גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין התקדימי של בית המשפט העליון, אשר קבע כי נכס שהיה שייך לאחד מבני הזוג לפני הנישואים עשוי להתחלק שווה בשווה בין שני בני הזוג בעת הגירושים, מטלטל את דיני המשפחה בישראל.

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?
העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים
ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

השופטת יעל וילנר קבעה השבוע, בהסכמת השופטים דוד מינץ וגילה כנפי-שטייניץ, כי הלכת השיתוף הספציפי - המאפשרת לשתף שני בני זוג בזכויות על נכס שצבר אחד מהם עוד לפני הנישואים, או שקיבל במתנה או בירושה - תורחב.

ההלכה נחשבת מלכתחילה כחריגה לכלל הקבוע בחוק יחסי ממון, שלפיו נכסים שנצברו לפני הנישואים לא יהיו חלק מחלוקת הרכוש.

כעת, קבעה וילנר כי אם ניתן להסיק מהתנהגות הזוג על הסכמה בפועל לשתף את הנכס - די יהיה בכך כדי שהשיתוף בנכס השייך לאחד מבני הזוג יוכל לצאת לפועל.

עוד קבעה כי החלוקה תהיה שוויונית (50-50), וכי השיתוף עשוי לגבור על הדרישה המופיעה בחוק המקרקעין ובחוק יחסי ממון, שלפיה נדרש הסכם כתוב לצורך שיתוף הנכס.

וילנר אף הבהירה כי ניתן לשתף לא רק את דירת המגורים המשפחתית אלא נכסים נוספים.

וילנר התבססה על "מאפייני השותפות הנובעת מחיי הנישואים". לדבריה, הלכת השיתוף הספציפי "מכירה בכך שבני זוג עשויים לגבש בהתנהגותם הסכמה בדבר שותפות בנכס מסוים - באופן שייצור הסתמכות משמעותית מצד בן הזוג שאינו רשום כבעל הנכס - ומחמת טבען של מערכות יחסים זוגיות, הסכמה זו לא תקבל ביטוי מפורש וממוסמך.

"התכחשות לאותה הסכמה מצד בן הזוג הרשום כבעל הנכס, לאחר שבני הזוג פעלו בהתאם להסכמה זו, יש בה כדי 'לקבע חוסר שוויון ממוני שבני הזוג לא רצו בו בזמן אמת'".

זכויות בדירות שנבנו על קרקע השייכת לאישה

התיק שיצר את התקדים עסק בסכסוך בין בני זוג, שהתגרשו אחרי 23 שנות נישואים, לגבי הזכויות בחלקת קרקע בנס ציונה, שהאישה קיבלה במתנה לפני הנישואים.

בית המשפט למשפחה ובית המשפט המחוזי הכירו בזכותו של הגבר לזכויות בדירות שנבנו על הקרקע לאחר הנישואים, אך קבע כי הקרקע שייכת בלעדית לאישה.

"התוצאה דרמטית, והרחיבו כאן משמעותית את הלכת השיתוף הספציפי שעד היום הופעלה לרוב רק לגבי דירת המגורים של המשפחה", מסבירה פרופ' רות הלפרין-קדרי, מומחית לדיני משפחה וראשת מרכז רקמן לקידום מעמד האישה באוניברסיטת בר אילן.

עם זאת, לדבריה, ההכרעה "עולה בקנה אחד עם הגישה של השופטת וילנר לכל אורך הדרך. היא מכירה בזכויות היוצרות בעלות משותפת בחלקים שווים בנכסים".

עורכות דין המייצגות בהליכי גירושים מסכימות כי צפוי שינוי דרמטי.

"פסק הדין מהווה הרחבה חשובה, דרושה וצודקת להלכת השיתוף הספציפי", אומרת עו"ד יהודית מייזלס, מומחית ומרצה לדיני משפחה.

לדבריה, "יש כאן אמירה לגבי מהי בעצם משפחה. בית המשפט מתרחק מהגישה ה'קרה' של הדין ומכיר בהסכמות שנוצרות בהתנהגות, גם אם אינן כתובות. זהו הסתכלות חכמה, רגישה וחדשנית".

עו''ד יהודית מייזלס / צילום: אוהד דיין

"לשינויים יש השפעה על כל זוג נשוי כמעט"

מנגד, יש מי שמתריעים מפני שינוי הכיוון שסימן העליון. "עד היום, בני זוג נשואים, בשונה מידועים בציבור, יכולים היו להיות בטוחים שרכוש שהביאו איתם לנישואים, או שקיבלו במתנה ובירושה, מוגן לפי החוק. פסק הדין מטלטל את הוודאות הזו". כך סבורה עו"ד ליאת שקלרז ממשרד שקלרז תירוש.

לדבריה, "החידושים בפסק הדין הם מרחיקי לכת, ויש להם השפעה כמעט על כל זוג נשוי, כי אין יותר 'חסינות' לנכסים חיצוניים".

שקלרז מוסיפה כי העליון הקל משמעותית על האפשרות לשתף בנכסים עסקיים.

"אפשר לקבוע שיתוף מלא אפילו בלי השקעה אקטיבית מצד שני בני הזוג בנכס אלא אם עליית הערך שלו נבעה מנסיבות חיצוניות בלבד. פסק הדין מסמן תזוזה דרמטית לעבר פרשנות המחלישה את ההגנות שהחוק נועד לספק", היא אומרת.

עו"ד דלית יניב מסר, המטפלת בתיקי גירושים מורכבים, מסכימה. "פסק הדין מחדד את הכרסום שחל בחוק יחסי ממון, שאמור להגן על הנכסים של זוגות שנישאו אחרי 1 בינואר 1974".

הפתרון, לדבריה, הוא הסכם ממון שיגבר על הלכת השיתוף הספציפי. "כדי לשמור על הפרדה בנכסים החיצוניים, חשוב והכרחי לערוך הסכם ממון ערב הנישואים שיפרט ברחל בתך הקטנה באילו נכסים יחול שיתוף ובאילו תנאים ועל אילו נכסים לא יחול שיתוף משום סיבה".

"מעתה אין לסמוך על הוראות חוק יחסי ממון"

עו"ד רות דיין וולפנר, בעלים של משרד לדיני משפחה וירושה, מעבירה גם היא מסר חד-משמעי בנושא.

"מעתה אין לסמוך על הוראות חוק יחסי ממון ויש לערוך הסכם ממון ברור, פרטני, ומעודכן, שמתייחס גם להתנהגות בני הזוג, וקובע שנכס מסוים יישאר נפרד גם אם ינהגו בו בשיתוף", אומרת דיין וולפנר. אחרת, גם הדירה שקיבלתם בירושה לפני 30 שנה - עלולה להפוך 'למשותפת'", היא מוסיפה.

דיין וולפנר מדגישה כי ניתן לערוך הסכם ממון לא רק לפני הנישואים אלא גם במהלכם, ואם יש נכסים שבעקבות פסק הדין החדש מבקש אחד מבני הזוג להגן עליהם - מומלץ לערוך לגביהם הסכם ממון כזה, ולדאוג לאישורו בבית המשפט לענייני משפחה.

עו''ד רות דיין וולפנר / צילום: דקלה לוסטיג

הלפרין-קדרי מזכירה כי ברקע הפרשה ניצב המתח המלווה את דיני המשפחה בין הדין האזרחי ובין הדין הדתי. המצב בישראל חריג ביחס לרוב העולם, שם נכסים מלפני הנישואים, או כאלה שהתקבלו במתנה או בירושה, לא נכללים בשיתוף", היא אומרת.

החלטותיו של בית המשפט העליון לאורך השנים נובעות, לדברי הלפרין-קדרי, מ"הצורך להוציא את סוגיית השיתוף מתחולת הדין הדתי. כך נוצר מצב יוצא דופן, שבו אפשר לרכוש זכויות קניין מכוח התנהגות שבאופן טבעי אפשר לפרשה בכיוונים סותרים".

ניתן אפוא לראות, כי בעוד שהמומחיות בתחום חלוקות ביניהן בשאלה עד כמה התקדים שיצר בית המשפט העליון מקדם את השוויון או פוגע בזכויות הקניין, דומה כי יש הסכמה על דבר אחד: ההכרעה הדרמטית הולכת בקרוב לשנות את האופן שבו מחלקים נכסים בין בני זוג שיחסיהם הסתיימו.

עוד כתבות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה יורדת ב-5%, אנבידיה ב-3%

נאסד"ק יורד ב-0.9% ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור