על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.
● הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים
● דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק
● סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן
1המנצח האמיתי במלחמת ישראל-איראן נמצא בכלל בקרמלין
לאחר הפסקת האש בין ישראל-ואיראן עלתה לא אחת השאלה מי המרוויחה הגדולה מהעימות שכמעט הפך לאזורי. במאמר דעה לאקונומיק טיימס כותב הפרשן מרק צ'מפיון כי המרוויחה הגדולה מהמלחמה היא רוסיה. "המתקפה האמריקאית-ישראלית על איראן הייתה חיובית עבור פוטין".
רוסיה, שהינה בת ברית נאמנה של איראן, לא נקפה אצבע לעזור לטהרן, וכעת "אין ספק ששאיפתו של פוטין לבסס מחדש את רוסיה ככוח במזרח התיכון ספגה מכה". אולם, לפי צ'מפיון יש להבין כי סדר העדיפויות של פוטין שונה. "השמדת המדינה האוקראינית מדורגת אצלו הרבה מעל כל יעד מדיני אחר, בין אם במזרח התיכון ובין אם במקומות אחרים. ובמובן הזה, המתקפה האמריקאית-ישראלית על איראן הייתה חיובית נטו עבורו".
המלחמה במזרח התיכון "שאבה תשומת לב, אנרגיה ומשאבים מאוקראינה והשאירה לפוטין מרחב פעולה חופשי. אפילו בפסגת נאט"ו בשבוע שעבר, ההבטחה המרכזית להגדיל את תקציבי ההגנה - לרמות שניתן להצדיקן רק מול האיום מרוסיה - נדחקה הצידה".
במובן הטכני יותר, במקרה של הסלמה נוספת, בפנטגון מבינים כי לארה"ב תדרש עוד הגנה אווירית באיזור "מה שיותיר פחות עבור אוקראינה". כך, תזמן פוטין את מתקפת הטילים האחרונה על אוקראינה שהייתה הקטלנית ביותר מאז תחילת המלחמה.
"זה מה שחשוב לפוטין, הרבה יותר מכישלונו לסייע לאיראן. כי המלחמה הזו תעצב מורשת שהוא רואה כהמשך ישיר לבניית האימפריה הרוסית".
מתוך האקונומיק טיימס מאת מרק צ'מפיון. לכתבה המלאה
2רוסיה סירבה לסייע לטהרן בהגנה האווירית, והאיראנים מאשימים
בזמן שישראל תקפה את איראן, בעלת הברית הקרובה רוסיה סירבה לספק לטהרן מערכת הגנה אווירית S-400. עלי מוטהרי, בכיר איראני אמר שההחלטה של מוסקבה מושפעת "מרצונה לשמור על יחסים קרובים עם ישראל", נכתב בבלוגריין מיליטרי.
האיראנים לא הצליחו לבלום את מטוסי החמקן F-35 של חיל האוויר, והיו מתוסכלים מסירובה של בעלת הברית הקרובה לספק את המערכת "הנתפסת כחיונית לחיזוק ההגנה של איראן מפני איומים אוויריים מתקדמים".
אנליסטים מערביים וישראליים טענו כי התקיפות הישראליות חשפו "פגיעויות קריטיות ברשת ההגנה האווירית של איראן, במיוחד היעדר צפיפות ואינטגרציה, שאפשרו למטוסים ישראליים לחדור עמוק לשטח איראן". בנוסף "היעדר מערכת כמו ה-S-400, עם הטווח הארוך ויכולות המכ"ם העדיפות שלה, הוזכר כגורם מרכזי בכישלונה של איראן להקים הגנה אפקטיבית".
עלי מוטהרי פרסם פוסט ברשת X בו תקף את רוסיה על סירובה למכור את מערכת ההגה האווירית וטען כי זה "מדגיש את חוסר הרצון שלה לגבות את טהרן".
"הבגידה הזו העמיקה את המתח בשותפות האסטרטגית והעלתה שאלות לגבי מהימנותה של רוסיה כבעלת ברית", נכתב.
מתוך הבולגריין מיליטרי מאת בויאקו ניקולוב. לכתבה המלאה
3 "המלחמה הקרה" החדשה של איראן
בשבוע שעבר איראן ניתקה קשר עם הפיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, וכעת בטהרן "מפסיקים לענות לשיחות מהמשקיף של האו"ם", פורסם בבלומברג.
"הפסקת הקשר מדגישה עד כמה איראן משתמשת בשתיקה כאמצעי לטשטש את ההבנה הבינלאומית לגבי מצב תוכנית הגרעין שלה. בעבר איפשרה טהרן בממוצע יותר מבדיקה אחת של סבא"א ביום ולקחה חלק בחמישה סבבי שיחות עם ארה"ב על הסכם לריסון פעילותה האטומית, אך המתקפה הישראלית שינתה את המשוואה", נכתב.
"כיוון שלא נראה שהפיקוח של סבא"א יתחדש בטווח הקרוב" בוושינגטון מתרגלים ל"עמימות אסטרטגית" רכיב מפתח שמזכיר את משחקי הגרעין של "המלחמה הקרה".
דינה אספנדיארי, כתבת המזרח התיכון של בלומברג, אמרה "נותר לראות אם איראן תמהר להשיג פצצה או לא, אבל ברור שהתקיפות של ארה"ב ידחפו את התוכנית עוד יותר מתחת לפני השטח".
כעת, העמימות של איראן "מעלה שאלות לגבי השלב הבא במשימה של ארה"ב וישראל לצמצם את יכולתה של איראן לבנות נשק גרעיני, מטרה שהרפובליקה האיסלאמית הכחישה שוב ושוב".
"כדי לסייע בהרתעה מפני מתקפה מחודשת, איראן עשויה להשתמש בחוסר הוודאות לגבי מקום הימצאו של האורניום המועשר שלה כדי לנסות להכתיב את מהלך העניינים", נכתב.
מתוך בלומברג, מאת ג’ונתן טירון. לכתבה המלאה
4לבנון מוכן לפרק את חיזבאללה מנשקו. לארגון הטרור יש תוכניות אחרות
ארה"ב דרשה מממשלת לבנון שתפרק את חיזבאללה מנשקו. אמש, גורמים לבנוניים ניסחו מסמך תגובה לדרישות וושינגטון שחיזבאללה "יוותר על נשקו בנובמבר בתמורה להפסקת הפעולות הצבאיות של ישראל בלבנון", נכתב ברויטרס.
אולם, כעת נראה שלחיזבאללה יש תוכניות אחרות. באתר החדשות הלבנוני Naharnet פורסם כי "חיזבאללה רוצה אסטרטגיית הגנה אמיתית לפני שימסור את נשקו".
"חיזבאללה קושר את גורל נשקו להגעה לאסטרטגיית הגנה אמיתית והוא סבור שאין צורך למהר לוותר על קלף הכוח שנמצא בידי לבנון לפני שייאלץ את ישראל ליישם את חלקה בהסכם הפסקת האש", נכתב באתר הלבנוני.
ארגון הטרור הלבנוני שנתמך על ידי איראן דורש כי ישראל "תיסוג מ-5 נקודות אסטרטגיות, תפסיק את התקיפות, סימון הגבול היבשתי וכן שחרור השבויים, בנוסף לשיקום".
מתוך רויטרס ליילה בסאם ומאיה גביילי. לכתבה המלאה
מתוך Naharnet. לכתבה המלאה