דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty
כשבוע חלף מאז הפסקת האש עם איראן וסיום מלחמת "עם כלביא" ונדמה שהמדינה חזרה לשגרה. ואולם, עבור בעלי הדירות והדיירים שפונו מהבניינים שנפגעו השגרה לא קיימת, ורחוק מכך. עבור לא מעט מהם, המתווה שקבעה המדינה לא מספק מענה, ולא מעט סוגיות נותרות פתוחות. ההשלכות: מאבקים משפטיים בין בעלי דירות לשוכרים, סכסוכי שכנים, הוצאות לא צפויות והרבה חוסר ודאות.
אותו בניין, אינטרסים מנוגדים בין הדיירים
כחלק מהמתווה של המדינה לדירות שכורות, הדיירים שפונו מקבלים שיפוי או דיור חלופי בתנאי שימשיכו לשלם לבעל הדירה את דמי השכירות בהתאם לחוזה המקורי. אלא שלעתים העניינים מסתבכים.
מ', בעלים של דירה ברחוב המתמיד 19 ברמת גן, שנפגעה מהדף של טיל שפגע בבניין הסמוך, מספר שבעוד ימים ספורים ירד הצ'ק של המשכנתא על הדירה, אך את שכר הדירה שהיה אמור לכסות את הצ'ק הזה הוא כבר לא מקבל. הדיירת של מ' הייתה אמורה לחדש חוזה ב־1 ביולי, אך העברת הצ'קים התעכבה ובינתיים הוא טס לחו"ל, ואז פרצה המלחמה. הדירה נפגעה והדיירת החליטה שהיא לא רוצה לחדש את החוזה. "הדירה שלי ריקה. המשכנתא בסך 7,500 שקלים שולמה עד כה מדמי השכירות שהיו בדיוק בגובה המשכנתא. מה אני אמור לעשות כעת? המדינה לא מפצה אותי אלא את השוכרת והיא כבר קיבלה את סכום הפיצוי לחודש הראשון, אבל היא החליטה לנתק את הקשר החוזי".
וזו לא הבעיה היחידה במקרה זה. בבניין של מ', בעל 28 קומות, הוקמה "מינהלת" שמרכזת את כל התיקונים הנדרשים ושוכרת עו"ד ושמאים לייצג את הדיירים, אבל מ' מרגיש שאין זהות כרגע בין האינטרס של המינהלת ושאר הדיירים לאינטרס שלו. "הם אומרים לנו שלא ילחצו לחזור לדירות או להחזיר שוכרים, כי רוצים לטפל יחד בכל הבעיות בבניין. בינתיים בעלי הדירות המפונים שגרו בדירות מקבלים כסף, אבל בעלי הדירות המושכרות מתמודדים עם כל מיני מצבים לא נעימים מול משכירים שמחליטים שלא בא להם להמשיך לשלם, או מחפשים לעשות קצת רווח מהפיצויים של המדינה".
מ' אובד עצות. "אין לנו בכלל צפי לתיקון כי עדיין לא באו אלינו ממס רכוש". גם אם הוא יתקן את הליקויים בדירה באופן עצמאי, הוא לא יוכל להשכיר אותה. "הגשנו תביעה לרשות המסים ביום למחרת הפגיעה ולא באו עדיין. אני לא יודע אם לפנות למסלול הירוק של ה־30 אלף שקל, כי אני לא יודע מה היקף הפגיעה. חשבתי לקחת שמאי ולתקן בעצמי אם אני לא עובר את ה־30 אלף שקל, יכול להיות שלא אחכה למס רכוש ולוועד הבניין, אבל גם אז לא בטוח שזה יעזור לי כי הבניין לא מוכן לאיכלוס. יותר משבוע הבניין סגור ומושבת, כל הזכוכיות של הלובי נפגעו, צריך לסדר אלומיניום, יש בעיות במעליות, הדלת לחניון התת־קרקעי שבורה. בוועד רוצים לרכז את הכל ולא אכפת להם שייקח הרבה זמן, אבל אצלי המשכנתא יורדת".
תגובת נציגות הבניין בו מתגורר מ': "מרבית המידע שהוצג כאן ע״י מ' רחוק מלשקף את המציאות. לא הוקמה שום מינהלת, לא נשכר עו״ד ולא שמאי לייצג את הבניין. להגיד שלא לוחצים לחזור לדירות זה פשוט שקר. הלחץ הופעל כבר מהיום הראשון לפינוי שבוצע על פי דרישת פיקוד העורף. לא ניתן היה לחזור אליו עד שיסתיימו פינוי זכוכיות ואלומיניום בעבודת סנפלינג מסוכנת ומסכנת חיים ועד שייבדקו כל המערכות החיוניות לתפקוד- מעליות, גלאי עשן, מפוחים וכדומה. נציגות הבניין פועלת כבר למעלה מארבע שנים לטובת 163 משפחות המאכלסות אותו ומשייטת היטב בין האינטרסים השונים שכמובן קיימים בין שוכרים ובעלים לטובת כולם".
במקרה אחר, מחלוקת בין שכנים התגלתה לגבי חובת תשלום מסי ועד בנכס שנפגע. באחד הבניינים, הדיירים קיבלו הודעה כי "למרות שהבניין לא פעיל עדיין יש הוצאות שצריך לשלם ולכן אין לבטל את דמי הועד". התגובות היו נסערות והיו כאלו שדחו את הדרישה על הסף.
טענה נוספת שהועלתה היא שהנחיות רשות המסים מעודדות שוכרי דירות לנתק את הקשר עם המשכירים. "הם לא מעוניינים להיות צינור להעברת הכסף בין המדינה למשכיר. הם כבר מצאו דירה אחרת ועסוקים בעניינים שלהם, הם לא יחזרו לשם כבר", כך מעיד ע', בעלים של דירה שנפגעה בשכונת נווה גן בפתח תקווה, ומי שהקים יחד עם עוד כמה דיירים נציגות המטפלת בכל הבעיות שמתעוררות מול הרשויות.
הפיצויים לא מכסים את שכר הדירה
משכירים רבים חושפים כי הדיירים מבטלים את הצ'קים או מבקשים מהם "הנחה" בתשלום, והם מרגישים שכל הקלפים בידיים שלהם. מנגד, שוכרי דירות מספרים כי הם לא קיבלו את הפיצויים המגיעים להם במקרים רבים, והם עדיין נדרשים לשלם דמי שכירות גבוהים למשכירים, הגם שהם לא גרים בדירה. בין היתר, שוכרים העוברים להתגורר עם בני משפחה זכאים לקבל 4,000 שקלים פיצוי מהמדינה בלבד, כאשר דמי השכירות ששילמו גבוהים משמעותית ואין מי שישפה אותם עבור הפערים.
זה בדיוק המקרה של ל' ששכר דירה בתל אביב עם משפחתו ועבר להתגורר זמנית עם בני משפחה. "הבית שלנו חטף פגיעה ישירה ונהרס לגמרי. אין פה שיקום, יש בנייה מחדש וזה ייקח שלוש שנים. רצו לפנות אותנו למלון אך לא מצאו חדר שמתאים להרכב המשפחה שלנו, שנהיה עם הילדים, אז עברנו לגור אצל המשפחה של אשתי זמנית. בעקבות זאת נאמר לנו שאנחנו זכאים לפיצוי של 4,000 שקלים בלבד, כאשר אנחנו משלמים לבעלים של הדירה כ־14 אלף שקל בחודש. אני אמור לשלם 14 אלף שקל על ערימה של עפר?".
לדבריו, "בעל הדירה הודיע לנו כבר ביום השני אחרי הפינוי שהוא עומד על כך שנמשיך לשלם את שכר הדירה במלואו, ואם לא הוא יטפל בזה מולנו משפטית".
ל' חשב שחיפוש דירה וקבלת שיפוי מלא על שכר דירה מהמדינה יעזור לו לצאת מהפלונטר, אך כאן הוא נתקל בבעיה חדשה. "אני לא מוצא דירה חלופית. אני מחפש דירות דומות לזו שגרנו בה ובאזורים סמוכים אבל אין למצוא, ומה שכבר מצאתי היה במחירים לא שפויים".
מציאות המחירים החדשה בערים שנפגעו
ואכן, שוכרי דירות רבים, בעיקר אלו ששהו תקופה ממושכת באותה דירה, מגלים בעל כורחם שהמלחמה שינתה את השוק באזורים שספגו הרס רב.
רועי כהן קלף, סטודנט למשפטים שפונה מדירתו ברמת גן, מספר שהוא ובת זוגו לא מצליחים למצוא דירה להשכרה בעקבות המציאות החדשה בשוק. "ההנחיה מרשות המסים היא לחפש דירה שוות ערך במחיר או במיקום לדירה שגרנו בה, אבל אין היצע של דירות. רמת גן ספגה שלוש פגיעות טילים והרבה אנשים איבדו את מקום המגורים, ומחפשים באותו אזור. יש ביקוש מטורף ובעלי הדירות הפנויות מנצלים את המצב והמחירים עולים".
זאת ועוד, ע' מפתח תקווה טוען כי ישנם בעלי דירות שדורשים ערבויות גבוהות באופן חריג ממפונים. "למה המשכיר החדש צריך ממני ערבות של 30 אלף שקל? אני נותן לו אסמכתא שהמדינה משלמת את הכסף, אז למה צריך לקחת ממני ערבויות בגובה שלושה חודשים. אלה סכומים שאנשים צריכים להוציא מכיסם שלא בהכרח יש להם. יש גם עלויות של תיווך, של הובלות, מנופים, ריהוט זמני ועוד הוצאות שלא על כולן המדינה מפצה".
באשר לעליית מחירי השכירות, אומרים ברשות המסים כי "אם שכר הדירה החלופי גבוה יותר רשות המסים תשלם את הפער. זאת, כל עוד הדירה החלופית דומה במאפייניה לדירה שפונתה (מספר חדרים, גודל, מיקום, שירותים נוספים וכו')". ואולם כפי שמתאר כלף כהן, נוכח מאגר הדירות הדל מפונים נדרשים לעתים לחפש דירה בעיר אחרת, ולפעמים מאפייניה לא יתאמו את דרישות הרשות.
בעיה נוספת שכהן קלף מתמודד איתה היא היעדר היכולת שלו לפנות חפצים וריהוט יקר ערך מהדירה שנפגעה לדירה חדשה, אם ימצא כזאת. "יש לי דברים בדירה שאני רוצה לנסות לתקן כי אני לא אוכל לרכוש הכל מחדש, אבל אני לא יכול לתאם עם מוביל כי הנציגים של העירייה והרשות הסבירו שאסור להוציא כלום עד שיגיע שמאי. אני גם אצטרך ציוד אם אשכור דירה חדשה. מי ישלם לי על הציוד לדירה החלופית?".
סוגיות נוספות שנותרו ללא מענה
מרשות המסים נמסר בתגובה: "הטענות ששוכר שבחר בפינוי עצמי זכאי ל־4,000 שקלים אינן נכונות. זה הפיצוי לפינוי קצר טווח של עד שבועיים. הפיצוי לשוכר שבחר בפינוי עצמי הוא פיצוי מלא בגובה שכר הדירה ששילם בדירה שפונתה, כל עוד הוא ממשיך לשלם שכר דירה בדירה שפונתה".
באשר לטענות על כך ששמאי מס רכוש טרם הגיעו לזירות שונות, "אנו מתמודדים עם אירוע חסר תקדים שבו כמות התביעות שהוגשה תוך שבועיים עולה על מחצית מכמות התביעות שהוגשה בכל התקופה שמה־7 באוקטובר 2023 ועד ה-13 ביוני 2025. מטבע הדברים יש עיכוב בהגעת שמאים לדירות ולשם כך פתחנו את המסלול המהיר. למיטב ידיעתנו תביעות במסלול המהיר מאושרות תוך שבוע מהיום שבו הוגשו כל המסמכים, או מהיום שבו התובע עבר מהמסלול הרגיל למהיר. אם ידוע לכם אחרת נשמח לקבל פרטי תביעות ולבדוק את הנושא".