בימים האחרונים נרשמה מגמה חדשה במניית מגדל ביטוח. המניה, שידועה דווקא בהשתרכות מאחורי הסקטור, החלה לזנק בחדות - 10% ביום ראשון, פי 2 ממדד הביטוח, ו־19% בשבוע האחרון, לעומת 12% במדד הענפי. גם מחזורי המסחר היו חריגים ובישרו על מסחר ער במניה. ועדיין, כאמור, בכל טווח זמן אחר, נשרכת הרחק מאחורי ארבע המתחרות הגדולות שלה בענף הביטוח - הפניקס, הראל, מנורה וכלל. מה גרם לזינוק הפתאומי במניה וכמה מורווח שלמה אליהו, בעל השליטה בן ה־90, על השקעתו בחברה?
● ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה
● קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר
● ניתוח גלובס | אלטשולר שחם מאבד לקוחות ושווי. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?
מנהל השקעות בכיר בשוק מסביר כי סיבה מרכזית לקפיצה במניית מגדל בשבוע האחרון היא מימוש אופציות שנתן בעל השליטה אליהו לפני חצי שנה לגופים מוסדיים. אליהו מכר לאותם גופים בדצמבר האחרון כ־6% ממניות החברה במחיר של 6.7 שקלים למניה, תמורת יותר מ־400 מיליון שקל. באותה עסקה קיבלו המוסדיים אופציות לרכוש עוד 6% מהמניות במחיר מעט גבוה יותר של 6.8 שקלים למניה, למימוש עד סוף יוני 2025.
מאז אותה עסקה, מניות הביטוח המשיכו לנסוק. בסיכום השנה האחרונה זינק מדד ת"א ביטוח ביותר מ־190%, כאשר ארבע הגדולות עלו בכ־200%. מניית מגדל, שהוסיפה לערכה "רק" 124%, נסחרה בשבוע שעבר במחיר של יותר מ־8 שקלים, מה שהפך את מימוש האופציות כדאי עבור המוסדיים, שכן אלה נמצאות עמוק "בתוך הכסף". אכן, בסוף השבוע האחרון מומשו מניות בהיקף של 4% ממניות החברה, המשך למימושים בחודשים האחרונים.
הלחץ של המוסדיים הוסר, והמניה זינקה
לדברי מנהל בכיר, "המוסדיים קיבלו את המניות במחיר של 6.8 שקלים, אך רצו לשמור על חשיפה זהה לחשיפה הקודמת שלהם למניית מגדל ומכרו מניות בשוק. התוצאה הייתה לחץ מכירות על הנייר בחודש וחצי האחרונים כאשר כבר היה ברור שכדאי לממש את האופציות", הוא אומר ונותן דוגמה: "זה כמו שיש לאדם דירה להשקעה והוא מקבל פתאום עוד אחת שהוא לא צריך אז הוא מוכר אותה".
לדבריו, "המכירות היוו אבן ריחיים על המניה כאשר שאר מניות הסקטור קפצו. אפשר לראות שהמסכים בבורסה סיפרו את הסיפור הזה, כאשר המניה עלתה פחות משאר המניות בסקטור שדומות לה כמו הראל וכלל ביטוח ופתאום זה התהפך בשבוע האחרון. אנשים ראו את הדיווחים לבורסה על המימושים הגדולים, הבינו שלחץ המכירות נגמר וקנו".
דניאל לייטנר, מנכ"ל קרנות נאמנות של תמיר פישמן, טוען לעומתו כי "מרבית חברות הביטוח רשמו עליות חזקות, כך שלא הייתי מקשר את העלייה האחרונה במניית מגדל ישירות למימוש האופציות. בהשוואה לחברות הביטוח הנוספת, מניית מגדל עשתה ביצועי חסר.
"סקטור הביטוח רשם תשואות מרשימות השנה וביחוד מתחילת מבצע באיראן. יש לכך מספר סיבות, הראשונה, חברות הביטוח מהוות אופציה על שוק ההון המקומי, כיוון שהשוק הפגין ביצועים חזקים, חברות הביטוח, שמחזיקות הון גדול, נהנו מהעליות בשווקים שיבואו לידי ביטוי בדוחות. שינוי התקן החשבוני IFRS 17 (שמאפשר חברות להקדים את ההכרה ברווחים, נ"א) תרם גם הוא. בנוסף, הוסר החשש מדרישות תשלום גבוהות שיופנו לחברות הביטוח בעקבות המלחמה עם איראן שכן המדינה תישא בפיצוי על פגיעות ברכוש".
ההשקעה של שלמה אליהו השתלמה?
שלמה אליהו, שעבד כנער שליחויות וטלפן במגדל ביטוח ואז פוטר והפך לסוכן ביטוח חזר לחברה מהדלת הראשית כשרכש את השליטה (69%) במגדל ביטוח באוקטובר שנת 2012, מקבוצת ג'נרלי האיטלקית תמורת 3.54 מיליארד שקל. מאז עלתה המניה ב־144% (התשואה של אליהו נמוכה יותר מאחר והרכישה בוצעה בפרמיה על מחיר השוק).
אחרי מימוש האופציות הנוכחי, ירד אליהו להחזקה של 48.6% במניות מגדל - מניות בשווי של 4.85 מיליארד שקל. זאת לאחר שקיבל דיבידנד של כמיליארד שקל (עד שהחברה נאלצה להפסיק לשלם לפני מספר שנים) ומכר מקצת ממניותיו. בנוסף, הוא מכר אשתקד מניות לבית ההשקעות אלטשולר שחם ביותר מ־160 מיליון שקל ויחד עם המכירה למוסדיים בחודש דצמבר ומימוש האופציות הנוכחי, מדובר על תמורות של כמיליארד שקל נוספים.
כך, מבלי להתחשב בהוצאות המימון על הרכישה, אליהו מורווח על השקעתו כ־3.3 מיליארד שקל (כמעט כפול מעלות ההשקעה). עם זאת, לשם השוואה, מדד הביטוח זינק מאז השלמת הרכישה של אליהו ביותר מ־620%. כך שאם את הכסף ששימש לרכישת השליטה במגדל היה אליהו מנתב להשקעה במדד הענפי - הוא היה מורווח פי כמה וכמה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.