גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio
שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

עתיד היחסים בין בני האדם לרובוטים כבר מתרחש ברחובות הערים ובקמפוסים של מכללות בארה"ב, והוא נראה קצת מפחיד - עבור הרובוטים.

רובוטים, שהוטל עליהם לספק פיצה וחטיפים בשעות הלילה המאוחרות ליושבי הספות, נתקעים בערימות שלג או מתהפכים על גבם, ולפעמים מסתמכים על טוב ליבם של זרים אנושיים כדי לחזור למסלולם.

בקליפורניה, בווסט הוליווד, מדליין טופטה ראתה לאחרונה מרצדס שחורה מתנגשת קלות ברובוט משלוחים בשם "פינגן". הרובוט התהפך ברחוב, ומסך ההתראה שלו הרגיע את העוברים ושבים: "הצוות בדרך".

טופטה עזרה לפינגן לקום על גלגליו.

"אני יודעת שטכנית זה לא בן אדם", היא אמרה. אבל עם העיניים והשמות שלהם, "הם חמודים".

לאחר שכבשו משרות רבות במפעלים ובתעשייה, רובוטים מנסים את כוחם המכני בעסקי המסעדנות - תעשייה שתמיד זקוקה לעובדים. אלפי רובוטים, המופעלים על ידי סטארט-אפים כמו Coco ,Bear ו-Serve, מסיעים כעת המבורגרים של שייק שאק, פיצות של Little Caesars ומנות טייק אווי אחרות לבתים של אנשים ולחדרי מלון. הם מגישים מנות לסועדים במסעדות Buffalo Wild Wings ודני'ס ומגיבים להזמנות מאפליקציות משלוחי אוכל.

את טום פארמר זה לא מרשים. הסופר והיועץ בן ה-65 אמר שצפה באחד מהם מנסה לנווט בערימת בוץ בשיקגו בחורף שעבר, והשתכנע שלמכונות יש עוד דרך ארוכה לעבור לפני שיוכלו לבלות עם בני אדם.

"אי אפשר לדבר עם הדבר הזה בהיגיון", אמר פארמר. "אי אפשר לבקש ממנו לפנות ימינה".

ראשונים בניסוי

קמפוסים של מכללות - מרחבים מתוחמים שיש הם פחות מכוניות והרבה בני אנוש רעבים - הציעו עצמם לניסויים ראשוניים של איסוף מזון אוטומטי. הרובוטים מעבירים אוכל ללקוחות Grubhub, שירות משלוחי מזון, באוניברסיטת אוהיו סטייט, באוניברסיטת אריזונה וביותר מ-30 קמפוסים אחרים. באוניברסיטת נוטרדאם, יש המתלוננים שהרובוטים חוסמים את המדרכות. הסטודנטים מועדים עליהם, במיוחד כשהם שיכורים, והשובבים ביניהם מתיישבים עליהם לעתים.

יש המוצאים את הרובוטים חביבים ועוקבים אחר המועדפים עליהם ברשתות החברתיות. אחרים, כמו הבוגר הטרי איסא שייח', רואים בהם מבשרים של עתיד מדכא.

שייח' פרסם בשנה שעברה מאמר מערכת בעיתון הסטודנטים, שהזהיר כי הרובוטים הלבנים והקופסתיים גורמים לקמפוס "לדהור לעבר דיסטופיה", ומעודדים סטודנטים להסתגר בחדריהם במעונות במקום להתערבב בחדרי האוכל.

כאשר עבד בחנות נוחות בקמפוס, אמר שייח', הוא לפעמים צייד רובוטים בהזמנות של בקבוק מים אחד, שקית ממתקים אחת או חצי ליטר גלידה.

"זוהי פגיעה אסתטית ותרבותית במה שאנחנו רוצים להפיק מהחוויה האקדמית שלנו", אמר שייח'. הוא קרא לחרם.

Grubhub מסרו שרובוטי משלוחי מזון לא חוו ירידה כלשהי בעסקים לאחר הקריאה לחרם, ושרוב הסטודנטים אוהבים אותם. "ראינו אינספור סרטונים של אנשים שנהנים וחוגגים עם הרובוטים", נמסר מהחברה.

כאשר סמנתה אריקסון, סייעת לתלמידי בית ספר בת 31, נתקלה באחד מהם במהלך טיול אחרון ללוס אנג'לס, היא עמדה מול המכונה כדי לנסות להערים עליה. המכונה עצרה ותמרנה סביבה, והמשיכה בדרכה.

מבדרים או מטרידים?

אריקסון תושבת שיקגו, חושבת שהבוטים יותר מבדרים מאשר מטרידים - לעת עתה. עם הזמן, היא אמרה, הם ייקחו על עצמם יותר תפקידים ותחומי אחריות אנושיים. "זה נראה בלתי נמנע", אמרה.

בדומינו'ס פיצה, המנהלים ייחלו לפעמים שהשליחים הרובוטיים שלהם יהיו יצירתיים יותר. בשנת 2021, דומינו'ס חברה לחברת הרובוטיקה Nuro כדי להתחיל לבחון שימוש בשליחים רובוטיים המורשים לנהוג לצד מכוניות ביוסטון.

המכונות הוכיחו את עצמן כקפדניות במיוחד בנוגע לחוקי החניה. בעוד שנהג אנושי עשוי להדליק את האיתות ולחנות בחניה כפולה במהלך משלוח, הרובוטים - שגודלם כגודל אופנוע טיולים גדול - המשיכו לחפש מקום חוקי.

"הרכב פשוט המשיך להקיף שוב ושוב את הבלוק, בשעה שאישה בכפכפים רצה אחריו", אמר מנכ"ל דומינו'ס, ראסל ויינר. דובר מטעם Nuro אמר כי החברה לא נתקלה בבעיות חניה במהלך הפיילוט שלה עם דומינו'ס, וכי המותג כבר לא מייצר בוטים למשלוחי מזון.

Coco Robotics, חברה מסנטה מוניקה, קליפורניה, הנתמכת על ידי סם אלטמן, מפתחת רובוטים המשתמשים בחיישנים ובסוג של מכ"ם כדי לנסוע ברחובות העיר ולהסיע ארוחות ארוזות, פיצות ושקיות מצרכים. הקוביות האדומות על הגלגלים, שמשקלן כ-45 ק"ג, מתהדרות בדגלים המסמנים את נוכחותן, נוסעות במהירות של כ-8 קמ"ש על מדרכות ומבלות את השעות החופשיות שלהן במסעדות המעסיקות אותן או בחללי אחסון.

מנכ"ל Coco, זאק ראש, מאמין שרובוטים ובני אדם יכולים להתקיים בהרמוניה, והוא מצביע על קהל המעריצים של Coco כהוכחה. מאז שהרובוטים של החברה החלו להופיע ברחובות לוס אנג'לס ושיקגו, הציפו את הרשתות החברתיות סרטונים שבהם הצופים רצים אחריהם עם כלביהם או מתעדים אותם מתפתלים סביב עמודי תאורה.

"ילדים מחבקים את הרובוט ומנסים לדבר איתו", אמר ראש. "הייתה פעם מסיבת רחוב שעקבה אחרי רובוט כזה".

דוברת של Serve אמרה שהחברה ייצרה את הרובוטים שלה באסתטיקה "של סרט מצויר" כדי לגרום להם להיראות ידידותיים יותר. היא הוסיפה שאנשים שצפו ברובוטים התייחסו אליהם כמו לחיות מחמד או לילדים.

לא לכל הרובוטים יש כזה מזל. בערב שישי האחרון בלוס אנג'לס, ראתה לורה פרגוסון רובוט אחד במצוקה, אורותיו האדומים מהבהבים ותא המטען שלו פתוח וריק.

"הרובוטים האלה פשוט מנסים לעשות את עבודתם ולעזור לנו", אמרה המעצבת הגרפית בת ה-29 מבוורלי הילס. "הם עושים כמיטב יכולתם."

היא פשוט המשיכה בדרכה.

עוד כתבות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי