גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio
שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

עתיד היחסים בין בני האדם לרובוטים כבר מתרחש ברחובות הערים ובקמפוסים של מכללות בארה"ב, והוא נראה קצת מפחיד - עבור הרובוטים.

רובוטים, שהוטל עליהם לספק פיצה וחטיפים בשעות הלילה המאוחרות ליושבי הספות, נתקעים בערימות שלג או מתהפכים על גבם, ולפעמים מסתמכים על טוב ליבם של זרים אנושיים כדי לחזור למסלולם.

בקליפורניה, בווסט הוליווד, מדליין טופטה ראתה לאחרונה מרצדס שחורה מתנגשת קלות ברובוט משלוחים בשם "פינגן". הרובוט התהפך ברחוב, ומסך ההתראה שלו הרגיע את העוברים ושבים: "הצוות בדרך".

טופטה עזרה לפינגן לקום על גלגליו.

"אני יודעת שטכנית זה לא בן אדם", היא אמרה. אבל עם העיניים והשמות שלהם, "הם חמודים".

לאחר שכבשו משרות רבות במפעלים ובתעשייה, רובוטים מנסים את כוחם המכני בעסקי המסעדנות - תעשייה שתמיד זקוקה לעובדים. אלפי רובוטים, המופעלים על ידי סטארט-אפים כמו Coco ,Bear ו-Serve, מסיעים כעת המבורגרים של שייק שאק, פיצות של Little Caesars ומנות טייק אווי אחרות לבתים של אנשים ולחדרי מלון. הם מגישים מנות לסועדים במסעדות Buffalo Wild Wings ודני'ס ומגיבים להזמנות מאפליקציות משלוחי אוכל.

את טום פארמר זה לא מרשים. הסופר והיועץ בן ה-65 אמר שצפה באחד מהם מנסה לנווט בערימת בוץ בשיקגו בחורף שעבר, והשתכנע שלמכונות יש עוד דרך ארוכה לעבור לפני שיוכלו לבלות עם בני אדם.

"אי אפשר לדבר עם הדבר הזה בהיגיון", אמר פארמר. "אי אפשר לבקש ממנו לפנות ימינה".

ראשונים בניסוי

קמפוסים של מכללות - מרחבים מתוחמים שיש הם פחות מכוניות והרבה בני אנוש רעבים - הציעו עצמם לניסויים ראשוניים של איסוף מזון אוטומטי. הרובוטים מעבירים אוכל ללקוחות Grubhub, שירות משלוחי מזון, באוניברסיטת אוהיו סטייט, באוניברסיטת אריזונה וביותר מ-30 קמפוסים אחרים. באוניברסיטת נוטרדאם, יש המתלוננים שהרובוטים חוסמים את המדרכות. הסטודנטים מועדים עליהם, במיוחד כשהם שיכורים, והשובבים ביניהם מתיישבים עליהם לעתים.

יש המוצאים את הרובוטים חביבים ועוקבים אחר המועדפים עליהם ברשתות החברתיות. אחרים, כמו הבוגר הטרי איסא שייח', רואים בהם מבשרים של עתיד מדכא.

שייח' פרסם בשנה שעברה מאמר מערכת בעיתון הסטודנטים, שהזהיר כי הרובוטים הלבנים והקופסתיים גורמים לקמפוס "לדהור לעבר דיסטופיה", ומעודדים סטודנטים להסתגר בחדריהם במעונות במקום להתערבב בחדרי האוכל.

כאשר עבד בחנות נוחות בקמפוס, אמר שייח', הוא לפעמים צייד רובוטים בהזמנות של בקבוק מים אחד, שקית ממתקים אחת או חצי ליטר גלידה.

"זוהי פגיעה אסתטית ותרבותית במה שאנחנו רוצים להפיק מהחוויה האקדמית שלנו", אמר שייח'. הוא קרא לחרם.

Grubhub מסרו שרובוטי משלוחי מזון לא חוו ירידה כלשהי בעסקים לאחר הקריאה לחרם, ושרוב הסטודנטים אוהבים אותם. "ראינו אינספור סרטונים של אנשים שנהנים וחוגגים עם הרובוטים", נמסר מהחברה.

כאשר סמנתה אריקסון, סייעת לתלמידי בית ספר בת 31, נתקלה באחד מהם במהלך טיול אחרון ללוס אנג'לס, היא עמדה מול המכונה כדי לנסות להערים עליה. המכונה עצרה ותמרנה סביבה, והמשיכה בדרכה.

מבדרים או מטרידים?

אריקסון תושבת שיקגו, חושבת שהבוטים יותר מבדרים מאשר מטרידים - לעת עתה. עם הזמן, היא אמרה, הם ייקחו על עצמם יותר תפקידים ותחומי אחריות אנושיים. "זה נראה בלתי נמנע", אמרה.

בדומינו'ס פיצה, המנהלים ייחלו לפעמים שהשליחים הרובוטיים שלהם יהיו יצירתיים יותר. בשנת 2021, דומינו'ס חברה לחברת הרובוטיקה Nuro כדי להתחיל לבחון שימוש בשליחים רובוטיים המורשים לנהוג לצד מכוניות ביוסטון.

המכונות הוכיחו את עצמן כקפדניות במיוחד בנוגע לחוקי החניה. בעוד שנהג אנושי עשוי להדליק את האיתות ולחנות בחניה כפולה במהלך משלוח, הרובוטים - שגודלם כגודל אופנוע טיולים גדול - המשיכו לחפש מקום חוקי.

"הרכב פשוט המשיך להקיף שוב ושוב את הבלוק, בשעה שאישה בכפכפים רצה אחריו", אמר מנכ"ל דומינו'ס, ראסל ויינר. דובר מטעם Nuro אמר כי החברה לא נתקלה בבעיות חניה במהלך הפיילוט שלה עם דומינו'ס, וכי המותג כבר לא מייצר בוטים למשלוחי מזון.

Coco Robotics, חברה מסנטה מוניקה, קליפורניה, הנתמכת על ידי סם אלטמן, מפתחת רובוטים המשתמשים בחיישנים ובסוג של מכ"ם כדי לנסוע ברחובות העיר ולהסיע ארוחות ארוזות, פיצות ושקיות מצרכים. הקוביות האדומות על הגלגלים, שמשקלן כ-45 ק"ג, מתהדרות בדגלים המסמנים את נוכחותן, נוסעות במהירות של כ-8 קמ"ש על מדרכות ומבלות את השעות החופשיות שלהן במסעדות המעסיקות אותן או בחללי אחסון.

מנכ"ל Coco, זאק ראש, מאמין שרובוטים ובני אדם יכולים להתקיים בהרמוניה, והוא מצביע על קהל המעריצים של Coco כהוכחה. מאז שהרובוטים של החברה החלו להופיע ברחובות לוס אנג'לס ושיקגו, הציפו את הרשתות החברתיות סרטונים שבהם הצופים רצים אחריהם עם כלביהם או מתעדים אותם מתפתלים סביב עמודי תאורה.

"ילדים מחבקים את הרובוט ומנסים לדבר איתו", אמר ראש. "הייתה פעם מסיבת רחוב שעקבה אחרי רובוט כזה".

דוברת של Serve אמרה שהחברה ייצרה את הרובוטים שלה באסתטיקה "של סרט מצויר" כדי לגרום להם להיראות ידידותיים יותר. היא הוסיפה שאנשים שצפו ברובוטים התייחסו אליהם כמו לחיות מחמד או לילדים.

לא לכל הרובוטים יש כזה מזל. בערב שישי האחרון בלוס אנג'לס, ראתה לורה פרגוסון רובוט אחד במצוקה, אורותיו האדומים מהבהבים ותא המטען שלו פתוח וריק.

"הרובוטים האלה פשוט מנסים לעשות את עבודתם ולעזור לנו", אמרה המעצבת הגרפית בת ה-29 מבוורלי הילס. "הם עושים כמיטב יכולתם."

היא פשוט המשיכה בדרכה.

עוד כתבות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"