פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan
האם הממ"ד - המרחב המוגן הדירתי - מילא נאמנה את ייעודו במהלך מבצע "עם כלביא"? באחרונה רבו דברי ביקורת על המוצר המיגוני הזה. יש שטוענים, כי אולי הגן על יושביו, אך לא במידה מספקת. מפיקוד העורף הסבירו כי הממ"ד פעל בצורה מצוינת, אבל העובדה היא שהיו מקרים של פגיעות ישירות, שהסתיימו בצורה רעה מאוד עבור מי שישבו באותם חדרים. בין השאר, עלו גם קריאות למקם את הממ"ד בחדרים פנימיים, ולא בקירות החיצוניים של הבניין.
● הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם
● האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב
המהנדס ד"ר בני ברוש, לשעבר המהנדס הראשי של פיקוד העורף, מבהיר שלא הייתה הפתעה מעומצת הנזק של הטילים האיראניים. "מדינת ישראל ידעה על זה ויודעת על זה, והמרחבים המוגנים תוכננו בדיוק לאירועים כאלה", אומר ברוש. "להיפך - מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים".
ואולי מיקום הממ"ד יכול היה להשתפר ולהציל יותר חיים, למשל כחדר פנימי?
"לצערי הרב הקורבנות בבאר שבע שהו בממ"ד פנימי. נכון שממ"ד פנימי מוגן על ידי קירות המבנה, אבל כשמדובר בראשי קרב גדולים, כשיש פיצוץ קרוב לבית, דווקא הוא מנתב אליו לחץ גדול יותר, בגלל שהוא סגור.
"נוסף על כך, יש לנו ניסיון לא טוב עם ממ"דים פנימיים. הוקמו כאלה בעיקר בתחילת הדרך, עד שנת 1995. הממ"דים האלה היו סגורים וקטנים, ואנשים לא גרו בהם כמו היום. התוצאה הייתה, שעם השנים אנשים הסבו אותם לחדרי ארונות ולמזווים, עד כדי כך שלא ניתן היה עוד להשתמש בהם כממ"דים. לפני מספר שנים אירע מקרה שבו אנשים נהרגו, כי לא יכלו להיכנס לממ"ד כזה".
"ממ"ק הוא פתרון פחות טוב"
מאותה סיבה פרגמטית, ברוש גם לא ממליץ על הפתרון הקומתי, הממ"ק. לדבריו, "ממ"ק אכן מוגן יותר, אבל מצד שני אתה כבר לא במקום הטבעי שלך, כמו ממ"ד בבית. אחרי 3-4 אזעקות, אתה צריך להגיע לשם עם המשפחה במהירות, אחרי שהתלבשת בפעם השלישית, ואז גם אי אפשר לסגור את הדלת, כי השכן הזה עוד לא נכנס וההוא בדרך. אז לא רק ההנדסה קובעת. לכן, בסך הכול, ממ"ק הוא פתרון פחות טוב".
גידי מור, מפקח בנייה ומנהל פרויקטים וגם איש פיקוד העורף בעברו, עוקב בהתנדבות אחרי הדיונים בוועדות הפנים וביקורת המדינה בנושא המיגונים. גם הוא מסכים, כי "אין שום שינוי בתפקוד הממ"דים. יש לחץ בציבור לאור ממדי ההרס והטילים, מעולם לא נפלו עלינו כאלה, אבל גם בגלל מיס-אינפורמציה".
מור מציין, כי "הממ"ד מעולם לא תוכנן לעמוד בפגיעה ישירה, אבל בדרך פלא הוא מצליח יפה מאוד. היו פגיעות ישירות בעבר מרקטות מעזה ומלבנון, שחדרו את הממ"דים, אבל היושבים נותרו בחיים. כך שהתפיסה העירונית של ממ"ד נותרה בעינה".
בנוגע למיקום האופטימלי, מור מעדיף את הגרסה הנוכחית, כחדר חיצוני, ולא בגלל הפיכת החדרים הפנימיים לחדרי ארונות. "תקן מודרני של ממ"ד מחייב גם עמידה בתקני מילוט. כך שבמצבי חירום יתאפשר להעלות מנוף ולחלץ מהדירות אנשים. אם הממ"ד הוא פנימי - זה בלתי אפשרי", הוא מסביר.
ומה בנוגע למיקום הממ"ד ביחס לאיומי הטילים?
מור: "תכנון הממ"דים מביא בחשבון סטטיסטי את כיוון האיום, ואם אתה גר בעיר צפונית, למשל, יעשו מאמץ למקם את הממ"ד בצד אחר של הבית, בניגוד לכיוון האיום הסטטיסטי הרב ביותר. נכון שעכשיו קיבלנו טילים כמעט מכל הצדדים - אבל עדיין הסטטיסטיקה הזו קיימת".