גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)
החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה ההגדרה המילולית למושג תנודתיות. תוכנית המכסים של טראמפ שהספיקה להכניס ולהוציא את וול סטריט משוק דובי בתוך שבועות; מלחמה של ישראל עם איראן שהובילה גם לזינוק של 30% במחירי הנפט (לזמן קצר); מלחמה של שנה ו־9 חודשים בעזה, וכמעט שכחנו ממלחמת רוסיה־אוקראינה, הסכנה של פלישה סינית לטייוואן, מדינת ייצור השבבים של העולם, וסאגת דיפסיק, מודל השפה בתחום הבינה המלאכותית שהרעיד את השווקים בתחילת השנה.

ניתוח גלובס | שנתיים אחרי שכספי החוסכים בסלייס נעלמו, רשות שוק ההון מנסה לסגור את הפירצות בחוק
ניתוח גלובס | פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

ולמרות כל אלו, החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית. גולת הכותרת היא החודשיים האחרונים וחודש יוני שבלט במיוחד, והפך לחודש הטוב ביותר מאז חודש נובמבר של שנת 2020.

החוסכים בחודש יוני במסלולים הכלליים של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות צפויים ליהנות מתשואה מרשימה של 3.2% (לשם השוואה - התשואה הממוצעת השנתית לטווחים ארוכים היא 4.8%) שמצטרפת לתשואה חזקה נוספת של 2.3% בחודש מאי. כך, מתחילת השנה החוסכים כבר נהנים מתשואה ממוצעת מרשימה של 6.8%, לפי התחזית של אבי ברקוביץ, משנה למנהל השקעות ראשי במיטב גמל ופנסיה. גם החוסכים במסלולים המנייתיים נהנו מחודש יוני חזק במיוחד עם זינוק צפוי של 5.5% שמשלים עלייה של 10.8% מתחילת השנה (טווח תשואה של 9%־13.5%).

ההצלחה של ישראל, יחד עם גורמים גלובליים, חיזקו את השקל מול הדולר של בכ־7.5% מתחילת השנה, אך זה דווקא הוביל לפגיעה מסוימת של 1.6% מהתשואה על פי ברקוביץ.

התשואה הזו של חודש יוני התרחשה תוך כדי המלחמה עם איראן - מגמה שהצליחה להפתיע גם הפעילים הוותיקים ביותר בשוק ההון. העליות התרחשו ברקע הערכת המשקיעים כי המלחמה עם איראן מורידה משמעותית את הסיכון הגיאופוליטי של ישראל, גם ישירות מול טהרן, וגם בעקיפין דרך תמיכה בארגוני טרור בגבולות.

גם החוסכים לפנסיה נהנו מעליות נאות כאשר אלה המסלול לבני עד גיל 50 צפויים לראות עלייה של 7.6% מתחילת השנה, אלה שבגילאי 50־60 ייראו עליה של 6.8%, ואלה שמעל גיל 60 צפויים לראות עלייה של 5.2%.

המפתח: העליות בת"א

לדברי ברקוביץ ממיטב "התשואה החיובית של קופות הגמל והפנסיה הושגה תודות לעליות בשוקי המניות בארץ בעולם, ולעליות, צנועות יותר באג"ח הקונצרני והממשלתי בישראל. לעומת זאת, היחלשות המט"ח (הדולר) פגעה ומיתנה את התשואה החיובית".

בהקשר הזה, צריך לציין שגופים שחשופים יותר לישראל מציגים בשנה האחרונה תשואה טובה יותר מאשר אלו שחשופים לחו"ל. הסיבה היא שהבורסה המקומית פתחה מבערים ומשלימה זינוק של 23.5%־25.5% בשלושת המדדים הגדולים (ת"א 35, ת"א 125 ות"א 90) כאשר הבנקים והביטוח בלטו בעליות חדות הרבה יותר עם טיסה של 76% במניות הביטוח, 45% במניות הבנקים, 36% במניות הנפט והגז ועוד.

מנגד, בארה"ב נרשמו עליות הרבה יותר מתונות, כאשר S&P 500 עלה בכ־5.5% ואילו מדד נאסד"ק 100 עלה בכ־8.7% "בלבד". עם זאת, גם כאן מדובר בתשואה לא רעה בכלל בהתחשב בכך שהשווקים עוד הספיקו ליפול השנה ב־20% בין פברואר לאפריל, בעקבות תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ.

"קצב כלכלי חדש"

מתחילת השנה הבורסה הישראלית סיפקה תשואה עודפת כמעט על כל הבורסות בעולם, כפי שמציין מתן שטרית, הכלכלן הראשי של הפניקס: "מדדי המניות הציגו את הביצועים הטובים ביותר בעולם מתחילת השנה, כשהירידה בפרמיית הסיכון הכתיבה קצב כלכלי חדש והובילה לשיאים חדשים. מבחינת השוק, זו לא הייתה רק תגובה לאירוע צבאי נקודתי (המתקפה על איראן. נ"א), אלא סימן לשינוי אסטרטגי רחב - לסיום תקופה של חוסר יציבות אזורית, ולמהלך שעשוי לעצב מחדש את מפת האיומים במזרח התיכון. המשתנה ששינה את התמונה והכתיב קצב כלכלי חדש בצורה רוחבית הוא פרמיית הסיכון".

כך, מתחילת השנה ת"א 125 משלים זינוק של 24.5%, הדאקס הגרמני גם הוא מתחרה ראוי עם 20.2% וכך גם הונג קונג עם 20%. מנגד, שאר המדדים הגדולים בעולם פיגרו משמעותית, אם כי בזכות העליות בארה"ב, בחודשיים האחרונים התשואות כבר נראות סבירות. מדד המדינות המפותחות MSCI World עלה ב־9.7%, המדד האירופאי יורוסטוקס 50 ב־8.3% ורק אחר כך נאסד"ק 100 עם עליה של 7.9%.

אם בכל זאת מחפשים בורסות שהניבו תשואה גבוהה יותר מישראל מתחילת השנה אפשר למצוא את פולין ויוון עם עלייה של 31% כל אחת, וגם דרום קוריאה 28.8% ורוסיה עם 28% (מבלי להתחשב בשינויי המטבעות שלהם).

מחצית היסטורית

באופן אולי מפתיע, הבולטות של הבורסה המקומית ביחס לעולם היא לא תופעה נדירה כל כך. גם בשנת 2021 וגם בשנת 2024 הבורסה המקומית הייתה מהטובות בעולם וכך גם בירידות של שנת 2022, הבורסה המקומית ירדה פחות מוול סטריט. בהסתכלות ארוכה משנת 2000 מדד ת"א 125 סיפק תשואה של כ־509% אמנם מתחת למדד S&P 500 שסיפק תשואה של 584% (כולל דיבידנדים) והרבה מתחת לנאסד"ק אך הרבה מעל המדדים האירופאים (דאקס עם כ־265%, וקאק עם 143%).

על פי בדיקת גלובס, מדד ת"א 35 שבר את שיאו 30 פעם כבר במחצית השנה הראשונה של 2025. לשם השוואה, הממוצע ההיסטורי הוא 13 פעמים בשנה. מאז נוסד המדד ב־1992 (אז עוד כמדד המעו"ף או ת"א 25) יש רק שלוש שנים שבהן הוא שבר את שיאו יותר פעמים (השנה הטובה ביותר הייתה 2005 עם 59 שיאים, וגם 2006, 2007) ועוד שנתיים בהן שבר את השיא מספר פעמים זהה (1999, 2021). אם הבורסה תשבור עוד פעמיים השנה את השיא היא כבר תטפס למקום השלישי בהיסטוריה מבחינת שבירת שיאים. גם המדדים ת"א 125 ות"א 90 לא נשארו מאחור ועד סוף חודש יוני שברו את שיאם לא פחות מ־27 ו־22 פעמים מתחילת השנה.

יש עוד לאן לעלות?

במגדל שוקי הון מעריכים שהעליות בשווקים יימשכו. לדבריהם, "למרות הרמות הגבוהות יחסית אליהן הגיעו המדדים בבורסות, הם עשויים להציג התקדמות נוספת עד סיומה של 2025, בהינתן ולא יתרחשו אירועים חיצוניים דרמטיים בלתי צפויים נוספים. זאת, בין היתר על רקע צפי המשקיעים להורדת ריבית מצד הבנק המרכזי האמריקאי (הפד), וברמה המקומית נוכח ירידה בסביבת הסיכון של ישראל, כמו גם האפשרות להרחבת 'הסכמי אברהם', עניין המגלם פוטנציאל לצמיחה משמעותית ממנה עשויה ליהנות הכלכלה הישראלית ביום שאחרי המלחמה".

בבנק UBS מעריכים כי צפויה תנודתיות בטווח הקצר, לקראת ה־9 ביולי - הדד ליין שהציב טראמפ להטלת המכסים הגלובלייים, "עם זאת, אנו סבורים כי תנודות בטווח הקצר לא ישנו באופן מהותי את כיוון השוק בטווח הארוך. סביר להניח שארה"ב לא תשאף להעלות את המכסים הרבה מעבר לרמות הנוכחיות שלהם, ואלו צפויים להשפיע באופן מתון בלבד על הכלכלה האמריקאית". מארק האפלה, מנהל ההשקעות הראשי, ב־UBS Global Wealth Management כתב: "למשקיעים בעלי חשיפה נמוכה לשוקי מניות רחבים, אנו מציעים להגדיל בהדרגה את החשיפה למניות גלובליות מגוונות או לתיקי השקעות מאוזנים, כדי להיות בפוזיציה לתשואות פוטנציאליות גבוהות יותר ב־2026 ואילך".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים עולה ב-2%, אנלייט ב-6%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה עולה למרות הנפילה במסירות

מגמה מעורבת באירופה ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● רבעון שני רצוף של ירידה במכירות טסלה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים