גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue
הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

מתקפות הטילים מאיראן, ובעיקר ההרס הרב והתוצאות הקטלניות שהביאו עימן, שינו משהו בתפיסה של כולנו - ובין היתר חשפו את הצורך ההכרחי בשיפור המיגון, מהר ככל האפשר, בבתי מגורים בכל הארץ. השינוי הזה מוביל כבר עכשיו את מוסדות המדינה השונים לגבש מענה בנושא, וגם אם מעט מוקדם לראות זאת בשטח כבר עכשיו, נראה כי אף בוועדות התכנון ברשויות המקומיות מבינים כי נדרשת חשיבה שונה: כזו שתשים בראש סולם העדיפויות את שיקום הבתים שנפגעו, ואת קידומם של הליכי התחדשות עירונית נרחבים ככל האפשר.

ישנם מקומות שבהם כבר מקודמות יוזמות בשטח. כך למשל בבני ברק העניקה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה היתר מהיר להריסה ובנייה של אחד הבניינים שנפגעו במתקפת הטילים על העיר, שיאפשר את תחילת העבודות בתוך שבועות, כך על פי יו"ר הוועדה ומ"מ ראש העיר מנחם שפירא.

אך השאלה היא האם השינוי בא לידי ביטוי כעת גם בדיונים בוועדות ובנושאים המועלים לסדר היום?

קדימות בלוחות זמנים

במהלך 12 ימי מבצע "עם כלביא" נפגעו ערים רבות, ובצורה משמעותית, מטילים בליסטיים מאיראן. מאות מבנים ספגו פגיעה כלשהי, ויותר מ־100 נפגעו פגיעה קשה, עד כדי צורך בהריסה מלאה. ברבים מהמבנים הללו לא היה מיגון בדירות או בקומות בניינים, מה שכמובן הגדיל את הנזק ואת ההרס. כדי להקטין את ממדי הנזק בעתיד, לגוף ולרכוש, נדרשים כלל הגורמים במדינה למצוא את הדרך להקים במהירות כמה שיותר מרחבים מוגנים בדירות. נראה כי הדרך לשם עוברת בעיקר בקידום מואץ של הליכי התחדשות עירונית.

"אין כוח בעולם שיוכל לעצור עכשיו פרויקט תמ"א", אומר גורם בכיר באחת העיריות שבתחומיהן נפגעו בתים רבים. "אנחנו מבינים את הצורך במיגון, כולנו חווינו אותו, ואי־אפשר לחכות יותר. זה צו השעה וזה צריך לקרות בהקדם".

"הגברנו משמעותית את קצב העבודה בלי קשר למלחמה", אומר עו"ד רועי ברזילי, מ"מ ראש העיר רמת גן ויו"ר ועדת המשנה לתכנון ובנייה. "הקצב גדול, ואנחנו דנים בעשרות תוכניות בכל דיון. למזלנו, רוב הבניינים שנפגעו כבר היו בשלב כלשהו של גיבוש תוכנית להתחדשות עירונית, וכרגע הם עדיין בעבודה - ברגע שיגיעו אל הוועדה, הם בהחלט יקבלו קדימות ועדיפות מבחינת לוחות הזמנים".

מיטל להבי, סגנית ראש העיר תל אביב־יפו וחברה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה, מספרת: "בתל אביב ישנן בסך הכול כ־400 דירות במבנה המוגדר מסוכן, שמהוות קצת יותר מ־20 בניינים. הוועדה עתידה לתת קדימות לכל הבקשות שהוגשו ביחס לתמ"א 38 והתחדשות עירונית, וכן נפעל לתת קדימות לדיונים באישור התוכנית הכוללנית תא/5555, המהווה חלופה לתמ"א 38.

חברי הוועדה המקומית פועלים ככל יכולתם להביא לאישור בקשות מתוקף תמ"א 38, ורק לאחרונה כאשר נתקלנו בהמלצות שליליות של הצוות המקצועי, ביקשנו לבחון מחדש ולהחזיר לדיון ככל הניתן עם המלצה חיובית. מדובר בתוכניות מצילות חיים, ושיקול זה עומד מעל לכל שיקול".

"בפתח תקווה אומנם לא נהרסו בתים, אך כמובן היו פגיעות - ובוודאי שניתן קדימות ותעדוף לטיפול בהם", אומר אליהו גינת, סגן ראש העיר פתח תקווה ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. "עקרונית, תינתן גם עדיפות לתוכניות הכוללות תוספת מיגון לדירות, אבל זה קרה עוד לפני המלחמה והשלכותיה".

"צריך להתקדם כמה שיותר מהר, זה בטוח", אומר גורם נוסף ששוחחנו עימו, בעל ותק של שנים בעולם התכנון הישראלי. "באזורים שנפגעו, כמו שכבר פורסם בימים האחרונים, מגבשים חקיקה מסוימת שתיתן את המענה התכנוני הספציפי, לכן פחות רלוונטי לגביהם מה יקרה בוועדות התכנון. לא בטוח שנדרש שם שינוי משמעותי - אבל בכל מקרה כולם יצטרכו לעבוד מהר הרבה יותר".

יותר התנגדויות יידחו

שינוי התפיסה המדובר מגיע, כך נראה, גם מהדיירים והיזמים - שאחראים לא פחות מהרשויות לעיכוב בהליכי התכנון והרישוי. לא פעם מתעכב פרויקט התחדשות עירונית שנים, בשל חוסר הסכמה בין הדיירים לבין עצמם, או בינם לבין היזמים. ייתכן שהחוויה הקשה שחוו רבים במהלך המלחמה מול איראן, תגרום גם להם לשנות תפיסה.

"הסיטואציה שנקלענו אליה דווקא הביאה לזירוז תהליכים במקומות מסוימים", מספר עו"ד ברזילי. "כך למשל, היה לנו פרויקט שעיכבנו לתקופה מסוימת כי ניסינו לשכנע את היזם לצרף לפרויקט התחדשות עירונית שהוא מקדם עוד שני בניינים צמודים. רצה הגורל ושני הבניינים הללו היו בין אלו שנפגעו משמעותית בתקיפות מאיראן. עכשיו נראה שהיזם הולך יותר לקראתנו".

"במקביל", הוא ממשיך, "דיירים שלא רצו התחדשות בבניין שלהם, חושבים על כך שוב. הדיירים לחוצים יותר לדחוף להתחדשות עירונית, וגם מחלוקות ואי־הסכמות מעט משתחררות. אני מניח שנראה יותר התקדמות במישור הזה בעתיד הקרוב, וכבר היום אפשר לראות יותר ויותר הליכים מתקדמים".

"הדיירים נוטים פחות להתנגד כיום", מאשרת להבי, "גם מתוך הבנה של התועלות שנוצרות להם מאישור התוכנית וגם עקב הסמכויות שניתנו לטיפול בדיירים סרבניים. ככל שמדובר בפרויקט מידתי שנותן מענה לצורך להתחדשות ולמיגון ומוגש במכפילי בינוי סבירים, אני מניחה שתהיה תמיכה בדחייה מהירה יותר של התנגדויות לפרויקטים כאלו".

נציין כי בימים אלו מגבש צוות בין־משרדי תזכיר חוק אשר מיועד לטיפול ספציפי בבניינים המיועדים להריסה מפגיעת טיל. אחת ההצעות היא להוריד את הרוב הדרוש כדי לאשר מהלך של בנייה חדשה תחת הבניין הנפגע ל־50%־60 מבעלי הדירות בבניין - לעומת כ־67% כיום בפרויקטי התחדשות עירונית. באשר לנושא ההתנגדויות אשר מעסיק זמן רב את ועדות התכנון, לא צפוי שינוי כרגע.

נזכיר במקביל כי השבוע אושרה לקריאה טרומית הצעת החוק של ח"כ יעקב אשר, יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, לשיקום מהיר של מבנים שניזוקו עקב מתקפת איבה.

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הקבלנים נסקו והמוסדיים רוצים לבטל את השתלטות עזריאלי על צמח המרמן

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות