נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco
היחסים בין ישראל וסוריה הולכים ומפשירים, במגמה שהאמריקאים מקווים שתבשיל להסכם היסטורי במסגרתו משטרו של אחמד א־שרע יצטרף למדינות הנורמליזציה. ארה"ב כבר החלה להקל את נטל הסנקציות על סוריה, ובמסגרת ניסיונותיה לפתור על הדרך את המתיחות בין ישראל לבין הפטרון של א־שרע, נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן, היא עשויה להיעתר לדרישה שלו לבטל את האיסור על מכירת מטוסי F-35 - בצעד שיפגע משמעותית בעליונות האווירית של ישראל באזור.
● הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים
● כותרות העיתונים בעולם | לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו
כחלק מהחזון האזורי שלו, הנשיא דונלד טראמפ מעוניין שסכסוכים ייפסקו - על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בידידות אסטרטגיות של וושינגטון כמו ישראל וטורקיה. לשם מימושו, טראמפ מעמיד על השולחן כסף גדול. "יוון וישראל פועלות מול ארה"ב לעיכוב אישור מכירת ה-F-35 לטורקיה", מספר לגלובס בכיר יווני. "עם זאת, כל הצדדים כבר הפנימו כי זו רק שאלה של זמן עד שטורקיה תוחזר לפרויקט".
"עד סוף השנה, ישנה סבירות שנגיע לפתרון (לסוגיית ה־F-35)", כך אמר שגריר ארה"ב בטורקיה, טום ברק, בראיון לסוכנות הידיעות הממשלתית "אנאדולו". אבן הנגף העיקרית בדרך לאישור מכירת מטוסי הדור החמישי לאנקרה אינה קשורה לישראל, כי אם בחוקי הקונגרס. טורקיה הורחקה מפרויקט ה־F-35 בכהונה הראשונה של טראמפ, ב־2019, בגלל התעקשות ארדואן לרכוש סוללות הגנה אווירית רוסיות מדגם S-400.
אותה עסקה הביאה להשתת סנקציות מסדרת CAATSA, שוקבעות כי במידה ורוכשים אמל"ח רוסי - מוגדרים בתור יריבים לארה"ב ומופעלים עיצומים. "כל הדברים הללו נידונו במשך חמש שנים", ציין השגריר ברק. "F-35 F-16, S-400, סנקציות, מכסים. מספיק. אנחנו מוכרחים להזיז זאת הצידה, והקונגרס מעוניין לבצע בחינה מחודשת לנושא".
הוויתור הטורקי
הסיטואציה הנוכחית אינה נוחה לארה"ב, שמפעילה במזרח טורקיה את בסיס חיל האוויר "אינג'ירליק" בו מוצבים כלי נשק גרעיניים, ואת בסיס המכ"ם "קורג'יק" שנטען כי סייע לישראל במהלך מבצע עם כלביא. לא צפויה הסכמה של הקונגרס להמשך הצבת סוללות ה־S-400 שלפי הדיווחים ארדואן שילם לרוסיה 2.5 מיליארד דולר עבורן, אלא ויתור עליהן במודל שיהיה נוח לאנקרה. תרחיש סביר שיעמוד גם באינטרסים של טורקיה לחיזוק משטר א־שרע, הוא העברת המערכות לסוריה.
בשטח, נראה כי נשיא טורקיה כבר עוסק ב"הכשרת לבבות" הציבור לוויתור על מערכות ה־S-400, לאחר הנזקים שנגרמו מרכישתם. באמצעות העליונות שהפגינה ישראל מול איראן, ארדואן טוען בפני הציבור כי מערכות S-400 אינן מסוגלות למלא את "מלוא" דרישות ההגנה האווירית הטורקיות. "החברה שלנו הבינה זאת בימים אלו (בקשר למלחמת ישראל־איראן)", אמר ארדואן. "אנחנו נדרשים ליצור מערך הגנה אווירית רב־שכבתי". במידה וארדואן אכן יצליח להשיב את מדינתו לפרויקט ה־F-35, סימן שאלה ייסוב סביב המשך השקעות הענק הטורקיות בפיתוח מטוס הדור החמישי הטורקי "קאאן" שמיועד להפוך למבצעי בעשור הבא ולהוות תחרות למטוס המתקדם מתוצרת לוקהיד מרטין.
הפליטים הסורים חוזרים
האמריקאים מעוניינים כאמור להרחיב את הסכמי אברהם, והשאיפה בוושינגטון היא ליצור עסקת חבילה שתכלול את מימוש כל היעדים, תוך ידיעה כי בהיעדר מטוסי F-35 - ארדואן יתקשה לנרמל את היחסים עם ישראל.
הקושי של ארדואן נובע משני גורמים עיקריים: בראש ובראשונה, הנושא הפלסטיני משמעותי מאוד בפוליטיקה הטורקית ככלל ובבסיס קהל המצביעים של ארדואן בפרט. בעקבות זאת, כל נרמול יחסים עם ישראל מלווה בביקורת רבה מבית. לצד זאת, עם כינון הסכמי אברהם ב־2020, טורקיה הייתה מהקולות הביקורתיים ביותר נגד איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו. ואילו כעת, במידה וא־שרע ייכנס להסכמי אברהם - יידרשו באנקרה למצוא ההסברים לאור הירוק שהעניק למהלך כה משמעותי ברמה האזורית שמועיל לישראל.
באנקרה לא יודו בכך - אבל נרשמה שביעות רצון לאור הקרנת החולשה של איראן והפגיעות בתוכניות הטילים הבליסטיים והגרעין שלה, גם אם העוצמה הניכרת של ישראל לא מתיישבת היטב עם האינטרסים הטורקיים. "אנחנו לא מבינים מדוע ישראל לא מפנימה כי האינטרסים שלנו מתחברים - במיוחד במניעת איראן מהשבת השפעתה על סוריה פוסט־אסד", אמר בכיר טורקי ל"אל־מוניטור".
במהלך מבצע עם כלביא הגיעו בכירי מערכת הביטחון הטורקית לבחון את הגבול הטורקי־איראני, בגין החשש מזרם פליטים שיכביד על הכלכלה הטורקית. אחד מהשיקולים של ארדואן בעידוד הפיכת הבזק של א־שרע מייד לאחר כינון הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה, היה הרצון להשיב את שלושה מיליון הפליטים הסורים הרשומים בטורקיה לביתם - מבלי שייאלצו לעשות זאת בגירוש בכוח. ואכן, נתונים ממלכתיים מצביעים כי מאז ההפיכה בדצמבר, יותר מ־300 אלף סורים שבו למדינה.