בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה
קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר
חברות הרכב והאוטובוסים דן תחבורה, סמלת ומאיר, החלו להקים עם שותפים נוספים מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים. זה יהיה המפעל הגדול בישראל, בהשקעה של 50 מיליון שקל. הוא ימחזר 10 אלף טון סוללות בשנה, ויפיק מהן חומרים נדירים.
● בלעדי | בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר
● עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת
בעוד שתפוצת הרכבים החשמליים הולכת ועולה, נקודת תורפה בסיסית בהן היא הסוללות. לייצר אותן דורש חומרים נדירים שלא נפוצים בישראל, והן מגיעות לסוף חייהן בשלב מסוים. אחד הפתרונות לכך הוא מחזור שלהן ושימוש מחדש בחומרים כדי לייצר סוללות חדשות או כדי למכור אותם לתעשיות אחרות, כולל תעשיות בטחוניות. מפעל קטן כבר קם סמוך לדימונה, וכעת מפעל גדול עוד יותר יקום בקיבוץ ניר עם שבעוטף עזה. הוא יהיה מסוגל למחזר כ-10 אלף טון סוללות בשנה. סוללה של רכב שוקלת כחצי טון, וסוללה של אוטובוס: כ-3 טון.
מי שמקים אותו היא חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום - מבעלי השליטה בקבוצת אשטרום, וזאת בהשקעה כוללת של כ-50 מיליון שקלים. הנחת אבן הפינה התרחשה כעת, והמפעל יחל לפעול בשנת 2026. לדברי היזמים, מדובר במהלך בעל חשיבות אסטרטגית, מכוון שהוא ישמש לאספקת חומרי גלם קריטיים, ובעיקר המתכות הנדירות הנדרשות לתעשייה ולמערכת הביטחון. לאחרונה, משרד האנרגיה פרסם מסמך ובו קרא לשפר את היכולת של ישראל להשיג חומרים כאלה.
המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה. בטקס הנחת אבן הפינה השתתף גם שגריר גרמניה, שאמר ש"זהו רגע מרגש עבורי, שכן לפי תוכניות חמאס - לא היה אמור להיות עתיד למקום הזה. אך ניר עם ניצחה. המעמד הזה, והקמת המפעל, מסמלים את העתיד".
ד"ר רון וקסלר, יו"ר BRI אמר ש"אנחנו מקימים כאן לא רק מפעל, אלא תשתית אסטרטגית לעתיד של כלכלת הסוללות בישראל. מדובר בהזדמנות יוצאת דופן לשלב בין קיימות, עצמאות משאבית, ותועלת כלכלית - תוך תרומה אמיתית לחיזוק חבל תקומה והפיכתו למוקד חדשנות ירוקה". אופיר קרני, מנכ"ל דן תחבורה, הוסיף ש"את כל הסוללות של האוטובוסים ושל רכבי הקבוצות השותפות אנו נמחזר כאן, בחבל תקומה. ההשקעה האסטרטגית של כל השותפים בחברה, נובעת מתפיסת העולם של אחריות סביבתית לפיה יש לטפל בכל שרשרת הערך של כלי הרכב החשמליים, החל משלב הייבוא ועד למחזור הסוללות, זאת תוך ניצול מיטבי של משאבי הטבע".