המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף • סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam
וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

חודש יוני ננעל אמש בעליות שערים בוול סטריט, במה שהיה לחודש הטוב ביותר בשווקים מזה שנה. במהלך החודש, מדד ה- S&P 500 רשם עלייה של כ-5%, בזמן שהדאו עלה בכ-4.3% והנאסד"ק עלה בכ-6.6%. לקראת סוף החודש רשמו ה-S&P 500 ונאסד"ק שיאים חדשים, לראשונה מאז חודש פברואר, אז החלה התנודתיות בשווקים בעקבות תוכנית המכסים של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים
הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

עליות השערים והשיאים החדשים הונעו בעיקר בידי האופטימיות של המשקיעים בנוגע לאפשרות שארה"ב ושותפות הסחר המובילות שלה מתקרבות להסכמים בכל הקשור למכסים. זאת, לאחר שבשבוע שעבר נחתם הסכם סחר חלקי מול סין ובריטניה, וקנדה הודיעה לפני מספר ימים על השהיית חלק מתוכניות המכסים שלה כחלק מהמשא ומתן מול ארצות הברית. לכך, נוספה אופטימיות מצד חלק מהמשקעים בנוגע להורדת הריבית, כבר בחודשים הקרובים.

לנוכח עליות השערים, במבט קדימה, יש לא מעט אנליסטים שנותרים אופטימיים. כך למשל מייק וילסון, מנהל ההשקעות הראשי של מורגן סטנלי, סבור שהגורמים התומכים בעליות בשווקי המניות עולים בשלב זה על אלו שעשויים להניע ירידות. "העלייה הונעה על ידי גורמים פונדמנטליים, הרבה יותר ממה שרבים מעריכים", כתבו וילסון וצוותו בתחזית שפרסמו השבוע. "בעוד שתיתכן קונסולידציה מסוימת במהלך הרבעון השלישי, אנו נשארים אופטימיים לטווח של 6-12 חודשים, כאשר הרוח הגבית מצד רווחי החברות מתרחבת, והשוק רואה את קיצוצי הפד' באופק".

סקטור השבבים זוכה לרוח חדשה

מי שהובילו את עליות השערים מעבר לים היו מניות סקטור השבבים, שנהנו מהאופטימיות המחודשת בשווקים. שלא במפתיע מי שעמדה במרכז תשומת הלב הייתה מניית אנבידיה , שנסקה בסוף החודש לשיאים חדשים, תוך שהיא עוקפת את מיקרוסופט וחוזרת להיות החברה הגדולה בעלום במונחי שווי שוק. במהלך חודש יוני זינקה מניית החברה בכ-17% והיא נסחרת כעת לפי שווי שיא של 3.85 טריליון דולר.

מנייה נוספת שבלטה לטובה הייתה זו של המתחרה הגדולה AMD שטיפסה במהלך החודש ב-28% לאחר שהשיקה שבבי בינה מלאכותית שנועדו להתחרות באלו של אנבידיה. באירוע ההשקה של השבבים החדשים, שזכה לתשומת לב מצד המשקיעים, לקח חלק סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI , שהכריז כי בכוונת החברה שתחת ניהולו לעשות שימוש במוצרים החדשים של AMD.

לצד אנבידיה ו-AMD בלטו לטובה בסקטור השבבים גם המניות של ברודקום , ארם וזו של יצרנית שבבי הזיכרון מיקרון טכנולוג'י , שפרסמה גם היא דוחות טובים. כמו כן, המגמה לא פסחה גם על מניות השבבים הישראליות קמטק ונובה שעלו ב-27% וב-29% בהתאמה. מנגד, מי שאכזבה היתה מניית טאואר שעלתה ב-3% בלבד בניגוד למגמה בשוק.

קרוזים ונייקי

תחום נוסף שהציג עליות שערים במהלך השבוע האחרון הוא סקטור הקרוזים (או בעברית שייט תענוגות). את הסקטור הובילה מניית קרניבל שטיפסה בכ-21% לאחר שפרסמה בשבוע שעבר תוצאות טובות מהצפוי עבור הרבעון החולף, לצד תחזיות חזקות לשנה הקרובה. יחד איתה עלו גם מניות המתחרות הגדולות - רויאל קריביאן קרוזס ו- נורווג'יאן קרוז ליין הולדינגס .

מנייה נוספת שעלתה בצורה משמעותית היא זו של ענקית מוצרי הספורט נייקי , שהציגה את אחת התשואה הטובות ביותר מבין מניות ה- S&P 500 ביוני. אחרי תקופה ארוכה של ירידות שערים משמעותיות, במהלך החודש האחרון זינקה מניית נייקי ב-17%, לאחר שפרסמה בסוף השבוע שעבר את תוצאותיה לרבעון השני. תוצאות החברה אמנם שיקפו ירידה ביחס לרבעון המקביל, אך היו מעל לתחזיות השוק, עם ירידה של 12% בהכנסות ל-11.1 מיליארד דולר. בשורה התחתונה, הרווח הנקי הסתכם ב-211 מיליון דולר, שחיקה של 86% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

בארץ - הביטוח והנדל"ן בראש

עליות השערים הנאות בוול סטריט התגמדו, לעומת הזינוק במדדים שנרשם בחודש החולף בבורסה בתל אביב. על רקע המערכה הקצרה באיראן, מדד ת"א 35 זינק ב-9% ות"א 125 קפץ ב-10.5%. אך את הזינוק במדדים הובילו מניות הביטוח שקפצו בכ-28% תוך שהן משלימות זינוק של 78% מאז תחילת השנה.

מאחורי הזינוק האחרון במניות חברות הביטוח עומדת בין השאר העובדה שהן נתפסות כאופציה ממונפת על שוק ההון, בשל הנכסים הסחירים המנוהלים על ידן בקופת גמל, קרנות פנסיה ועוד. אותם נכסים צומחים יחד עם העליות בשווקים (או קטנים בזמן ירידות), ומניבים להן דמי ניהול גדולים יותר. גם רווחי הנוסטרו (ההשקעות העצמיות של חברות הביטוח) מושפעים לחיוב מהראלי בשוק. בנוסף, ההנחה היא שהחברות לא צפויות להידרש לתשלומים משמעותיים על נזקי רכוש שנגרמו לציבור, משום שהמדינה היא זו שמפצה על פגיעות הטילים האיראניים בעורף הישראלי.

תחום נוסף שנהנה מהמלחמה הוא הנדל"ן על שלל ענפיו, בדגש על חברות הבנייה שטיפסו בכ-27% בחודש יוני. את העליות בתחום הניעו בעיקר התחזיות לפיהן חברות הבנייה, ובמיוחד אלו הפועלות בתחום ההתחדשות העירונית, יהנו מביקושים גדלים ואולי אף הקלות רגולטוריות לאור המלחמה. מי שבלטה מעל כולם היא המנייה של אאורה שזינקה ב-40%, כשלצידה המניות של חברות אחרות בתחום כמו פרשקובסקי , ישראל קנדה , אזורים , אפריקה מגורים , אשטרום קבוצה , שיכון ובינוי רושמות גם כן תשואה דו-ספרתית. בנוסף, בלטו לטובה גם מניותיהן של חברות תעשיות ומוצרי בנייה דוגמת קבוצת אקרשטיין , קליל , אינרום , חמת ורב בריח .

מנגד, מי שאכזבו הן המניות הדואליות הגדולות, טבע , נייס ואיי.סי.אל , שבזמן שמרבית המניות בשוק הציגו זינוק במחיריהן, ראו כיצד מניותיהן מאבדת מערכן. ברקע, ההתחזקות הדרמטית של השקל מול הדולר בצל האופטימיות בשווקים מאז תחילת המערכה, אשר מעיבה על חברות דואליות. החברות שמקבלות הכנסות בעיקר בדולרים, נדרשות להוצאות שונות דוגמת שכר לעובדים בשקלים, ולכן התחזקות השקל מול הדולר שוחקת את הרווחיות שלהן.