החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום • מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן
ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

הידוק נוסף בפיקוח על השחקנים בשוק ההון המעורבים בהנפקות בבורסה: רשות ניירות ערך פרסמה היום (ב') עמדה משפטית, המחייבת מפיצים של ניירות ערך לקראת הנפקה להירשם החל מינואר 2026 במרשם החתמים ולדווח על פעילותם לרשות אחת לשנה. זאת, גם אם אינם מציעים שירותי חיתום סביב ההנפקה.

בלעדי | ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה
אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

ברקע העמדה החדשה ניצב השינוי המתחולל בשנים האחרונות בשוק ההנפקות בישראל. בעבר, חברות שביקשו להנפיק מניות או אגרות חוב לציבור, עשו זאת בראש ובראשונה באמצעות חתמים הכפופים לרגולציה ולפיקוח של רשות ניירות ערך.

אלא שברשות זיהו כי שיעור ניכר מההנפקות כיום מבוצע באמצעות מנגנון הפצה בלבד - ומבלי שהמנפיקים מקבלים התחייבות חיתומית. מדובר בהתחייבות המעמיד מפיץ ההנפקה לרכוש בעצמו ניירות ערך בהתאם לתנאי התשקיף.

לדברי רשות ניירות ערך, השינוי בתחום נובע מההתייעלות בתהליכי ההנפקה בישראל - בעיקר סביב השימוש הגובר בדוח הצעת מדף (מסמך המאפשר להנפיק על סמך תשקיף מדף שהוכן מראש) וצמצום לוחות הזמנים להשלמת הגיוס. כתוצאה מכך, מסבירים ברשות, המפיצים הפכו לגורם מרכזי בתיווך בין המנפיקים לבין המשקיעים הפוטנציאליים.

בדיקה שביצעה רשות ניירות ערך העלתה כי מרבית המפיצים הפעילים כיום בשוק ההון כבר רשומים במרשם החתמים - אפילו אם הם פועלים כמפיצים בלבד, מבלי להציע שירותי חיתום. אלא שפעילותם של גופים שאינם רשומים "מקשה על המשקיעים לזהות כי מדובר בגוף מפוקח, מקשה על פיקוח הרשות לוודא כי התקיימו בעניינם הוראות הדין, ומקשה על איתור מפיצים על-ידי המנפיקים", כך לשון העמדה של הרשות.

למנוע פגיעה באמון הציבור

יו"ר רשות ניירות ערך, ספי זינגר, הוסיף כי "המצב בו גורמים מרכזיים בהליך ההנפקה אינם כפופים לחובת רישום המאפשרת פיקוח מסודר, עלול לפגוע באמון הציבור בשוק ההון".

בהתאם לכך, החל מבעוד כחצי שנה, גופים המתכוונים לפעול כמפיצים בלבד - ולא כחתמים - יידרשו להירשם גם הם במרשם החתמים. הגופים יזדהו כ"מפיץ בלבד", אשר אינו רשאי לקחת על עצמו התחייבות חיתומית. כך, מדגישים ברשות ניירות ערך, חברות המעוניינות להנפיק יזהו בקלות מיהם הגופים המורשים לשמש כמפיצים.

העמדה החדשה מגיעה אחרי שבחודש שעבר החמירה רשות ניירות ערך את הפיקוח על "יועצי הנפקה" - גורמים שביקשו לגזור קופון מליווי חברות שהנפיקו אך מבלי לעמוד בתנאי הכשירות הדרושים לכך. הרשות הבהירה אז כי רק מפיצים או חתמים המפוקחים על-ידה רשאים להפיץ ניירות ערך.

שוק ההנפקות הישראלי רשם התאוששות במחצית הראשונה של 2025, כאשר 9 חברות גייסו בבורסה בתל אביב הון בהיקף מצטבר של למעלה מ-1.4 מיליארד שקל ובמסגרת הנפקה ראשונה של מניות לציבור (IPO). זאת, בהשוואה ל-5 הנפקות שנערכו ב-2024 בהיקף של 832 מיליון שקל; ולהנפקה אחת בלבד שבוצעה ב-2023 בסכום של 145 מיליון שקל.