איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי
דירקטוריון הבורסה לניירות ערך בת"א קובע עובדות בשטח. לאחרונה קיבל הדירקטוריון, בראשות היו"ר, פרופ' יוג'ין קנדל, החלטה על שינוי תקנון הבורסה כך שהמסחר בה יתקיים בימים שני עד שישי - במקום במתכונת הנוכחית של מסחר בימים ראשון עד חמישי. השינוי, שבו תומכים גם רשות ניירות ערך ובנק ישראל, צפוי להיכנס לתוקף בתחילת 2026 .
● זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד
● המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א
ביום רביעי לפני כשבועיים (18.6), בעיצומו של מבצע "עם כלביא", בזמן שהציבור הוטרד בעיקר מהטילים הנוחתים על העורף מאיראן, קיבל דירקטוריון הבורסה החלטה על שינוי התקנון והדבר אף דווח באתר הבורסה, אך מעטים שמו לכך לב. היא מהווה חותמת לביצוע השינוי בימי המסחר.
כאמור, החלטת הדירקטוריון קובעת כי המסחר בבורסה יתקיים בימים שני עד שישי (בדומה לימי המסחר בבורסות המרכזיות שמעבר לים, שאינן פועלות בראשון). בהתאם לשינוי בתקנון, המסחר ביום ראשון יבוטל ובמקומו יחול יום מסחר מקוצר בשישי שיסתיים עד השעה 14:00. זמן הסגירה נועד להתחשב בזמני כניסת השבת, כך שהסוחרים יוכלו לחזור בזמן לבתיהם טרם כניסתה. לפני כחצי שנה הכריז שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי בכוונתו לאשר את השינוי בימי המסחר.
בדוח השנתי האחרון ציינה הבורסה כי "שר האוצר הכריז בסוף שנת 2024 כי הבורסה תעבור לפעול בימי מסחר שני עד שישי. השינוי צפוי להיכנס לתוקף בתחילת שנת 2026, בכפוף לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים והשלמת התהליכים התפעוליים". עוד עלה מהדוח כי עודכן ההסכם הקיבוצי עם עובדי הבורסה לקראת המעבר לשבוע המסחר החדש.
מהלך להגברת הנגישות למשקיעים זרים
החלטת דירקטוריון הבורסה מוציאה למעשה לדרך את המהלך שהוכרז לראשונה לפני קצת יותר משנה (באמצעות פרסום קול קורא). מבחינת הבורסה, השינוי בימי המסחר הוא מהלך אסטרטגי שיסייע בהגברת הנגישות שלה עבור משקיעים גלובליים, תגדיל את נוכחותם בשוק הישראלי ותתרום לכלכלת ישראל ולחברות המקומיות בפרט.
איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה בת"א, אמר בסוף השנה שעברה לגלובס כי "מדובר במהלך משותף שלנו עם רשות ניירות ערך ובנק ישראל, שנובע מההבנה שאנחנו חלק מהעולם. כל העולם סוחר משני עד שישי, ואנחנו יודעים ממשקיעים זרים שהעובדה שאנחנו פתוחים בראשון מפריעה להם. בטווח הארוך זה יביא ליותר משקיעים זרים ויגדיל את הסיכוי שנוכל להיכנס למדדים כמו MSCI אירופה. זה יביא כסף פסיבי לשוק, שבתורו מושך אחריו גם קרנות אקטיביות".
למהלך תומכים רבים בשוק ההון שטוענים בין היתר כי כבר כיום חלק גדול מהמסחר מתבצע דרך אפליקציות, כך שלא יהיה צורך בשינויים מהותיים של כוח האדם בגופי המסחר. מאידך, שינוי ימי המסחר צפויים לגרום לשינוי הסכמי עבודה קיימים בבנקים, בבתי ההשקעות, בחברות הביטוח וכאמור גם בבורסה עצמה.
לבנת מזרחי רינסקי, מנכ"לית חבר הבורסה של אי.בי.אי מסרה כי בבית ההשקעות "מברכים על השינוי בימי המסחר והקבלתו לשווקים הזרים בימים ב-ו. אנו בטוחים שהדבר יביא לגידול במחזורי המסחר בהקשר של פעילות לקוחות זרים בישראל ובכלל".
"זהו מהלך חשוב ומהותי הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת פעילות חבר הבורסה מול הלקוחות. חבר הבורסה של IBI נערך לבצע את ההתאמות הנדרשות במערכות השונות ונמשיך להעמיד לרשות לקוחותינו את הכלים הטובים ביותר ליצירת חוויית לקוח מיטבית."
עו"ד נמרוד ספיר, מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות הוסיף, "המעבר למסחר בבורסה המקומית בימי שני עד שישי עשוי לסייע בהנגשתה למשקיעים זרים, להגביר את אטרקטיביות השוק בישראל בעיניהם ואף לסייע בשיפור הסחירות ובהעלאת הביקושים. עם זאת, וכפי שהבהרנו לבורסה ולרשות לניירות ערך, מדובר במהלך מורכב תפעולית הכרוך בשורה ארוכה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו ואשר עלולות לעכב את הכוונה ליישם את המהלך כבר בשנת 2026".