גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

אם הייתם צריכים לבחור שם אחד שיישמע הכי טכני, הכי אפור, הכי רחוק מהחיים עצמם או מאיזשהי סקסיות של השקעה - כנראה שתיקון 190 היה מועמד מוביל. ובכל זאת, בשנים האחרונות השם הזה הצליח לחדור לקבוצות השקעה, שיחות מסדרון והפך לכלי עבודה מרכזי של סוכני וסוכנות ביטוח לניהול הכסף בגיל פרישה.

המחשבון | שוקלים לדחות את המשכנתא? הסיבה להימנע ולמי זה מתאים
המחשבון | מבחן התשואה והסיכון: בדקו איזו קרן פנסיה מתאימה לכם
המחשבון | רוצים לרכוש דירה להשקעה? 5 דברים שכדאי לדעת לפני

מה עומד מאחורי השם האפור?

תיקון 190 הוא שם רחב של תקנות, אבל אנחנו נתייחס לחלק אחד: היום החיסכון הפנסיוני שלנו הוא חיסכון קצבתי, כלומר כל כסף שייכנס לקופת הגמל, הפנסיה או ביטוח המנהלים יהיה כסף שנראה רק בגיל פרישה. ובגדול, נוכל למשוך אותו רק כקצבה.

ב־2012 התווספה אופציה שמאפשרת להכניס כסף פרטי לקופת הגמל (כלומר, לא רק הכסף הרגיל מהתלוש) ובכך להעניק לציבור מכשיר השקעה נוסף, שאיתו אפשר לנהל את ההון או להגדיל את הקצבה. לאופציה הנוספת הזאת קוראים תיקון 190, והוא מאפשר להפקיד כסף פרטי בקופת גמל פנסיונית, ולמשוך אותו אחרי גיל 60 כמשיכה חד פעמית במס של 15% נומינלית או למשוך אותו כקצבה פטורה ממס.

אחד היתרונות הגדולים של תיקון 190 הוא במצב של אינפלציה אפסית, כי המס הוא נומינלי. כיום, כאשר האינפלציה עומדת על 2.5% וצפונה, לא בטוח שאפשר עוד לנופף בצורה חד משמעית ביתרון זה. ועדיין, יש עוד מאפיינים שכדאי לציין: תיקון 190 הוא בעצם ניהול הכסף בקופת הגמל, וככזה יש אפשרות לשינוי מסלול ההשקעה או ניוד בין חברות ללא אירוע מס וללא עלות, כמו גם היכולת לקחת הלוואה בתנאים טובים ביחס לשוק.

האם זה מתאים לכל אחד? תלוי באופי המשקיע ובאלטרנטיבה: עבור מי שמחפש תחליף לקרנות נאמנות מנוהלות, תיקון 190 הוא בהחלט אופציה טובה. אם המטרה היא להגדיל את הקצבה, יש פה מכשיר שיכול לענות על כך, שכן הקצבה תהיה פטורה לחלוטין ולא יהיה מיסוי על הרווחים.

מתי בכלל אפשר לחשוב על 190?

התנאי הראשון הוא שהמשיכה בכלל אפשרית רק למי שמלאו לו 60 ובנוסף, רק למי שיש לו קצבת פנסיה מינימלית (נכון להיום 5,183 ש"ח לחודש). אלו שני תנאים מצטברים והכרחיים. תחשבו על חוסכת בת 50 שמפקידה, למשל, חצי מיליון שקל לקופת גמל תחת תיקון 190, הכסף, למעשה, לא נזיל לפחות ל־10 שנים וגם לאחר אותם 10 שנים, היא תוכל להתחיל למשוך את הכסף רק אם תהיה לה כבר פנסיה שהיא מקבלת, ושהסכום שלה יהיה מעל הסכום המינימלי באותה שנה.

שימו לב לחידוד פה, את גובה הקצבה המינימלית בודקים במועד המשיכה ולא במועד ההפקדה, כך שבמועד משיכת הכספים חייבים שתהיה קצבה מזערית בהתאם לסכום של אותה שנה. אם לא, המשיכה תיחשב כמשיכה שלא כדין ותהיה חייבת במס בשיעור של 35%.

חלק מהכסף ״ירותק״

עוד נקודה שחייבים להכיר הוא הסכום שירותק לקצבה מזכה. כל שנה הסכום הזה קצת משתנה ונכון ל־2025 מדובר בכ־38 אלף שקלים.

מה זה אומר? נניח והפקדתם חצי מיליון שקלים, והגעתם לגיל שאפשר למשוך, ונניח יש גם קצבה מינימלית, עדיין צריך לקחת בחשבון שלא כל הסכום בהכרח נזיל. בפועל, סכום של 38 אלף "מרותק", זה אומר שהוא לא ניתן למשיכה חד־פעמית אלא אם כן תוכיחו למס הכנסה שלא קיבלתם על סכום זה הטבת מס כלשהי.

בפרקטיקה זה אומר שסיכוי גבוה שצריך לשכוח מהסכום הזה כחלק מהמשיכות ההוניות. אפשר להשאיר אותו בקופה והוא יעבור למוטבים/יורשים כסכום פטור ממס או שאפשר בחלק מהמקרים להעביר לקרן הפנסיה ולקבל מהם קצבה יחד עם הפנסיה הרגילה. למי שיש קצבה גבוהה, יכול להזדכות על חשבון הכספים האלו ולקבל החזר מס שיכול להגיע גם לאלפי שקלים.

בדוגמה שלנו, מתוך ה־500 אלף, כ־38 אלף שקל ירותקו, וכ־462 אלף שקל יוכלו להיות נזילים, במידה שהתנאים האחרים אכן התקיימו או שניתן לקבל מהכסף קצבה פטורה ממס. ככל שמדברים על הרצון למשוך כסף חד־פעמית, הריתוק בעצם אומר שהפקדת כספים כדאית כאן רק בסכומים גבוהים. כנראה שלא באמת תרצו להשקיע 100 אלף שקל כש־38 אלף לא זמינים לכם. אם אנחנו מדברים על כמה מאות אלפי שקלים ועל תכנון ההון וההורשה, אז זה סיפור אחר.

אגב, במידה שתעשו הפקדה לתיקון 190 בכל שנה, תצטרכו לרתק סכום כזה בכל שנה. כך גם הפקדות לחברות שונות שנעשו באותה שנה. הפקדתם 100 אלף לילין ו־100 אלף למיטב? כל חברה ״תצבע״ את הסכום המדובר.

ומה קורה באמת במקרה פטירה? אם הפטירה התרחשה לפני גיל 75, כל הסכום - הקרן והרווחים - עובר ליורשים ללא מס בכלל. אם הפטירה היתה אחרי גיל 75, על הרווחים יחול מס רגיל למכשיר של 15% נומינלי.

שורה תחתונה

למי זה יכול להתאים? לאנשים שמתקרבים מאוד לגיל 60 (ולכן לא ״נועלים״ את הכסף לזמן רב) או לאנשים אחרי גיל 60, ובתנאי כמובן שתהיה להם קצבה בסיסית. שימו לב שכדאי לקחת מרווח יפה מעל הקצבה כדי שלא יווצר מצב שאחרי כמה שנים, הקצבה המינימלית כבר גבוהה יותר מהקצבה שאתם מקבלים. אנשים שנולדו לפני 1948 יכולים לשקול מוצרים שמציעים הטבות מס אחרות.

תיקון 190 הוא לא בהכרח איזה טריק של הטבות מס כפי שהכותרות לרוב מציגות אותו. בסוף, מדובר בעוד אפשרות לחיסכון פנסיוני - עם זכויות, עם גמישות אבל גם עם לא מעט מגבלות, ולכן בבחירה בו יש המון משמעויות.

כמו כל החלטה מהותית בניהול כספים - השאלה החשובה היא לא מה המוצר, אלא האם הוא מתאים לכם. במקרה הזה ההתאמה צריכה להיות סביב אופי ההשקעה, סכום ההשקעה, מידת הנזילות הדרושה של הכסף ועמידה מספקת בתנאי של הקצבה המינימלית.

עוד כתבות

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

תיקון והתנצלות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד