גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי זינקה פי 6 בשנה החולפת, מ-226 תלונות בלבד בשנה שעברה ל-1,436 תלונות השנה. כמעט כולן על האגף לרישוי כלי ירייה, ו-80% מהתלונות נמצאו מוצדקות. דוח נציב תלונות הציבור מצביע על רפורמת הנשק של השר בן גביר מתחילת המלחמה, שפתחה את רישיונות הנשק לכל מי שסיים שירות צבאי כלוחם או כקצין, שהביאה לגל של 370 אלף בקשות לרישיון נשק מתחילת המלחמה - שהמשרד לא הצליח לעמוד בהן. רבות מהתלונות: של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי בשל דרישות בירוקרטיות.

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר
הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?
מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

מבקר המדינה, המשמש גם כנציב תלונות הציבור, מוציא מדי שנה דוח מפורט על התלונות המגיעות אליו על גופי הממשלה השונים, לרבות עיריות, קופות חולים, וחברות ממשלתיות. למקום הראשון הגיע משרד התחבורה, כמו בשנה שעברה, אך נרשמה ירידה מסוימת מ-2,081 תלונות ל-1,759 "בלבד". למקום השני הגיע המשרד לביטחון לאומי עם 1,436 תלונות, יותר מפי 6 בהשוואה לשנה שעברה, כאשר כמעט כולן הגיעו לאגף לרישוי כלי ירייה. זאת בעקבות פרוץ מלחמת חרבות ברזל, שהביאה לעלייה דרמטית במוטיבציה להחזיק נשק אזרחי, כמו גם רפורמת הנשק שיזם השר איתמר בן גביר, שהרחיבה את הזכאות לרישיון מלוחם חי"ר (רובאי 07 ומעלה) לכל לוחם שהוא.

עומס בירוקרטי יוצא דופן

הדוח מפרט כשלים בירוקרטיים רבים, ונותן דוגמה של סגן מפקד גדוד במילואים המשרת בלבנון, הנדרש לחדש את רישיון הנשק שלו. מכיוון שהיה בשירות מילואים פעיל בעת פקיעת הרישיון, לא היה יכול לבצע הכשרת ריענון. עקב כך, רישיון הנשק האזרחי שלו נשלל, והוא נאלץ להפקיד את נשקו האישי במשטרה. הדוח מפרט ש"המתלונן ניסה ליצור קשר עם האגף לרישוי כלי ירייה לפתרון הבעיה, אולם ללא הצלחה". רק בעקבות התערבות נציבות תלונות הציבור, ניתנה לו הארכה להכשרת הריענון והוא היה יכול להשיג מחדש את נשקו כחוק.

ברמה הכללית יותר, הגל הגדול של 370 אלף בקשות לנשק בשנה וחצי של המלחמה הביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן על האגף, שהוא פשוט לא הצליח לעמוד בו. להשוואה, בחודשים מתחילת 2023 עד ה-7 לאוקטובר הוגשו 36 אלף בקשות בלבד. אם נחשיב את כל זמן המלחמה, כמות התלונות עולה ל-1,538, מתוכן 79.8% נמצאו מוצדקות. על פי הדוח, "נושאי התלונות העיקריים היו עיכוב במתן החלטה בבקשות לרישוי כלי ירייה ובעררים על החלטות פקידי הרישוי; דרישות להשלמת מסמכים וקשיים בהעברת מסמכים; ותלונות על ההחלטות עצמן".

עיכובים אלו נבעו מכשלים בקשר מול גופי ממשלה אחרת: "ליקויים בממשק שבין האגף לרישוי כלי ירייה למשרד הבריאות, וכן מעומסים שהצטברו במשטרה ובמשרד הבריאות, אשר על פי חוק נדרשים למסור לאגף לרישוי כלי ירייה את חוות דעתם, לצורך בחינת בקשות לרישוי כלי ירייה וכן בחינת עררים בנושא זה ומתן החלטות בעניינם". המשטרה נדרשת למסור רישומים פליליים, ומשרד הבריאות נדרש להעביר "חוות דעת מקצועית בשאלת הכשירות הרפואית, הקוגניטיבית או הנפשית לקבל רישיון לכלי ירייה".

"המשרד קורס"

על פי האגף לרישוי כלי ירייה, ברור שיהיו קשיים כשכמות הבקשות זינקה בצורה כל כך דרמטית, אך פתרונות יצירתיים שהוצעו בזמן אמת נדחו: "המשרד קורס, לא עונים לטלפונים", אמר לגלובס עו"ד תמיר דורטל, מומחה לרישוי נשק בישראל, עוד באוקטובר 2023. "הזמן הנדרש להגשת הבקשות ארוך מאוד. גם התשובות שנותנים לציבור לא ברורות. הם לא מנמקים בצורה מסודרת איזה מסמך חסר או מה הבעיה במסמכים שהוגשו. גם האגף שבודק עבר פלילי במשטרה מוצף". לדברי דורטל, שנכח בוועדה לביטחון לאומי, "ייקח חודשים רבים לטפל בכל הבקשות שהוגשו". הוא סבור שהפתרון יכול להיות תגבור המערך באמצעות גיוס למילואים מהפרקליטות הצבאית, וכך אכן הוצע בוועדה בכנסת, אך המשטרה והאגף לרישוי כלי ירייה דחו אותה.

באגף אומרים שעד כה אושרו כבר 300 אלף בקשות, והקצב התחיל להירגע: "בהתאם לכך פחתה גם כמות התלונות שהתקבלו בנציבות תלונות הציבור על האגף בחודשים האחרונים של שנת 2024 בעיקר בנושא עיכוב במתן החלטות בבקשות לקבלת רישיון לנשק".

עלייה של 38% בתלונות נגד חברת החשמל

גם חברת החשמל כיכבה בדוח נציב תלונות הציבור, עם עליה של 38% בתלונות ביחס לשנה שעברה, בעיקר סביב תקלות ובעיות בעקבות המלחמה. 359 תלונות הגיעו על חברת החשמל, ומתוך אלו שבדיקתן הסתיימה, רק 24.6% נמצאו מוצדקות.

אך מספר תלונות מוצדקות מציגות פערים בירוקרטיים של חברת החשמל עם תוצאות עגומות במיוחד. כך למשל, חברת החשמל דרשה תשלום חשבון מנרצח במסיבת הנובה ב-7/10, זאת לאחר שהוריו פינו את דירתו עוד בסוף אותו חודש ואף הודיעו על כך לחברת החשמל. ובכל זאת, "הוריו של הנרצח המשיכו לקבל דרישות תשלום על שמו. בעקבות מכתב דרישה כזה שנשלח ביוני 2024 פנו ההורים לנציבות בתלונה על התנהלות חברת החשמל וציינו שהיא גורמת להם עוגמת נפש רבה".

גם לאחר שחברת החשמל ביטלה, לכאורה, את החוב - נותר חוב נוסף עקב הריבית שהצטברה על אותו חוב שבוטל, והיה צורך בהתערבות נוספת כדי לבטל גם אותו. בסופו של דבר, לאחר התערבות נציבות תלונות הציבור, חברת החשמל התנצלה על המקרה, ביטלה את החובות של הנרצח והסירה את שמו מרשימותיה.

מקרה נוסף התרחש לאחר שפגע טיל בבית בקריית שמונה, שהביא לנפילת רשת החשמל במקום. חברת החשמל טיפלה במפגע, אך זמן קצר לאחר מכן התרחש קצר שגרם לשריפה. על פי הדוח, "המתלונן פנה לרשות המסים בתביעה לפיצוי בגין הנזק שנגרם מהשריפה, וזו דרשה ממנו להמציא אישור מחברת החשמל על התקלה ברשת החשמל. המתלונן טען כי הוא ממתין יותר מחודשיים לקבלת האישור מחברת החשמל והוסיף שבקרוב יסתיים פרק הזמן שהקצתה רשות המסים להמצאת האישור, והתביעה תידחה בהיעדר הוכחות". רק בעקבות פניית נציבות תלונות הציבור, חברת החשמל שלחה את האישור על התקלה, מה שאפשר לאותו תושב קרית שמונה לקבל פיצויים על הנזק שנגרם לו.

מקרה שלישי, שעירב משולש בירוקרטי בין חברת החשמל, רשות החשמל ועיריית דאליית אל-כרמל. במרכזו עמד תושב המועצה, שאף שכבר שילם על חיבור לרשת החשמל, הוא ומספר שכנים נותרו ללא חשמל בביתם. חברת החשמל טענה שיש להקים עמוד שנאי, אך רשות החשמל דרשה במקום זאת הקמת תחנת טרנספורמציה עם תשתית תת-קרקעית. בעקבות פניית הנציבות לרשות החשמל, זו הסכימה שחברת החשמל תקים תשתית זמנית במקום בתנאי שהעירייה תקים בהמשך חדר שנאים. חברת החשמל סירבה, מכיוון שתשתית זמנית צריכה להיות על חשבון העיריה ולא על חשבון חברת החשמל. העירייה לא הגיבה לבקשות נציבות תלונות הציבור, וחברת החשמל נאלצה בסופו של דבר לספוג את העלות ולהקים בכל זאת את התשתית.

בן גביר: "צאו ותתחמשו"

לשכת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מסרה בתגובה לדוח מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור: "השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר גאה בתוצאות הדוח ורואה בו תעודת כבוד.

"לפני כניסת השר בן גביר לתפקיד השר לביטחון לאומי, הונפקו מקום המדינה כ-130 אלף רישיונות לנשק ובשנתיים וחצי האחרונות בלבד הונפקו למעלה מ-200 אלף רישיונות לנשק.

"השר בן גביר שינה את הגישה כלפי רישיונות לנשקים פרטיים, וכיום מאות אלפי אזרחים, שעומדים בקריטריונים, שהורחבו בצורה משמעותית ביותר, מסתובבים ברחובות מדינת ישראל.

"בנסיבות אלו, ודאי כי בתחילת הדרך, התרחשו עיכובים - שמשרדו של השר בן גביר הצליח לבלום ולטפל בהם במהרה. השר בן גביר מודה לעובדים המסורים של המשרד לביטחון לאומי, ובפרט לעובדי האגף לכלי יריה, שהגיעו בתחילת המלחמה לעבוד גם בימי שישי ושבת, על-מנת לסייע לאזרחים.

"נציין, כי השר בן גביר הרחיב את פעילותן של בנות השירות הלאומי, שיאפשרו להן לפעול כפקידות רישוי למספר קיטריונים, אך היועצת המשפטית באמצעות המשנה שלה - בלמה את המהלך לאחר מספר שבועות בטענות מגוחכות ומופרכות.

"השר בן גביר מודה למבקר המדינה שהביא לו אות כבוד, רק מי שעובד - יכול להביא לדוח שכזה. השר בן גביר הרחיב את הקיטריונים, והיועמ״שית שתקעה מקלות בגלגלים, ועל כן היו עיכובים, שטופלו.

"נציין, כי במספר פיגועים שהתרחשו ראינו פעם אחר פעם כי נשק בידיים אצל אזרחים אחראיים - הוא נשק מציל חיים.

"אזרחי ישראל, מי שיכול, צאו ותתחמשו!".

עוד כתבות

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה יורדות ומושכות את נאסד"ק למטה

נאסד"ק יורד ב-0.6% ● תשואות האג"ח האמריקאיות מטפסות לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור