיל רווח חזוי של 9 עלתה ביותר מ-15%, בעוד שטסלה (מכפיל 140) ירדה ב-10%.

גם המדדים עצמם מתנהגים משונה. נהוג לחשוב שמדד S&P מכיל את 500 החברות הגדולות ביותר, ושנאסד"ק הוא מדד של מניות הטכנולוגיה האמריקאיות המובילות. ובתקופה שהטכנולוגיה היא הסיפור המרכזי, אפשר היה להניח ששניהם יובלו על ידי אותן מניות. אך הם לא.

רק שתיים מעשר המניות המובילות בנאסד"ק מאז השיא של פברואר מופיעות גם בין עשר המניות המובילות של S&P - אקסון אנטרפרייז (יצרנית אקדחי הטייזר שבעבר נקראה Taser), ומשווקת תוכנות המס Intuit .

המניה בעלת הביצועים הטובים ביותר בנאסד"ק 100 היא Zscaler , מתחום אבטחת האינטרנט, שאינה עומדת בקריטריונים של S&P בהיקפי הרווח.

MercadoLibre , החנות המקוונת הגדולה ביותר באמריקה הלטינית, התברגה במקום השישי בנאסד"ק, אך לא יכולה להיכלל ב-S&P משום שהיא ממוקמת מחוץ לארה"ב.

בתוך כך, חלק ממניות S&P בעלות הביצועים הטובים ביותר מאז אמצע פברואר אינן עומדות בקריטריונים של נאסד"ק, בין אם משום שהן רשומות בבורסת ניו יורק, כמו יצרנית הטורבינות GE Vernova, ובין אם משום שהן מניות פיננסיות, כולל בורסת הקריפטו Coinbase Global שעלתה לאחרונה.

נוצר שוק בריא יותר?

שום דבר מזה אינו יוצר תרחיש שוק משביע רצון במיוחד, אך זה לא אמור להפתיע אף אחד. עם תפניות רבות כל כך בעלילה - מניות מושפעות ממכסים, מחולשת הדולר, ממלחמה וממדיניות ממשלתית המשתנה במהירות, המצטרפות לבעיות הרגילות של כל מניה בפני בעצמה, אי אפשר לצפות לסיפור מסודר ונוח לציבור המשקיעים.

פריחת חברות הטכנולוגיה הגדולות עשויה לחזור ולהיות הסיפור היחיד שמניע את השוק, אך לעת עתה מדובר רק בהתאוששות, והשיאים החדשים שנרשמים בשוק הם מורכבים בהרבה.

זה דבר טוב: נוצר שוק בריא יותר כאשר מניות פחות נחשקות מקבלות גם הן מעט תשומת לב. זה עדיף על פני השקעה רק בגדולות ביותר, על בסיס הציפייה הפשוטה שהן בוודאי ימשיכו לעלות.

עוד כתבות

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

חברת הבינה המלאכותית של אילון מאסק מגייסת 10 מיליארד דולר בחוב ובהון עצמי

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"