תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA
עשרות מיליוני קמ"ר של צילומי לווינים באיראן לפני מכת הפתיחה של מבצע "עם כלביא", כ־600 תקיפות מל"טים בעומק הרפובליקה האסלאמית, ויירוט של כ־86% מהטילים הבליסטיים האיראניים ויותר מ־99% מהכטב"מים - הפסקת האש עם הרפובליקה האסלאמית, לפי שעה, מחזיקה מעמד - וזהו הזמן לצלול לעומקם של נתוני המינהל למחקר פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית (מפא"ת) במשרד הביטחון על מלחמת 12 הימים עם איראן.
● רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים
● המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות
● עלות היירוטים האמריקאים במלחמה: כמעט מיליארד דולר
המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה. חיל האוויר הצליח בתוך יומיים בלבד להשמיד את מרבית מערך ההגנה האווירית האיראני, במה שפתח את הדרך למל"טים ולמטוסים לפעול בחופשיות. "עם כלביא" היווה את המערכה הראשונה שבה מערך המל"טים פעל באופן רציף במעגל השלישי, ביצע אלפי שעות טיסה ויותר מ־500 תקיפות.
באותן פעולות הותקפו, בין השאר, עשרות טילים בליסטיים איראניים - כולל כאלו שהיו בתהליך הכנה לשיגור. בסך הכל, לאורך עם כלביא וחרבות ברזל ביצעו המל"טים כ־60% משעות הטיסה של חיל האוויר וכמחצית מהסיכולים. באיראן, הכלים הללו השפיעו בכמה רבדים מרכזיים: בראש ובראשונה, לא הייתה שום פגיעה בטייס, על אף שאת המלחמה באיראן הוביל חיל האוויר. כל זאת, תוך שמל"טים פועלים בשטח לאורך טווחי זמן ארוכים משמעותית ממטוסים. בה בעת, ברגע שמל"ט מצליח להשמיד טיל בליסטי, קל וחומר כשהוא רגע לפני שיגור לישראל, נחסך יותר ממיליון דולר על יירוט באמצעות חץ 3 או חץ 2 - בעזרת חימוש אוויר־קרקע זול משמעותית.
ההפסדים של ישראל הסתכמו, לפי האיראנים, בשמונה מל"טים שיורטו. הבולטים שבהם הם הרמס 900 (כוכב) של אלביט, הרון (שובל) של התעשייה האווירית ואורביטר 4 של אירונאוטיקס. הרמס 900 הוא בעל טווח פעילות של כ־1,000 ק"מ ואף יותר, ומתבסס על תקשורת לוויינית. הוא נמנה עם תחום ה־MALE (Medium Altitude Long Endurance) , קרי מל"ט שמיועד לגובה בינוני ולמשך פעילות ארוך. זהו מל"ט שיכול לפעול במשך כ־36 שעות ולשאת עד ארבעה טילים. אורביטר 4, שהרפובליקה האסלאמית הציגה שברים שנראים כשלו, מיועד לפעילות של עד 24 שעות ולטווח של כ־150 ק"מ - מה שמעורר תהיות מהיכן שוגר.
מפת המודיעין העשירה של ישראל
עוד בטרם מכת הפתיחה, מנהלת החלל במפא"ת צילמה באיכות גבוהה עשרות מיליוני קמ"ר. בהתחשב בשטחה של איראן (כ־1.6 מיליון קמ"ר), ניתן להבין עד כמה מפת המודיעין הישראלית הייתה עשירה. הלווינים שמבצעים חזרתיות בחלל באופן שמבטיח צילומים עקביים, צילמו במהלך הלחימה מאות מטרות מדי יום (שטח של מאות אלפי קמ"ר).
ישראל היא שחקנית חלל ותיקה מאוד , עם מסורת שהחלה בשיגור לווין אופק 1 שביצעה התעשייה האווירית ב־1988. בשנים האחרונות מבצע משטר האייתוללות התקדמות משלו בתחום החלל, אבל ביחס לישראל הוא הרחק מאחור. למערכת הביטחון הישראלית יש כמות לווינים בחלל שמאפשרת להשתמש בהן למשימות טקטיות. לדוגמה, במידה ומזהים פעילות חריגה של איראן, אפשר להחליף ללווינים משימה - ולהכווין אותם למשימה הספציפית. אולם, אותם הלווינים - כמו דומיהם - לא מסוגלים לתת תשובה לשאלה האם מתקן העשרת האורניום בפורדו הושמד?
במפא"ת עובדים כבר כיום על פרויקטים בתחומי הלוויין ונוספים שיעניקו לישראל יכולות טובות יותר בתוך כשנתיים. המעבר העולמי לנאנו־לווינים (משקל של פחות מ־50 ק"ג), מביא לחזון של להקות לווינים זעירים שיוכלו לבצע בעת ובעונה אחת משימות ביסודיות שעד לפני שנים ספורות הייתה נתפסת כעתידנית.
86% יירוט
כשחושבים על ראש מפא"ת, ד"ר דני גולד, עולה בראש קודם כל הגנה אווירית ככלל וכיפת ברזל בפרט בתור מפתח המערכת הישראלית. זו נמצאת בשכבה התחתונה של מערך ההגנה האווירית הרב־שכבתי של ישראל, מעליה קלע דוד בשכבת הביניים, ובשכבות הגבוהות חץ 2 וחץ 3. על ספינות סער 6 של חיל הים נמצאות גם כיפת מגן (כיפת ברזל הימית) וברק מגן (LRAD).
בסיכומו של מבצע עם כלביא, מערך ההגנה האווירית הרב־שכבתי של ישראל הצליח ליירט 86% מתוך כ־550 טילים בליסטיים ששיגרה איראן. אלו שיעורי יירוט חסרי תקדים, שלפי הערכת משרד הביטחון חסכו פוטנציאל נזק של פי שבעה ממה שהתרחש בפועל - כ־10 מיליארד שקל. המערכות הישראליות יירטו את חלק הארי מהטילים הבליסטיים, אבל לא לבדם. חלק מהיירוטים התבצעו בעזרת מערכות שהציבה ארה"ב במסגרת תגבור ישראל במערכה: THAAD ששתי סוללות שלו פרוסות בישראל ו־ AEGIS שנמצאות על גבי ספינות הצי האמריקאי.
הישג יוצא דופן נוסף בהגנה האווירית היה ביירוט יותר מ־99% מתוך מעל ל־1,000 כטב"מים ששירה איראן. היירוטים הללו נבעו מיישום לקחים ממבצע חיצי הצפון מול חיזבאללה, שאליו הגיעה ישראל הרבה פחות מוכנה בנדבך זה. כלי משמעותי וכלכלי במיוחד היה זה שצה"ל יירט באמצעותו עשרות כטב"מים: הפלה בעזרת לוחמה אלקטרונית. הפעילות בתחום מהווה שכבת הגנה נוספת מול אותם כטב"מים, שמבוססת על שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים לזיהוי ולנטרול איומים אוויריים בזמן אמת. את הפעילות בתחום הלוחמה האלקטרונית מרכזים אגף התקשוב וההגנה בסייבר בצה"ל.