גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

אם הייתם צריכים לבחור שם אחד שיישמע הכי טכני, הכי אפור, הכי רחוק מהחיים עצמם או מאיזשהי סקסיות של השקעה - כנראה שתיקון 190 היה מועמד מוביל. ובכל זאת, בשנים האחרונות השם הזה הצליח לחדור לקבוצות השקעה, שיחות מסדרון והפך לכלי עבודה מרכזי של סוכני וסוכנות ביטוח לניהול הכסף בגיל פרישה.

המחשבון | שוקלים לדחות את המשכנתא? הסיבה להימנע ולמי זה מתאים
המחשבון | מבחן התשואה והסיכון: בדקו איזו קרן פנסיה מתאימה לכם
המחשבון | רוצים לרכוש דירה להשקעה? 5 דברים שכדאי לדעת לפני

מה עומד מאחורי השם האפור?

תיקון 190 הוא שם רחב של תקנות, אבל אנחנו נתייחס לחלק אחד: היום החיסכון הפנסיוני שלנו הוא חיסכון קצבתי, כלומר כל כסף שייכנס לקופת הגמל, הפנסיה או ביטוח המנהלים יהיה כסף שנראה רק בגיל פרישה. ובגדול, נוכל למשוך אותו רק כקצבה.

ב־2012 התווספה אופציה שמאפשרת להכניס כסף פרטי לקופת הגמל (כלומר, לא רק הכסף הרגיל מהתלוש) ובכך להעניק לציבור מכשיר השקעה נוסף, שאיתו אפשר לנהל את ההון או להגדיל את הקצבה. לאופציה הנוספת הזאת קוראים תיקון 190, והוא מאפשר להפקיד כסף פרטי בקופת גמל פנסיונית, ולמשוך אותו אחרי גיל 60 כמשיכה חד פעמית במס של 15% נומינלית או למשוך אותו כקצבה פטורה ממס.

אחד היתרונות הגדולים של תיקון 190 הוא במצב של אינפלציה אפסית, כי המס הוא נומינלי. כיום, כאשר האינפלציה עומדת על 2.5% וצפונה, לא בטוח שאפשר עוד לנופף בצורה חד משמעית ביתרון זה. ועדיין, יש עוד מאפיינים שכדאי לציין: תיקון 190 הוא בעצם ניהול הכסף בקופת הגמל, וככזה יש אפשרות לשינוי מסלול ההשקעה או ניוד בין חברות ללא אירוע מס וללא עלות, כמו גם היכולת לקחת הלוואה בתנאים טובים ביחס לשוק.

האם זה מתאים לכל אחד? תלוי באופי המשקיע ובאלטרנטיבה: עבור מי שמחפש תחליף לקרנות נאמנות מנוהלות, תיקון 190 הוא בהחלט אופציה טובה. אם המטרה היא להגדיל את הקצבה, יש פה מכשיר שיכול לענות על כך, שכן הקצבה תהיה פטורה לחלוטין ולא יהיה מיסוי על הרווחים.

מתי בכלל אפשר לחשוב על 190?

התנאי הראשון הוא שהמשיכה בכלל אפשרית רק למי שמלאו לו 60 ובנוסף, רק למי שיש לו קצבת פנסיה מינימלית (נכון להיום 5,183 ש"ח לחודש). אלו שני תנאים מצטברים והכרחיים. תחשבו על חוסכת בת 50 שמפקידה, למשל, חצי מיליון שקל לקופת גמל תחת תיקון 190, הכסף, למעשה, לא נזיל לפחות ל־10 שנים וגם לאחר אותם 10 שנים, היא תוכל להתחיל למשוך את הכסף רק אם תהיה לה כבר פנסיה שהיא מקבלת, ושהסכום שלה יהיה מעל הסכום המינימלי באותה שנה.

שימו לב לחידוד פה, את גובה הקצבה המינימלית בודקים במועד המשיכה ולא במועד ההפקדה, כך שבמועד משיכת הכספים חייבים שתהיה קצבה מזערית בהתאם לסכום של אותה שנה. אם לא, המשיכה תיחשב כמשיכה שלא כדין ותהיה חייבת במס בשיעור של 35%.

חלק מהכסף ״ירותק״

עוד נקודה שחייבים להכיר הוא הסכום שירותק לקצבה מזכה. כל שנה הסכום הזה קצת משתנה ונכון ל־2025 מדובר בכ־38 אלף שקלים.

מה זה אומר? נניח והפקדתם חצי מיליון שקלים, והגעתם לגיל שאפשר למשוך, ונניח יש גם קצבה מינימלית, עדיין צריך לקחת בחשבון שלא כל הסכום בהכרח נזיל. בפועל, סכום של 38 אלף "מרותק", זה אומר שהוא לא ניתן למשיכה חד־פעמית אלא אם כן תוכיחו למס הכנסה שלא קיבלתם על סכום זה הטבת מס כלשהי.

בפרקטיקה זה אומר שסיכוי גבוה שצריך לשכוח מהסכום הזה כחלק מהמשיכות ההוניות. אפשר להשאיר אותו בקופה והוא יעבור למוטבים/יורשים כסכום פטור ממס או שאפשר בחלק מהמקרים להעביר לקרן הפנסיה ולקבל מהם קצבה יחד עם הפנסיה הרגילה. למי שיש קצבה גבוהה, יכול להזדכות על חשבון הכספים האלו ולקבל החזר מס שיכול להגיע גם לאלפי שקלים.

בדוגמה שלנו, מתוך ה־500 אלף, כ־38 אלף שקל ירותקו, וכ־462 אלף שקל יוכלו להיות נזילים, במידה שהתנאים האחרים אכן התקיימו או שניתן לקבל מהכסף קצבה פטורה ממס. ככל שמדברים על הרצון למשוך כסף חד־פעמית, הריתוק בעצם אומר שהפקדת כספים כדאית כאן רק בסכומים גבוהים. כנראה שלא באמת תרצו להשקיע 100 אלף שקל כש־38 אלף לא זמינים לכם. אם אנחנו מדברים על כמה מאות אלפי שקלים ועל תכנון ההון וההורשה, אז זה סיפור אחר.

אגב, במידה שתעשו הפקדה לתיקון 190 בכל שנה, תצטרכו לרתק סכום כזה בכל שנה. כך גם הפקדות לחברות שונות שנעשו באותה שנה. הפקדתם 100 אלף לילין ו־100 אלף למיטב? כל חברה ״תצבע״ את הסכום המדובר.

ומה קורה באמת במקרה פטירה? אם הפטירה התרחשה לפני גיל 75, כל הסכום - הקרן והרווחים - עובר ליורשים ללא מס בכלל. אם הפטירה היתה אחרי גיל 75, על הרווחים יחול מס רגיל למכשיר של 15% נומינלי.

שורה תחתונה

למי זה יכול להתאים? לאנשים שמתקרבים מאוד לגיל 60 (ולכן לא ״נועלים״ את הכסף לזמן רב) או לאנשים אחרי גיל 60, ובתנאי כמובן שתהיה להם קצבה בסיסית. שימו לב שכדאי לקחת מרווח יפה מעל הקצבה כדי שלא יווצר מצב שאחרי כמה שנים, הקצבה המינימלית כבר גבוהה יותר מהקצבה שאתם מקבלים. אנשים שנולדו לפני 1948 יכולים לשקול מוצרים שמציעים הטבות מס אחרות.

תיקון 190 הוא לא בהכרח איזה טריק של הטבות מס כפי שהכותרות לרוב מציגות אותו. בסוף, מדובר בעוד אפשרות לחיסכון פנסיוני - עם זכויות, עם גמישות אבל גם עם לא מעט מגבלות, ולכן בבחירה בו יש המון משמעויות.

כמו כל החלטה מהותית בניהול כספים - השאלה החשובה היא לא מה המוצר, אלא האם הוא מתאים לכם. במקרה הזה ההתאמה צריכה להיות סביב אופי ההשקעה, סכום ההשקעה, מידת הנזילות הדרושה של הכסף ועמידה מספקת בתנאי של הקצבה המינימלית.

עוד כתבות

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בת"א; מדד הבנקים עולה ב-2%, אנלייט מזנקת ב-6%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה מזנקת למרות הירידה במכירות

מגמה מעורבת באירופה ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● רבעון שני רצוף של ירידה במכירות טסלה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך