גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT
משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

הכותב הוא פרסומאי, יזם טכנולוגיה ומנהל המותג העולמי פאפאיה

מהפכת ה־AI שמתרחשת מול עינינו מחוללת יותר מרק שינויים בתהליכי עבודה. עולם הפרסום כפי שהכרנו אותו - הזמן, הכסף, המבנה - מתערער אל מול עידן חדש: עידן הווידאו שנוצר על־ידי בינה מלאכותית. הטכנולוגיה הפכה את מה שפעם דרש הפקה של שלושה חודשים וצוות של עשרות אנשים, לרעיון של שלוש מילים שמבוצע תוך שלושה ימים. זה אולי נשמע כמו בדיחה, אבל זוהי הבדיחה שאנחנו חיים בתוכה.

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל־AI
כולם למדו את האלגוריתם של גוגל, ואז הגיעו הצ'אטבוטים

פעם, כדי להפיק סרט פרסומת, נדרש צוות של עשרות אנשים, תקציב של מאות אלפי דולרים ולו"ז של חודשים. היום? מספיק רעיון, מקלדת וקצת תעוזה. מה שנראה לפני שנה כהבטחה רחוקה, כבר מייצר קמפיינים ויזואליים, סרטוני מוצר ותוכן מדיה אינטראקטיבי, ולעתים קשה להבחין האם מדובר ביצירה אנושית או באלגוריתם עם דמיון פורה. מעבר לכך, מדובר בשיבוש מוחלט של כל מה שהכרנו לגבי המודל הכלכלי של משרדי הפרסום, תהליך העבודה והיחסים בין מותגים לספקי הקריאייטיב שלהם.

נפרדים מהליניאריות

הווידאו שנוצר כיום באמצעות AI הוא, איך לומר, הכי גרוע שהוא אי־פעם יהיה. מכאן זה רק משתפר. אם עד היום דיברנו על הפקה ליניארית הכוללת תסריט, לוקיישן, מצלמות ועריכה, אנחנו עכשיו בעידן של תוכן מולטי־מודאלי בזמן אמת. תוכן שמיוצר לא רק במהירות, אלא גם בקנה־מידה שלא ניתן היה לדמיין. ולצד חיסכון דרמטי בזמן ובעלות, מגיעה גם אחת ההבטחות הגדולות: שחרור היצירתיות.

פתאום, רעיון שמישהו מהצוות זרק בארוחת צהריים יכול להפוך לסרטון מהוקצע עוד באותו היום. זה קורה עם מודלים כמו Minimax הסינית (או "האסיאתית", כפי שהם מעדיפים לכנות עצמם), שפיתחה את Hylo 02 - מנוע וידאו מבוסס AI שמייצר תוצרים מרהיבים ומעודכן מדי יום. Runway האמריקאית מובילה את התחום של טקסט לווידאו עם דגש על שליטה מלאה של היוצר, יציבות בין פריימים, קוהרנטיות נרטיבית ואפשרות לשינויים תוך כדי תנועה.

אם פעם קמפיין של סופרבול היה בגדר חלום של מותגים קטנים, הרי שהיום סטארט־אפ של שלושה אנשים יכול להשיק קמפיין שנראה (ונשמע) כמו מיליון דולר, בעלות של כמה עשרות אלפים ובתוך פחות משבועיים. המשמעות? שדה המשחק משתנה. הכוח לא נמצא רק אצל הגדולים, אלא אצל מי שמבין איך להשתמש בכלים החדשים. מי שיידע להפעיל את היכולות של AI, לא רק ליצירת תוכן אלא ליצירת חוויה מותאמת אישית, סיפור אינטראקטיבי או מוצר משולב מדיה, הוא זה שיבדל את עצמו באמת.

למה הקמפיין עבד

רבים נוטים לראות ב־AI בעיקר הזדמנות לחיסכון: להוזיל עלויות, לייעל תהליכים, לפטר אנשים. זו כמובן פרספקטיבה קצרת־טווח, ואולי גם עצובה. אבל האמת המעניינת הרבה יותר היא שמדובר בהזדמנות להרחיב: לייצר יותר, גם בקנה־המידה והאיכות. AI לא רק חוסך זמן וכסף, הוא גם משחרר את הדמיון. הוא מאפשר לאיש הקריאייטיב לדבר עם החומר שהוא יוצר בו ולקבל תשובה בחזרה.

מה שפעם היה חלום שמור לקמפיינים של פרפורמנס בהתאמה אישית, מדידה מדויקת ואופטימיזציה בזמן אמת, הופך כעת לנחלתם של מותגים. בזכות AI, גם קמפיין ברנד יכול להיות רגיש, פרסונלי ודינמי, מבלי לוותר על נרטיב, עומק או זהות ברורה.

לא עוד מסר אחיד לכולם, אלא מערכת יחסים משתנה, עשירה ורלוונטית, עם כל קהל, בכל רגע. אפשר סוף־סוף לדעת לא רק אם הקמפיין עובד או לא, אלא גם למה הקמפיין עבד. פרסום מותגי ופרפורמנס כבר לא צריכים לשבת באגפים נפרדים, הם סוף־סוף יכולים לדבר באותה שפה.

בין האלגוריתם לנרטיב

המודל המסורתי של משרדי פרסום - ריטיינרים, עמלות מדיה ושעות עבודה מדווחות באקסל - לא עומד בקצב של מהפכת הבינה המלאכותית. כשקמפיינים נוצרים תוך ימים ובשבריר מהעלות, לא רק מודל הריטיינר מתערער, אלא גם ההיגיון מאחורי עמלות מדיה. פשוט כי לא מעט מהערך שה־AI מאפשר לייצר לא בהכרח עובר דרך מדיה בתשלום.

אם נסתכל חמש שנים קדימה, בעידן שבו תוכן מופץ גם מחוץ למדיה הקלאסית, משרדי פרסום חייבים להפוך לפלטפורמות טכנולוגיות, מבוססות דאטה, המחברות בין קריאייטיב, מדיה וקונטקסט. בתוך התווך הזה, בין האלגוריתם לנרטיב, ייבחנו היכולות האמיתיות: לבנות מערכות שמייצרות גרסאות רבות, מדויקות ופרסונליות לרעיון קריאייטיבי. לא רק להבין את הבריף, אלא גם להתחבר ליעדים העסקיים של הלקוח ולעבוד עמו כשותף אסטרטגי וטכנולוגי. וזה הכרחי כדי לשרוד.

השרשרת המיותרת

בואו נשים את זה על השולחן: גם סוכנויות המדיה לא הולכות לצאת מזה בשלום. אם אנשי הקריאייטיב מתחילים לחשוש מ־generative AI, הרי שאצל מתכנני המדיה זו כבר כמעט חרדה קיומית. הלקוחות יפסיקו לנהל טריליון דולר של תקציבי פרסום, שמתוכם כ־700 מיליארד רק בדיגיטל, באמצעות קבצי אקסל ותחושת בטן. לא עוד ישיבות עם שורות אינסופיות של מספרים וניסיון "לנחש" איפה כדאי לשים את הבאנר הבא. זו לא אסטרטגיה, זו נוסטלגיה.

האלגוריתמים החדשים לא רק ינתחו דאטה, הם יבצעו override לפלטפורמות כמו מטא, יוטיוב ואמזון, ויתכננו מדיה בזמן אמת לפי הדאטה של המותג, לא של הפלטפורמה. במילים אחרות, לכל מפרסם יוכל להיות אלגוריתם מותאם אישית, שינהל קמפיינים בזמן אמת.

ומה לגבי התרבות הארגונית? המהפכה לא מתחילה בקובץ אקסל - היא מתחילה בתרבות. ארגונים חייבים לאמץ גישה חדשה: לא פחות עובדים, אלא יותר רעיונות. לא לפחד מהטכנולוגיה, אלא ליצור שותפות עמה. לא עוד "מחלקת קריאייטיב", אלא צוות שיודע לתפעל מערכת הפצה, התאמה ותגובה אינטראקטיבית בזמן אמת.

מרטין סורל, מהאבות המייסדים של עולם הפרסום המודרני, חשף לאחרונה מיזם חדש בשם "Humane Create". מדובר בפלטפורמה שמאפשרת יצירת חוויות תוכן אינטראקטיביות תלת־ממדיות, בזמן אמת, בתגובה לדאטה והתנהגות משתמש. בעצם, Humane Create ממחישה כיצד יכול להיראות משרד הפרסום של העתיד - לא כספק שירות, אלא כפלטפורמה שממזגת קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד.

זו אינה עוד טכנולוגיה ליצירת וידאו, אלא מערכת חיה, נשלטת בזמן אמת, המייתרת את כל שרשרת הערך המסורתית של קריאייטיב, הפקה ומדיה. במילים אחרות, מי שחושב ש־AI יחליף את משרד הפרסום טועה, אבל גם מי שחושב ש־AI זה רק "כלי" של collaboration לאנשי קריאייטיב, טועה.

אולי זה לא הסוף של תעשיית הפרסום - אלא רק הסוף שלה כפי שהכרנו אותה.

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

תיקון והתנצלות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה