תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
המכסים של טראמפ שהפילו את וול סטריט, התמשכות המלחמה בעזה ואפילו מלחמה מול איראן, הקפיצה הזמנית במחירי הנפט והיחלשות של הדולר לא הצליחו לקלקל אל החגיגה לחוסכים הישראלים - מה ששוב מראה את הקושי בלנסות לנחש את כיוון השווקים ועד כמה צריך לנשום עמוק בירידות ולחשוב לטווח ארוך.
● המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א
● "פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים
החוסכים בישראל נהנים מחצי השנה החזקה ביותר מאז שנת 2021 כשקופות הגמל וקרנות ההשתלמות הכלליות צפויות לרשום עליה של 6.8% בממוצע (טווח תשואה של 6%-8%), כך על פי תחזית אבי ברקוביץ, משנה למנהל השקעות ראשי במיטב גמל ופנסיה. על פי התחזית, התחזקות השקל גרעה כ-1.6% מהתשואה.
החוסכים במסלולי המניות נהנים מתשואה חזקה עוד הרבה יותר ואלה צפויים לראות עליה של 10.8% בחסכונותיהם (טווח תשואה של 9%-13.5%).
מנגד, התחזקות השקל בשיעור של 7.5% מתחילת השנה מחקה את התשואה החיובית של המסלולים מחקי מדד ה-S&P 500 והפכה את התשואה בו לשלילית עם ירידה של 2% בקופות השונות, למרות שהמדד עצמו בכלל עלה ב-5.5% מתחילת השנה. בכך התממש הסיכון הגדול במסלול הזה, שמנהל בפנסיה, השתלמות וקרנות הנאמנות כ-250 מיליארד שקל. בתחום החיסכון ארוך הטווח מדובר על כ-10% מהחסכונות.
גם החוסכים לפנסיה נהנו מעליות נאות כאשר אלה לבני עד גיל 50 צפויים לראות עליה של 7.6%, אלה שבגילאי 50-60 ייראו עליה של 6.8% ואלה שמעל גיל 60 צפויים לראות עליה של 5.2%.
לדברי ברקוביץ ממיטב "התשואה החיובית של קופות הגמל והפנסיה הושגה תודות לעליות בשוקי המניות בארץ בעולם, ולעליות, צנועות יותר, באג"ח הקונצרני והממשלתי בישראל. לעומת זאת, היחלשות המט"ח (הדולר) פגעה ומיתנה את התשואה החיובית".

הבורסה המקומית פתחה פער
בהקשר הזה צריך לציין שגופים שחשופים יותר לישראל מציגים בשנה האחרונה תשואה טובה יותר מאשר המתחרים שחשופים לחו"ל. הסיבה היא שהבורסה המקומית פתחה מבערים ומשלימה זינוק של 23.5%-25.5% בשלושת המדדים הגדולים ת"א 35, ת"א 125 ות"א 90, כאשר הבנקים והביטוח בלטו בעליות חדות הרבה יותר עם טיסה של 76% במניות הביטוח, 45% במניות הבנקים, 36% במניות הנפט והגז ועוד.
מנגד, בארה"ב נרשמו עליות הרבה יותר מתונות, כאשר ה-S&P 500 והנאסד"ק עלו בכ-5.5% ואילו מדד הדאו ג'ונס משלים עליה של 3.6% בלבד. עם זאת גם כאן מדובר בתשואה לא רעה בכלל בהתחשב בכך שהשווקים עוד הספיקו ליפול השנה ב-20% בין פברואר לאפריל, בעקבות תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ.
גם באירופה נרשמו עליות שערים חדות כאשר מדד הדאקס הגרמני משלים זינוק של 20.1%, יורוסטוקס עם עליה של 8.4% ואילו הקאק הצרפתי עלה רק ב-3.9%. במקרה של אירופה, היא נהנתה ממירוץ החימוש העולמי בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה והמלחמה בישראל-עזה-איראן ובנוסף מירידת הריבית המהירה ביבשת.
בנוסף, מדד אגרות החוב הקונצרניות בישראל רשמו עליות של 3.2% מדד אגרות החוב הממשלתיות עלה ב-3.1%.
חודש יוני חזק במיוחד
על רקע ההצלחה של ישראל במלחמה המהירה מול איראן והרגיעה בינתיים במלחמת הסחר, חודש יוני היה חזק במיוחד גם בארץ וגם בארה"ב והוא צפוי להניב לחוסכים במסלולים הכלליים של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תשואה של 3.2% בממוצע, כך על פי ברקוביץ, עם טווח תשואה של 2.7%-3.6%. הוא מצטרף לחודש מאי שבו החוסכים נהנו מעליות של 2.3% ושגם היה בעצמו החודש החזק במיוחד מזה יותר משנה.
החוסכים במסלולים המנייתיים נהנו בחודש יוני מתשואה חזקה נוספת של 5.5% (טווח של 5%-6%) ואילו החוסכים במסלולים שמחקים את מדד ה-S&P 500 ראו את הכסף צומח רק ב-0.8%, אכזבה גדולה בהתחשב בעובדה שמדד ה-S&P 500 עלה ב-5% בחודש האחרון. גם כאן הסיבה היא היחלשות הדולר מול השקל (4.2%). במסלולי הפנסיה לפי גיל צפויות להירשם עליות של 2% לבני 60 פלוס ועד 3.2% בגילאים במסלול עד גיל 50.
ברקוביץ מציין כי "בחודש יוני נרשמו עליות שערים נאות מאוד במניות בישראל ובאיגרות החוב הקונצרניות והממשלתיות בישראל מה שתרם לתשואה החיובית של הקופות. מנגד, תיסוף השקל (מול הדולר והאירו) גרע מן התשואות החיוביות".
כך, בחודש יוני הבורסה בת"א המשיכה להוביל את הזינוק בעולם עם קפיצה של 9.5% במדד ת"א 35 ועד 14.4% במדד ת"א 90. בארה"ב נרשמו עליות של 5% כאמור במדד ה-S&P 500, הנאסד"ק השלים עליה של 6% ואילו הדאו ג'ונס הסתפק ב-4.3%.
בניגוד לכך, באירופה נרשמו ירידות כאשר הדאקס הגרמני ירד ב-0.4%, מדד יורוסטוקס 50 יד ב-1.1% וכך גם הקאק הצרפתי.
בתחום האג"ח הקונצרני, מדדי תל בונד 20, 40 ו-60 סיפקו תשואה של 1.6%-1.9% ומדד איגרות החוב הממשלתיות עלה ב-2.1%.