גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי
נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

בדומה למתרחש בעולם, גם בישראל שוק הדיור המוגן כבר אינו אך ורק פתרון דיור לבני הגיל השלישי, אלא מוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ולעיתים יוקרתי. העלייה בתוחלת החיים וההתרחבות של המעמד הגבוה בגילאי 65 ומעלה יוצרים ביקוש גבוה לפתרונות מגורים איכותיים, עצמאיים, ובעלי ערך מוסף. וכך, החברות מתאימות את המיתוג והשיווק לצרכים, לרצונות ולשאיפות של דור "גיל הזהב" החדש.

דעה | סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים
איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל־AI

הבחירה בדיור מוגן יוקרתי, המבודל בשל השירותים הייחודיים שהוא מספק, לא תמיד קשורה לבחירה הרגילה של בני גיל הזהב בדיור מוגן (בדידות, עזרה, חוסר יכולת לתפקד לבד). זו בחירה בסוג של איכות חיים, חופש ממטלות ללא דאגות יומיומיות ותנאים מפנקים. לכן, היא נעשית בגילאים צעירים יחסית, כדי ליהנות ממנה כפי שנהנים בחופשה ב"ריזורט", רק שכאן השהות אינה מוגבלת בזמן.

הביקוש ההולך וגובר יוצר תחרות, מחייב גיבוש אסטרטגיות שיווקיות מבדלות, מסרים ותמהילים חדשניים, ומביא עמו שחקנים ויזמים חדשים. כאן נסקור את שוק הדיור המוגן ובפרט היוקרתי בישראל, והמגמות הצפויות לו בשנים הקרובות.

מיקומים אסטרטגיים

שוק הדיור המוגן הולך ונבנה סביב המגמות הדמוגרפיות - הגידול החד באוכלוסיית הקשישים בישראל. נכון לשנת 2023 מנתה אוכלוסיית בני ה־65 ומעלה כ־1.23 מיליון איש - 44% מהם מעל גיל 75. לפי תחזיות הלמ"ס, עד שנת 2040 צפויה אוכלוסייה זו לגדול ליותר מ־2 מיליון, ולהוות כ־14% מהאוכלוסייה בישראל.

אוכלוסיה זו אינה הומוגנית, והיא בעלת מאפיינים מגוונים. למעשה, ניתן להבחין בבירור בין דיור מוגן רגיל לדיור מוגן יוקרתי במיצוב, במיתוג, באיכויות הבינוי וגם בסל השירותים המוצע לדיירים.

בעוד שדיור מוגן רגיל מספק לינה, ארוחות, פעילויות קהילה יומיומיות וטיפול רפואי בסיסי עם הרגשת ביטחון, דיור מוגן יוקרתי מרחיב משמעותית את היצע השירותים, וכולל בין היתר גם שירותי ספא, טיפוח אישי, פעילויות תרבות ופנאי מגוונות, ספורט, מסעדות גורמה ושירותי תחזוקה כמו בכל ריזורט יוקרתי. כל זאת עם חוויית מגורים משופרת, שטחים ציבוריים נדיבים ובמיקום אסטרטגי - לרוב בסמוך למוקדי בילוי, ים, ספורט ומרכזי תרבות.

תמיר בן שחר, מנכ''ל צ'מנסקי בן שחר / צילום: ארז בן שחר

שוק הדיור המוגן הפרטי (במקביל לשוק הציבורי) כולל כ-15 אלף יחידות דיור. בתי היוקרה תופסים נתח של כ־10% מתוכו - כ-1,400 יחידות דיור בעיקר באזור גוש דן - וקיימת עלייה ברורה בחלקם של עצמאים, בני המעמד הבינוני-גבוה, שמחפשים פתרונות מגורים יוקרתיים. הגידול הצפוי בסגמנט זה צפוי לייצר ביקוש לכ-4,000 יח"ד נוספות עד לשנת 2030, בעוד כיום רק כ-2,500 יח"ד נמצאות בהליכי בנייה ובתכנון.

נציין כי מאז ינואר 2021 פורסמו על ידי רשות מקרקעי ישראל 62 מכרזים לדיור מוגן, הכוללים כ-9,000 יחידות דיור. פחות ממחצית היחידות שווקו בהצלחה במכרז ראשון, לאחר שבחלק מהמכרזים לא הוגשה אף הצעה. חלקם שווקו רק לאחר קיום מכרזים נוספים, ובסך הכול שווקו 70% מהיחידות.

רוב היחידות שלא שווקו ממוקמות בפריפריה, ובמיקומים שאינם מותאמים לשוק. בין הסיבות הנוספות לכשל נמצא תכנון היצע לא מקצועי (מיקום וגודל) של גופי התכנון אל מול הביקוש הצפוי במיקומים השונים. בתוך כך, מכרזים ליחידות במיקומים יוקרתיים דווקא שווקו במחירים גבוהים בהרבה מההערכה השמאית.

לדוגמה, חברת פאלאס זכתה בשנת 2025 במכרז להקמת 350 יחידות דיור מוגן ברובע שדה דב, בסכום של 595 מיליון שקל כולל פיתוח וללא מע"מ (1.7 מיליון שקל ליחידת דיור), כאשר ערך השומה עמד על 386 מיליון שקל.

5 מיליון שקל ויותר

באופן מסורתי, שוק הדיור המוגן הכללי מורכב ממספר שחקנים מובילים - חברות ציבוריות ופרטיות המתמחות בדיור מוגן, כמו קבוצת מגדלי הים התיכון, בית בכפר ופרוטיאה. לצדן פועלים גם יזמים נקודתיים - גופים פרטיים שמקימים פרויקט אחד או שניים, לרוב במיקומים אטרקטיביים, תוך שיתוף פעולה עם מפעילים מנוסים.

בשנים האחרונות נכנסו לשוק שחקנים נוספים, כולל חברות נדל"ן גדולות, מכיוון שגילו שהוא יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים רבות. מבין אלה ניתן למנות את קבוצת עזריאלי, ביג, קנדה ישראל ועוד. שחקנים אלה, כמו גם גופים מוסדיים (חברות ביטוח, קרנות פנסיה), מזהים בדיור המוגן תחום השקעה אסטרטגי.

בתי הדיור המוגן היוקרתיים מציעים בעת האחרונה מודלי תשלום שונים, הכוללים לרוב דמי פיקדון ודמי אחזקה חודשיים הגבוהים משמעותית ממחירי הדיור המוגן הרגיל. דמי הכניסה/פיקדון עומדים על 2.5-5 מיליון שקל (50-70 אלף שקל למ"ר), בהתאם למיצוב, גודל הדירה והמיקום - ובפרויקטים יוקרתיים, במיוחד בתל אביב, בירושלים ובקו החוף, מבוצעות עסקאות ב־5 מיליון שקל ויותר.

שתי דוגמאות לפרויקטים כאלה הם SEA ONE "על הים" של חברת אורנים בראשון לציון שבבנייה, וממוצב ומשווק ב"טופ" של הדיור המוגן היוקרתי; ו"נווה אביב" כפר שמריהו מקבוצת ישראל קנדה, שכולל 100 יחידות דיור, והושק לפני כחודש וחצי.

SEA ONE של חברת אורנים בראשון לציון / הדמיה: 3DIVISION

בשוק מקובל שסכום הפיקדון מוחזר חלקית לדייר בעת עזיבה ו/או בפטירה ליורשים, לפי מודל פחת שנתי (לרוב 3.5% לשנה). בנוסף, הדיירים משלמים דמי ניהול חודשיים בסך 17-21 אלף שקל, הכוללים את שירותי התרבות, הבריאות והתחזוקה. ישנן גם תוספות על שירותים אישיים מיוחדים.

בתי הדיור המוגן הפרטיים פועלים כיום בתפוסה גבוהה מאוד - 85%-95%, ואף יותר בפרויקטים מבוקשים במרכז הארץ ובבתי היוקרה. שיעור התחלופה השנתי עומד על כ-10%, מה שמעיד על יציבות מצד הדיירים.

מגמת העלייה תימשך

שוק הדיור המוגן היוקרתי נמצא בתנופה, המונעת ממספר מגמות דמוגרפיות וסוציו־אקונומיות בולטות. הגידול המתמשך באוכלוסיית גיל הזהב בשילוב העלייה ברמת החיים, יוצרים ביקושים חדשים לסטנדרטים גבוהים יותר של מגורים - מתוך העדפה, ולא כאילוץ.

במקביל, שוק הדיור המוגן עובר תהליך של התמקצעות והתחדשות. חברות הנדל"ן המניב הגדולות שנכנסות לתחום מביאות עמן סטנדרטים חדשים של ניהול ושירות, ומציגות אסטרטגיות שיווקיות חדשניות. מגמה זו צפויה להוביל לעלייה נוספת ברמת השירותים והמתקנים המוצעים לדיירים, ולהגברת התחרות. השוק היוקרתי ימשיך להתפתח בעיקר בלב אזורי הביקוש ובמיקומים ייחודיים, ונראה יותר "ריזורטים של גיל הזהב".

יהודה ויקסלבאום, אנליסט בכיר בחברה, היה שותף לכתיבת הטור

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות